Uutiset
03
touko
uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

3.5. Uutiskatsaus: Otherdeed, Suomi, AV-Online, Keski-Afrikan tasavalta, Solana, Crypto.Com

Otherdeedin NFT minttaus pisti Ethereum-verkon polvilleen. Tullin bitcoinit myydään, ja merkittävä osa euroista lähetetään Ukrainan tueksi. AV-Online on suomalaisyritys, joka hyödyntää poikkeuksellisesti bitcoineja lainan vakuutena. Keski-Afrikan tasavalta otti Bitcoinin käyttöön virallisena maksuvälineenä. Solanan verkko kaatui ja Crypto.com suututti sijoittajat.

Otherdeed NFT mint sai aikaan kaaoksen Ethereumissa

Edeltävän viikonlopun suurin tapahtuma oli Otherdeed. Kyseessä oli viikkoja odotettu NFT minttaus, joka liittyy Yuga Labsin kehittämään Otherside-peliin. Yuga Labs on yhtiö supersuositun Bored Ape Yacht Club NFT-kokoelman taustalla.

Yuga Labsilla on sormensa pelissä myös pari kuukautta sitten julkaistussa Apecoinissa. Kyseinen token on ollut kaksi viikkoa top 100 -listan paras suorittaja. Syy löytyy Otherdeedistä, sillä NFT:n minttaus onnistui vain Apecoinien avulla. Minttaus tarkoittaa käytännössä NFT:n generoimista.

Otherdeed on siis Otherside-peliin liittyvä NFT. Tarkemmin sanottuna kyseessä on pala virtuaalista maata Othersidessa. Niitä on luotu 100.000 kappaletta.

otherdeed

Voit tsekata kokoelman tarkemmin OpenSea-kauppapaikalta. Jokaisella Otherdeedillä on tiettyjä erikoisominaisuuksia sekä resursseja. Ilmeisesti NFT:n omistaja voi louhia näitä resursseja Otherside-pelissä ja tienata kryptovaluuttaa. Toistaiseksi ilmassa on vielä paljon kysymysmerkkejä, sillä Otherside on vasta kehitysvaiheessa.

Otherdeed-minttaus sai aikaan poikkeuksellisen yleisöryntäyksen. Tuhannet ja taas tuhannet sijoittajat yrittivät päästä minttaamaan oman NFT:nsä ennen muita. Tämä johti luonnollisesti siihen, että Ethereum-verkko saatiin täysin tukkoon. Transaktiomaksut olivat pahimmillaan tuhansia dollareita.

Lopputulos oli se, että todella moni sijoittaja jäi tyhjin käsin. Pahimmillaan he menettivät myös ison kasan Etheriä hylättyjen transaktioiden vuoksi. Kaiken lisäksi minttausjonoon päästäkseen piti suorittaa KYC sekä hankkia vähintään 305 Apecoinia.

The Defiant -kanava on julkaissut hyvän katsauksen tapahtuneesta.

Kyseessä oli historiallisen suosittu NFT mint todella suurella marginaalilla. Yuga Labsin mukaan jopa Ethereum-verkon explorer-sivusto Etherscan kaatui. Otherdeed-kokoelman julkaisu buustasi myös OpenSea-kauppapaikan uuteen ennätykseen. NFT-treidejä tehtiin viime sunnuntaina peräti $476 miljoonan edestä.

Hurja määrä ylisuuria transaktiomaksuja johti myös lähes 56.000 ETH-tokenin polttoon, arvoltaan noin $157 miljoonaa. Ethereum-verkon transaktiomaksuista on poltettu noin kaksi kolmasosaa viime syksyn EIP-1559 -päivityksestä lähtien. Mitä enemmän verkossa on liikennettä, sitä enemmän Etheriä tuhotaan. Tämä deflatorinen vaikutus on hyvä juttu sijoittajille.

Apecoinin kurssi romahti odotetusti minttauksen jälkeen. Se on pudonnut lauantain ~27 dollarista lähes 50 prosenttia. Kannattaa kuitenkin huomioida hurja kiinnostus Otherside-peliä kohtaan. Apecoin tulee toimimaan sen virallisena valuuttana.

Lienee myös selvää, että Otherside-peli ei tule pyörimään Ethereumin päällä. Todennäköisesti näemme vastaavan ratkaisun kuin Axie Infinityn ja Ronin-lohkoketjun kohdalla eli Othersidelle rakennetaan oma Ethereum-sivuketju.

