Uutiset
31
tammi
bitcoinkeskus uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

31.1. Markkinakatsaus: Sijoittajat odottavat korjausliikettä

Bitcoinin kurssi on kääntynyt rajun nousun jälkeen sivuttaisliikkeeseen. Yhä useampi sijoittaja odottaa nyt korjausta kursseihin. Aptos on ollut altcoin-markkinan ehdoton raketti vuoden 2023 aikana. Suomalaistaustainen DeFi-appi Aave lanseerasi uuden version, mutta ei saanut siitä merkittävää nostetta.

Bitcoinin kurssi liikkuu vaakasuoraan

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 22.900 dollaria. Tämä on lähes dollarin tarkkuudella sama lukema kuin viikko sitten. Bitcoinin kurssi on liikkunut lähinnä vaakasuoraan kymmenen päivän ajan. Tämä näkyy hyvin alla olevassa grafiikassa.

Kuvassa oleva sininen trendiviiva on 50 päivän liukuva keskiarvo ja purppura trendi puolestaan tärkeä 200 päivän liukuva keskiarvo.

btc-3101

Bitcoinin kurssi teki hurjan nousun tammikuun toisella ja kolmannella viikolla. Kurssi nousi hieman alle 17.000 dollarista lähes 23.000 dollariin neljäntoista päivän aikana. Tämä tarkoittaa lähes 35 prosentin nousua. Tämän jälkeen nousuraketin bensa on selvästi loppunut.

Treidausvolyymit ovat kääntyneet laskuun, minkä lisäksi Bitcoinin kurssi on noussut monien indikaattoreiden mukaan selvästi yliostetulle alueelle. Kaikki merkit viittaavat siihen, että luvassa on pian korjausliike.

Ajoitus korjaukselle on otollinen, sillä tällä viikolla saadaan Fediltä eli Yhdysvaltain keskuspankilta uusi korkopäätös. Korkoja tullaan jälleen nostamaan, mutta suurin mielenkiinto kohdistuu Fed-pomo Jerome Powellin retoriikkaan.

Markkina näyttää hyvin paljon samalta kuin vuoden 2022 elokuussa. Markkinoiden sentimentti on turhan riehakas, ja riskisijoitukset ovat raketoineet. Jerome Powell (kuvassa) puuttui elokuussa 2022 peliin puhumalla markkinat tylysti yli 20 prosentin laskuun. Onko samaa retoriikkaa luvassa tälläkin viikolla?

jerome powell

Bitcoinkeskus on arvellut viime kuukaudet, että kurssit tekisivät vielä yhden pohjan alle 15.000 dollariin. Tammikuun kehitystä ei voi kuitenkaan sivuuttaa olan kohautuksella. Markkina on noussut todella vahvasti nimenomaan Bitcoinin vetämänä ja rikkonut tärkeitä tukitasoja.

Bitcoinin kurssi puhkaisi tärkeän 200 päivän liukuvan keskiarvon erittäin helposti. Se on toiminut historiallisesti selkeänä vedenjakajana härkä- ja karhumarkkinalle. Bitcoinin kurssi ei ole ollut 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella sitten joulukuun 2021.

Todennäköisesti nousua seuraa pian merkittävä korjausliike. Silloin avainasemaan nousee mm. 200 päivän liukuvan keskiarvon testaus. Jos Bitcoinin kurssi muodostaa tästä trendistä tukitason jääden sen yläpuolelle, se olisi hyvä signaali.

Yllä olevassa grafiikassa näkyy myös selvästi, miten 50 päivän keskiarvo on leikkaamassa 200 päivän keskiarvoa. Tätä kutsutaan termillä Golden Cross. Tällaiset leikkaukset ovat usein olleet erittäin bullish signaali Bitcoinin historiassa ja antaneet etenkin päätösvihellyksen karhumarkkinoille.

Näkyvissä on vihdoin vahvoja signaaleja siitä, että karhumarkkina olisi ohi. Nyt näyttää jo varsin todennäköiseltä, että marraskuun 2022 pohjat jäävät koko karhumarkkinan pohjiksi. Vielä on kuitenkin liian aikaista tuuletella ja unelmoida esim. 50.000 dollarin kurssista. Seurataan tilanteen kehitystä kaikessa rauhassa.

Todennäköisesti edessä on pitkä ja hidas toipumisprosessi, kuten on nähty aiempienkin karhumarkkinoiden jäljiltä. Tulevaisuus näyttää kuitenkin selvästi valoisammalta kuin vielä kuukausi sitten!

