Suositun Squid Game TV-sarjan maineella ratsastanut token romahti historiallisella tavalla. Facebookin brändäys Metaksi sai myös kryptovaluuttoja nousuun. Yhdysvalloissa otetaan askeleita kohti tärkeää stablecoin-regulaatioita. Shiba Inu teki mysteerihenkilöstä miljardöörin. Crypto.com panostaa 100 miljoonaa mainoskampanjaan Matt Damonin kanssa.
Squid Game -token romahti historiallisella tavalla
Korealainen tv-sarja Squid Game on valloittanut maailman tänä syksynä. Vain 25 miljoonaa maksanut Netflixin yllätyshitti on arviolta jo miljardin dollarin arvoinen. Bitcoinkeskus suosittelee myös katsomaan kyseisen sarjan, jos joku lukijoista on sen missannut (linkki Youtuben traileriin).
Squid Game tulee taatusti poikimaan myös suomalaisen version ja muuta oheissälää. Nyt Squid Game on noussut ilmiöksi myös kryptovaluuttojen maailmassa. Tosin, Squid Game -tokenin suosio ei kestänyt kuin muutaman dramaattisen päivän.
SQUID-tokenin taustalla oli joukko huijareita, jotka tyhjensivät piensijoittajien taskut. Viime viikolla markkinoille tullut Squid Game lupasi sijoittajille mm. pääsyn play-to-earn -tyyppiseen peliin. Mitään peliä ei koskaan ollut – SQUID oli alusta asti pelkkä huijaus.
Alkuviikolla saatiin jo raportteja siitä, etteivät monet sijoittajista voineet myydä omistuksiaan DeFi-pörssi PancakeSwapissa. Tämän viikon maanantaina tapahtui sitten seuraavaa.
This is the greatest crypto video of all time pic.twitter.com/ahBneKCNey
— yzy.eth (@LilMoonLambo) November 1, 2021
Videolla oleva henkilö livestriimasi SQUID-tokenin kurssikehitystä juuri sen romahduksen aikaan. Tokenin kurssi ehti nousta lähes 2900 dollariin saakka ennen huikeaa romahdusta 0,0007926 dollariin. Tapahtui niin sanottu rug pull, ja maailmaan syntyi taas pari tuhatta ”bag holderia”.
Mielenkiintoista on se, että SQUID-tokenilla on käyty kauppaa vielä tämänkin jälkeen. Sen kurssi on noussut ”jopa” 0,078 dollarin tasolle. Mitään todellista arvoa näillä tokeneilla ei tule olemaan, ja aikanaan vähäkin likviditeetti tulee häviämään PancakeSwapista.
Facebook on nyt Meta
Miljardööri Mark Zuckerberg vastasi viime viikon suurimmasta uutisesta. Supersuosittu Facebook suoritti uudelleenbrändäyksen Meta-nimelle. Se on lyhenne sanasta Metaverse, joka on tullut myös kryptoskenen seuraajille tutuksi mm. Decentraland-pelin kautta.
Käsite metaverse (suom. metaversumi) lienee monille kuitenkin tuntematon. Wikipedia selventää sen näin:
Käsitettä metaversumi käytetään tyypillisesti kuvaamaan Internetin tulevaa iteraatiota, joka koostuu pysyvistä, jaetuista, 3D- virtuaalitiloista, jotka on linkitetty yhteiseen interaktiiviseen virtuaaliuniversumiin. Termi on johdettu etuliitteestä ”meta” (ulkopuolinen) ja sanasta ”verse” (sanasta ”universe”). Laajemmassa merkityksessä metaversumi viittaa sekä virtuaalimaailmoihin, että Internetiin kokonaisuudessaan.
Kyse on siis internetin seuraavasta sukupolvesta, jossa toimitaan 3D-virtuaalimaailmoissa. Jos olet nähnyt elokuvat Avatar ja Ready Player One, ymmärrät varmasti, mistä on kyse. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg kuvaili uutta brändiä seuraavasti:
Meta-nimen saa Facebookina tähän asti tunnettu taustayhtiö. Yksittäiset applikaatiot, kuten WhatsApp tai Facebook, pysyvät silti jatkossakin omina brändeinään.
Facebookin uutinen liittyy myös kryptovaluuttoihin. Se sai mm. Decentralandin MANA-tokenin yli 300 prosentin nousuun 28.10-31.10. välisenä aikana. The Sandbox -pelin SAND-token nousi myös yli 100 prosenttia parissa päivässä.
NFT on ollut tämän syksyn kuumin trendi kryptovaluuttojen maailmassa. Nyt näyttää siltä, että uusi trendisana on metaverse. Käsite vaikuttaisi olevan tällä hetkellä varsin löysä, ja metaverse-tokeneiksi lasketaan tällä hetkellä about kaikki pelaamiseen liittyvät tokenit.
Myös muut globaalit jättiläiset pyrkivät tälle sektorille.
Last 3 days…
– Facebook all in on Metaverse.
– Microsoft entering the Metaverse.
– McDonald’s giving away NFT’s
– Burger King giving away Crypto!
– Nike entering Metaverse.
Mass adoption is here. Now!
— Ran Neuner (@cryptomanran) November 2, 2021
Löydät Youtubesta paljon videoita metaverse tokens -hakusanoilla. Suosittu treidaaja Scott Melker käy mm. tällä videolla läpi top 10 metaverseideat. Bitcoinkeskus palaa myös aiheeseen tarkemmin talven aikana.
Yhdysvallat aikoo säädellä stablecoineja
Maanantaina saatiin kauan odotettu raportti Yhdysvaltain valtiovarainministeriöstä (U.S. Treasury Department). Dokumenttia on osattu odottaa jo kesästä lähtien, jolloin valtiovarainministeri Janet Yellen varoitteli julkisesti stablecoinien vaaroista.
“Stablecoins and stablecoin arrangements raise significant concerns from an investor protection and market integrity perspective” varoittaa tuore raportti. Voit tutustua siihen myös itse tästä linkistä.
Kyseessä on erittäin tärkeä aihe koko kryptoskenen kannalta. Stablecoinit eli vakaavaluutat ovat nousseet tärkeään asemaan hajautetun talouden eli DeFi-sektorin myötä. Stablecoineista on tällä hetkellä valtava kysyntä. Yhä useampi instituutio haluaa vaihtaa ”boomer-dollarinsa” stablecoineihin ja siirtää varat sitten DeFi-palveluihin (esim. Aave) keräämään korkoa.
Kuten jokainen varmasti tietää, valtiolainojen ja pankkitilien korot ovat olleet nollassa jo vuosia. Kryptovaluuttojen maailmassa on tarjolla 5-10 prosentin suuruista korkoa stablecoineille monestakin eri paikkaa.
Stablecoin-markkina on räjähtänyt 500 prosenttia pelkästään vuoden 2021 aikana. Tetherin markkina-arvo on 71 miljardia dollaria ja päivittäinen treidausvolyymi lähes sata miljardia. Myös USD Coin on noussut parin miljardin dollarin markkina-arvosta 33 miljardiin tämän vuoden aikana.
Regulaattorit ovat heränneet Yhdysvalloissa, joka on maailman suurin finanssimarkkina ja koti myös useille tunnetuille stablecoineille.
Bidenin hallinto haluaa reguloida stablecoin-operaattoreita kuin pankkeja. Huoli liittyy etenkin takauksiin. Tämä keskusteluhan on pyörinyt Tetherin ympärillä jo neljä vuotta ilman lopullista sinettiä. Kireämpi regulaatio olisi varmasti myrkkyä juuri Tetherille, mutta Yhdysvalloissa toimivat (ja säädellyt) kilpailijat pärjäisivät paremmin.
Muitakin kysymyksiä riittää. Minkä viraston alaisuuteen stablecoinit lopulta kuuluvat? Tämän lisäksi arvopaperimarkkinoita valvova SEC on oma lukunsa. Sen johtajana toimiva Gary Gensler on vihjaillut, että osa stablecoineista olisi arvopapereita takauksina olevista valtiolainoista ym. johtuen.
Maanantain raportti otettiin yleisesti ottaen hyvin vastaan, eikä se vaikuttanut markkinoihin negatiivisesti.
Vuosisadan paras treidi tehtiin Shiba Inulla
Meemikolikko Shiba Inu on täyttänyt otsikot viime aikoina. Shiba Inu kurssi on noussut raketin lailla kryptovaluuttojen ranking-listalla. Äskettäin Shiba Inu kohosi jopa top 10 -listalle ohittaen ”alkuperäisen meemikolikon”, Dogecoinin!
Suosion taustalla on some-kohuja, mainoksia ja klassista FOMOa. Mikä tahansa rajusti nouseva kryptovaluutta herättää sijoittajien kiinnostuksen.
Bitcoinkeskus muistuttaa etenkin aloittelevia sijoittajia, että tällainen ryntäily johtaa usein vain suuriin tappioihin. Vain pieni osa holdaajista pääsee myymään kolikkonsa hyvään hintaan, koska likviditeettiä ei vain ole olemassa valtavia määriä. Moni piensijoittaja jää lopulta ”bag holderiksi” eli holdaaman arvottomaksi pudonneita tokeneita.
Aiheesta löytyy myös hyödyllinen video.
