Uutiset
30
maalis
kryptovaluutta louhinta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

30.3. Uutiskatsaus: markkinat, hashrate, Bitcoinin kehitystyö, Microsoft

Maanantain uutiskatsauksen pääaiheena on tietysti kryptovaluuttojen markkinatilanne, jossa ei ole hirveästi tapahtunut muutoksia viime viikon jälkeen. Tutkimme myös Bitcoinin louhintaa sekä kehitystyötä. Microsoft on myös tehnyt varsin mielenkiintoisen patenttihakemuksen.

Bitcoinin markkinatilanne toistaiseksi vakaa

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman alle 6400 dollaria. Ollaan siis lähes samassa pisteessä, missä virallinen kurssi oli myös edellisen katsauksen aikana. Takana onkin varsin hiljainen ja tapahtumaköyhä viikko.

Tämän hetken kurssitaso on monille pettymys, kun katsotaan viime päivien kehitystä. Bitcoinin kurssi kolkutteli 7000 dollarin rajapyykki lähes koko viime viikon ajan. Resistanssia näyttää olevan hurjasti jo 6800-6900 dollarissa. Uusi nousu ei todellakaan lähde käyntiin helposti.

bitcoin-kurssi-2019-03-30

Sunnuntaina nähtiin myös nopea lasku alle 6000 dollarin tasolle, mutta markkina palautui takaisin viime yön aikana. Tämä oli rohkaiseva liike ja näkyvissä myös sosiaalista mediaa seuraamalla. Kun Bitcoinin kurssi alkaa vitosella, ostajia alkaa löytyä jonoksi asti.

Alkaa näyttää yhä enemmän siltä, että parin viikon takainen romahdus alle 4000 dollariin oli tämän karhumarkkinan pohja. Koko maailma oli tuolloin täydessä paniikissa ja sijoittajat möivät kaiken, mikä irti lähti – hinnasta riippumatta.

Tällä hetkellä suurin panikointi lienee ohi kryptovaluuttojen puolella. Jäljellä on yhä suurempi osuus ns. vahvoja käsiä ja ikiholdaajia, joiden tiukkaan nyrkkiin puristetuista käsistä ei bitcoineija irti revitä!

Makrotasolla tilanne ei voisi olla suotuisampi Bitcoinille. Yhdysvaltain keskuspankki johtaa virtuaalisten painokoneiden rivistöä, joka sylkee ulos dollareita, euroja, puntia ja kaikkia muitakin fiat-valuuttoja räjähdysmäisesti.

Keskuspankit ovat antaneet lausuntoja, jonka mukaan rahaa printataan niin paljon kuin tarve on – käytännössä ilman mitään kattoa. Yksityishenkilöiden ja pienyritysten taskuun tästä valuu luonnollisesti vain pieniä muruja. Suurin osa menee jättiläispankkien ja globaalien yritysten bailouteihin.

Bitcoin ja kulta ovat luotu turvasatamiksi juuri tällaista tilannetta varten. Toistaiseksi niiden kurssi ei ole lähtenyt laukalle, koska sijoittajille on vielä luottamusta fiat-valuuttoihin ja valtion velkakirjoihin. Tämä luottamus on murentunut kerta toisensa jälkeen ihmiskunnan historiassa. Fed, EKP ja muut keskuspankit toistavat samat peliliikkeet, jotka toteutettiin jo aikanaan antiikin Kreikassa.

Lyhyellä tähtäimellä luvassa voi silti olla tuskaa, jos osakemarkkinat jatkavat alamäkeen, pankit alkavat kaatua ja niin edelleen. Kriisin syventymisellä ei ole ainakaan tähän asti ollut mitään positiivisia vaikutuksia Bitcoinin kurssiin.

Kannattaa pitää mielessä, että halving-efekti on tapahtunut historiallisesti aina pienellä viiveellä. Bitcoin ei välttämättä aloita suurempaa rallia ennen vuotta 2021.

Koronaepidemian vaikutukset voivat osaltaan aiheuttaa poikkeamia näihin ennustuksiin. Käynnissä on historiallinen ja globaali kriisi, jollaista ei välttämättä nähdä uudelleen sataan vuoteen. Vertailukohtaa täytyy hakea 1930-luvun lamasta. Edellinen finanssikriisi tulee olemaan kuin päiväkodin picnic tähän verrattuna. Ei olisi mikään ihme, jos tulevan halvingin tapahtumat eroaisivat menneistä ja myös tulevista puoliintumisista.

