Ordinals-protokolla on saanut aikaan kohua Bitcoin-leirissä. Genesis hakeutui vihdoin konkurssiin. Twitter hakee maksulaitoksen lisenssejä Yhdysvalloissa. Mitkä kryptoprojektit saivat eniten rahaa riskisijoittajilta vuonna 2022? Aptos on ollut tammikuun ehdoton raketti.
Sisällysluettelo
Ordinals-protokolla suututti Bitcoin-maksimalistit
Bitcoin-kannattajien leirissä ei ole nähty suurempaa draamaa vuosikausiin. Bitcoinin kehitys etenee tunnetusti hitaasti, eikä uusia ominaisuuksia tai draaman aiheita synny helposti. Viime päivinä tilanne on kuitenkin muuttunut Ordinals-nimisen protokollan vuoksi.
Ordinals sai alkunsa vuoden 2021 lopulla implementoidusta Taproot-päivityksestä. Taproot muutti tiettyjä datan tallennukseen liittyviä rajoitteita Bitcoinissa, mikä mahdollisti Ordinals-protokollan luomisen. Ordinalsin voi sanoa olevan Taprootin tahaton sivutuote. Mutta mistä on oikein kyse?
Ordinals-protokolla on luotu trackaamaan yksittäisten satoshien lähetystä Bitcoin-verkossa. Satoshi on yksi sadasmiljoonasosa bitcoinista ja pienin lähetettävä yksikkö. Ordinalsin avulla yksittäiseen satoshiin voidaan liittää myös ylimääräistä dataa. Englanniksi käytetään termiä inscription, joka on suomeksi kaiverrus tai merkintä.
Käytännössä tämä ylimääräinen data voi olla tekstiä, kuvaa ja videota eli Ordinals mahdollistaa mm. NFT-taiteen tallentamisen Bitcoinin lohkoketjuun. Bitcoinkeskuksesta löytyy myös erillinen artikkeli Ordinals-protokollasta. Kannattaa lukea, jos aihe kiinnostaa enemmän.
On helppo arvata, että apinakuvien tallennus Bitcoin-lohkoketjuun on nostattanut Bitcoin-maksimalistien verenpainetta.
Evil JPEGs are invading the sacred #bitcoin blockspace. pic.twitter.com/XM6WKzZqeZ
— drnick 🗳️² (@DrNickA) January 30, 2023
On hyvä ymmärtää, että Ordinals mahdollistaa nimenomaan koko datan tallennuksen Bitcoin-lohkoon. Moni lohkoketju on toteuttanut NFT-tallennuksen siten, että lohkoketjussa on vain linkki kuva- tai videotiedostoon esim. IPFS-järjestelmässä.
Tästä seuraa kehitys, että Bitcoin-lohkoketjun koko kasvaa tilantarpeen ja liikenteen myötä. Lisäksi Ordinals hyödyntää ns. witness data -osiota lohkossa, mihin voidaan kirjoittaa todella halvalla. Syy tähän on witness discount, joka on ollut olemassa jo vuonna 2017 tehdystä SegWit-päivityksestä lähtien.
Toisin sanoen, Ordinals-skriptin hyödyntäjät voivat tukkia lohkoja merkittävästi pienemmillä kuluilla kuin tavallisten transaktioiden suorittajat. Tapaus on nostanut kovaa metelin Bitcoin-maksimalistien keskuudessa. Osa tukee uutta kehitystä, mutta osa on sitä mieltä, ettei tällainen data kuulu Bitcoinin lohkoketjuun.
Tässä palataan tietysti Bitcoinin perimmäiseen luonteeseen. Kyseessä on kaikille avoin ja sensuroimaton verkko. Kuka tahansa voi lähettää mitä tahansa transaktiota verkkoon, kunhan maksaa louhijoiden vaatiman maksun.
Seuraavaksi käydään todennäköisesti kova keskustelu siitä, pitäisikö em. witness discount poistaa. Tämä tekisi Ordinals-skriptin käyttämisestä huomattavasti kalliimpaa. Ordinalsin estäminen teknisesti lienee mahdotonta.
Genesis hakeutui konkurssiin
Yli kaksi kuukautta otsikoissa ollut kryptolainaaja Genesis hakeutui konkurssiin. Genesis on pörssiyhtiö Digital Currency Groupin omistama, ja yksi sektorin suurimmista lainapalveluista instituutioiden suuntaan. Genesis on velkaa mm. 900 miljoonaa dollaria Winklevoss-veljesten omistamalle Gemini-pörssille.