Ainoa syy ostaa tällaisia meemikolikoita on niiden raketointipoteniaali. Kun väistämätön alamäki aikanaan alkaa, kenelläkään ei ole motivaatiota enää holdata Shiba Inua tai Kishu Inua tai mitään muutakaan hassuttelutokenia.
Se on toki sanottava, että tässäkin kasinopelissä jotkut harvat tekevät myös valtavia voittoja. Avainsana on aikainen sijoitus, eli mukaan on lähdettävä ennen kuin tokenista puhutaan sosiaalisessa mediassa. Näin teki Shiba Inun kohdalla eräs mysteerisijoittaja.
He is awake.
The best trader of all time is alive.
This wallet bought $8,000 of $SHIB last August.
It's now worth $5.7 billion.
I repeat – $5.7 billion in 400 days.
He owns 16% of the marketcap.
He has sent $2.2 billion to four different wallets yesterday.
Incredible. pic.twitter.com/3Zkodcv034
— unusual_whales (@unusual_whales) November 3, 2021
Kyseinen henkilö osti SHIB-tokenia reilu vuosi sitten noin 8000 dollarin arvosta. Nyt potti on arvoltaan pitkälti päälle viisi miljardia. Sijoitus on jo nimetty somessa historian parhaaksi treideiksi. Lähellä se on ainakin oltava!
Lompakon olemassaolo selvisi suurelle yleisölle vasta vähän aikaa sitten. Moni oli varma siitä, että kyse ei ollut timanttikäsistä vaan unohdetusta salasanasta. Kukaan täysjärkinen ei voisi mitenkään holdata tuollaista bägiä myymättä sitä jo paljon aikaisemmin? Toisin on kuitenkin asia!
Kuten yllä oleva twiitti kertoo, tämä timanttikädet omaavat sijoittaja on herännyt. Lompakossa olevat SHIB-tokenit ovat alkaneet liikkua! Artikkelin kirjoitushetkellä ei ole vielä näyttö niiden myynneistä, mutta se voi hyvinkin koittaa lähipäivinä.
Pikkurahasta ei ole myöskään puutetta Ethereumin perustajalla, Vitalik Buterinilla. Shiba Inun perustajat lähettivät nimittäin 50% kaikista kolikoista projektin perustamisvaiheessa Buterinin lompakkoon. Näiden tokenien arvo on tällä hetkellä kymmeniä miljardeja dollareita.
Buterin kuitenkin tuhosi lähes kaikki saamansa tokenit aiemmin tänä vuonna. Joku voisi harmitella tällaista toimenpidettä, mutta Vitalik pärjää kyllä. Miehen oma ETH-bägi on nimittäin reilusti yli miljardin taalan arvoinen.
Crypto.com panostaa 100 miljoonaa Matt Damoniin
Crypto.com on noussut parin vuoden aikana todella suosituksi myös suomalaisten keskuudessa. Kyseessä on vain mobiiliappina toimiva palvelu. Crypto.com on tunnettu etenkin Visa debit-korteistaan. Nykyisin appi sisältää myös kryptojen osto- ja myyntimahdollisuuden, steikkauksen sekä paljon muuta.
Voit lukea lisää Crypto.com -palvelusta tästä oppaasta.
Crypto.com on monien mielestä myös näkyvin brändi globaalisti Bitcoinin ja Ethereumin jälkeen. Yhtiö on mainostanut valtavalla budjetilla sekä sosiaalisessa mediassa että urheilutapahtumissa ympäri maailmaa. Uusin panostus on yhteistyö näyttelijä Matt Damonin kanssa.
Voit katsoa mainosvideon alta. Sen on ohjannut monista Oscar-palkittu kuvaaja Wally Pfister, joka on työskennellyt mm. monissa Christopher Nolanin ohjaamissa elokuvissa.
Crypto.com on investoinut mainoskampanjaan peräti 100 miljoonaa dollaria. Se tulee näkymään yli 20 eri maassa ja kestää kuukausien ajan. Panostus voi hyvinkin kannattaa, sillä Crypto.comin sovellus nousi jo tällä viikolla Yhdysvaltain suosituimmaksi apiksi Google Play Storessa kaikki kategoriat huomioiden!
Myös Crypto.comin oma CRO-token on saanut buustia ja nostanut dollarikurssiaan yli 36 prosenttia viimeisen viikon aikana. Tästä huolimatta, CRO on suoriutunut palvelun panostuksiin ja tunnettuuteen nähden todella heikosti.
CRO-token oli vielä kaksi vuotta sitten top 15 -sijoilla, mutta tämän hetken ranking-lukema on noususta huolimatta vasta 32. CRO-tokenia steikataan mm. parempien Visa debit-korttien saamiseksi. Lisäksi Visa-korteista saatu cashback maksetaan CRO-tokeneissa.
Photo by Flickr / Marco Verch
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!