Entä sitten altcoin-markkina? Jatkuva sahausliike ja nopeat dumppaukset ovat usein myrkkyä altcoineille, ja niin myös tälläkin hetkellä. Altit putoavat aina Bitcoinia nopeammin, eikä viime aikoina ole muodostunut riittävän positiivisia fiiliksiä pikaiselle nousulle. Bitcoinin markkinaosuus on 65,5% eli kasvua viikon takaisesta on noin puoli prosenttia.

On vaikea uskoa altcoinien pärjäävän tällaisessa tilanteessa myöskään lähitulevaisuudessa. Bitcoinin osuus voi hyvinkin nousta lähemmäs 70 prosenttia, ennen kuin koronan aiheuttama talouskriisi ja jatkuva epävarmuus on ohi.

Bitcoinin louhintateho romahti 45%

Bitcoinin louhintatehossa nähtiin viime viikolla todella raju romahdus. Louhintatehoa kuvataan termillä hashrate, mikä tarkoittaa yksinkertaisesti kaikkien verkossa olevien louhijoiden yhteiskapasiteettia.

Isossa kuvassa hashrate on ollut tasaisessa nousussa. Tämä on edennyt käsi kädessä Bitcoinin kurssikehityksen kanssa, mikä on loogista. Bitcoinin louhinta on nykyisin valtava bisnes ja keskittyy suuriin louhintafarmeihin, jotka ovat valtavia sijoituksia. Niitä ei tehdä, jos sijoittajat eivät uskoisi suotuisaan kehitykseen pitkässä juoksussa.

bitcoin-hashrate-20200330

Kuvassa on kuluneen 12 kuukauden kehitys. Bitcoinin hashrate on kasvanut noin 50 miljoonasta TH/s aina 140 miljoonaan TH/s tasolle, josta se romahti noin 75 miljoonaan viime viikolla. Palautuminen on ollut kuitenkin nopeaa, kuten kuvasta näkyy: tällä hetkellä ollaan taas yli 100 miljoonassa.

Mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa?

Bitcoinin louhintateho on aihe, josta revitellään uutisia oikeastaan turhaan. Kuten yllä oleva esimerkki hyvin kertoo, vapaat markkinat toimivat tehokkaasti. Jos hashrate laskee, myös verkon vaikeustasoa säädetään alemmas. Näin louhinta tulee kannattavaksi heikompitasoisilla laitteilla, jotka voidaan kytkeä verkkoon. Tämä taas nostaa hashraten hetken päästä takaisin ylös.

Sinänsä hashraten tarkalla lukemalla ei ole mitään suurempaa merkitystä. Sen lasku tekee teoriassa Bitcoin-verkosta haavoittuvamman, mutta hahsrate on esimerkiksi nyt noin viisi kertaa suurempi kuin kaksi vuotta sitten. Varaa on suurempiinkin laskuihin olemassa.

Bitcoinin kurssiromahdus aiheuttaa siis louhintatehon laskun, koska moni etenkin länsimainen toimija ei pysty louhimaan kannattavasti. Jos Bitcoinin kurssi olisi pitkään todella matalalla tasolla, louhinta alkaisi keskittyä esim. Kiinaan ja vastaaviin superhalvan sähkön maihin. Se ei tietysti olisi hyvä juttu.

Hashraten nousu on sen sijaan vahva signaali siitä, että markkinoilta löytyy paljon sijoittajia, jotka uskovat Bitcoinin suotuisaan kurssikehitykseen myös tulevaisuudessa. Jos hashrate kääntyisi tasaiseen laskuun pidemmäksi aikaa, olisi syytä huolestua. Tällaisia lyhytaikaisia pudotuksia (ja nousuja) nähdään jatkossakin paljon.

Jos louhinta ei ole sinulle tuttu aihe, niin tsekkaa ihmeessä tämä Bitcoineskuksen Youtube-video.

Blockstream & Lightning Labs johtavat Bitcoinin kehitystä

Bitcoin on yksi harvoista todella hajautetuista kryptovaluutoista, kuten moni lukija varmasti tietää. Bitcoinin perustajan (Satoshi Nakamoto) henkilöllisyys ei ole vieläkään tiedossa. Maailman tunnetuimmalla bittirahalla ei ole myöskään toimitusjohtajaa tai johtoryhmää.

Monen muun kryptovaluutan taustalla on ICO:n järjestänyt kehitysyhtiö, joka johtaa uusien ominaisuuksien kehitystä. Toki, protokollat ovat open sourcea, mutta kehitystyötä johtaa yksi keskitetty taho, jonka resurssit ovat kriittisiä koko projektille.