Tullin bitcoinit myyntiin ja tuotot Ukrainaan

Tulli on varmasti Suomen tunnetuin Bitcoin-holdaaja. Kyseinen laitos lienee myös yksi suurimmista Bitcoin-valaista Suomessa, sillä Tullilla on hallussaan lähes 2000 bitcoinia arvoltaan yli 70 miljoonaa euroa. Suurin osa bittirahoista on peräisin takavarikosta jo vuosien takaa.

Bitcoinkeskus on seurannut Tullin myyntiaikeita jo pitkään. Ensimmäisen kerran bitcoineja oltiin myymässä jo vuonna 2018. Tammikuussa 2021 Tulli ilmoitti, että bitcoinit ”myydään lähikuukausina”. Toistaiseksi byrokratian rattaat ovat pyörineet hitaasti. Se on ollut suomalaisten kannalta hyvä asia.

Nyt asiaan on tulossa muutos. Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla, että Tullin bitcoinit laitetaan myyntiin. Tuotoista merkittävä osa (yli puolet) ohjataan Ukrainan suuntaan.

Lakipykälät estävät bitcoinien lähettämisen suoraan Ukrainalle. Näin ollen ne on ensin myytävä euroiksi. Tulli ilmoitti viime viikon torstaina valinneensa Coinmotionin sekä Tesseractin toteuttamaan kaupat. Bitcoinit on tarkoitus myydä alkukesän aikana.

Ilmoitus herätti valtavasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Moni kyseenalaistaa bitcoinien myynnin järkevyyden. Bitcoinit pitäisi ennemmin siirtää valtion taseeseen ja iskeä päälle myyntikielto 10 vuodeksi. Tämän jälkeen niiden arvo toisi suomalaisille aivan eri tason vaurautta. Ukrainaa olisi voitu tukea myös olemassa olevilla euroilla.

Ilmeisesti tilanne on se, että bitcoinien siirto valtion taseeseen ei ole ollut missään vaiheessa edes harkinnassa. Näin ollen bittirahat olisi myyty joka tapauksessa. Jäämme seuraamaan suurella mielenkiinnolla, saadaanko tämä vuosia jatkunut prosessi nyt päätökseensä.

Suomalainen AV-Online hyödyntää bitcoineja lainan vakuutena

Kauppalehti Optiossa oli viime viikolla mielenkiintoinen juttu (maksumuurin takana) Bitcoiniin sijoittavasta suomalaisyrityksestä. Tällaisia artikkeleita näkyy Suomen mediassa harvemmin!

Kyseessä on tamperelainen AV-Online, jonka toimitusjohtaja on Juha Penttilä. Some-seuraajamme saattoivat törmätä nimeen kuukausi sitten, kun Penttilä raportoi tunnelmia Bitcoin 2022 -konferenssista.

Juha Penttilän Bitcoin-sijoittaminen sai alkunsa vuonna 2017. Harrastus vakavoitui vuonna 2019, kun Penttilä luki Saifedean Ammousin kirjoittaman Bitcoin-standardin. Teosta voidaan pitää todellisena Bitcoin-raamattuna alan harrastajien keskuudessa.

Bitcoin-standardi avasi Penttilän silmät fiat-järjestelmän virheiden ja valheiden osalta. Samalla miehestä kuoriutui myös Bitcoin-maksimalisti. Penttilä uskoo, että Bitcoinista tulee vielä kaiken arvon mitta ja euron sekä dollarin korvaaja.

Suomessa on toki pari sataa tuhatta muutakin Bitcoin-sijoittajaa. Harvinaisempaa on kuitenkin se, että bitcoineja on myös AV-Onlinen taseessa. Itse asiassa, on ollut jo vuodesta 2017 lähtien. Pari vuotta sitten yhtiössä tehtiin myös päätös, että tietty määrä vuosittaisesta tuloksesta vaihdetaan bitcoineiksi.

Jutussa kerrotaan myös mielenkiintoisesta pilotista, jonka AV-Online käynnisti suomalaisen Coinmotionin kanssa.

AV-Onlinelta vaaditaan suurissa urakkakohteissa rahallisia vakuuksia, välillä pitkäksikin aikaa. Normaalisti yritys joutuisi hakemaan pankkilainaa, jonka vakuudeksi Penttilän olisi pantattava oma talonsa. Pilottihankkeen myötä AV-Online voi ottaa vakuuslainan taseessa olevia bitcoineja vastaan. Samalla vältetään myös korkeat lainanhoitokulut. Hienoa kehitystä!

