Uutiset
30
maalis
visa

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

30.3. Uutiskatsaus: NFT, PayPal, Norja, Visa, Verotus,

NFT-sektori kasvaa ja kehittyy. Termit kuten VRF ja dynaaminen NFT ovat seuraavia askeleita. PayPal ilmoitti kryptovaluuttojen käyvän jatkossa myös maksuvälineenä. Norjalainen miljardööri perui puheensa ja siirtyi Bitcoin-leiriin. Visa ja Crypto.com yhteistyössä. Veroilmoituksen jättöpäivä lähestyy!

Rekisteröidy Binancelle

Chainlink ja NFT

Aloitetaan lyhyellä katsauksella NFT-maailmaan. Kyseessä on ehdottomasti vuoden 2021 suurin puheenaihe. Kaikki suuret mediatalot ovat kirjoittaneet uutisia NFT-hypestä – myös kryptoskenen ulkopuolella.

Oraakkeleistaan tunnettu Chainlink on todennäköisesti tärkeässä roolissa NFT-sektorin kehityksessä. Se palvelee NFT-maailmaa jatkossa kahdessa tärkeässä roolissa: VRF sekä dynaaminen NFT.

VRF tulee sanoista Verifiable Randomness Function eli suomennettuna kyseessä on satunnaislukugeneraattori. Tämä ominaisuus esiteltiin Chainlinkin blogissa jo vuosi sitten. Nyt se on noussut pinnalle NFT-huuman myötä.

Käytännössä satunnaislukuja tarvitseva appi lähettää Chainlinkin nodeille ”seedin”, jonka pohjalta Chainlink generoi satunnaisluvun ja varmistaa sitä pyytäneelle älysopimukselle, että lähdettä ei ole käsitelty. Ilman Chainlinkia, käyttäjien on vaikea varmistua siitä, että satunnaisuus todella on satunnaista.

NFT-maailmassa VRF:lle on tarvetta esim. keräilyesineiden ja pelien maailmassa. Niissä tarvitaan jatkuvasti tilanteita, joissa halutaan ”dropata” erikoisominaisuuksia, palkintoja ym. vain pienelle joukolle NFT-tokeneita käyttäen satunnaisuutta.

Toinen mielenkiintoinen alue ovat dynaamiset NFT:t. Mieti perinteistä, pahvista, keräilykorttia esimerkiksi Cristiano Ronaldosta. Kortti sisältää pelaajan tiedot, kuten pelatut ottelut, tehdyt maalit ja niin edelleen.

https://www.youtube.com/watch?v=vUyXa1SOeXQ&ab_channel=Raheem7iTM

Kun tällaiset keräilykortit siirtyvät digitaaliseksi (NFT), niiden tiedot voivat päivittyä dynaamisesti. Kun Ronaldo pelaa uuden ottelun ja tekee maalin, NFT-kortin data päivittyy.

Tämän lisäksi dynaamisia NFT-keräilykortteja voidaan luoda lennosta. Jos pelaaja tekee esimerkiksi uransa 100. maalin, voidaan luoda uniikki NFT vain tähän tapahtumaan liittyen. Mahdollisuudet ovat lähestulkoon rajattomat!

Dynaaminen NFT tarvitsee luonnollisesti dataa lohkoketjun ulkopuolelta. Tässä kohtaa Chainlinkin hajautettu oraakkeliverkosto astuu jälleen esiin. Dynaaminen NFT mahdollistaa paljon muutakin peli- ja keräilymaailman ulkopuolella.

PayPal avaa maksut kryptovaluutoilla

Yhdysvaltalainen maksuoperaattori ja e-lompakko PayPal on vastuussa kenties vuoden 2020 suurimmasta uutisesta kryptovaluuttoihin liittyen. PayPalin uutinen tuoda kryptovaluutat sen tarjontaan toimi Bitcoin-raketin polttoaineena lokakuussa. Kyseessä oli kenties koko bull-runin suurin yksittäinen triggeri.

PayPal piti lupauksensa ja lisäsi Bitcoinin, Bitcoin Cashin, Ethereumin ja Litecoinin tarjontaansa vain pari viikkoa myöhemmin. Päivitys koski ensimmäisessä vaiheessa yhdysvaltalaisia käyttäjiä. Helmikuussa PayPal ilmoitti kryptovaluuttojen tulevan myös brittikäyttäjille. Muu Eurooppa lienee seuraavana, vuoden 2021 lopulla.

Tänään saatiin jatkoa PayPalin päivityksille.

PayPalin virallista ilmoitusta ei vielä näy artikkelin kirjoitushetkellä. Reutersin mukaan, yhtiö tulee vahvistamaan myöhemmin tänään kryptovaluuttamaksujen käyttöönoton. Tähän asti PayPal-maksut on pitänyt tehdä vielä fiat-valuutoilla.

