Bitcoinin kurssi keikkuu vaarallisesti juuri 20.000 dollarin yläpuolella. Nähdäänkö pian taas ykkösellä alkava kurssilukema? Altcoineilla on ollut hyvä viikko – Polygon ja Compound pärjänneet parhaiten. DeFi-sektorin alamäki jatkuu.
Sisällysluettelo
Bitcoinin kurssi on jälleen laskusuunnassa
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 20.100 dollaria. Kurssi oli viikko sitten lähes täsmälleen samoissa lukemissa. Takana on kuitenkin pientä vuoristorataa, sillä kurssi kävi parhaimmillaan noin 22.000 dollarissa ennen viikonlopun alamäkeä.
Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssi päivätason kynttilöillä. Sininen trendilinja on 50 päivän keskiarvo ja purppura puolestaan 200 päivän keskiarvo.
Isossa kuvassa ei ole nähty mitään positiivista kehitystä – päin vastoin. Bitcoinin kurssi koki rajun pudotuksen (yli 30 prosenttia) noin kaksi viikkoa sitten, kun lainapalvelu Celsiuksen ongelmat nousivat tapetille. Aihetta käsiteltiin tarkemmin tämän viikon uutiskatsauksessa.
Celsiuksen sekä hedge-rahasto 3AC:n vaikeudet johtivat likvidointeihin sekä entistä syvempään kuoppaan 18. kesäkuuta. Tuolloin Bitcoinin kurssi putosi lähes 17.000 dollariin. Samalla tehtiin myös historiaa. Bitcoin ei ole koskaan aiemmin pudonnut edeltävän syklin ATH-lukeman alapuolelle.
Todennäköisesti kurssi olisi lähempänä 30.000 dollaria ilman Celsiuksen ja 3AC:n vaikeuksia. Näiden yhtiöiden ongelmat ovat myös säteilleet muihin alan toimijoihin. Rajut kurssilaskut ovat likvidoineet myös monien yksityissijoittajien positioita ja ajaneet markkinaa alas entisestään. Tänään saatiin myös uutinen 3AC:n joutumisesta selvitystilaan.
BREAKING: BVI court orders liquidation of Three Arrows Capital: Sky Newshttps://t.co/lN4YTbMSLH
— The Block (@TheBlock__) June 29, 2022
Vaikka edellä mainittua kaaosta ei olisi nähty, niin Bitcoinin kurssi olisi silti laskutrendissä. Makrotalouden aiheuttamat hidasteet ovat edelleen voimassa.
Keskuspankkien rahapolitiikan kiritystoimet jatkuvat. Yhdysvaltain keskuspankki eli Fed nosti ohjauskorkoaan aiemmin tässä kuussa peräti 0,75 prosenttiyksikköä. Vastaavaa kertanostoa ei ole nähty sitten 90-luvun. Fedin on pakko nostaa korkoa jatkossakin ennen kuin inflaatio on saatu taittumaan.
Mikään ei valitettavasti viittaa siihen, että inflaatio alkaisi laskea vielä lähitulevaisuudessa. Tämä tietää lisää kiristyksiä rahapolitiikkaan ja vastatuulta markkinoille. Myös Ukrainan sota raivoaa edelleen. Näyttää yhä vahvemmin siltä, että Eurooppa ja Yhdysvallat ovat jo nyt taantumassa.
Olemme kirjoittaneet näistä samoista aiheista lähes joka viikko vuonna 2022. Sijoittajien kannalta on valitettavaa, että helpotusta ei ole vielä näkyvissä. Bitcoinin kurssi korreloi edelleen vahvasti osakemarkkinan kanssa. Tämän vuoksi makrotalouden ongelmat näkyvät myös kryptojen kursseissa.
Markkinoilla tuskin nähdään suuria muutoksia pariin viikkoon. Sijoittajat odottavat nyt heinäkuun alussa julkaistavia inflaatiolukemia. Lisäksi pian saadaan selvyys Yhdysvaltain toisen kvartaalin BKT:n kasvusta. Onko maailman suurin talous virallisesti taantumassa?
Kryptosijoittajien kannattaa siis jatkaa varovaisella linjalla. Bitcoinin kurssi voi hyvinkin jatkaa laskuaan parin viikon takaisiin pohjiin. Kurssikehityksessä ei näy tällä hetkellä positiivisia signaaleja.
Altcoineilla takana vahva viikko
Altcoin-markkina on ollut synkkää katseltavaa alkuvuoden ajan. Bitcoinin alamäki on saanut muut valuutat yleensä astetta pahempaan laskuun. Edeltävä viikko on kuitenkin poikkeus tähän sääntöön. Lähes kaikki altcoinit ovat vihreällä Bitcoiniin verrattuna.
Alla oleva taulukko listaa markkinoiden top 15 -kryptovaluutat sekä niiden kurssikehityksen Bitcoiniin verrattuna.
