Uutiset
30
marras
twitter

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

30.11. Uutiskatsaus: Cardano, Bitcoinkeskus, Jerome Powell, EIP-4488, Jack Dorsey

Suosittu treidausalusta eToro ilmoitti yllättäen poistavansa Cardanon tarjonnastaan. Onko eToro saanut vihiä uudesta SEC:n hyökkäyksestä? Bitcoinkeskus täytti neljä vuotta! Jerome Powell sai jatkopestin Fedin johtajana. EIP-4488 pyrkii helpottamaan Ethereum-käyttäjien tuskaa. Suuri Bitcoin-fani Jack Dorsey ilmoitti erostaan Twitterin toimitusjohtajana.

Rekisteröidy Binancelle

eToro poistaa yllättäen Cardanon listoiltaan

Kryptovaluuttojen regulaatio on ollut yksi vuoden suurimpia puheenaiheita. Keskustelun fokus on Yhdysvalloissa, jossa haetaan selkeää ja johdonmukaista linjaa kryptovaluuttoja kohtaan. Ongelmia aiheuttaa etenkin valtaapitävien korkea keski-ikä, mikä tarkoittaa usein heikkoa ymmärrystä kryptovaluutoista sekä teknologisesta kehityksestä ylipäätään.

Viime viikolla saatiin hyvä esimerkki epävarman regulaatioympäristön aiheuttamista ongelmista. Suosittu treidausalusta eToro ilmoitti yllättäen poistavansa Cardanon sekä Tronin alustaltaan. ADA-tokenin osto päättyi 26. päivä ja steikkaus loppuu myös pikaisella aikataululla marraskuun loppussa. Operaatio koskee toistaiseksi vain yhdysvaltalaisia asiakkaita.

Cardanon perustaja Charles Hoskinson kommentoi tilannetta alla olevalla videolla.

Hoskinson syytti tapahtuneesta selkeää regulaation puutetta. Hänen mukaansa Cardanon on käytävä keskusteluita case-by-case eli jokaisen pörssin kanssa erikseen. Vaikka eToro poistaa ADA-tokenin, niin pitkän linjan kryptopörssi Bitstamp puolestaan lisäsi ADA:n valikoimiinsa samaan aikaan. Tämä ristiriita kuvaa hyvin vallitsevaa ilmapiiriä.

eToron päätös näyttäisi liittyvän Yhdysvaltain regulaatioon. Kauppapaikan virallinen ADA-päivitys kommentoi päätöstä vain lyhyesti näin: “These changes are due to business-related considerations in the evolving regulatory environment.” Toistaiseksi ei ole raportoitu vastaavia toimenpiteitä muilta yhdysvaltalaisilta pörsseiltä.

On spekuloitu, että eToro olisi saanut vihiä uudesta SEC:n iskusta. Moni muistaa vielä hyvin SEC:n hyökkäyksen Rippleä kohtaan vuosi sitten. Oikeudenkäynti on kesken aiheesta vielä tänäkin päivänä. Onko Gary Gensler joukkoineen tulossa seuraavaksi Cardanon kimppuun? Aika näyttää.

Cardanon ADA-token ei kärsinyt tapahtuneesta pahemmin. Sen kurssi kyllä putosi torstaina lähes kymmenen prosenttia, mutta kyseisenä päivänä laskivat kaikki muutkin kryptovaluutat.

Bitcoinkeskus täytti neljä vuotta!

Otetaan seuraavaksi uutinen liittyen Bitcoinkeskus.comiin. Viime viikolla juhlittiin nimittäin palvelun 4-vuotissynttäreitä. Tarkka päivämäärä on makuasia, mutta sivuston ensimmäiset artikkelin tuotettiin 22.11. vuonna 2017.

Aiheesta on julkaistu myös video Youtube-kanavallamme. Siinä käydään läpi mm. Bitcoinkeskuksen perustaminen, kehitystyön haasteet vuoden 2018 karhumarkkinassa sekä palvelun kasvu vuosien 2020-2021 aikana.

Merkittävin pointti on tällä hetkellä se, että Bitcoinkeskus on kasvanut yhden miehen blogista useita some-alustoja käsittäväksi portaaliksi. Bitcoinkeskuksen taustalla on nykyään tiimi henkilöitä eri rooleissa. Sisältöä tuotetaan eri alustoille jo useiden henkilöiden toimesta.

Uutisoimme pari viikkoa sitten myös laajentumisesta Instagramiin sekä TikTokiin. Bitcoinkeskus näkyy jatkossa yhä enemmän myös sosiaalisen median kanavissa. Etenkin Youtuben kasvu on ollut mahtavaa. Artikkelin kirjoitushetkellä kanavalla on jo lähes 4000 tilaajaa!

Bitcoinkeskus teki synttäriviikolla myös historiaa. Brändimme näkyi ensimmäistä kertaa Suomen suurimmissa sanomalehdissä.

turun sanomat bitcoinkeskus

Puolen sivun kokoinen mainos oli sunnuntain Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa sekä Aamulehdessä. Yllä oleva kuva on Turun Sanomista. Mainos oli osa Bitcoinkeskuksen brändinrakennusta, jota olemme tehneet monin eri tavoin vuoden 2021 aikana.

Bitcoinkeskus haluaa profiloitua jatkossakin Suomen johtavana kryptovaluuttaportaalina. Haluamme uutisoida alan tapahtumista mahdollisimman puolueettomasti ja avata eri teknologioita helposti ymmärrettävään muotoon.

Jos juuri sinua kiinnostaa sisällöntuotanto kryptovaluutoista eri somekanaviin, ota rohkeasti yhteyttä! Etsimme aina uusia jäseniä Bitcoinkeskuksen tiimiin. Voit lähestyä meitä somekanaviemme kautta tai sähköpostilla info [at] bitcoinkeskus.com.

Jerome Powell jatkaa Fedin johdossa

Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin pääjohtaja on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Ainakin mitä tulee talouteen. Planeetallamme ei ole montaa ihmistä, jonka kommenteilla olisi suurempi merkitys markkinoihin kuin Fedin pomolla. Kryptovaluutat kuuluvat myös osaltaan tämän vaikutusvallan piiriin.

Fedin pääjohtajana toiminut Jerome Powell sai viime viikolla Bidenin hallinnon hyväksynnän ja nimityksen uudelle kaudelle. Yksi toimikausi kestää neljä vuotta. Entinen Fedin sisäpiiriläinen, Danielle DiMartino Booth, analysoi tapahtumia alla olevalla videolla.

Kuten DiMartino Booth kommentoi, taustalla oli tänä vuonna enemmän draamaa kuin koskaan. Kulisseissa käytiin varsinainen Game of Thrones, mikä on todella harvinaista. Fed-pomoksi oli siis  muitakin tarjokkaita. Lopulta Bidenin hallinto päätyi valitsemaan Powellin toiselle kaudelle. Mikä tahansa muu nimi olisi aiheuttanut arvaamattomia liikkeitä markkinoilla.

Powellin valinta on hyvä asia myös kryptomarkkinan kannalta. Ensinnäkin, Powell on selkeästi rahan printtaamisen ja stimulus-sekkien ystävä. Hän ei tee mitään äkkinäisiä liikkeitä, jotka saisivat osakemarkkinat laskuun. Nollakorkojen ja halvan rahan bileet jatkuvat. Tämä on hyvä sekä osakkeiden että kryptojen omistajille.

Toiseksi, Powellin vastaehdokkailla oli intressejä ajaa perustulo-mallia Yhdysvaltoihin. Tämä olisi tarkoittanut keskuspankin digirahan eli CBDC:n aikataulun nopeuttamista. Kiina ja Intia ovat jo esimerkkejä suurista talouksista, jotka haluavat bännätä kryptovaluutat keskuspankin digirahan uhkaajana. Oliskin ”Fed Coin” saanut regulaatiota kiristymään kryptovaluuttojen osalta? Vaikea sanoa, mutta todennäköisesti parempi, ettei tätä tarvitse vielä lähivuosina selvittää.

Powellin jatkokauden voi siis nähdä positiivisena asiana kryptomarkkinoille. On selvää, että kryptovaluutat ovat hyötyneet myös valtavasti löysästä rahapolitiikasta. Bileet jatkuvat ainakin toistaiseksi entiseen malliin!

Vitalik Buterinin ehdotus EIP-4488

Ethereumin transaktiomaksut ovat olleet jatkuva puheenaihe kryptoskenessä ainakin vuoden päivät. Noin vuosi sitten räjähtänyt DeFi-sektori sekä stablecoin-markkina ovat tukkineet Ethereum-verkkoa pahemman kerran. Transaktiomaksut ovat nousseet pilviin, mikä on ajanut piensijoittajat muille alustoille jo kauan sitten.

Elokuussa julkaistu EIP-1559 -päivitys ei ratkaissut ongelmaa millään tavoin, vaikka sitä markkinoitiin virheellisesti bensakuluja (gas fees) alentavaksi. Transaktiomaksut ovat nyt korkeammat kuin koskaan. EIP-1559 polttaa ETH-tokeneita jokaisen lohkon yhteydessä ja auttaa mm. lompakko-ohjelmia laskemaan vaadittavan transaktiomaksun paremmin. Se ei kuitenkaan auta purkamaan lohkoketjun kuormaa.

Pitkän tähtäimen ratkaisu on Ethereumin tuleva 2.0 -versio. Sekään ei vielä ensimmäisessä vaiheessa (The Merge) skaalaa verkkoa, vaan tämä tulee vasta shardingin myötä todennäköisesti vuoden 2023 puolella. Sitä ennen helpotusta tuovat sivuketjut kuten Polygon sekä Layer 2 -ratkaisut. Voit tutkia eri L2-vaihtoehtoja l2beat.com-sivustolta.

Nyt ongelmaksi on muodostunut se, että gas-maksut alkavat nousta myös L2-ratkaisuissa! Ethereumin perustaja Vitalik Buterin onkin nostanut pöydälle ehdotuksen EIP-4488.

Layer 2 -ratkaisut toimivat hieman samalla idealla kuin Bitcoinin salamaverkko. Niiden avulla poistetaan transaktiokuormaa Ethereumin lohkoketjusta. L2-ratkaisut käyttävät Ethereumin ”pääketjua” datan validointiin lähettämällä sinne informaatiota niiden omista siirroista. Buterinin ehdotus EIP-4488 korjaisi L2 -> Ethereum -datansiirtojen tarvitsemia bensakuluja. Hän kommentoi ratkaisua seuraavasti.

The cost of rollup txns is a function of the data they post back to the Ethereum mainnet..If a rollup compresses X transactions and pays Y gas fees to commit it to mainnet, the cost of rollup transactions is a function of Y/X. To do this, rollups add calldata to their transactions, which is currently priced at 16 gas per byte. If we reduce the calldata cost, then we reduce the cost of rollup transactions.

Yhteen Ethereum-blokkiin mahtuu vain tietty määrä transaktiodataa. Tämä limiitti saadaan aikaan juuri gas-maksujen katon avulla. Jos L2-ratkaisujen calldata-maksuja pienennetään, dataa mahtuisi yhteen lohkoon enemmän.

Ratkaisu johtaisi myös käytännössä siihen, että yhden Ethereum-lohkon koko kasvaisi jopa moninkertaiseksi nykyisestä. Mitä suurempi lohko, sen enemmän transaktiodataa, ja sitä nopeammin myös lohkoketjun koko kasvaa. Tämä asettaa taas suurempia vaatimuksia verkon solmuille. Mitä kovempi laitteistovaatimus solmuilla on, sitä vähemmän ns. taviskäyttäjiä voi osallistua, mikä johtaa verkon hallinnon keskittymiseen suurille toimijoille.

Buterinin mielestä lohkon kokoa voisi huoletta kasvattaa nykyisestä ilman että päätös uhkaisi Ethereum-verkkoa.

Jack Dorsey siirtyi syrjään Twitterin toimitusjohtajan paikalta

Jerome Powellin lisäksi viime aikoina on kohuttu myös toisesta ison luokan työpaikkauutisesta. Twitterin perustaja Jack Dorsey pudotti pommin ja ilmoitti siirtyvänsä syrjään toimitusjohtajan paikalta. Mies twiittasi aiheesta eilen illalla.

Dorsey on kiistatta yksi maailman tunnetuimmista Bitcoin-faneista. Hänet voidaan hyvin myös nimetä Bitcoin-maksimalistiksi. Jos mietitään maailman pörssiyhtiöiden johtajia, niin Dorsey ja Elon Musk ovat varmasti kaksi tunnetuinta ja aktiivisinta kryptovaluuttojen kannattajaa.

Uutisoimme kaksi kuukautta sitten Twitterin tippiominaisuudesta, joka hyödyntää Bitcoinin salamaverkkoa. Tämä on vain yksi esimerkki Dorseyn Bitcoin-kannatuksesta. Myös hänen toinen pörssiyhtiönsä, Square, on hankkinut taseeseensa noin 450 miljoonan dollarin arvosta bitcoineja.

Twitter on myös some-alustana erittäin tärkeä kryptovaluutoille. Monien mielestä se on jopa tärkein somekanava. Nyt kryptoskenessä pohditaan kahta isoa kysymystä: 1) onko Dorseyn seuraaja myös Bitcoin-fani ja 2) siirtyykö Jack Dorsey tekemään yhä enemmän töitä Bitcoiniin parissa?

Twitterin uudeksi toimitusjohtajaksi nimetty Parag Agrawal on firman entinen CTO ja tunnettu kryptovaluuttojen kannattaja. Ensivaikutelma on ainakin se, että Agrawal ei ole Bitcoin-maksimalisti. Tämä voi olla jopa hyväkin asia kryptoskenen kannalta. Voit lukea lisää aiheesta tästä Decryptin artikkelista.

Jack Dorseyn seuraavat projektit ovat vielä hämärän peitossa. On kuitenkin syytä muistaa, että hänen toinenkin yhtiönsä, Square, ei ole mikään pieni kioski. Kyseessä on 115 miljardin dollarin arvoinen pörssiyhtiö. Uutisoimme noin kuukausi sitten Squaren Bitcoin-suunnitelmista.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Dorsey lähtee rakentamaan Squaresta maailman johtavaa Bitcoin-yhtiötä. Twitterissä hänen suksensa menivät ristiin liian monen tärkeän tahon kanssa. Tämä näkyi myös markkinoiden reaktiossa; Twitterin kurssi lähti väkevään nousuun Dorseyn eroilmoituksen jälkeen.

Tunnetuin Bitcoin-aktivistin siirtyminen Twitterin johdosta voi lopulta olla erinomainen ratkaisu kaikkien osapuolten kannalta.

Photo by Souvik Banerjee on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.