Keski-Afrikan tasavalta otti Bitcoinin käyttöön virallisena maksuvälineenä

Keski-Afrikan tasavalta on uutisissa toista viikkoa peräkkäin. Tämä johtuu pienestä sekaannuksesta uutisvirrassa. Kerroimme Bitcoinkeskuksessa viikko sitten, että maa ei olisi huhuista huolimatta El Salvadorin tiellä. Tilanne kuitenkin muuttui pari päivää myöhemmin.

Kaikki merkittävät uutissivustot uutisoivat viime viikon lopulla, että Keski-Afrikan tasavalta on ottanut Bitcoinin käyttöön virallisena valuuttana CFA frangin rinnalle. Lakimuutoksesta raportoitiin laajalti keskiviikkona.

Tapaus vaikuttaa hyvin erilaiselta vuoden takaiseen verrattuna, jolloin presidentti Bukele teki vastaavan ilmoituksen. El Salvador oli valmistautunut prosessiin huolella ja toimi yhteistyössä mm. Jack Mallersin ja Striken kanssa. Keski-Afrikan tasavallan päätös näyttää tulleen yllätyksenä kaikille – jopa Keski-Afrikan keskuspankille.

Bank of Central African States on kuuden maan yhteinen keskuspankki, jotka käyttävät edellä mainittua CFA frangia valuuttana. Bloombergin mukaan pankki ei ollut tietoinen Bitcoin-lain käyttöönotosta. Informaatiota on muutenkin tarjolla vielä hyvin vähän. Oman rajoitteensa tuo Keski-Afrikan tasavallassa käytetty ranskan kieli.

Jos El Salvador oli monille tuntematon maa, niin Keski-Afrikan tasavalta on vielä pykälää enemmän pimennossa. Moni epäilee maan kykyä ottaa Bitcoin-laki käyttöön. Kyseessä on yksi maailman köyhimmistä valtioista, jossa internet-yhteys on noin 11 prosentilla kansalaisista.

Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä ja raportoimme Afrikan ytimestä lisää, kun Bitcoin-lain käyttöönotosta saadaan tuoretta tietoa. Bitcoin-vallankumous on joka tapauksessa ottanut taas yhden askeleen eteenpäin.

Solana kaatui ja Crypto.com suututti sijoittajat

Lopuksi vielä kaksi uutista, joista toinen liittyy Solanaan ja toinen Crypto.comiin.

Solana on yksi markkinoiden suurimmista älysopimustalustoista, jota markkinoidaan myös nopeimpana lohkoketjuna. Solanan teknologia on tuonut projektille myös paljon haasteita. Sen lohkoketju on kärsinyt viimeisen vuoden aikana useista käyttökatkoksista.

Tällainen nähtiin viime lauantaina, kun verkko kaatui Candy Machine -apin vuoksi. Kyseessä on NFT mint -sovellus. Botit alkoivat pommittaa Candy Machinea aiheuttaen neljä miljoonaa transaktiota sekunnissa. Verkon validaattoreiden piti organisoida uudelleenkäynnistys Solanan Discord-kanavalla. Lopulta käyttökatkos kesti seitsemän tuntia. Viime vuoden syyskuussa Solana oli alhaalla peräti 17 tuntia.

Solanan SOL-token romahti hetkellisesti noin 10 prosenttia, mutta kurssi palautui nopeasti takaisin.

Crypto.com on puolestaan tunnettu Visa-korteistaan. Ne ovat myös suomalaistan suuressa suosiossa, kuten Crypto.comin mobiiliappi noin muutenkin. Yhtiö julkaisi eilen päivityksiä Visa-korttien cashback-prosentteihin sekä etuuksiin. Lue lisää muutoksista Crypto.comin blogista.

Cashback-prosentit putoavat kaiken tasoisilla korteilla. Aiemmat 1 %, 2 %, 3 %, 5 % ja 8 % tasot ovat jatkossa 0 %, 0,5 %, 1,5 %, 3 % ja 5 %. Lisäksi Ruby-tason cashback rajoitetaan 25 dollariin ja Jade-tason kortin cashback 50 dollariin.

Muutos tarkoittaa sitä, että ilmaiskortilla ei saa jatkossa lainkaan cashbackia. Myös 350 euron steikkauksen vaativa Ruby-krotti ja 3500 euron steikkauksen vaativa Jade muuttuivat monien mielestä todella heikoiksi prosenttien pudotusten sekä dollarirajojen vuoksi.

Crypto.comin CRO-token romahti eilen noin 15 prosenttia. Kuopasta on sittemmin täytetty noin puolet täytetty.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!