Uutiset
30
marras

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

30.11. Markkinakatsaus: Bitcoin toipuu edellisviikon romahduksesta

Bitcoin on toipunut viime viikon kurssiromahduksesta. Sijoittajien olotila on silti epävarma ja huolestunut. Monien mielestä kurssin pitäisi olla paljon korkeammalla tässä kohtaa sykliä. Bitcoinin dominanssissa näyttäisi alkavan myös laskutrendi. Suurin osa alteista on silti Bitcoiniin nähden miinuksella, mutta joukosta nousee esiin muutamia voittajia. DeFi-sektorin TVL polkee yhä paikallaan.

Bitcoinin kurssi hakee uutta trendiä

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 57.500 dollaria. Lukema on lähes täsmälleen sama kuin viikko sitten. Marraskuun alussa nähdyt 65.000-70.000 dollarin kurssit tuntuvat tällä hetkellä varsin kaukaiselta.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys viime kuukausilta. Yksi kynttilä vastaa yhtä päivää. Sininen viiva on tärkeä 50 päivän keskiarvo ja purppura viiva 200 päivän keskiarvo. Lisäksi oranssit viivat kuvaavat kanavaa, jossa Bitcoinin kurssi tällä hetkellä etenee.

btc 30-11-21

Vaikka kurssi on pysynyt viime viikon tasolla, seitsemän päivän aikana on tapahtunut paljon. Juuri kun Bitcoinin kurssi alkoi lähestyä 60.000 dollaria, markkinoille levisi uutisia uudesta koronaviruksen variantista. Omikroniksi nimettyä muunnosta esiintyy vahvasti Etelä-Afrikassa, josta se on jo levinnyt myös muualle maailmaan.

Osakemarkkinat syöksyivät torstaina Omikron-uutisten vuoksi. Markkinat vihaavat ennen kaikkea epävarmuutta, ja sellaista uusi koronavariantti juuri tarjoaa. Kryptovaluutat liukuivat kovaan laskuun osakemarkkinoiden perässä.

Viikonloppuna saatiin sentään positiivisempia uutisia. Ilmeisesti uusi variantti ei ole niin vaarallinen mitä pelättiin. Tämä on saanut markkinat taas vihertämään alkuviikosta.

Bitcoinin kurssi otti pompun juuri siitä tukitasosta, josta analyytikot odottivat. Pohja nähtiin noin 53.500 dollarissa. Vaikka kuopasta on noustu 4000 dollaria ylemmäs, tunnelma on edelleen hermostunut. Kurssi on yhä selvästi 50 päivän keskiarvon ja 60.000 dollarin resistanssin alapuolella. Tämän lisäksi kuvassa näkyvä oranssi kanava pitäisi rikkoa.

Sijoittajia hermostuttaa myös kuuluisa Stock-To-Flow-malli. Sen kehittäjä, Plan B, on ennustanut viime kuukausien päätöskurssit hämmästyttävän hyvin ns. floor model -mallin avulla. Nyt hän on pielessä lähes 40.000 dollaria. Ennuste marraskuun päätökseksi oli 98.000 dollarin kurssi.

Se on toki sanottava, että nämä ennusteet eivät ole sama asia kuin S2F-malli. Kello kuitenkin tikittää koko ajan eteenpäin, eikä S2F-mallin 100K Bitcoin ennuste ole lähelläkään. Vuoden 2017 huippu tapahtui 19. joulukuuta. Jos syklin kesto on noin neljä vuotta, Bitcoinin pitäisi saavuttaa 100K vuoden vaihteen tienoilla.

Markkinoilla ollaan viime viikon tavoin hieman hermostuneessa ja odottavassa tilassa. Mitään suuria signaaleja karhumarkkinan alkamisesta ei ole nähtävissä, mutta samaan aikaan Bitcoinin kurssikehitys ei myöskään houkuttele ostoksille.

Laskutrendi alkaa vahvistua Bitcoinin dominanssissa

Bitcoinin heikkous alkaa pikkuhiljaa näkyä myös sen markkinaosuudessa. Bitcoinin dominanssi on pudonnut viime viikon 42,7 prosentista 41,9 prosenttiin. Ei vielä dramaattinen muutos, mutta grafiikka alkaa näyttää Bitcoinin kannalta hieman huolestuttavalta.

cryptocap 30-11-21

Jos kurssi jatkaa vielä prosenttiyksikön verran alemmas, kyseessä on selkeä laskutrendi. Viikko sitten liikuttiin vielä vaakasuoraan ilman uutta suuntaa. Nyt dominanssiin muodostuu selkeästi ns. lower lows ja lower highs eli jatkuvasti entistä alempana olevia huippuja sekä pohjia.

Yleinen epävarmuus näkyy myös altcoin-markkinoilla, eli mitään suurempaa nousua ei ole nähtävissä.

Tilanne kertoo myös yleisesti ottaen altcoin-markkinan suhteellisesta vahvuudesta. Bitcoinin rajut kurssimuutokset ja markkinoiden epävarmuus on historiallisesti näkynyt aina altcoineissa kertaluokkaa pahempana negatiivisuutena. Nyt tämä teoria ei selvästi pidä enää paikkansa.

Shiba Inu ja Terra Luna ovat suurimmat nousijat

Tarkastellaan sitten altcoin-markkinaa sekä sen suurimpia nousijoita. Alla olevassa listassa näkyy markkinoiden 15 suurinta kolikkoa sekä niiden kurssikehitys Bitcoinia kohtaan (24h, 7pv, 30pv)

altti 30-11-21

Kuten näkyy, listalla on paljon hajontaa. Suurin osa top 15 -listasta on pakkasella Bitcoiniin nähden. Vihreällä on vain neljä kryptovaluuttaa. Niistä esiin nousevat selkeästi Shiba Inu sekä Terra Luna. Suosittu meemikolikko SHIB sai kovaa nostetta listautumisesta Kraken-pörssiin.

Krakenin asiakkaat olivat toivoneet Shiba Inua valikoimiin jo pitkän aikaa. Kurssi lähti nopeasti yli 20 prosentin nousuun ilmoituksen jälkeen.

Terra Luna on saanut puolestaan vauhtia viime päivien suurista coin burn -operaatiosta. LUNA-tokenin kierrossa olevasta määrästä on tuhottu 6,6 miljoonaa kappaletta eli reilut viisi prosenttia viiden päivän aikana.

LUNA-tokeneita poltetaan aina kun Terran alustalle luodaan lisää UST-stablecoineja. Voit lukea lisää Terra Lunan teknologiasta Bitcoinkeskuksen oppaasta

Olemme viime viikkoina raportoineet monta kertaa Crypto.comin CRO-tokenista. Se ehti nousta kymmeniä sijoja marraskuun aikana aivan top kympin tuntumaan. Nyt CRO:n raketointi on tullut ainakin toistaiseksi päätökseensä.

Jos mennään top 15 -listan ulkopuolelle, esiin nousevat Metaverse-tokenit Gala sekä Sandbox. Gala pääsi äskettäin Coinbasen valikoimiin, mikä on auttanut sen reippaaseen nousuun. Sandbox on saanut buustia kurssiinsa Adidas-yhteistyön kautta.

Myös top 15 -listan ulkopuolella suurin osa kolikoista on miinuksella Bitcoiniin nähden viikon ajalta. Plussalla olevien nousu riittää kuitenkin kääntämään vaakakupin altcoinien hyväksi isossa kuvassa.

DeFi-sektorissa ei suuria muutoksia

Olemme raportoineet pitkin syksyä DeFi-sektorin hurjasta nousutahdista. Marraskuussa tälle kehitykselle on tullut vihdoin stoppi. Koko sektorin likviditeettiä kuvaava TVL saavutti huippunsa 9. marraskuuta, jonka jälkeen on nähty lähinnä sivuttaisliikettä.

Näin tapahtui myös viime viikolla. TVL on nyt 269,77 miljardia dollaria, joka on toki yhdeksän miljardia viime viikon lukemaa ylempänä. Isossa kuvassa liikutaan silti vaakasuoraan.

defi tvl 30-11-21

Vaikka DeFi-sektorin TVL on selvästi kevättä korkeammalla, aktiviteetti on yhä kaukana huhtikuun huumasta. Tämä näkyy hyvin esimerkiksi hajautettujen pörssien volyymilla. Marraskuussa rikotaan 100 miljardia pitkästä aikaa, mutta huhtikuussa päästiin parhaimmillaan 162 miljardin lukemiin.

Protokollatasolla ei ole nähty dramatiikkaa pitkään aikaan. Yksi trendi on kuitenkin vahvistumassa; suomalaistaustainen Aave ei johda enää sektoria. Aave on menettänyt viime viikolla jo kolmospaikkansa Convex Financelle ja pudonnut listan neloseksi. Kyseessä on myös ainoa top 10 -protokolla, jonka TVL on pudonnut viikon takaisesta.

Alla on tuore rankinglistaus. Löydät ajantasaisen informaation aina defillama.com -sivustolta.

defiprot 30-11-21

Listalta voidaan nostaa esiin myös toinen merkittävä asia; PancakeSwap on ulkona top kympistä. Moni muistaa varmasti vielä kevään DeFi-huuman, jolloin Binance Smart Chainin suosio oli huipussaan. PancakeSwap oli hetken aikaa tämän rankinglistan ykkösenä yli 10 miljardin TVL-lukemalla.

Keväällä top 10 -listalla nähtiin myös Venus Finance. Nyt nämä vain BSC:lla pyörivät protokollat ovat pudonneet sijoille 11 ja 20. Niiden suosion lasku kuvaa Binance Smart Chainin tasaisesti kapenevaa markkinaosuutta.

defichains 30-11-21

Binance Smart Chain pitää vielä kolmospaikkansa lohkoketjujen listalla, mutta sen markkinaosuus on enää seitsemän prosenttia. Parhaimmillaan BSC:n markkinaosuus oli keväällä noin 20 prosenttia. Näyttää väistämättömältä, että Solana, Avalanche ja Terra ohittavat BSC:n tulevina kuukausina.

Polygonin 8. sijaa voidaan edelleen pitää yllätyksenä, kun katsoo alustalla olevien protokollien määrää ja vertaa sitä kilpailijoihin.

Top kymppiin on noussut ensimmäistä kertaa myös Elrond. Sen koko TVL tulee marraskuussa lanseeratusta Maiar DEXistä. Elrond on teknisesti erittäin vahva älysopimusalusta, mutta se on varsin vähän esillä sosiaalisessa mediassa verrattuna kilpaileviin vaihtoehtoihin.

Photo by XPS on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!