Uutiset
29
maalis
kryptovaluutta uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

29.3. Uutiskatsaus: EU, Terra, Verotus, Cardano, Avalanche, Exxon, Venäjä, El Salvador

EU:ssa äänestetään taas kryptovaluuttoihin liittyvästä laista. Tällä kertaa näkymät ovat valitettavan huonot. Terra aikoo rakentaa 10 miljardin dollarin Bitcoin-reservin. Bitcoinkeskuksen vero-opas on päivitetty. Lisäksi uutisia Cardanosta, Avalanchesta, Exxonista, Venäjästä sekä El Salvadorista.

EU:n äänestys uhkaa henkilökohtaisia kryptolompakoita

EU on ollut viime viikkoina tapetilla kryptovaluuttoihin liittyen. Kuten arvata saattaa, kyseessä on kiristyvä regulaatio. Ensin yritettiin saada läpi lakiehdotus Proof of Workin eli käytännössä Bitcoinin bännäämiseksi. Ehdotus vedettiin pois. Sen jälkeen ehdotus tuotiin vielä uuteen äänestykseen, mutta tämäkin yritys epäonnistui.

Kryptosektori ehti juuri toipua näistä uutisista, kunnes EU-vahtikoira Patrick Hansen laittoi hälytyskellot taas soimaan.

EU:ssa äänestetään jo tämän viikon torstaina ns. FATF Travel Rule -pykälien soveltamisesta. FATF tulee sanoista Financial Action Task Force. Se on OECD:n alaisuudessa toimiva organisaatio, joka pyrkii estämään rahanpesua sekä terrorismin rahoitusta.

FATF Travel Rule viittaa regulaatioon, jossa alan toimijoilta vaaditaan transaktion vastaanottajan tunnistamista. FATF haluaa käytännössä poistaa anonymiteetin verkosta ja kytkeä jokaiseen kryptovaluuttaosoitteeseen henkilötiedot.

Prosessi on jo lähtenyt käyntiin muissa maissa. Esimerkiksi Coinbase joutuu jo nyt kysymään vastaanottajan osoitetietoja kryptovaluuttasiirroissa omaan lompakkoon. Tämä regulaatio koskee toistaiseksi vain Kanadan, Japanin ja Singaporen kansalaisia.

Coinmotionin perustaja Henry Brade kommentoi tilannetta Twitter-ketjussa. Kuten Brade kertoo, hän on osannut odottaa FATF Travel Rulen käyttöönottoa tavalla tai toisella.

Ongelmia seuraa, jos EU ajaa liian kireää implementaatiota FATF:n säädöksistä eli pakottaa krypto-operaattorit myös varmentamaan annetun tiedon. On yksi asia kerätä tietoa, mutta kokonaan toinen juttu varmistaa sen paikkansa pitävyys.

Varmentaminen olisi todennäköisesti niin työläs prosessi, että krypto-operaattorit yksinkertaisesti estäisivät siirrot omiin lompakoihin täyttääkseen regulaation vaatimukset. Tämä on juuri tulevan lainsäädännön suurin uhka.

PoW-bänni äänestettiin nurin pari viikkoa sitten, mutta torstain äänestys ei näytä hyvältä. Suurin osa edustajista vaikuttaisi olevan tällä kertaa samoilla linjoilla. Äänestyksen tulos ei tarkoita vielä suoraan lakimuutosta vaan prosessin alkua. Patrick Hansenin mukaan uusi laki tulisi voimaan todennäköisesti vuoden 2023 alkupuolella.

Terra hankkii 10 miljardin dollarin Bitcoin-reservin

Älysopimusalusta Terra on ollut viime aikoina isosti esillä kyptosektorissa. Tällä kertaa kyse on Bitcoinista. Terra aikoo lisätä UST-stablecoinilleen peräti 10 miljardin dollarin suuruisen Bitcoin-takauksen! Kyseessä on ainutlaatuinen tapaus kryptovaluuttojen historiassa.

Anthony Pompliano tiivistää idean tällä kolmen minuutin videolla.

Terran UST on algoritminen stablecoin. Sen takauksena ei ole lainkaan dollareita tai muita arvopapereita, kuten on USDC:n sekä USDT:n kohdalla. UST pitää kurssinsa dollariin LUNA-tokenin ostoista ja myynneistä tulevan arbitraasin kautta. Toistaiseksi UST on toiminut erinomaisesti, mutta sijoittajilla on myös epäilyksensä asiasta.

Huoli UST:n mahdollisesta romahtamisesta on herännyt sen markkina-arvon kasvun myötä. Terra on päättänyt ratkaista ongelman hankkimalla UST:lle valtavan Bitcoin-reservin. Jos LUNA-tokenin arvo lähtee syöksyyn ja UST:n takaus uhkaa murtua, Bitcoin-reservi tuodaan peliin.

Terra on jo aloittanut Bitcoin-ostot ja kerännyt yli miljardin dollarin reservin. Perustaja Do Kwon mukaan, Terran kehityksestä ohjaavalla Luna Foundation Guardilla on kolmen miljardin dollarin ostovoima tällä hetkellä.

UST luodaan nyt polttamalla vastaavan dollariarvon edestä LUNA-tokenia. Jatkossa poltto voi koskea vain esim. 60 prosenttia, ja 40 prosenttia käytettäisiin Bitcoin-reservin hankintaan.

UST:n suosion takana on DeFi-protokolla Anchor, joka tarjoaa UST-talletuksille kiinteää 20 % vuosikorkoa. Se on merkittävästi suurempi kuin 10–15 % maastossa oleva korko muille stablecoineille. Erotus on ollut tähän asti Terran kustantama, mutta viime viikolla Anchor-protokollaan tehtiin muutos.

Anchorin korkoa säädetään jatkossa kuukausittain – maksimissaan 1,5 prosenttia suuntaan tai toiseen. Tulevat kuukaudet näyttävät, vaikuttaako koron mahdollinen lasku UST:n kysyntään.

Verohallinnon webinaarit ja vero-opas

Käsitellään seuraavaksi kaikkien rakastamaa aihetta eli verotusta. Kevät on perinteisesti veroilmoitusten täyttöaikaa. Se tarkoittaa työntäyteisiä iltoja aktiivisille kryptosijoittajille. Verohallinto odottaa ilmoituksia jopa 150.000 suomalaiselta vuoden 2021 verotukseen.

Bitcoinkeskuksen vero-opas on yksi sivustomme suosituimmista artikkeleista. Kirjoitimme sen eilen täysin uusiksi! Opas sisältää nyt mahtavan tietopaketin sekä paljon esimerkkejä verojen laskennasta.

virtuaalivaluuttojen verotus

Kahlasimme informaation keräämiseksi Verohallinnon äskettäin julkaisemat webinaarit. Jos et seurannut niitä livenä, tallenteet löytyvät Youtuben puolelta. Suosittelemme jokaista tsekkaamaan nämä materiaalit. Tarjolla on kaksi videota:

Yleistä tietoa ja vakiintuneita käytäntöjä käy läpi kryptoverotuksen perusasiat. Jos olet jo pitänyt kirjaa veroista aiempina vuosina, tämä video tuskin tarjoaa mitään mullistavaa. Suurin muutos on aiempaan OmaVeron puolella, jossa virtuaalivaluutat löytyvät nyt erillisenä omaisuusluokkana luovutusvoittoja raportoidessa.

Erityistilanteita ja uusia ilmiöitä pureutuu erikoistapauksiin, joiden verotus ei ole itsestään selvää. Tällaisia ovat mm. cashbackit, NFT-kauppa, wrappaus, louhinta & steikkaus sekä airdropit. Jos harrastat jotain näistä, niin tsekkaa ihmeessä kyseinen video.

Esiin voidaan nostaa cashbackit, joita on pidetty tähän asti verovapaana tulona ja verrattu esim. S-bonuksiin. Monille tämä tarkoittaa Crypto.comin cashbackeja Visa-kortin käytöstä. Verohallinnon linja on kuitenkin toinen. Saatu hyvitys katsotaan veronalaiseksi pääomatuloksi saantihetken käyvällä arvolla. Verottaja kommentoi asiaa näin myös Twitterin puolella.

Huom. Jos kaipaat verotuksen hallintaan apuohjelmaa, tsekkaa Koinly! Se on todella suosittu suomenkielisen käyttöliittymänsä ansiosta.

Uutisia Cardanosta ja Avalanchesta

Nostetaan seuraavaksi esiin muutama uutinen älysopimusalustoihin liittyen.

Cardano sai viime viikolla positiivisia uutisia, kun johtava kryptovaluuttapörssi Coinbase lisäsi ADA-tokenin steikkauksen tarjontaansa. Coinbase maksaa ADA:n steikkaajille 3,75 prosentin vuosikorkoa. ADA-tokenit pysyvät koko ajan käyttäjän tilillä.