Aptos on ollut tammikuun raketti

Tarkastellaan seuraavaksi altcoin-markkinaa. Vaikka top 100 -listalta löytyykin muutama korkealle kohonnut raketti, on vuoden 2023 nousumarkkina ollut yllättävän vahvasti Bitcoin-vetoinen. Bitcoinin markkinaosuus on noussut tammikuun aikana noin 41 prosentista lähes 44,5 prosenttiin. Vastaavaa nousua ei ole nähty sitten toukokuun 2022.

Edeltävät seitsemän päivää ovat olleet varsin tapahtumaköyhiä top 15 -listalla.

alts-3101

Yksikään kärkipään kolikoista ei ole noussut tai laskenut Bitcoiniin verrattuna yli kymmentä prosenttia. Top 100 -listalla on sen sijaan nähty kymmenien prosenttien nousuja.

Tammikuun 2023 raketti on ollut ehdottomasti älysopimusalusta Aptos. Sen kurssi on noussut edeltävän 30 päivän aikana lähes 400 prosenttia dollareissa mitattuna. Aptoksen APT-token on myös viikkotasolla yli 30 prosentin nousussa Bitcoiniin verrattuna.

Miksi Aptos on raketoinut niin valtavasti? Suurin syy vaikuttaisi olevan spekulointi. Kuukausi sitten nähtiin täysin sama ilmiö Solanan kanssa, jonka kurssi raketoi nopeasti satoja prosentteja. Sekä Solanan että Aptoksen kurssit olivat romahtaneet liian alas, ja niitä shortattiin rajusti.

Aptos-tokeneista on lisäksi kierrossa vain hyvin pieni määrä, mikä auttaa nostamaan kurssia. APT-token kurssi saavutti parhaimmillaan jo 19,9 dollarin rajan. Jos osti Aptosta pohjalukemissa joulukuun lopulla, sai portolioonsa 6,5x nousut alle neljässä viikossa!

aptos

Viikon suurin nousija on DyDx, joka on samannimisen hajautetun pörssin hallintotoken. DyDx on noussut 37 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. DyDx on johdannaispörssi, ja tämän kategorian DEXit ovat pärjänneet hyvin jo pidemmän aikaa. DyDx-tokenia voi hankkia kovasti suosiotaan kasvattavasta Bitget-pörssistä. Jos palvelu ei ole sinulle ennestään tuttu, tsekkaa Bitget kokemuksia -artikkeli Bitcoinkeskuksesta.

 

Toiseksi suurin nousija on Mina Protocol -platformin natiivitoken MINA. Sen kurssi on noussut viikossa 33 prosenttia Bitcoiniin verrattuna.

Uusi versio ei tuonut Aaveelle nostetta

Tarkastellaan seuraavaksi DeFi-sektorin tilannetta. Koko markkinan likviditeettiä kuvaava TVL-lukema on tällä hetkellä hieman yli 47 miljardia dollaria. TVL on ollut tasaisessa kasvussa koko vuoden 2023 ajan ja noussut yli 20 prosenttia.

Suurin osa noususta on peräisin vakuutena olevien kryptovaluuttojen dollariarvon noususta. Uutta stablecoin-likviditeettiä ei ole pörsseihin tullut, joten suurempaa ”pöhinää” ei DeFi-sektorissa ole vieläkään nähtävissä.

Protokollien top 10 -listan kärkipaikkaa pitää yhä hallussaan Lido. Sen marginaali kakkospaikkaa pitävään Makeriin kasvanut selvästi viime viikkoina.

defi-3101

Neljännellä sijalla oleva Aave julkisti viime viikolla uuden version, Aave V3. Se lanseerattiin Ethereumin MainNetin puolelle muutama päivä sitten. Edellinen versio, Aave V2, julkaistiin Ethereum MainNetiin elokuussa 2020.

Uusi päivitys ei kuitenkaan näy Aaveen tokenin kurssissa tai likviditeetissä. Voit lukea tarkemmin Aave V3 ominaisuuksista Aaveen blogista.

Älysopimusalustojen rankingissa ei ole nähty muutoksia. Ethereum, Tron ja BNB Chain pitävät tiukasti kolmea kärkipaikkaa hallussaan. Uusia tulokkaita ei ole tällä hetkellä tulossa top 10 -listalle.

Image credit: Flickr / Brookings Institution


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!