Uutiset
30
kesä
markkinat

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

30.6. Uutiskatsaus: Binance, Internet Computer, FTX, El Salvador, Yhdysvallat

Iso-Britannian regulaattori ahdistelee Binance-pörssiä. Onko syytä huoleen? Internet Computeria syytetään miljardiluokan scammista. FTX-pörssi teki diilin Tom Bradyn kanssa. El Salvador jakaa bitcoineja kansalaisilleen. Sadat yhdysvaltalaispankit tarjoavat pian Bitcoin-ostoja asiakkailleen.

Iso-Britannian regulaattori Binancen kimpussa

Aloitetaan katsaus Binanceen liittyvillä uutisilla. Kyseessä on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi, jolla on globaalisti kymmeniä miljoonia asiakkaita. Binance on joutunut regulaattoreiden tähtäimeen Iso-Britanniassa.

Ensin nähtiin varsin virheellisesti otsikoitu uutinen, jonka mukaan Binance olisi bännätty Iso-Britanniassa. Aiheesta uutisoitiin laajalti, jopa Kauppalehdessä. Totuus on kuitenkin toinen. FCA UK:n bänni koskee Binance Markets Limited (BML) -yhtiötä, joka on eri taho pörssin kanssa.

Binancen virallinen Twitter-tili kommentoi myös aihetta seuraavasti.

Tämän jälkeen on saatu uutisia liittyen brittiasiakkaiden pankkisiirtoihin. Iso-Britanniassa käytetään Faster Payments -nimistä palvelua nopeisiin pankkisiirtoihin. Nyt kyseinen metodi on suspended-tilassa Binancessa.

Aiheesta uutisoi varsin raflaavalla otsikolla mm. Financial Times: ”Binance customers face extensive sterling withdrawal outage”

Binancen brittiasiakkaat voivat kotiuttaa rahaa debit/credit-korttien kautta tai siirtää kryptonsa esim. Coinbaseen ja tehdä kotiutuksen sieltä. Binance ei ole kommentoinut virallisesti Faster Payments -probleema, eli onko kyseessä joku regulaattorin toimenpide vai tekninen ongelma.

Bitcoinkeskus on saanut myös sähköpostiin pari kysymystä Binanceen liittyen. Uskaltaako pörssiä käyttää, onko Binance yhä luotettava, ja niin edelleen. Meidän vastauksemme on seuraava.

Olipa kyseessä mikä pörssi tahansa, niin älä säilytä siellä kryptovaluuttojaa huvin vuoksi tai tyhjän panttina. Jos et uskalla säätä omien lompakoiden kanssa, suosi kotimaisia palveluntarjoajia (Coinmotion & Northcrypto) ja hajauta varat eri pörsseihin.

Jos olet aktiivinen treidaaja ja säilytät pörssissä likviditeettiä, niin markkinoilla on useita laadukkaita ja kuluiltaan kilpailukykyistä pörssejä. Esimerkiksi FTX, Phemex, Coinbase Pro, Binance, ja Kraken. Löydät kaikista esittelyn Kauppapaikat-kategoriasta.

Sijoittajille on siis tarjolla laadukkaita vaihtoehtoja omien varojen hallintaan. Jokaisen täytyy itse valita, haluaako pistää niin sanotusti kaikki munat yhteen koriin vai ei.

Tämän viikon Binance-uutiset koskevat toistaiseksi vain Iso-Britanniaa. Kyseinen maa on ollut hyvin negatiivinen kryptovaluuttoja kohtaan viime vuosina. Myös Iso-Britannian pankit ovat estäneet siirtoja pörsseihin ja sulkeneet kryptoreidaajien tilejä. Hyökkäys Binancea kohtaan ei ole mikään suuri yllätys.

Internet Computeria syytettiin scammiksi

Internet Computer (ICP) on yksi alkukesän kohutuimmista kryptovaluuttaprojekteista. Kyseessä on teknologialtaan varsin monimutkainen toteutus. Voit lukea Internet Computerista lisää Bitcoinkeskuksen oppaasta.

Projekti on saanut viime aikoina kritiikkiä sen sijoittajilta. Internet Computeria on kutsuttu suoraan jopa scammiksi. Tämä johtuu ICP-tokenin hurjasta kurssikehityksestä sekä taustatiimin väitetyistä toimista.

Internet Computerin ICP-token on ollut suorastaan käsittämättömässä syöksyssä. ICP ilmestyi tyhjästä kryptovaluuttojen top 10 -listalle alle kaksi kuukautta sitten. Nyt sen arvosta on sulanut lähes 95 prosenttia.

Scammisyytökset liittyvät epäsuorasti kurssilaskuun. Cointelegraphin jutussa kerrotaan sijoittajista, jotka väittävät Dfinity-taustatiimin dumpanneen markkinoille ICP-tokeneita 6+ miljardin taalan arvosta. Tämä olisi tehty aikana, jolloin aikaisten sijoittajien tokenit oli lukittu.

Syytöksille ei ole saatu lopullista vahvistusta, mutta ICP:n kurssikehitys on joka tapauksessa historiallisen huonoa. Edes pahimman karhumarkkinan aikana ei nähdä 90%+ prosentin kurssiromahdusta top 10 -kolikolta alle kahdessa kuukaudessa.

Internet Computer on muistutus sijoittajille, miten nopeasti myös suuren kryptovaluutan kurssi voi muuttua. Kurssi putosi pahimmillaan yli 700 dollarista aina 20 dollariin saakka. ICP on nykyisellä 48 taalan kurssitasolla yhä -93 prosenttia ATH-luvuista.

