Uutiset
03
touko
Ethereum

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

3.5. Markkinakatsaus: Ethereumin kurssi yli 3000 dollariin

Bitcoinin kurssi on palautunut 50 päivän keskiarvon yläpuolelle. Jatkuuko nousutrendi tästä kohti uusia ATH-lukemia? Bitcoinin noususta huolimatta, sen markkinadominanssi putoaa kuin kivi. Altcoinit tuottavat huomattavasti Bitcoinia paremmin. Etenkin Ethereum, ja sen Layer 2 -skaalaus Polygon, ovat pärjänneet mainiosti. Suomalaistaustainen Aave on ottanut DeFi-rankingin ykköspaikan!

Bitcoinin kurssi mukavassa nousussa

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin viittä vaille 59.000 dollaria. Viikko sitten kurssi oli yli 6000 taalaa alempana. Takana on siis positiivista kehitystä yli kymmenen prosenttia!

Viikko sitten oltiin hieman epävarmoissa ja odottavissa tunnelmissa. Bitcoin oli juuri toipunut valtavasta romahduksesta aina 47.000 dollariin saakka. Samalla kurssi rikkoi monia tärkeitä tukitasoja, joten moni sijoittaja pelkäsi pidempään laskukautta. Alla oleva kuva näyttää Bitcoinin tilanteen vuoden 2021 ajalta.

btc20210503

 

Tällä hetkellä tilanne näyttää huomattavasti valoisammalta. Kuvassa näkyy tärkeä 50 päivän keskiarvo oranssilla viivalla. Se oli toiminut selkeänä tukitasona vuoden 2021 aiemmissa romahduksissa. Nyt kurssi on palautunut taas 50 DMA:n yläpuolelle!

Tilanne ei ole kuitenkaan vielä ohi, jos mietitään pidempää laskutrendiä. Alla olevan kuvan skenaario on vielä täysin mahdollinen.

btctrendi

Maaliskuun lopun romahdus rikkoi puoli vuotta jatkuneen ”higher lows” & ”higher highs” trendin, missä jokaisen kuopan pohja on aina entistä ylempänä. Samoin jokainen nousurallin huippu on ollut aina aiempaa korkeampi.

Nyt kuopan pohja putosi ikävän syvälle. Vaikka Bitcoin on palautunut mukavasti, kyseessä voi yhä olla ”dead cat bounce”, mitä seuraisi yllä olevassa kuvassa näkyvä skenaario: ”lower highs” & ”lower lows”. Suomennettuna: karhumarkkina eli laskutrendi.

Kurssi rikkoo tämän orastavan trendin ottamalla tukea 50 päivän keskiarvosta ja raketoimalla uusiin ATH-lukemiin. Jäädään odottamaan tätä!

Isossa kuvassa Bitcoinin tilanne näyttää edelleen erinomaiselta. Vaikka luvassa olisikin pientä alamäkeä, nousuralli palaa takaisin raiteilleen ennemmin tai myöhemmin.

Bitcoinien virta ulos pörsseistä jatkuu yhä vahvana. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että valaat (suursijoittajat) ostavat bitcoineja ja siirtävät ne kylmälompakkoon pitkäaikaista säilytystä varten.

Kun nousuralli lähestyy huippuaan, yllä olevan kuvan trendi kääntyy toiseen suuntaan. Silloin suursijoittajat alkavat myydä bitcoinejaan ahneille amatööreille. Toistaiseksi tästä ei ole vielä mitään näyttöä.

Tässä kohtaa on syytä mainita myös vuoden 2021 eniten tykkäyksiä saanut twiitti!

Norjan Handelsbankenin pääekonomisti Kari Due-Andersen twiittasi olevansa HODLer! Harmi, ettei vastaavia lausuntoja kuulu Suomen kamaralta. Asenteet ovat perinteisillä sijoitusmarkkinoilla yhä liikaa Warren Buffettin ja Charlie Mungerin linjoilla.

Bitcoin on siis palautunut loistavasti reilun viikon takaisesta romahduksesta. Nyt jäädään odottamaan lisää todistusaineistoa siitä, että orastava laskutrendi on rikottu!

Bitcoinin markkinaosuus jatkaa laskuaan

Vaikka Bitcoin on toipunut viikon takaisesta romahduksesta, sen asema markkinoilla on jatkanut heikkenemistään. Bitcoinin markkinadominanssi on pudonnut kuin kivi maaliskuun lopulta lähtien.

Bitcoinin asema pysyi tiukasti noin 57 % ja 73 % välimaastossa keväästä 2019 aina vuoden 2020 loppuun. Vain neljä kuukautta sitten saavutettu huippulukema 73,6 % tuntuu käsittämättömältä, kun katsotaan tämän päivän mittausta: 48,8 %.

btccap20210503

Jos joku kertoo odottavansa ”altseasonin” alkua, kyseinen henkilö on täydessä unessa. Altseason on ollut käynnissä jo vähintään kuukauden päivät. Sektorista riippuen, hieman pidempään. Ethereumin raketointi yli 3000 dollariin oli tästä erittäin väkevä signaali.

Grafiikka näyttää todella rumalta millä tahansa aikajänteellä katsottuna. Viikonloppuna nähtiin hetkellinen nousu yli 50 prosentin, mutta syöksy on jatkunut tänään ennätyksellisen alhaiselle tasolle. Näin vahvaa altcoin-markkinaa ei ole nähty sitten heinäkuun 2018.

Ethereum vakuuttavassa nousussa

Tutkitaan sitten altcoin-markkinaa tarkemmin. Kuten otsikko jo vihjailee, Ethereum on varastanut otsikot viime aikoina. Markkinoiden suurin altcoin rikkoi viime yönä tärkeän 3000 dollarin rajapyykin.