Cardano aikoo myös parantaa platformin skaalautuvuutta. Tämä tapahtuu diffusion pipelining -teknologian avulla, joka otetaan käyttöön kesäkuussa tapahtuvan Vasil hard forkin myötä. Voit lukea lisää aiheesta tästä IOHK:n blogipostauksesta.

Moni sijoittaja innostui myös Grayscalen uudesta sijoitusrahastosta. Se on kokoelma seitsemästä eri älysopimusalustasta, jotka ovat Ethereumin kilpailijoita. Cardano on mukana rahastossa suurimmalla osuudella yhdessä Solanan kanssa.

Tsekataan sitten Cardanon kilpailija eli Avalanche. Viime viikolla järjestettiin Avalanche Summit -tapahtuma, jossa saatiin pari merkittävää uutista.

Avalanche aikoo lanseerata oman lompakkonsa nimeltään Core. Se on täysiverinen Web 3 -lompakko, jonka kehitystyöstä vastaava Ava Labs hehkutti sitä kovin sanoin: ”Core is not just a wallet. It’s a curated Web3 operating system that combines secure wallet architecture with technology not found in any other wallet.”

Tähän asti Avalanchen DeFi-appeja on käytetty MetaMaskilla sekä erillisen Avalanche Bridgen avulla. Core on käytännössä MetaMaskin korvaaja Avalanche-lohkoketjussa.

Avalanche julkisti samassa yhteydessä, että Avalanche Bridgeen lisätään tuki Bitcoinille. Kyseessä on todella suosittu silta, sillä Avalanche Bridge on likviditeetillä mitattuna arvokkain Ethereumista lähtevä token-silta yli kuuden miljardin TVL-lukemalla

Jatkossa sillan avulla voidaan siirtää myös bitcoineja suoraan Bitcoin-lohkoketjusta Avalancheen. Käytännössä bitcoinit lähetetään älysopimukseen, joka lukitsee ne, ja vapauttaa Avalanchen lohkoketjuun wrapped Bitcoin -tokeneita. Näitä voidaan sitten käyttää Avalanchen DeFi-sovelluksissa.

Uutisaiheita: Venäjä, El Salvador sekä Exxon

Käydään lopuksi läpi lyhyesti kolme uutisaihetta. Ensimmäinen liittyy Venäjään, joka antoi viime viikolla hyvin mielenkiintoisen lausunnon. Venäjä nimittäin hyväksyy Bitcoinin maksuvälineeksi maakaasun ostossa. Kyseessä on ehdottomasti merkkipaalu Bitcoinin historiassa.

Venäjän energiakomission puheenjohtaja Pavel Zavalny kommentoi: ”There can be a variety of currencies, and that’s a standard practice. If they want bitcoin, we will trade in bitcoin.” Bitcoin-treidaus koskisi ns. Venäjälle ystävällisiä valtioita, kuten Turkkia ja Kiinaa.

Toinen uutinen liittyy myös energiantuotantoon.

Exxon on Yhdysvaltain suurin öljyn- ja kaasuntuottaja. Se käyttää ylijäämäkaasua nyt Bitcoinin louhintaan. Maakaasun tuotannossa joudutaan jatkuvasti päästämään ilmoille maakaasua, jota ei saada kuljetettua putkissa eteenpäin. Nyt tuo kaasu voidaan ohjata pyörittämään Bitcoin-louhijoita. Näin ollen louhintatyö itse asiassa vähentää ilmaston päästöjä!

Siirrytään lopuksi El Salvadoriin, jossa odotellaan Bitcoin-bondin tai ns. Volcano bondin markkinoille tuloa. Presidentti Nayib Bukele ilmoitti tästä historiallisesta lainasta viime vuoden lopulla. Bondien listaus on hieman viivästynyt, mutta kysyntä on jopa yllättävän kovaa.

El Salvadorin Bitcoin-velkakirja maksaa lainaajaille 6,5 prosentin vuosikorkoa. Ensimmäisessä vaiheessa haetaan miljardin dollarin rahoitusta. El Salvador sijoittaa puolet rahoista tulevan Bitcoin Cityn infraan ja puolet Bitcoiniin.

Vaikka velkakirjojen lasku markkinoille on viivästynyt, ne saadaan todennäköisesti ulos kuukauden sisällä. El Salvadorin yhteistyökumppanina toimii Bitfinex-pörssi.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!