Polkadot on ainoa listan kolikoista, joka ei ole plussalla Bitcoiniin verrattuna. Erot ovat kuitenkin hyvin pieniä ja pääasiassa 1–5 prosentin välimaastossa. Paras nousija on Dogecoin, jonka kurssi on biitannut Bitcoinin 6,6 prosentilla.
Top 100 -listalta löytyy muutamia valuuttoja, joiden kurssi on noussut Bitcoiniin verrattuna yli 20 prosenttia. Listan kärjessä on Polygonin MATIC-token 32 prosentin nousulla (vs. BTC). Taustalla on ilmeisesti Polygon ID -teknologian ensimmäinen integraatio.
Polygon ID is live 🔥
Today, we’re announcing the launch of the first Polygon ID integration: @0xPolygonID x @0xPolygonDAO!
Polygon ID is a self-sovereign identity solution powered by ZK cryptography that brings huge potential for DAO governance.
Read on! 🧵
[1/10] pic.twitter.com/XDdBpBiHxn
— Polygon – MATIC 💚 (@0xPolygon) June 22, 2022
Polygon ID:llä on lähes rajattomat mahdollisuudet etenkin DAO-maailmassa. Se tuo turvallisen ja salatun tunnistautumisen lohkoketjujen maailmaan. Vastaavia ratkaisuja ollaan kehittämässä myös muille alustoille.
Kyseisellä teknologialla ei ole suoraa vaikutusta MATIC-tokenin kurssiin, mutta sen lanseeraus on saanut sijoittajat spekuloimaan Polygonin suosion kasvulla.
Toiseksi eniten on noussut DeFi-protokolla Compound. Sen kurssi on kohonnut 25 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. COMP-tokenin nousu voi liittyä Circlen lanseeraamaan euro-stablecoiniin. Yhtiön nettisivujen mukaan Compound on yksi harvoista protokollista, joka tukee sitä.
Markkinoilta ei erotu näiden kahden lisäksi merkittäviä nousijoita. Suurin osa altcoineista on kuitenkin plussalla Bitcoiniin nähden, mikä on ollut harvinainen näky kevään 2022 aikana.
DeFi-sektorin alamäki jatkuu
Vuosi 2022 on kohdellut myös DeFi-sektoria todella rajulla kädellä. Terra Lunan romahdus pudotti TVL-lukemaa lähes 50 prosenttia toukokuun alussa. Pari viikkoa sitten tapahtunut Celsiuksen romahdus sai aikaan noin 25 prosentin laskun.
Nyt on palattu jo huhtikuun 2021 tasolle. DeFi-protokollissa on lukittuna likviditeettiä vain 73,7 miljardin dollarin arvosta.
Syy rajuun laskuun ovat likvidoinnit eli pakkomyynnit. Moni sijoittaja on menettänyt lainansa vakuudet viime viikkojen kurssilaskujen vuoksi.
Vuoden 2021 lopulla nähtiin yli 20 miljardin TVL-lukemia jo yksittäisissä protokollissa. Nyt ollaan kaukana näistä tasoista. Listan ykkösenä olevan Makerin TVL on 7,6 miljardia. Maker on pitänyt paalupaikkaa hallussaan Terran romahduksen jälkeen.
Defillama, josta listat on otettu kuvakaappauksina, on nyt myös niputtanut Aaveen eri versiot yhdelle riville. Näin suomalaistaustainen lainapalvelu on oikealla paikallaan rankingissa.
Listan sijoilla 3–10 on tapahtunut pieniä muutoksia, mutta ei mitään dramaattista sitten edellisen markkinakatsauksen. Edellä mainittu Compound ei ole saanut likviditeettibuustia COMP-tokenin hyvästä noususta huolimatta.
Sijalla 17 (TVL: $680 miljoonaa) oleva dYdX on johdannaisiin keskittyvä DeFi-protokolla. Se sai aikaan viime viikolla pienimuotoisen kohun, kun palvelu ilmoitti siirtyvänsä Ethereum-alustalta Cosmoksen puolelle. DeFi-palvelu haluaa rakentaa Cosmos-ekosysteemin oman lohkoketjunsa.
Perustaja Antonio Juliano oli viikonloppuna Bankless-kanavan vieraana aiheeseen liittyen. Tsekkaa tämä video, jos haluat tietää lisää.
Tarkastellaan lopuksi lohkoketjujen tilannetta.
Listan kärkipäässä ei ole nähty muutoksia sitten edellisen markkinakatsauksen. Cronos ja Fantom sekä Waves ja Arbitrum ovat vaihtaneet paikkoja, mutta erot TVL:ssä ovat varsin pieniä.
Tron jatkaa edelleen vahvaa menoaan listan kolmospaikalla. Sijoittajien usko platformiin pysyy vahvana, vaikka sille buustia antanut USDD-stablecoin menetti reilu viikko sitten dollarikurssinsa pahemman kerran. USDD seilasi noin viikon päivät $0,93-$0,97 tasolla mutta on sittemmin palautunut dollariin.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!