Fed-pomo Jerome Powell piti perjantaina tärkeän linjapuheen ja näytti printtereille vihreää valoa. NFT-buumissa ei näy hidastumisen merkkejä – päin vastoin. Kuuba seuraa El Salvadorin jalanjälkiä? Microstrategy hankki jälleen bitcoineja. Ruotsin valtio teki pahan Bitcoin-mokan huumerikollisen tuomiossa.
Fed-pomo Jerome Powell antoi painokoneille jatkoaikaa
Jerome Powell ei ole tuttu nimi sijoitusmaailman ulkopuolisille henkilöille. Kyseessä on Yhdysvaltain keskuspankin (Federal Reserve = ”Fed”) pääjohtaja. Hänen kommenttejaan seuraavat ammattisijoittajat ympäri maailmaa. Tuskin kellään muulla henkilöllä on yhtä paljon vaikutusvaltaa maailman markkinoihin, pl. Yhdysvaltain presidentti.
Powellin sanomiset liikuttavat yhtä lailla myös kryptomarkkinoita. Tämän vuoksi Fedin politiikkaa on syytä seurata. Jerome Powell oli äänessä viime viikon perjantaina. Kyseessä oli vuosittain järjestettävä Jackson Hole Economic Symposium. Sijoittajat olivat odottaneet jo viikkoja mahdollisia kommenttia inflaatiosta sekä rahapolitiikasta.
Alla oleva Kitco Newsin video käy aihetta läpi.
Fed-pomojen puheet ovat joko ”hawkish” tai ”dovish”. Hawk viittaa kiristyvään ja dove puolestaan löysään politiikkaan. Powell oli jokseenkin niin ”dovish” kuin olla ja voi. Käytännössä hän antoi siunauksensa nykyiselle rahapolitiikalle ja näytti vihreää valoa rahan printtaamiselle.
Lausunto oli mielenkiintoinen johtuen viime viikkojen tapahtumista. Moni Fedin hallituksen jäsen on ehdottaneet julkisuudessa korkojen nostoa (koska inflaatio). Jopa markkina odotti Powellin kertovan vähintään siitä, että Fed vähentää arvopaperiostoja. Englanniksi tästä käytetään termiä tapering.
Tilanne oli hyvin poikkeuksellinen; markkina oli näyttänyt Powellille vihreää valoa rahapolitiikan kiristystoimista! Tästäkin huolimatta, Powell ei uskaltanut ottaa mitään liikkeitä tiukentavaan suuntaan. Edes arvopaperiostoja ei vähennetä lähitulevaisuudessa, ja korkojen nostoa ei edes harkita.
Tämä on hyvä juttu markkinoille ja sitä kautta myös kryptovaluutoille. Fed jatkaa löysää politiikkaa inflaation noususta huolimatta, mikä pitää arvopapereiden hinnat korkealla myös jatkossa. Yhdysvaltain keskuspankilta tuskin saadaan kapuloita rattaisiin loppuvuoden odotetulle Bitcoin-nousurallille.
On kokonaan toinen juttu, mitä keskuspankkien PITÄISI tehdä juuri nyt. Peter Schiff perkaa aihetta noin tunnin mittaisessa podcastissaan, joka kannattaa kuunnella läpi.
NFT-markkina käy kuumana
Uutisoimme jo viime viikolla käynnissä olevasta NFT-buumista. Jos luulit kevään 2021 olevan ”täyttä hulluutta” NFT-sektorissa, niin nyt rikotaan puolen vuoden takaisia lukemia yli kymmenkertaisesti. Sosiaalinen media täyttyy jatkuvasti käsittämättömän hintaisista JPEG-kuvista.
Yksi suosituimmista keräilykohteista on EtherRocks. Kyse on kiveä esittävistä piirroksista. Voit seurata tämän ”taiteen” hintakehitystä Twitter-tililtä @etherrockprice. Alla on esimerkki NFT:stä, joka myytiin 888 ETH hintaan eli noin 2,9 miljoonalla dollarilla.
EtherRock 27 purchased for Ξ888 Ether
($2,872,733.28)
5 hrs 56 mins ago (Aug-28-2021 09:37:29 AM +UTC)
Txn: https://t.co/PMdQR8mcVF#EtherRock #EtherRocks pic.twitter.com/BWL1rEFVT4
— EtherRock Price (@etherrockprice) August 28, 2021
CryptoPunks on toinen suosittu keräilykohde. Pikseligrafiikalla generoituja naamoja seuraava @cryptopunksbot listaa jatkuvasti satojen tuhansien dollareiden suuruisia kauppoja. Alla oleva NFT myytiin hetki sitten 1,2 miljoonan dollarin hintaan.
