Uutiset
03
touko
crypto-news-14

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

3.5. Markkinakatsaus: Takana historiallisen synkkä kuukausi

Bitcoinin kurssi on laskenut viisi viikkoa peräkkäin – vastaavaa ei ole nähty seitsemään vuoteen. Myös osakemarkkina on historiallisessa alamäessä. Altcoineissa ei ole myöskään montaa voittajaa, ja DeFi-markkinan TVL on pudonnut reilut kuusi prosenttia. Takana on siis synkkä viikko ja todella heikko huhtikuu sijoittajien kannalta.

Bitcoinin kurssi on tärkeällä tukitasolla

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 38.500 dollaria. Edeltävät kolme viikkoa on osuttu 40.200 ja 41.500 dollarin välimaastoon, joten takana on selkeä laskuviikko. Tarkemmin sanottuna takana on laskukuukausi, sillä huhtikuu oli todella heikko sekä osake- että kryptomarkkinoilla.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys puolen vuoden ajalta. Sininen viiva on 50 päivän ja purppura viiva 200 päivän liukuva keskiarvo.

btc-0503

Suurin muutos viime viikosta on kuvasta puuttuva nouseva kanava. Bitcoin rikkoi kanavan pohjan jo viikko sitten, mutta kurssi kiipesi takaisin sen sisään parin päivän ajaksi. Loppuviikon lasku oli kuitenkin liikaa. Nyt kyseinen kanava on rikottu, joten sijoittajat alkavat seurata uusia trendejä.

Kuvassa sinisellä näkyvä alue (36.000–37.500 dollaria) on tarjonnut Bitcoinille tukea koko alkuvuoden. Kaikki laskut ovat tammikuun jälkeen kääntyneet juuri näillä kurssitasoilla. Toistaiseksi näyttää siltä, että sunnuntaina testattu 37.500 dollarin lattia pitää.

Bitcoinin kurssilaskun taustalla on historiallisen heikko osakemarkkinan kehitys. Kuten olemme viikosta toiseen kirjoittaneet, Bitcoinin korrelaatio etenkin teknologiaosakkeisiin (Nasdaq) on todella vahva. Kryptomarkkinan nousut ovat osuneet yksiin Nasdaqin kanssa jo vuodesta 2017 lähtien.

Huhtikuu oli heikon kuukausi Nasdaqille sitten vuoden 2008, jolloin markkinoita myllersi kuuluisa finanssikriisi. Nasdaqin historia ulottuu vuoteen 1971 saakka. Vuoden 2022 neljä ensimmäistä kuukautta eivät ole koskaan olleet näin heikkoja.

Myös Yhdysvaltain suurimpia yhtiöitä kuvaava S&P 500 on aloittanut vuoden vain kaksi kertaa heikommin: vuonna 1931 ja 1939. Tuolloin oltiin 1930-luvun lamassa, joka on pahin finanssikriisi edeltävän parin sadan vuoden aikana.

Bitcoinin kurssigrafiikassa näkyy myös historiallista kehitystä. Takana on nimittäin viisi laskuviikkoa peräkkäin.

btc-5

Jo neljä punaista viikkokynttilää olisi luokkaa kerran kahdessa vuodessa -tapahtuma, mutta viiden kohdalla puhutaan vain muutamista osumista koko Bitcoinin historiassa. Vastaavaa ei ole nähty sitten elokuun 2014! Tuolloin markkinoilla saatiin peräti kuusi punaista viikkokynttilää putkeen.

Samaan aikaan Yhdysvaltain dollarin vahvuutta kuvaava DXY eli dollari-indeksi uhkaa rikkoa tasot, joita ei ole nähty 20 vuoteen. Dollarin vahvuus näkyy usein osakkeiden, kryptojen sekä myös esim. kullan heikkoutena. Ei siis mikään ihme, että Bitcoinin kurssikin on alamäessä.

Pikkuhiljaa onkin todettava, että Bitcoinin kurssi pitää pintansa yllättävän hyvin! Makrotalouden asetelma ei voisi juuri olla haastavampi.

Katseet kääntyvät tällä viikolla Fedin suuntaan. Yhdysvaltain keskuspankin pomot pitävät kokouksen tiistaina ja keskiviikkona. Saamme keskiviikkoiltana Suomen aikaa tiedon nostaako Fed ohjauskorkoja 0,5 %-yksikköä odotusten mukaisesti. Pääjohtaja Jerome Powellin lausunnoilla on nyt iso merkitys.

Antaako Powell markkinoille toivoa löysäämisestä, jos tilanne menee huonommaksi? Vai jatkaako Fed kovia puheitaan inflaation vastaisessa taistelussa ja kertoo uhraavansa markkinat – jos tarve vaatii? Jälkimmäinen vaihtoehto ajaisi taatusti markkinat laskuun. Sijoittajien on syytä varautua volatiliteettiin.