Bitcoinilla ei ole omaa johtohahmoa, kuten esimerkiksi Ethereumin Vitalik Buterin tai Litecoinin Charlie Lee. Kuka sitten vastaa Bitcoinin kehityksestä? BitMEX Research julkaisi äskettäin mielenkiintoisen artikkelin tästä aiheesta.

Yllä olevassa kuvassa ovat tunnetuimmat yhtiöt ja heidän täysipäiväiset Bitcoin-kehittäjänsä. Tällä hetkellä kärjessä ovat Blockstream ja Lightning Labs. Näistä ensin mainittu on tunnettu mm. satelliiteistaan ja Lightning Labs puolestaan salamaverkosta.

Etenkin Blockstreamia on demonisoitu viime vuosina rajusti ja yhtiötä on syytetty Bitcoinin kehittämisestä väärään suuntaan. Yksi suurimmista kriitikoista on ollut Bitcoin Cashin johtohahmo Roger Ver.

Listalla kolmantena oleva Square Crypto on puolestaan fintech-yhtiö Squaren oma Bitcoin-kehitysosasto. Squaren tunnetuin tuote on Cash App, joka on hyvin suosittu ja helppokäyttöinen mobiiliappi osakkeiden ja esimerkiksi kryptojen hankkimiseen.

Näiden lisäksi taustalla on myös joukko muita henkilöitä. BitMEXin artikkelista käy ilmi, että 11/33 aktiivisimmista Bitcoin Core -ohjelmiston kehittäjistä on yksityisiä.

BitMEX Researchin mielestä Bitcoinin kehitystyön tilanne on tällä hetkellä etenkin rahoituksen osalta parempi ja hajautetumpi kuin koskaan.

Microsoftin human mining -patentti

Microsoftin outo patenttihakemus on puhuttanut viime päivinä. Yksi maailman johtavista teknologiayhtiöistä haki äskettäin patenttia otsikolla ”Cryptocurrency system using body activity data.”

Kyseessä on juuri niin Matrixilta kuulostava idea, kuin nimikin kertoo. Microsoft rakentaisi oman kryptovaluuttansa, jonka louhinnassa hyödynnetään ihmisten tuottamaa energiaa.

”A brain wave or body heat emitted from the user when the user performs the task provided by an information or service provider, such as viewing an advertisement or using certain internet services, can be used in the mining process.”

Ihmisten tuottama energia muutettaisiin koneiden ymmärtämään muotoon, jolloin kyseessä olisi kirjaimellisesti Proof of Work eli vastine Bitcoinin käyttämälle louhintatyölle. Tämä ei tarkoittaisi välttämättä fyysistä liikuntaa. Kyseessä voisi olla myös tiettyjen online-tehtävien suorittaminen.

Vaikka ”human mining” kuulostaa äkkiseltään konseptina hurjalta, emme ole siitä loppujen lopuksi hirveän kaukana. Yhä useampi käyttää jo nyt esimerkiksi älykelloja, jotka lukevat kehon eri signaaleja sekä kuntoillessa että muutenkin arjessa.

Suositussa Black Mirror tv-sarjassa nähtiin mm. jakso, jossa päähenkilö tienasi krediittejä polkemalla kuntopyörää. Todennäköisesti tämä on pian todellisuutta tavalla tai toisella, eli suorittamalla fyysisiä aktiviteetteja voi tienata kryptovaluuttaa.

Tämän lisäksi netti on jo nyt täynnä erilaisia palveluita, joista voit hankkia itsellesi krediittejä (tai kryptovaluuttaa) tehtäviä suorittamalla. Nämä voivat olla esimerkiksi mainosten katseluita tai kyselyihin vastaamista.

Kyse olisi näiden toimintojen yhdistämisestä ja datan lähettämisestä eteenpäin louhintatyötä varten.

Oletko jo tutustunut Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavaan? Olemme julkaisseet jo 20 videota, ja uutta materiaalia ilmestyy joka viikko. Youtube-kanava on Bitcoinkeskus.comin jatke, eli löydät samoja aiheita videomuodossa. Moni haluaa nykyisin kuunnella ja katsella informaatioita lukemisen sijaan. Voit hyvin vaikka kuunnella nämä videot kävelylenkillä!

Alla on uusin klippi, jossa esitellään kryptovaluuttalompakot.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *