Maanantain uutiskatsauksessa ihmetellään taas Bitcoinin kurssia; nähdäänkö tällä viikolla vihdoin 20.000 dollarin rikkoutuminen? XRP ja XLM raketoivat altcoinien puolella. DeFi-maailmassa taas yksi miljoonien dollarien manipulointi. Trumpin hallinto suunnitelee krypto-regulaation kiristystä. Kiina takavarikoi yli 4 miljardin dollarin edestä Plus Token -ponzin varoja. Ethereum 2.0 käynnistyy 1. joulukuuta. Facebook Libra ei ole kuollut!
Markkinakatsaus: Bitcoin
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 18.600 dollaria. Kyseessä on lähes dollarin tarkkuudella sama lukema, jossa oltiin viikko sitten. Tässä välissä on kuitenkin nähty aikamoista vuoristorataa.
Alla olevassa grafiikassa on Bitcoinin kurssikehitys viime viikoilta. Yksi tolppa vastaa yhtä päivää.
Kryptosijoittajien fiilis oli erittäin toiveikas ja jopa riehakas alkuviikosta, sillä uuden ATH-lukeman eli 20.000 dollarin rikkoutuminen näytti väistämättömältä. Bitcoinin kurssi kohosi tiistaina ja keskiviikkona noin 19.500 dollariin, eli pörssistä riippuen 300-500 taalaa alle kurssihuipun.
Torstaina Bitcoin-euforia sitten katsoi kertaheitolla, kun kurssi romahti lähes 16.000 dollariin. Pudotusta tuli reilut 3000 taalaa eli noin 15 prosenttia parin päivän aikana. Perjantain Kiina-uutisointi (tähän palataan myöhemmin) jatkoi epävarmuutta markkinoilla.
Viikonloppuna tilanne alkoi kuitenkin palautua. Lauantaina ja sunnuntaina alkanut nousu on jatkunut maanantaina, minkä vuoksi kurssi on täsmälleen samalla tasolla kuin viikko sitten.
Miksi Bitcoinin kurssi sitten romahti viime viikolla? Aihetta on käyty läpi Bitcoinkeskuksen alla olevalla videolla.
Kukaan ei voi tietenkään antaa asiaan varmaa vastausta, mutta todennäköisesti kyseessä oli sijoittajien myynti ATH-lukemien lähestyessä. Lisäksi korjausliikettä on osattu odottaa, joten voidaan hyvin todeta, että sen aika oli vihdoin tullut.
Kun katsotaan isoa kuvaa, niin sama meno jatkuu, mihin on viime viikkoina totuttu. Koko ajan saadaan lisää uutisia institutionaalisista sijoittajista, jotka siirtyvät Bitcoiniin ostajiksi. Tuorein tapaus on alla olevassa twiitissä.
Guggenheim's $5 billion Macro Opportunities Fund wants Bitcoin exposure.
On Friday they filed an SEC amendment allowing them to invest up to 10% of their fund in $GBTC.
A 10% investment would be worth $487M, and would be $200M+ larger than their next largest position. pic.twitter.com/U34xqkBOH1
— Kevin Rooke (@kerooke) November 28, 2020
Guggenheimin 5 miljardin taalan suuruinen Macro Opportunities Fund kaavailee sijoittavansa 10 prosenttia eli 500 miljoonaa dollaria Bitcoiniin. Kyseessä olisi suurin yksittäinen positio kyseiseltä rahastolta mihinkään sijoituskohteeseen.
Myös tunnettu makrosijoittaja sekä realvision.com -sivuston perustaja Raoul Pal ilmoitti menevänsä all-in kryptovaluuttoihin.
Ok, last bomb – I have a sell order in tomorrow to sell all my gold and to scale in to buy BTC and ETH (80/20). I dont own anything else (except some bond calls and some $'s). 98% of my liquid net worth. See, you can't categorize me except #irresponsiblylong Good night all.
— Raoul Pal (@RaoulGMI) November 30, 2020
Pal on kertonut jo aiemmin sijoittaneensa yli puolet varallisuudestaan Bitcoiniin, mutta nyt hän ilmoitti myyvänsä loputkin kultasijoituksensa ja siirtyvänsä 80/20 BTC/ETH -linjalle. Kova veto ns. perinteisen sijoitusmaailman henkilöltä!
Usein näissäkin uutisissa mainittu sijoitusrahasto Grayscale imuroi markkinoilta viime viikolla yli 7000 bitcoinia. Tämä on jo yksin korkeampi lukema kuin uusien, louhittujen bitcoinien, määrä.
BREAKING: Just during the last week, Grayscale bought +7,300 #Bitcoin pic.twitter.com/P8gN7ki9tR
— Crypto Rand (@crypto_rand) November 30, 2020
Kysyntään vaikuttaa varmasti myös PayPal, joka lanseerasi kryptovaluutat asiakkailleen aivan äskettäin.
PayPal is running full steam ahead with cryptocurrencies.
The CEO of PayPal noted that “40 to 70% of consumers no longer want to handle cash.” Welcome to the age of digital currency. https://t.co/KVRk7V24pj
— Cointelegraph (@Cointelegraph) November 29, 2020
Tämä viikko käynnistyy hyvin pitkälti edeltävän viikon tunnelmissa. Bitcoin voi milloin tahansa rikkoa vuoden 2017 ATH-lukemat, sillä kyseinen saavutus tulisi jo hieman alle 10 prosentin nousulla.
Samalla Bitcoinin kurssi on clousaamassa kuukautta korkeammalle tasolle kuin koskaan aikaisemmin. Tasan kuukausi sitten oltiin jo lähellä, mutta nyt tämä ennätys rikotaan hyvin suurella todennäköisyydellä. Jos maanantai-illan aikana ei nähdä jotain mystistä romahdusta.
Markkinakatsaus: altcoinit
Bitcoinin markkinaosuus on 62,2 prosenttia. Viime viikon lukema oli 63,2 prosenttia, joten altcoinit ovat vahvistuneet entisestään.
Viikko sitten nähtiin ensimmäinen selkeä trendin käännös, eli Bitcoinin markkinaosuus oli kasvanut pitkään ja nousi lähes 66 prosenttiin. Altcoinit heräsivät vihdoin henkiin marraskuun puolivälin tienoilla. Kurssikehitys on jatkunut edelleen suosiollisena.
Katsotaan top 15 -altcoinien suoritusta Bitcoiniin nähden Coinpaprika-sivustolta.
Kuten yllä oleva data hyvin näyttää, kyseessä ei ole koko altcoin-universumin laajuinen nousu. Bitcoinin markkinaosuutta on syönyt pitkälti XRP:n raketointi, jonka on suuren markkina-arvon kolikko. XRP on vetänyt sen ”pikkuveli” Stellar Lumensin myös mukanaan nousuun. Tsekkaa XRP:n kurssi tästä linkistä.
XRP:n nousun takana voi olla pelkkä spekulointi, tai ralli voi osaltaan myös liittyä tulevaan airdropiin. Jos haluat tietää mistä on kyse, niin tsekkaa alla oleva video.
XLM näyttää puolestaan raketoivan täysin XRP:n vanavedessä ilman suurempaa syytä. Molempien kannatus on ollut kyllä yllättävän kovaa. Kun kelataan kryptovaluuttojen top 100 -listaa alaspäin, niin karkeasti sanottuna puolet projekteista on plussalla ja puolet miinuksella Bitcoiniin nähden (7 pv).
Tällä hetkellä altcoin-sijoittajan kannatta pitää tiukasti silmällä XRP:n lisäksi myös Ethereumia, jonka 2.0 -versio ottaa ensimmäisen askeleensa huomenna (1. joulukuuta). Jos markkinoilla nähdään klassinen ”buy the rumor, sell the fact” -ilmiö, tarjolla voi olla hyvä ostopaikka.
Sijoilla 5-10 käydään tällä hetkellä kovaa kamppailua; Chainlinkista, Bitcoin Cash, Litecoin ja Cardano vaihtelevat paikkaa päivittäin. Polkadot näyttä olevan tällä hetkellä laskussa, kun kesän MainNet-julkaisun huuma on pikkuhiljaa hävinnyt.
Markkinakatsaus: DeFi
DeFi-markkinan TVL-lukema on artikkelin kirjoitushetkellä 13,9 miljardia dollaria. Viikko sitten oltiin 14,2 miljardin tasolla. DeFi-markkina on jatkanut tasaista kasvuaan koko syksyn, vaikka sektori onkin jäänyt uutisoinnissa Bitcoinin kurssirallin varjoon.
Alla oleva kuva on defipulse.com -sivustolta.
Markkinoiden top 5 -projektit ovat täsmälleen samassa järjestyksessä kuin viikko sitten. Niiden TVL-luvuissa ei ole myöskään tapahtunut oleellisia muutoksia.
Ei viikkoa ilman hakkerointia/manipulointia DeFi-maailmassa, valitettavasti. Viime viikolla oli vuorossa lainapalvelu Compound.
https://twitter.com/DeFiGod1/status/1332049362441015296
Käytännössä Compound toimi kuten pitääkin, mutta joku rikollinen taho manipuloi kursseja toimittavaa oraakkelia. Käytännössä hakkeri manipuloi DAI-stablecoinin kurssin lyhytaikaisesti 1,30$ tasolle Coinbasessa, josta Compound puolestaan poimii kurssin.
Tämän manipuloinnin myötä Compoundin käyttäjät menettivät noin 100 miljoonaa dollaria ja hakkeri tienasti itse noin 4 miljoonaa taalaa tällä tempulla. Taas kerran, ongelma olisi voitu ratkaista käyttämällä Chainlinkin hajautettua oraakkeliverkkoa…
Iskeekö Trumpin hallinto vielä kryptovaluuttoihin?
Yhdysvaltain presidentinvaalit on pidetty, vaikka tulosta ei olekaan vielä hyväksytty tietyissä piireissä. Vallanvaihto on joka tapauksessa aloitettu. Jos kryptosijoittajilta kysytään, moni toivoo Trumpin hallinnon väistyvän mahdollisimman nopeasti tuoreimpien uutisten jälkeen.
Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong pudotti aikamoisen pommin torstaina. Moni sijoittaja syytti Armstrongia jopa siitä, että miehen twiittiketju aiheutti osaltaan kryptomarkkinan romahduksen. Tuskin se ainoa syy oli, mutta varmasti vauhditti sitä.
https://twitter.com/brian_armstrong/status/1331744884856741888
Voit lukea myös aiheesta julkistetun uutisen Coindeskin sivuilta.
Armstrong kirjoittaa saaneensa varoituksen siitä, että Trumpin hallinto aikoo kiirehtiä markkinoille tiukan ja uuden kryptoregulaation. Kuten aiemminkin olemme uutisoineet, Trump sekä etenkin valtiovarainministeri Mnuchin, ovat antaneet Bitcoin-vastaisia kommentteja aiemminkin.
Uusi regulaatio liittyisi jo aiemmin keskusteltuihin AML- eli rahanpesulakeihin. Armstrong twiittaa:
This proposed regulation would, we think, require financial institutions like Coinbase to verify the recipient/owner of the self-hosted wallet, collecting identifying information on that party, before a withdrawal could be sent to that self-hosted wallet.
Regulaatio tarkoittaisi sitä, että sen piirissä oleva pörssi (kuten Coinbase), ei saisi suorittaa transaktioita kuin ”tunnettuihin osoitteisiin”. Tällaisia olisivat käytännössä muut pörssit. Kaikki henkilökohtaiset lompakot, DeFi-appien älysopimukset ym. self-hosted lompakot eivät siihen kuuluisi.
Taustalla on rahanpesusäädösten lisäksi valtioiden halu saada kiinni jokainen kryptovaluutan omistaja, jotta kukaan ei pääse pakenemaan verotusta.
Tällainen regulaatio olisi käyttäjien kannalta aikamoinen sotku. Talletus- ja kotiutusvaiheessa pitäisi jotenkin todentaa, että käytetty osoite on tosiaan sinun lompakkosi. Pörssien kannalta se tarkoittaisi valtavaa työmäärää. Kysymys kuuluukin, hyväksyttäisiinkö tämän vuoksi edes ulkopuoliset talletukset ja kotiutukset?
Jotain tällaista regulaatiota voi olla luvassa myös globaalisti ennemmin tai myöhemmin, vaikka Trumpin hallinto ei ehtisikään saada esitystä enää läpi. Siihen kannattaa ainakin henkisesti varautua.
Kiina takavarikoi Plus Token -ponzin varat
Viime viikolla uutisointiin kenties koko kryptomaailman historian suurimmasta takavarikosta. Kyseessä on kiinalainen Plus Token Ponzi-huijaus, joka kaatui jo vuoden 2019 puolella. Se saattoi olla kokoluokaltaan jopa kuuluisaa BitConnectia suurempi.
Huijarit onnistuivat keräämään noin 2,6 miljoonalta uhrilta 314.000 BTC, 117.450 BCH, 96.023 DASH, 11 miljardia Dogecoinia, 1,84 milj. LTC, 9 milj. ETH, 51 milj. EOS ja lähes miljardi XRP-kolikkoa. Rikoksen tekohetkellä niiden arvo oli noin 7,5-8 miljardia dollaria.
NEW: Chinese police have seized $4.2 billion cryptos from PlusToken Ponzi crackdown, according to a new court ruling (via @wolfiezhao) https://t.co/QHoCUOFG5H
— The Block (@TheBlock__) November 27, 2020
Karkuun päässeet rikolliset ehtivät jo dumpata yli 100.000 bitcoinia markkinoille syksyn 2019 ja kevään 2020 aikana. Näillä oli varmasti osaltaan vaikutusta koko Bitcoin-markkinan kehitykseen.
Nyt aiheesta on saatu oikeudenkäynti päätökseen, ja Kiinan valtio on takavarikoinut noin 4,2 miljardin dollarin edestä kryptovaluuttoja. Mukana on mm. 194.775 bitcoinia sekä paljon muita tunnettuja kolikoita.
Markkinoilla on herättänyt pelkoa se, että dumppaako Kiinan valtio nyt hankkimansa kolikot markkinoille ja romahduttaa siten kursseja. Tämä skenaario tuntuu hyvin epätodennäköiseltä monestakin syystä.
Kiina dominoi Bitcoinin louhintaa yli 60 % markkinaosuudella, joten Kiinan valtion ei ole järkevää romahduttaa Bitcoinin kurssia. Toiseksi, kukaan fiksu sijoittaja ei halua tuhota omaisuutensa arvoa syyttä suotta. Jos Kiina luopuu valuutoista, se todennäköisesti myy ne vähitellen OTC-kauppoina.
On myös todennäköistä, että valtio pyrkii palauttamaan menetettyjä varoja Plus Tokenin uhreille.
Ethereum 2.0 käynnistyy
Uutisoimme kolme viikkoa sitten aiheesta Ethereum deposit contract. Kyseessä on älysopimus, johon Ethereum 2.0 -version steikkaajiksi haluavat lukitsivat ETH-tokeneitaan.
Samalla steikkaukselle asetettiin takaraja; Ethereum 2.0 -käynnistyy 1. joulukuuta, jos kasassa on viikkoa ennen vähintään 524.288 ETH. Näytti pitkään siltä, että vaadittua määrää ei saada millään kasaan. Lopulta viimeisen 24 tunnin aikana yli 150.000 ETH steikattiin.
Artikkelin kirjoitushetkellä deposit contractiin on saatu jo yli 850.000 Etheriä ja määrä kasvaa tasaisesti. Näin ollen Ethereum 2.0 versio käynnistyy virallisesti 1. joulukuuta eli huomenna.
The eth2 Beacon Chain goes live in less than 24 hours which means Ethereans will get to stake their ETH for the first time ever!
In today's edition of @thedailygwei I give some final thoughts before the launch 👇https://t.co/WJpvGMBlX8
— sassal.eth 🦇🔊🐼 (@sassal0x) November 30, 2020
Asiasta tietämätön voi luulla Ethereumin siirtyvän nyt 2.0-versioon, mutta tämä ei pidä lainkaan paikkansa. Nyt käynnistyy Beacon chain eli rinnakkainen lohkoketju, jota ryhdytään pikkuhiljaa työstämään kohti lopullista versiota tulevien vuosien aikana.
Nykyinen Ethereum jatkaa siis toimintaansa normaalisti todennäköisesti vielä 2-3 vuotta. Steikkaajat keräävät sillä aikaa vuosikorkoa tokeneilleen, jotka he ovat nyt 2.0 -versioon lukinneet. Kyseessä ei siis ole mikä tahansa triviaali steikkaus, jonka voi lopettaa. Kolikot ovat lukittuna jopa parin vuoden ajan.
Kyseessä on joka tapauksessa merkittävä askel Ethereumille. Huomisesta alkaen Ethereum-sijoittajat (lähes 27.000 kappaletta) saavat ensimmäistä kertaa steikkauspalkkioita. Mielenkiintoista nähdä, mikä on Ethereumin kurssin reaktio tähän uutiseen.
Seuraamme Bitcoinkeskuksessa Ethereum 2.0 -version kehitystä tulevina vuosina kuten tähänkin saakka!
Facebook Libra käynnistyy sittenkin?
Facebookin Libra oli yksi vuoden 2019 suurimpia uutisia. Se aiheutti pitkälti myös kesän 2019 Bitcoin-rallin, joka sai kurssin kohoamaan lähes 14.000 dollariin. Projekti kohtasi kuitenkin valtavaa vastustusta pankeilta, regulaattoreilta sekä valtioilta. Mark Zuckerberg joutui myös kongressin kuultavaksi.
Libran saama painostus johti lopulta siihen, että monet Libra-konsortiumin tärkeistä jäsenistä jättivät projektin. Tällaisia olivat mm. Visa ja Masteracrd. Projekti on kuitenkin edennyt päättäväisesti, eikä Libra ole missään nimessä kuopattu.
Nyt Libra suunnittelee lanseerausta tammikuulle. Suunnitelmia on tosin muutettu aiemmasta, jotta Libra ei uhkaisi keskuspankkeja tai valtioita.
While our vision has always been for the Libra network to complement fiat currencies, not compete with them, a key concern that was shared was the potential for the multi-currency Libra Coin (≋LBR) to interfere with monetary sovereignty and monetary policy if the network reaches significant scale and a large volume of domestic payments are made in ≋LBR. We are therefore augmenting the Libra network by including single-currency stablecoins in addition to ≋LBR, initially starting with some of the currencies in the proposed ≋LBR basket (e.g., LibraUSD or ≋USD, LibraEUR or ≋EUR, LibraGBP or ≋GBP, LibraSGD or ≋SGD). (Lähde)
Käytännössä Libra on nyt dollariin sidottu stablecoin kuten USDT, USDC tai DAI. Sen ideana olisi toimia alkuperäisen vision tapaan digitaalisena maksuvälineenä ja dollarin korvaajana Facebookin applikaatioissa, kuten WhatsApp ja Messenger.
Jos lanseeraus onnistuu, Facebook tuo markkinoille myös oman lompakkonsa. Aiemmin Calibra-nimellä tunnettu sovellus on nykyisin Novi.
—
Mainitaan lopuksi vielä hyviä uutisia suomalaiselta Coinmotionilta, jolla on paljon asiakkaita myös Bitcoinkeskuksen seuraajissa. Coinmotion on julkaissut kauan odotetun mobiiliappin Androidille sekä iOS:lle.
Käy ihmeessä lataamassa, jos olet Coimotionin käyttäjä!
Coinmotion Application has been released for iOS and Android users! From the app, you can smoothly access your funds, trading and make deposits & withdrawals! Read more about the application from our post linked below.
Download now!#Coinmotion #Apphttps://t.co/ctM9KuDiZT
— Coinmotion (@Coinmotion) November 27, 2020
Image by Aaron Olson from Pixabay
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!