Ethereum on noussut kuukaudessa yli 50 prosenttia Bitcoiniin nähden. Tämä on huikea suoritus kun huomioidaan valuutan kokoluokkaa. Ethereum on nyt yli 360 miljardin dollarin assetti, joten tällaisen liikuttaminen yli 50 % Bitcoiniin nähden vaatii PALJON rahaa.

Taustalla on kova kiima liittyen tulevaan EIP-1559 päivitykseen. Sosiaalinen media on täyttynyt videoista, joiden mukaan Ethereumista tulee pian deflatorinen valuutta. Alle 10.000 dollarin kurssiennustuksia pidetään törkeän konservatiivisina.

Alla olevassa kuvassa on top 15 -valuuttojen kehitys Bitcoiniin nähden.

altit20210503

Ethereumin lisäksi, myös vanhat klassikot XRP ja DOGE ovat pärjänneet kuluneen viikon aikana erinomaisesti. XRP on ollut nousussa jo kuukauden päivät. Markkina ennakoi positiivista päätöstä SEC vs Ripple oikeusjutussa.

Dogecoin on noussut tavoistaan poiketen varsin hitaasti ja rauhallisesti. Jopa hieman yllättäen! Tällä viikolla voi tapahtua mitä tahansa, sillä suuri Dogecoin-fani, Elon Musk, on Saturday Night Liven hostina ensi lauantaina!

Heittääkö Musk Dogecoin-läppää? Pumpataanko DOGE yhteen dollariin? Vaikea sanoa. Jos spekuloit tällaisilla tapahtumilla, niin muista tärkeä nyrkkisääntö: buy the rumor, sell the fact.

Yksi viime viikon kuumimpia kolikoita oli ehdottomasti Polygonin MATIC-token. Ei mikään yllätys Youtube-kanavamme seuraajille, sillä kerroimme 23.4. julkaistussa markkinakatsauksessa MATICin olevan top 50 -listan paras sijoitusidea!

MATIC raketoi viime viikolla noin 0,35 dollarista aina 0,94 dollariin asti! Bitcoinkeskuksen seuraajat 2,5-kertaistivat sijoituksensa muutamassa päivässä. MATIC biittasi Bitcoinin kurssinousun yli 60 prosentilla. Artikkelin kirjoitushetkellä MATIC on 0,82 taalassa, eli kurssi on hieman palautunut huippulukemista.

Taustalla on Polygonin suosion raju kasvu.

MATIC-tokenin markkina-arvo on yhä pieni verrattuna suurimpiin platformeihin. Potentiaalia on viime viikon nousuista huolimatta yli 500 prosentin lisänousuun vuoden 2021 aikana. Kyseessä on edelleen kenties koko top 50 -listan aliarvostetuin projekti.

Polygonin käyttö on pudottanut merkittävästi Ethereumin transaktiomaksuja (gas), millä on varmasti ollut positiivinen vaikutus Ethereumin kurssiin.

Aave otti DeFi-markkinan kärkipaikan haltuunsa

Tarkastellaan sitten aina niin mielenkiintoista DeFi-maailmaa. Tällä kertaa rankinglistan kärjestä kuuluu kummia, sillä suomalaistaustainen Aave on ottanut ykköspaikan haltuunsa!

Otetaan ensin yleiskatsaus koko markkinaan. Kuvat ovat kaappauksia defillama.com-sivustolta, jota Bitcoinkeskus suosittelee DeFi-protokollien seuraamiseen.

20210503llama

Vaikka TVL-luvussa on saatu tänään pieni dippi, niin nousutrendi on hyvin voimissaan. Kasvua on viikon takaisesta 111,13 miljardin lukemasta toista kymmentä prosenttia.

Tarkastellaan sitten yksittäisiä DeFi-protokollia. Ykköspaikkaa kuukausia dominoinut Maker on saanut väistyä jo pariin otteeseen piikkipaikalta. Viime viikkoina ykkösenä on nähty mm. Compound sekä PancakeSwap. Nyt keulilla on suomalaistaustainen Aave!

defillama20210503

Totuus on itse asiassa vieläkin komeampi, sillä defillama.com laskee vain suosituin Aave V2 -version likviditeetin. Kun mukaan lasketaan V1 sekä Polygon-version likviditeetti, päädytään yli 16 miljardiin dollariin!

Taustalla on yhteisön tekemä päätös: AIP-16

Käytännössä AIP-16 tarkoittaa bonuksen antamista likviditeetin tarjoajille. Cointelegraph kertoo:

The liquidity mining program was passed through a governance vote on Saturday, with 2,200 staked Aave (stkAAVE) set to be distributed to lenders and borrowers until July 15, worth roughly $880,000 at current prices. The program will be reviewed in July.

More than two-thirds of rewards have been designated to the USD Coin (USDC) and Tether (USDT) markets, with the remaining 32.5% being distributed among Aave’s Dai, ETH, wBTC and Gemini Dollar (GUSD) markets.

Bonus jaetaan stkAAVE-tokenin muodossa. Ohjelma jatkuu heinäkuun puoliväliin saakka. Ei siis mikään ihme, että Aaveen likviditeetti tuplaantui viikossa. Ylimääräinen korko houkuttelee sijoittajia!

Tilanne on DeFi-protokollien rankingissa muutenkin erittäin mielenkiintoinen. Markkinoilla on nyt jo viisi ~10 miljardin protokollaa. Tulevalla viikolla julkaistaan myös Uniswapin kauan odotettu V3! Tämän vaikutuksista raportoidaan viikon päästä tarkemmin.

Photo by Nick Chong on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!