Uutiset
03
marras
markkinat

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

3.11. Markkinakatsaus: Altcoinien vahva viikko

Bitcoinin kurssi on sivuttaisliikkeessä 60.000 dollarin molemmin puolin. Bitcoinin markkinaosuus jatkaa laskussa, eli altcoineilla on ollut vahva viikko. Älysopimusalustat sekä Shiba Inu ovat nosteessa. DeFi-sektorin TVL nousi taas kerran uuteen ennätykseen.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssissa ei suuria muutoksia

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 63.000 dollaria. Lukema oli viikko sitten vain pari sataa dollaria pienempi. Bitcoinin kurssi on edennyt vaakasuoraan, vaikka matkalla onkin nähty pientä vuoristorataa.

Alla oleva grafiika näyttää Bitcoinin kurssikehityksen syksyn ajalta. Yksi kynttilä vastaa yhtä päivää. Sininen ja purppura viiva ovat 50 ja 200 päivän keskiarvot.

btc20211103

Bitcoinin kurssi nousi edellä mainittujen trendilinjojen yläpuolelle kuukausi sitten. Lokakuusta puhuttiin somessa nimellä ”uptober”, eikä syyttä. Bitcoin clousasi myös kuukauden korkeampaan kurssilukemaan kuin koskaan sen historiassa.

Kurssi on pienestä sivuttaisliikkeestä huolimatta vahvasti sekä 50 että 200 päivän keskiarvon yläpuolella. Tämä indikoi bull-markkinan jatkumista.

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen on-chain datasta eli lohkoketjun informaatiosta. Sieltä on saatu jatkuvasti tukea Bitcoinin kurssinousulle jo kesän kuopasta lähtien. Myös Bitcoinkeskus on kirjoittanut johdonmukaisesti bull-markkinan jatkumisesta.

Suosittu analyytikko Will Clemente twiittasi eilen seuraavaa.

LTH = long-term holder ja STH = short-term holder eli kyse on kovista holdaajista (ns. timanttikädet) sekä markkinoille äsken tulleista sijoittajista. Kuvassa näkyvä sininen viiva kuvaa näiden sijoittajien ostokurssin välistä suhdetta. Käytännössä data otetaan Bitcoin-lompakoista.

Merkittävä nousu tässä suhdeluvussa on tarkoittanut historiallisesti kurssin huippua. Näin kävi myös keväällä 2021. Nyt tuo suhdeluku on vielä todella matalalla. Markkinoilla on siis hyvin vähän FOMO:n ajamia sijoittajia, jotka ovat ostaneet bitcoinia korkeilla hinnoilla.

Marraskuuta on kutsuttu somessa jo nimellä ”moonvember”. Moni odottaa kurssin nousevan jopa lähelle 100.000 dollaria. Näin myös Stock-To-Flow mallin kehittänyt nimimerkki PlanB.

PlanB ennusti Bitcoinille twiitissä näkyvät kurssitasot jo kesäkuussa, jolloin kurssi pyöri 30.000 dollarin tienoilla. Hänen ennusteensa ovat olleet hämmästyttävän lähellä totuutta. Bitcoinkeskus uskoo myös todella positiiviseen marraskuuhun.

Bitconin markkinaosuus jatkaa ennallaan

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 43,50 prosenttia. Seuraamme Bitcoinin dominanssia TradingView-palvelusta löytyvän CRYPTOCAP-indeksin kautta. Alla oleva grafiikka kuvaa tämän prosenttiosuuden kehitystä puolen vuoden ajalta.

cryptocap20211103

Kirjoitimme viime viikolla dominanssin selkeästä suunnanmuutoksesta. Bitcoinin markkinaosuus nousi noin 40 prosentista lähes 48 prosenttiin syys-lokakuun aikana. Trendin huippu osui lokakuun 20. päivän tienoille. Sitä seurannut jakso on ollut selvää alamäkeä. Altcoinit ovat siis pärjänneet Bitcoinia paremmin.

Tämä on myös loogista, kun katsoo Bitcoinin kurssikehitystä. Edeltävät pari viikkoa on edetty ylös-alas 60.000-65.000 dollarin välimaastossa ilman selkeää nousutrendiä.

Bitcoinkeskus ei usko nykyisen trendin olevan pitkäkestoinen. Bitcoinin kurssi näyttää aivan samalta kuin pari kuukautta sitten, eli se on valmiina aloittamaan uuden rallin milloin tahansa. Tuolloin altcoinit todennäköisesti tippuvat taas kelkasta.