Altcoineilla takana surkea viikko

Kulunut viikko on ollut todella surkea altcoinien kannalta. Bitcoinin dominanssi on noussut noin 0,6 prosenttiyksikköä, mikä kertoo osaltaan altcoin-markkinan heikkoudesta. Hieman yllättävää on se, miten heikosti kaikki suurimmat altcoinit ovat pärjänneet. Alla oleva lista sisältää markkina-arvoltaan 15 suurinta kryptovaluuttaa sekä niiden kurssikehityksen Bitcoiniin verrattuna (24 h, 7 pv, 30 pv).

alts-0503

Kun stablecoinit jätetään pois laskuista, listalla on vain yksi plussalla oleva kolikko: BNB-token. Senkin nousu on jäänyt lähinnä marginaaliseksi. BNB:n lisäksi vain Dogecoin arvo on plussalla Bitcoiniin verrattuna kuukauden ajalta. Huhtikuu oli siis brutaali jakso ns. blue chip -altcoineille.

Top kympin tuntumassa on nähty odotettu muutos. Hurjassa nosteessa koko kevään ollut Terran UST stablecoin on siirtynyt sijalle 10. Binance USD on noussut sen vanavedessä sijalle 11. Molemmat stablecoinit ovat ohittaneet Dogecoinin ja Polkadotin viikon aikana.

Edes top 100 -listalta ei löydy kuin kaksi altcoinia, jotka ovat biitanneet Bitcionin kurssikehityksen yli kymmenellä prosentilla. Nämä ovat Tron ja XDC Network. Molemmat ovat nousseet hieman alle 20 prosenttia Bitcoiniin verrattuna.

XDC Network on suurelle yleisölle täysin tuntematon projekti. Sen XDC token on ilmeisesti noussut Panamaan liittyvien uutisten vuoksi.

Aiemmin XinFin-nimellä tunnettu projekti on yksi lukuisista älysopimusalustoista. Sen natiivitoken XDC kuuluu joukkoon kryptovaluuttoja, joiden adoptiota Panaman tuore lakimuutos ilmeisesti edistää.

Tron on niin ikään älysopimusalusta. Sen suosion huippu ajoittui vuoden 2017–2018 altcoin-huuman aikoihin. Sen jälkeen projekti on jäänyt selkeästi paitsioon. Tronin natiivitoken TRX on saanut vauhtia uuden USDD-stablecoinin lanseerauksesta.

USDD on algoritminen stablecoin eli kyseessä on Terran UST:n sekä Near Protocolin uuden USN-vakaavaluutan haastaja. USDD:n luomiseen käytetään Tronin TRX-tokenia, joten sijoittajat spekuloivat sen kurssinousulla. UST on antanut valtavaa buustia edeltävän vuoden aikana Terran Luna-tokenille.

Curve-protokollan ykköspaikka uhattuna DeFi-sektorissa

DeFi-markkina on laskenut muiden kryptovaluuttojen tavoin. Koko sektorin likviditeettiä kuvaava TVL oli viikko sitten lukemassa 213,36 miljardia dollaria. Nyt ollaan 199,28 miljardissa. Laskua on tullut noin 6,6 prosenttia.

defi-0503

Protokollatasolla käydään kovaa kisaa ykköspaikasta. DeFi-sektoria dominoineet Lido ja Anchor -protokollat ovat taas suoriutuneet muita top 10 -sovelluksia paremmin. Anchor on jopa lähellä olla plussalla.

Ykköspaikka pysyy kuitenkin vielä Curven hallussa – tosin marginaalit ovat todella pienet. Lido on vaivaiset 0,15 miljardia dollaria perässä. Ykköspaikka voi siis vaihtua minä hetkenä hyvänsä.

defi-prot-0503

PancakeSwap ja Instadapp ovat vaihtaneet paikkaa sijoilla 9 ja 10. Tämä on ainoa muutos yllä olevassa rankingissa. Myös näiden kahden välinen marginaali on todella pieni. Meininki on listalla ollut varsin hiljaista.

Lohkoketjujen rankingissa on nähty niin ikään vain yksi muutos. Aiemmin mainittu Tron on ohittanut Fantomin ja siirtynyt kuudennelle sijalle.

defi-chains-0503

Tron on ainoa top 10 -listan älysopimusalusta, jonka TVL on noussut viimeisen viikon aikana. Todennäköisesti edellä mainittu USDD-stablecoinin lanseeraus on tuonut nostetta myös Tronin DeFi-sektorille.

Edeltävä viikko oli kokonaisuutena hiljainen DeFi-markkinassa. Yksikään 30 suurimmasta lohkoketjusta ei ole kasvattanut likviditeettiään edes kymmentä prosenttia.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!