Jatkossa PayPalin käyttäjä voi suorittaa maksun millä tahansa neljästä kryptovaluutasta (BTC, ETH, BCH, LTC). PayPal konvertoi kryptovaluutan lennosta fiat-rahaksi oston yhteydessä.

Kyseessä ei ole mikään pieni juttu, sillä PayPal on käytössä yli 29 miljoonalla online-operaattorilla. Se on todella suosittu maksutapa esimerkiksi eBayssa sekä muissa vastaavissa kauppapaikoissa. Kaiken lisäksi, kryptovaluutoilla maksaminen on PayPalin kautta täysin kulutonta.

PayPalin CEO Dan Schulman kommentoi Reutersille:

“We think it is a transitional point where cryptocurrencies move from being predominantly an asset class that you buy, hold and or sell to now becoming a legitimate funding source to make transactions in the real world at millions of merchants.”

Vain viikko aiemmin nähtiin vastaava ilmoitus Teslalta, joka hyväksyy jatkossa bitcoinit maksuvälineenä uusista autoistaan. Kun tähän isketään jatkoksi Visan ilmoitus (katso seuraava uutinen), niin nyt otetaan merkittäviä askeleita kryptovaluuttojen adoptiossa.

Jatkossa PayPalin saldoa voi siis säilyttää bitcoineissa fiat-rahan sijaan, joka säilyttää arvonsa huomattavasti paremmin.

Visa ja Crypto.com yhteistyöhön

Yksi viikon kuumimpia uutisia liittyy maksuoperaattori Visaan. Brändi on tuttu varmasti jokaiselle lukijalle luotto- ja debit-korttien tarjoajana.

Visa on ottanut mielenkiintoisen askeleen kohti kryptovaluuttojen maailmaa. Yhtiö julkisti maanantaina yhteistyön Crypto.comin kanssa, joka on kryptoskenen tunnetuin debit-korttien tarjoaja. Crypto.comin debit-kortit ovat Visa-kortteja, joten yhtiöt ovat tuttuja toisilleen.

Tärkein pointti uutisessa liittyy USDC-stablecoiniin sekä Ethereum-lohkoketjuun.

Visasta tulee ensimmäinen globaali maksuoperaattori, joka hyväksyy ”settlement”-maksut (tilitykset) jatkossa kryptovaluutalla. Tähän asti Crypto.com on joutunut tekemään tilitykset fiat-valuutalla, mutta jatkossa se voi tilittää Visalle kuuluvat dollarit suoraan USDC-stablecoinilla.

Uutinen liittyy siis korttien taustalla olevaan infrastruktuuriin. Tästä on merkittävä hyötyä Crypto.comin kaltaiselle operaattorille, joka toimii lähes täysin digitaalisilla valuutoilla. Toiseksi, se tuo rajusti legitimiteettiä lisää USD Coinille, joka on kohuista toiseen kulkevan Tetherin ykköshaastaja.

Kuluttajien maksut Visa-korteilla toimivat toistaiseksi kuten ennenkin. Jos käytät Crypto.comin tai Binancen tai vastaavaa ”kryptokorttia”, niin kryptovaluutat on konvertoitava maksun yhteydessä ensin paikalliseksi fiat-valuutaksi.

Kryptovaluuttojen vastaanottaminen maksuina on jatkossakin jokaisen kauppiaan päätös. Niin kauan, kun kryptovaluutoilla ei ole virallisen maksuvälineen asemaa, kauppiaiden ei ole pakko ottaa esim. Suomessa vastaan kuin euroja.

Tähän on tuskin tulossa muutosta aivan lähivuosina, koska maksuvälineen asema romuttaisi esim. verotuksen aivan täysin.

Norjalaismiljardööri innostui Bitcoinista

Bitcoinkeskus uutisoi maaliskuun alussa norjalaisesta Aker ASA -pörssiyhtiöstä. Miljardööri Kjell Inge Røkken perustama sijoitusyhtiö ilmoitti mittavista (yli 55 miljoonan euron) Bitcoin-panostuksista. Akerista tuli samalla ensimmäinen Bitcoiniin sijoittava pörssiyhtiö Pohjoismaissa.

Tapaus sai valtavasti julkisuutta kryptoskenessä, ja Akerin sijoituksista uutisoivat lähes kaikki talousmediat. Valitettavasti Akerin esimerkki ei ole saanut suomalaisia instituutioita vielä heräämään. Myöskään varakkaat yksityishenkilöt eivät ole ilmoittaneet Bitcoin-ostoistaan.

Toisin on kuitenkin Norjassa.

Noin kolmen miljardin kruunun omaisuutta pyörittävä Øystein Stray Spetalen on kuulunut tähän asti äänekkäiden Bitcoin-kriitikoiden leiriin. Spetalen kommentoi Bitcoinia negatiivisesti vasta pari viikkoa sitten norjalaisessa finanssialan lehdessä.

Syystä tai toisesta, norjalaismiljardööri käänsi kurssinsa 180 astetta. Spetalen kertoi hankkineensa lähes yhtä paljon bitcoineja kuin edellä mainittu Aker, eli todennäköisesti luokkaa 50 miljoonalla eurolla.

Spetalenin sijoitukset eivät jääneet tähän. Hän osti myös 17 prosentin osuuden Norjan suurimmasta kryptovaluuttapörssistä, MiraiEx.

“Når fakta endrer seg, så endrer jeg meg.“, kertoo Spetalen Dagens Næringsliv -lehdelle. Hän viitaa tällä kuuluisan ekonomistin, John Maynard Keynesin, kommenttiin: ” When the facts change, I change my mind. What do you do, Sir?”

Toivottavasti Suomessakin nähdään vastaavia heräämisiä, ennen kuin Bitcoinin kurssiin on ilmestynyt yksi tai kaksi nollaa lisää.

Kryptovaluuttojen verotus

Kevään edetessä lähestytään aina veroilmoituksen jättöpäivää. Tämä koskee myös kryptovaluuttasijoittajia, joiden on ilmoitettava oma-aloitteisesti luovutusvoitot vuoden 2020 osalta. Vuoden lopulla nähty bull-markkina tarkoittaa sitä, että monelle sijoittajalle on saattanut kertyä mukavat voitot.

Kryptovaluuttojen verotus on toisille helppo ja toisille hermoja raastava asia. Jos luovutuksesi ovat alle 1000 euroa, ne ovat verovapaita. Kyse ei ole siis voitoista vaan myyntien kokonaissummasta. Muista, että ilmoitus on tehtävä siitä huolimatta, vaikka lukema jäisi alle tuhanteen euroon.

Pitkäaikaiset hodlaajat säästyvät myös työltä, jos kryptovaluuttoja ei ole myynyt. Siirrot lompakoiden välillä eivät ole verotettavia tapahtumia.

Aktiivisesti kauppaa käyvät joutuvat askartelemaan dataa käsin. Muista, että sinulla on aina muistiinpanovelvollisuus ja näyttötaakka eli velvollisuus kerätä oma-aloitteisesti kaupankäyntidatasi ja tehtävä laskelma luovutusvoitoista.

Koinly on tällä hetkellä monien suomalaisten suosiossa oleva palvelu.

Kyseessä on ohjelmisto, johon voit syöttää kaikki tekemäsi kaupat eri pörsseissä. Koinly tukee myös import-toimintoja (esim. CSV) sekä API-yhteyksiä tunnettuihin pörsseihin. API:n avulla saat kaupankäyntidatan Koinlyyn automaattisesti.

Bitcoinkeskus on päivittänyt tällä viikolla virtuaalivaluuttojen verotusta käsittelevän artikkelin. Olemme lisänneet siihen myös oleellisia asioita vuoden 2021 verotukseen liittyen. Tällä hetkellä ongelmia aiheuttavat uudet tienausmahdollisuudet, kuten DeFi-maailman likviditeettipoolit. Näistä ei ole vielä verottajan päätöksiä olemassa.

Kannattaa ehdottomasti tsekata Konsensus Ry:n video kryptovaluuttojen verotuksesta. Veroasiantuntija Elmo Koivunen käy siinä läpi kaikki oleelliset asiat ja vastailee myös moniin kysymyksiin.

Jos sinulla on kysyttävää kryptovaluuttojen verotuksesta, liity Telegram-kanavalle Virtuaalivaluuttojen verotus, kysy Facebook-ryhmässä muilta tai ota yhteyttä veroasiantuntijaan.

Lopuksi muutamia nostoja lyhyesti. Suosittu komediasarja Saturday Night Live (SNL) julkaisi hulvattoman videon NFT:stä.

Tietokirjailija Petteri Järvinen vieraili Ivan Puopolon podcastissa selittämässä Bitcoinista. Moni tykkäsi jaksosta, joten kannattaa kuunnella!

Hieno teos Michael Saylorista, joka kelpaa vaikka tietokoneen taustakuvaksi.

Kovasti odotettu Orion Protocol platform avaa ovensa 1. huhtikuuta. Sen huhutaan olevan suorastaan ”game changer”, joka yhdistää likviditeetin lukuisista eri pörsseistä yhteen paikkaan.

Bitcoinkeskus esittelee tuoreella videolla suomalaisen Northcrypto-kauppapaikan.

Kuva: Flickr / frankieleon


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.