Älysopimusalustat vahvassa nosteessa

Bitcoinin laskeva dominanssi tarkoittaa hyvää viikkoa altcoineille – ainakin teoriassa. Näin on ollut myös käytännössä. Suurin osa top 15 -listan kryptovaluutoista on pärjännyt hyvin Bitcoinia kohtaan.

Näet alla olevasta kuvasta suosituimpien kryptovaluuttojen kurssikehityksen suhteessa Bitcoiniin 24h / 7pv / 30pv.

altit20211103

Parhaimmat nousut on kirjannut Polkadot, peräti +12,42 prosenttia Bitcoiniin nähden.

DOT-tokenin nousu ei yllätä Bitcoinkeskuksen seuraajia. Taustalla on viikon päästä alkava parachain-huutokauppa, josta kerroimme jo kahden viikon takaisessa uutiskatsauksessa. DOT oli artikkelin kirjoitushetkellä noin 41 dollaria. Tänään lukema on 25% korkeammalla, noin 51 dollarissa.

Ethereum on ollut myös otsikoissa.

Kuten yllä oleva twiitti kertoo, Ethereum kirjasi ensimmäistä kertaa deflatorisen viikon! Taustalla on syksyn London hard forkissa ajettu EIP-1559 päivitys, joka tuhoaa jokaisen lohkon yhteydessä ETH-tokeneita.

Ethereumin suosio on ollut niin kovaa, että viime viikon aikana poltettiin enemmän ETH-tokeneita mitä lohkopalkkioissa syntyi uusia. Tämä kehitys auttoi Ethereumin myös uuteen kurssiennätykseen. Se rikottiin vielä viime yönä vieläkin korkeammalle tasolle – 4638 dollaria.

Ethereum 10K on vain ajan kysymys.

Polkadotin ja Ethereumin lisäksi myös Binance Coin, Solana, Terra ja Avalanche ovat nousseet Bitcoinia vahvemmin. Hyvä viikko siis älysopimusalustoille. Edellisessä katsauksessa mainittu Shiba Inu on myös jatkanut nousuaan. Hurjan suosion saanut meemikolikko on nyt jo top kympissä ja Dogecoinin yläpuolella.

DeFi-sektorissa taas uusi ennätys

Olemme raportoineet monta viikkoa putkeen DeFi-sektorin ennätyslukemista. Tämä viikko ei ole poikkeus. Suurempi uutinen näyttäisi olevan se, jos DeFi-sektorin TVL ei ole aiempaa mittausta korkeammalla tasolla.

TVL oli edellisen markkinakatsauksen aikaan 245,25 miljardia dollaria. Tämän päivän lukema on 254,86 miljardia.

defitvl20211103

TVL tulee sanoista Total Value Locked. Se kuvaa DeFi-protokolliin tallennettua likviditeettiä eli kaikkien tokenien dollariarvoa. Merkittävä osa on stablecoineja, wrapped BTC sekä ETH.

Protokollatasolla on nähty merkittäviä muutoksia. Ykköspaikasta pitkään kisannut Curve on rikkonut ensimmäisenä DeFi-alustana 20 miljardin dollarin rajapyykin. Tämä TVL-luku olisi riittänyt kuvaamaan koko DeFi-markkinaa vielä joulukuussa 2020.

defiprot20211103

Suomalaistaustainen Aave on pudonnut paalupaikalta kolmanneksi. Taustalla lienee keskustelu Aaveen potentiaalisesta haavoittuvuudesta, joka on ajanut projektin kehittäjiä sanasotaan Yearn Financen kanssa. Aave on menettänyt yli viidenneksen likviditeetistään.

Tarkastellaan sitten markkinatilannetta lohkoketjujen tasolla.

defichains20211103

Isossa kuvassa ei ole tapahtunut mitään dramaattista. Se on tosin poikkeuksellista, että Ethereumin TVL on noussut eniten top 5 -platformeista. Koko syksy on totuttu näkemään etenkin Solanan sekä Avalanchen rajua kasvua.

Eniten yllättää Tronin +33% nousu yli kuuden miljardin dollarin tasolle. Likviditeetti jakautuu varsin tasaisesti JustLend, JustCryptos, JustStables sekä JustSwap -protokollien kesken. Tsekkaa tästä tarkempaa grafiikkaa. Edellä mainittujen nimien taustalla on Tronin perustaja Justin Sun.

Image by Pexels from Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.