Bitcoinkeskus on käsitellyt Gemini, DGC ja Genesis -kolmiodraamaa useaan otteeseen aiemmissa uutiskatsauksissa. Genesiksen konkurssista on huhuttu jo pidemmän aikaa, joten uutinen ei tullut varmasti yllätyksenä.
Coindeskin mukaan Genesis on pystyssä peräti 3,5 miljardia dollaria suurimmille velkojilleen. Yhtiöllä on käteisvaroja noin 150 miljoonaa dollaria.
Genesis owes more than $3.5 billion to its top 50 creditors.
In its bankruptcy filing earlier this week, Genesis Global Capital estimated more than 100,000 creditors and between $1 billion and $10 billion in liabilities. https://t.co/k20UfYoE24
— CoinDesk (@CoinDesk) January 21, 2023
Kryptovaluuttamarkkina ei juuri uutiseen reagoinut. Tämä kertoo siitä, että Genesiksen ongelmat olivat hyvin tiedossa ja mahdolliset riskit hinnoiteltu kursseihin. Sotku ei ole kuitenkaan täysin ohi, sillä emoyhtiö Digital Currency Group on yhä kysymysmerkki.
Genesiksen konkurssi aiheuttaa DCG:lle valtavat tappiot. On mahdollista, tai jopa todennäköistä, että DCG joutuu myymään omistuksiaan. Sillä on useiden miljardien suuruinen portfolio, jossa on omistuksia käytännössä kaikissa kryptosektorin suurimmissa firmoissa ja kryptovaluutoissa.
DCG on tukenut Genesistä jo aiemmin yli miljardilla dollarilla, minkä lisäksi DCG on myös velkaa Genesikselle yli 500 miljoonaa dollaria. Aikamoinen soppa, minkä vuoksi DCG on yhä potentiaalinen musta joutsen markkinoilla. Bitcoinkeskus jatkaa tilanteen seuraamista tulevissa uutiskatsauksissa.
Twitter hakee maksulaitoksen lisenssiä
Financial Times -lehti raportoi Twitterin kehitystyöstä maksujärjestelmiin liittyen. FT:n mukaan Twitter on aloittanut prosessin uuden maksujärjestelmän luomista varten. Yhtiö alkaa myös hakea maksulaitoksen lisenssiä Yhdysvalloissa.
JUST IN: Twitter begins applying for regulatory licenses to enter payments business in US.
— Watcher.Guru (@WatcherGuru) January 30, 2023
Twitter rekisteröityi Yhdysvaltain maksuliikennettä valvovalle FinCEN:lle jo marraskuussa 2022.
Elon Muskin visiona on luoda Twitteristä ”everything app”, kuten Kiinan WeChat. Kyseessä olisi ”super app” joka yhdistäisi sosiaalisen median (video, viestit) ja maksamisen. Kryptovaluutat tulevat varmasti kuvaan mukaan jossain vaiheessa.
Toistaiseksi ei ole varmaa tietoa kryptovaluuttojen laajemmasta integroinnista. Moni sijoittaja spekuloi hyvästä syystä, että Muskin fanittama Dogecoin integroidaan Twitterin maksuvälineeksi jossain vaiheessa. Dogecoinin hinta ei reagoinut tuoreimpiin uutisiin merkittävällä tavalla.
Twitter kehittää jo tällä hetkellä Coins-nimistä ominaisuutta. Se mahdollistaa virtuaalisten kolikoiden ostamisen fiat-rahalla, joita käyttäjät voivat jakaa tippinä sisällöntuottajille. Twitterissä on myös integroituna Bitcoin-tippaus Stripe-palvelun kautta yhdysvaltalaisille käyttäjille. Tätä integrointi tehtiin ennen Elon Muskin aikaa.
Nämä kryptovaluutat olivat VC-firmojen suosikit 2022
VC on lyhenne sanoista Venture Capital. VC-firmoilla viitataan siis riskirahoitusta tarjoaviin yhtiöihin. Nämä firmat sijoittavat korkean riskin & ja korkean tuottopotentiaalin omaaviin projekteihin – kuten kryptovaluuttoihin.
Kun puhutaan markkinoille viiden vuoden aikana tulleista kryptoista, voidaan todeta, että jokaisen suositun projektin takana on satoja miljoonia dollareita VC-firmojen riskirahaa. Vuoden 2021 buumissa raketoineet älysopimusalustat Terra, Solana ja Avalanche ovat hyviä esimerkkejä.