FTX pörssi sopimukseen Tom Bradyn kanssa

FTX on ollut koko kryptoskenen näkyvin pörssi vuoden 2021 aikana. Kyseessä on huimasti suosiotaan kasvattanut kauppapaikka, joka solmii uusia diilejä joka toinen viikko. Pörssin perustaja Sam Bankman-Fried on myös yksi skenen tunnetuimpia kasvoja juuri nyt.

FTX nousi otsikoihin tällä viikolla Tom Bradyn sekä Gisele Budchenin myötä.

Tom Brady ei ole kaikille suomalaisille tuttu nimi, mutta kyseessä on yksi maailman top 10 tunnetuimmista urheilijoista. Brady on valtavan suosittu etenkin Yhdysvalloissa. Kyseessä on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä NFL-pelaajista.

Brady solmi FTX:n kanssa historiallisen Ambassador-diilin. Sen myötä NFL-stara sekä hänen vaimonsa, malli Gisele Budchen, saavat omistusosuuden pörssistä. Brady haluaa omien sanojensa mukaan tulla jopa kryptoskenen pioneeriksi. Voit lukea aiheesta lisää esim. Decryptin artikkelista.

Vain viikkoa aiemmin, FTX teki myös suuren kokoluokan sopimuksen MLB:n eli Yhdysvaltojen baseball-liigan kanssa. FTX on myös käyttänyt satoja miljoonia eSport-sopimukseen ja ostanut oikeudet NFL-seura Miami Dolphinsin kotistadioniin (tunnetaan nykyisin nimellä FTX Arena).

Sam Bankman-Fried ja FTX etenevät tällä hetkellä kovaa vauhtia. Yksi pörssin omistajista on muuten Binance, joka laajentaa myös tätä kautta vaikutusvaltaansa.

El Salvador jakaa bitcoineja kansalaisilleen

Pieni Väli-Amerikan maa El Salvador nousi kuukausi sitten koko maailman puheenaiheeksi. Taustalla oli historiallinen lakimuutos, joka teki Bitcoinista virallisen maksuvälineen dollarin rinnalle. Prosessi on lähtenyt liikkeelle jouhevasti. Viime viikolla saatiin myös uutisia poikkeuksellisesta airdropista.

El Salvador jakaa 30 dollarin edestä bitcoineja kaikille täysi-ikäisille kansalaisille.

Kyseessä on historiallinen Bitcoin airdrop. Tältä voi tulevaisuudessa näyttää parannettu UBI – ei Universal Basic Income vaan Universal Bitcoin Income!

El Salvadorin valtio kehittää oman Bitcoin-lompakkonsa nimeltään Chivo. Kyseessä on slangisana, jonka käännös on ”cool”. Ilmaisia bitcoineja on tarjolla jokaiselle kansalaiselle, joka lataa virallisen lompakon ja rekisteröi itselleen tilin puhelinnumeroa ja ID-numeroa käyttäen.

El Salvador ei pakota kansalaisia käyttämään vain valtion virallista lompakkoa.

Tämän lisäksi bitcoinin ja dollarin väliset vaihdot voidaan suorittaa ilman komissiota.

Maan kansalaisia ei siis pakoteta Bitcoinin käyttäjiksi. Esimerkiksi kauppias voi halutessaan konvertoida bitcoinit heti dollareiksi, jos bittirahan volatililteetti hirvittää. Bitcoinista tulee virallinen maksuväline syyskuun 7. päivänä.

Kannattaa lukea myös tämä Coindeskin artikkeli, joka perkaa kattavalla tavalla läpi El Salvadorin tilannetta.

Sadat yhdysvaltalaispankit mahdollistavat pian bitcoin-ostoja

Bitcoinkeskus on uutisoinut vuoden 2020 ja 2021 aikana lukuisia kertoja pankkien ja maksulaitosten Bitcoin-adoptiosta. Yhä useampi finanssilaitos mahdollistaa lähitulevaisuudessa Bitcoinin osto-, myynti- ja säilytyspalveluita.

Bitcoin integroituu tämän vuosikymmenen aikana fiat-tilien rinnalle luontaiseksi maksu- ja säästövaluutaksi. Kehitys ei vaikuta lupaavalta Suomessa, mutta globaalisti trendi on selvä. On vain ajan kysymys, milloin suomalaiset pankit nöyrtyvät asiakkaiden vaatimusten kanssa.

Pankit haluavat myös aikanaan oman osansa kryptovaluuttojen osto- ja myyntipalkkioista. Se on selvää. Yhdysvallat on tässä kehityksessä selvästi edellä Eurooppaa. Tuorein esimerkki saatiin tänään. Pian jopa 650 pankkia tarjoaa Bitcoinin ostomahdollisuutta noin 24 miljoonalle asiakkaalleen.

Aiheesta uutisoi mm. Decrypt. Maksupalvelujätti NCR sekä New York Digital Investment Group (NYDIG) tarjoavat palvelun pankeille. Tämä mahdollistaa sen, ettei pankkien tarvitse itse huolehtia kryptovaluuttojen säilytyksestä.

Decrypt mainitsee uutisessaan myös kyselyn joulukuulta 2020. Cornerstone Advisors -yhtiön teettämä tutkimus kertoo, että peräti kaksi kolmesta kryptosijoittajasta käyttäisi omaa pankkiaan ostosten tekemiseen. Jos se olisi siis mahdollista.

Vaikka pankkien käyttäminen sotii Bitcoinin perimmäistä ideaa vastaan, niin suurin osa sijoittajista haluaa vain tienata rahaa ja suojautua inflaatiolta. Me joudumme luottamaan pankkeihin kaikissa muissakin raha-asioissa. On helppo ymmärtää, miksi suurin osa voi antaa myös bitcoininsa pankin säilytettäväksi.

Image by Pexels from Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!