Punk 9952 bought for 388.88 ETH ($1,230,626.33 USD) by 0x5b54ca from 0x1d28a7. https://t.co/jDS2WpzeRJ #cryptopunks #ethereum pic.twitter.com/yhAv7g3CaR
— CryptoPunks Bot (@cryptopunksbot) August 30, 2021
Jos ihmettelet tämän taiteen hinnoittelua, et ole suinkaan yksin. Markkinoilla näyttäisi olevan valtavasti ylimääräistä rahaa. Myös NBA-ikoni Stephen Curry liittyi mukaan NFT-sirkukseen sijoittamalla 180.000 dollaria Bored Ape -NFT:hen.
Moni analyytikko epäilee, että taustalla on myös selkeää kurssien manipulointia valaiden taholta. Rikkaat sijoittajat tekevät päättömiä tarjouksia ostamalla NFT:tä toisiltaan. Näiden ostojen myötä saadaan houkuteltua piensijoittajia markkinoille, jotka jäävät lopulta bagholdereiksi, kuten myös erilaisten meemikolikoiden kanssa.
Kannattaa olla siis varovainen! Bitcoinkeskuksen tuoreen Twitter-kyselyn mukaan, yli puolet vastaajista kertoo tehneensä NFT-ostoksia tai suunnittelevansa sellaista. NFT-skene kiinnostaa myös suomalaisia kryptosijoittajia.
Tehdäänpä kysely: oletko tehnyt NFT-sijoituksia tai onko suunnitelmissa?
— Bitcoinkeskus (@BTCkeskus) August 27, 2021
NFT-buumi näkyy parhaiten OpenSea-markkinapaikalla. Se rikkoi viime viikolla ensimmäistä kertaa miljardin dollarin rajapyykin kuukausitasolla. Pari päivää sitten tehtiin uusi ennätys: OpenSea-sivustolla käytiin kauppaa yli miljardin dollarin edestä jo viikkotasolla. Elokuussa volyymi on jo 2,5 miljardia.
The marketplace has facilitated $2.49 billion worth of trades in August so far, already 666% more than last month's blowout month. https://t.co/09AGEEmuEq pic.twitter.com/Q8muvRKr4j
— Decrypt (@decryptmedia) August 28, 2021
Näissä luvuissa ei ole edes mukana edellä mainittu CryptoPunks, joita ostetaan erillisen markkinan kautta. Moni muu NFT myydään eksklusiivisesti OpenSea-sivustolla. Voit tsekata reaaliaikaista dataa tästä osoitteesta. OpenSea.io lienee yksi koko kryptoskenen suosituimmista sivustoista juuri nyt.
CryptoPunks rikkoi myös viikonloppuna oman ennätyksen. Siitä tuli AxieInfinity-pelin jälkeen vasta toinen NFT-projekti, jonka kokonaismyynti ylitti miljardi dollaria.
Onko Kuuba seuraava Bitcoin-valtio?
El Salvadorista tuli tänä vuonna ensimmäinen valtio, joka teki Bitcoinista laillisen maksuvälineen. Alkukesästä julkistettu lakimuutos tulee voimaan syyskuun alussa. El Salvadorin ilmoitus on herättänyt myös muita Etelä-Amerikan maita pohtimaan vastaavaa peliliikettä.
Yksi potentiaalinen valtio on Kuuba. Karibianmerellä sijaitseva saarivaltio on kärsinyt jo vuosikymmeniä Yhdysvaltain talouspakotteista. Kuuban kansalaisten tilanne on muuttunut yhä synkempään suuntaan parin viime vuoden aikana.
Trumpin hallinto kiristi pakotteita entisestään, minkä johdosta rahanvälityspalvelu Western Union sulki kaikki yli 400 toimipistettään Kuubassa yli 20 vuoden toiminnan jälkeen. Kuubalaiset ovat hankkineet dollareita mustan pörssin kautta. Koronavirus on aiheuttanut maassa lisää tuskaa.
Kenties näiden tapahtumien seurauksena, Kuuban keskuspankki teki viime viikolla historiallisen ilmoituksen. Se kertoo nyt tunnistavansa kryptovaluutat (kuten Bitcoinin) ja aikoo säädellä niiden käyttöä Kuubassa.
I’m case y’all missed it. Go ask Google what Cuba’s official currency is. pic.twitter.com/GO88SZTARx
— Wicked Smart Bitcoin ∞/21M (@w_s_bitcoin) August 28, 2021
Tämä ei ole vielä vahvistus siitä, että Bitcoin tulisi Kuubassa viralliseksi maksuvälineeksi. Se on kuitenkin merkittävä askel hyvin poikkeukselliselta keskuspankilta.
This is a conservative government still set in traditional Marxist ways. In fact, the communist Cuban central bank was founded by Che Guevara. The fact that they are cautiously regulating shows they are interested in what it can bring them.
Yllä olev alainaus on CNBC:n artikkelista.
Kuuban keskuspankki voi hyvinkin nähdä Bitcoinin pelastusrenkaana sen kansalaisille.