Nimimerkki The Defi Investor julkaisi eilen mielenkiintoisen Twitter-ketjun, jossa hän listasi läpi eniten VC-firmojen riskirahaa saaneet kryptoprojektit vuonna 2022. Voit lukea koko ketjun alla olevasta upotuksesta.
Venture Capitalists invested in MATIC and SOL before they have 100x'd.
So I've researched VCs' largest investments in 2022.
Here are the top projects that raised huge amounts of money in 2022 👇 pic.twitter.com/sbtks0rZ2q
— The DeFi Investor (@TheDeFinvestor) January 30, 2023
The DeFi Investor mainitsee mm. seuraavat projektit: Flow, Yuga Labs, Polygon, Secret Network sekä NEAR Protocol.
On toki sanottava, ettei edes satojen miljoonien dollareiden sijoitus ole tae menestyksestä. Terra Luna, FTX-pörssi sekä romahtaneet lainapalvelut Celsius & Blockfi ovat hyviä esimerkkejä. Riskirahoitus toimii kuitenkin sillä idealla, että suurin osa projekteista ei menesty, mutta ne, jotka menestyvät, palauttavat sijoituksen 100x (ja ylikin) takaisin.
On todennäköistä, että yllä olevasta Twitter-ketjusta löytyy seuraavassa bull-markkinassa 100x-nousun tekevä kolikko, vaikka suurin osa jäisikin kauas tästä tavoitteesta.
The DeFi Investorin informaatio on kerätty defillama.com-sivustolta. Sieltä löytyy erillinen Raises-sivu, joka listaa kryptoprojektien saamaa rahoitusta. Voit sortata tämän listan esim. Amount Raised -sarakkeen perusteella ja etsiä seuraavia helmiä.
On ironista, että listan ylivoimaisena ykkösenä on yhä peräti 4,2 miljardin dollarin ICO-potin kerännyt EOS. Kyseistä älysopimusalustaa tituleerattiin Ethereum-killerinä vuoden 2017 bull-markkinassa. Viime vuosina EOS on hävinnyt täysin otsikoista, vaikka projektilla onkin valtava rahakirstu kehitystyötä varten.
Aptos on vuoden 2023 raketti
Aptos on syksyllä 2022 lanseerattu älysopimusalusta. Se on yksi monista Ethereumin haastajista, joka tarjoaa (ainakin paperilla) hurjan skaalautuvuuden jo Layer 1 -tasolla. Aptoksen natiivitoken APT-tuli markkinolle lokakuun puolivälissä 2022, kun Aptoksen MainNet käynnistyi.
Aptoksen juuret ovat Metan Diem (ex Libra) -projektissa, joka kaatui regulaattoreiden paineessa pari vuotta sitten. Se hyödyntää Diemin kehityksessä luotua teknologiaa, ja Aptos on saanut myös valtavat sijoitukset tunnetuilta VC-firmoilta. Voit lukea lisää Aptos-projektin taustoista ja teknologiasta Bitcoinkeskusen Aptos-oppaasta.
Moni odotti Aptoksen olevan yksi syksyn 2022 kuumista kolikoista, mutta toisin kävi. Sen ajoitus oli pahin mahdollinen, sillä APT-token tuli markkinoille karhumarkkinan pohjalla, minkä lisäksi FTX-pörssi romahti pari viikkoa sen lanseerauksen jälkeen.
Vuosi 2023 on ollut kuitenkin huikea. APT-token on tällä hetkellä lähes 5x korkeammalla kuin kuukausi sitten. Se saavutti ATH-lukeman 19,92 dollaria viime viikolla, joka on 6,5x korkeammalla kuin joulukuun 29. päivän pohjanoteeraus 3,08 dollaria.
Miksi Aptoksen kurssi on raketoinut niin paljon? Tähän ei ole olemassa mitään selvää syytä. Aptos on toki saanut uusia kehittäjiä ja mennyt eteenpäin, mutta projektin fundamentit eivät ole maagisesti räjähtäneet paremmiksi.
Näyttää myös siltä, että iso osa vaihdosta on tullut Etelä-Koreasta, jossa Aptos on saanut syystä tai toisesta valtavan suosion. Tähän päälle shorttaajien likvidointia ja yleistä some-hehkutusta, niin saadaan aikaan satojen prosenttien kurssinousu.
APT-tokenia auttaa myös pieni tarjonta, joka kasvaa lohkopalkkioiden myötä vain seitsemän prosentin vuositahtia (inflaatio). Valtavat määrät tokeneita on lukittuna riskisijoittajien lompakoissa. Nämä lukitukset poistuvat lokakuusta 2023 alkaen, jolloin markkinoille tulee taatusti myyntipainetta.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!