Ensinnäkin, bitcoinin käyttö mahdollista rahansiirrot Yhdysvalloista Kuubaan, vaikka Western Union ja sen kilpailevat palvelut olisi bännätty. Toiseksi, säätäminen bitcoiniin vaurastuttaisi kuubalaisia aivan uudella tavalla.
Bitcoinkeskus on varma siitä, että useita Etelä-Amerikan valtioita seuraa El Salvadorin jalanjälkiä parin vuoden sisällä.
Microstrategy osti jälleen bitcoineja
Instituutioiden tuli kryptovaluuttamarkkinoille on ollut kuluneen vuoden suurimpia puheenaiheita. Lumipallon laittoi liikkeelle yhdysvaltalainen pörssiyhtiö Microstrategy. Sen toimitusjohtaja Michael Saylor nousi vuosi sitten valtavaan julkisuuteen täydestä tuntemattomuudesta.
Bitcoinkeskus uutisoi Microstrategyn ensimmäisestä bitcoinostosta 17.8.2020. Tuolloin summa oli ”vain” 250 miljoonaa dollaria. Tällä hetkellä Microstrategyn omistukset on siirretty tytäryhtiö Macrostrategy LLC:n hallintaan. Toimitusjohtaja Michael Saylor ilmoitti viime viikolla jälleen uudesta hankinnasta.
MicroStrategy has purchased an additional 3,907 bitcoins for ~$177 million in cash at an average price of ~$45,294 per #bitcoin. As of 8/23/21 we #hodl ~108,992 bitcoins acquired for ~$2.918 billion at an average price of ~$26,769 per bitcoin. $MSTRhttps://t.co/8jUlJImJbO
— Michael Saylor⚡️ (@saylor) August 24, 2021
Macrostrategy LLC omistaa nyt siis huikeat 108.992 bitcoinia. Niiden ostohinta on noin 2,9 miljardia ja nykyarvo yli 5,2 miljardia. Nämä ovat hurjia lukuja, kun huomioidaan se, että koko yhtiön markkina-arvo on noin 7 miljardia dollaria. Löydät tietoa muiden yhtiöiden bitcoin-omistuksista osoitteesta bitcointreasuries.net.
Instituutioiden ryntäys on ollut tauolla noin puolen vuoden ajan. Kesän Elon Musk -kohu ja Kiina-uutisointi on osaltaan vaikuttanut tähän. Bitcoin-louhinnan ympäristöystävällisyys on kriittinen aihe monissa johtokunnissa.
Bitcoin-sijoittajaksi kääntynyt skeptikko Kevin O’Leary on myös todennut useissa haastatteluissa, että ongelmana on compliance-osasto eli lainsäädännön ja regulaation puute. Miten bitcoin-omistuksia esim. kirjataan yhtiön taseeseen ja niin edelleen.
Markkinoilla on eri arvioiden mukaan jopa useita biljoonia dollareita valmiina sijoittamaan bitcoiniin. Tarvitaan vain vihreää valoa regulaattoreilta, hallituksilta, compliance-osastolta jne. Microstrategy on nämä asiat miettinyt jo kuntoon kauan sitten.
Ruotsin valtio palauttaa yli miljoonan euron bitcoinit rikolliselle
Nostetaan lopuksi esiin uutinen, joka toimii hyvänä muistutuksena viranomaisille myös muissa maissa.
Tapaus sattui pari vuotta sitten Ruotsissa. Mies tuomittiin oikeudessa vankeuteen huumekaupasta. Hän ansaitsi rikoksillaan 36 bitcoinia, jotka tuomittiin valtiolle. Syyttäjä teki kuitenkin pahan virheen, sillä tuomiossa käytetään bitcoinin arvoa kruunuissa eli fiat-rahassa.
Bitcoinin kurssi oli tapahtumahetkellä syvän kuopan pohjalla noin 3900 dollarissa eli 40.000 kruunussa. Kun rikollinen oli kärsinyt tuomionsa, bitcoinien arvo oli enemmän kuin kymmenkertaistunut. Mies vaati siten valtiota palauttamaan hänelle arvonnousua vastaavat bitcoinit.
Näin myös tapahtui. Lopulta Ruotsin valtio joutui maksamaan takaisin huumekauppiaalle 33 bitcoinia, joiden arvo on tämänpäiväisellä kurssilla hieman yli 1,3 miljoonaa euroa. Valtio sai vain pitää alun perin laskemansa arvon kruunuissa.
Kyseinen case on hyvä muistutus siitä, että valtionhallinnon virkamiesten on ymmärrettävä paremmin Bitcoinin toiminta. Oli kyse sitten rikollisuuden torjunnasta, verotuksesta tai muusta lainsäädännöstä. Hyvä esimerkki on myös elokuun alussa nähty taistelu Yhdysvaltain senaatissa.
Mitä paremmin asioista päättävät henkilöt ymmärtävät kryptovaluuttoja, sitä fiksumpia päätöksiä saadaan ulos tavallisten kansalaisten kannalta.
Asiasta uutisoi mm. IS.
Photo by Jeremy Zero on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!