etusivu
29
maalis
markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

29.3. Markkinakatsaus: Nousukiito jatkui markkinoilla

Kryptovaluutojen kurssit ovat vahvassa nousutrendissä osakkeiden vanavedessä. Bitcoinin kurssi on nyt kriittisessä pisteessä sen törmättyä 200 päivän keskiarvoon. Cardano, VeChain sekä Zilliqa juhlivat altcoinien puolella. Lido ohitti Makerin DeFi-sektorissa.

Bitcoinin kurssi on kriittisessä pisteessä

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 47.500 dollaria. Lukema oli viikko sitten 42.900 dollaria ja kaksi viikkoa sitten vain 38.700 dollaria. Käynnissä on nyt todella vahva nousutrendi, mikä näkyy hyvin myös Bitcoinin kurssigrafiikassa.

Alla olevassa kuvassa on Bitcoinin kurssin lisäksi 50 päivän liukuva keskiarvo (sininen trendiviiva) sekä 200 päivän keskiarvo (purppura trendiviiva).

btc-290322

Bitcoinin kurssi on tällä hetkellä kriittisessä pisteessä teknisen analyysin näkökulmasta. Se on muodostanut kevään aikana selkeän nousevan kanavan, minkä kattoa kurssi nyt kolkuttelee. Tällainen kanava voi äkkiseltään tuntua lupaavalta, mutta monien mielestä kyseessä on klassinen bearish flag eli negatiivinen muodostelma.

Kun vertaa bearish flagin määritelmää sekä Bitcoinin kurssikehitystä, niin yhdennäköisyys on ilmeinen. Kannattaa silti muistaa, että teknisen analyysin viivoja voi piirtää aina monella tavalla. Mikään ei ole täysin yksiselitteistä.

Nousun esteenä on kanavan katon lisäksi 200 päivän liukuva keskiarvo. Tämä on perinteisesti bull- ja bear-markkinaa erottava trendilinja. Sen rikkominen voi olla vaikeaa, sillä shorttaajilta tulee nyt paljon painetta kurssinousua vastaan.

Maaliskuun lopun kurssinousu ei yllätä, kun katsoo osakemarkkinoiden käyttäytymistä. Esimerkiksi teknologiaosakkeita kuvaava Nasdaq 100 -indeksi on noussut kahdessa viikossa 15 prosenttia! Tämä noin vuoden kurssinousua.

On syytä muistaa, että mikään nousu ei jatku loputtomiin. Myös Bitcoinin kurssi on printannut kahdeksan vihreää päiväkynttilää putkeen, ja 11/14 edellisestä päivästä on vihreitä. Korjausliike on väistämättä luvassa. Kun katsoo yllä olevaa grafiikkaa ja Bitcoinin kohtaamaa vastusta, niin alamäki ei lähipäivinä yllättäisi.

Tunnelma sosiaalisessa mediassa on ollut varsin riehakas. Bitcoinin kevätralliin uskoo nyt yhä useampi sijoittaja. Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että kaikki vuoden 2022 alussa puhutut riskitekijät ovat yhä markkinoilla – vahvempina kuin koskaan!

Ukrainan sota käy edelleen täydellä höyryllä. Inflaatio on 40 vuoden huipussa, keskuspankit nostavat korkoja, taantuma uhkaa Eurooppaa & Yhdysvaltoja, ja niin edelleen. On mielenkiintoista nähdä miten kauan osakkeet voivat nousta tässä ympäristössä. Bitcoinin kurssi korreloi edelleen vahvasti osakemarkkinan kanssa.

Bitcoinkeskus kehottaakin sijoittajia yhä varovaisuuteen. Fundamentit ovat kurssirallille olemassa kryptomarkkinan datan perusteella, mutta se ei yksin riitä, jos osakemarkkina kääntyy taas laskuun.

Cardanolla vahva viikko altcoin-markkinassa

Tarkastellaan sitten kryptovaluuttojen rankinglistaa laajemmin. Bitcoinin dominanssi on edestakaisin siksakkia edeltävän viikon ajan, mutta se päätyi lopulta lähtöpisteeseensä noin 42,7 prosenttiin. Eli altcoinit ovat nousseet kokonaisuutena käsi kädessä Bitcoinin kanssa. Poikkeuksiakin toki löytyy.

Alla olevassa kuvassa näkyy kryptovaluuttojen rop 15 -ranking sekä jokaisen kolikon suoritus Bitcoiniin verrattuna (24h, 7pv, 30pv).

alts-290322

Cardano erottuu selkeästi yllä olevalta listalta. Se on noussut ainoana suuren markkina-arvon kolikkona yli 10 prosenttia Bitcoiniin nähden. ADA-token on dollareissa mitattuna yli 28 prosenttia plussalla. Nousun taustalla ovat todennäköisesti positiiviset kuulumiset, joita käsittelimme jo uutiskatsauksen puolella.

Kaikki top 100 -listan kryptovaluutat ovat plussalla dollareissa mitattuna pois lukien Waves. Tähän lienee syynä se, että Waves on raketoinut niin paljon jo aiempina viikkoina. Nyt oli selkeästi pienen korjausliikkeen paikka.

Altcoinien ylivoimainen ykkönen on Zilliqa. Kyseessä on yksi monista älysopimusalustoista, joka lanseerasi ensimmäisenä markkinoille sharding-teknologiaa käyttävän lohkoketjun. Zilliqa on jäänyt tästä huolimatta kilpailevien platformien varjoon.

Sen natiivitoken ZIL on lähtenyt kovaan lentoon metaversumi-uutisten myötä. Nousua on tullut huikeat 166 prosenttia viikon aikana dollareissa mitattuna.

Pian lanseerattava Metapolis on MaaS eli Metaverse-as-a-Service. Tietoa on tällä hetkellä vielä rajallisesti, mutta ilmeisesti Metapolis tarjoaa sovelluskehittäjille työkalut rakentaa omia metaversumeja Zilliqa-alustale. Metapolis hyödyntää mm. supersuosittua Unreal Engineä, joka on tuttu mm. Fortnite-pelistä.

Zilliqan takaa löytyy tusinan verran kryptovaluuttoja, joiden kurssi on noussut dollareissa mitattuna 30–50 prosenttia. VeChain on tällä hetkellä toiseksi suurin nousija reilun 52 prosentin raketoinnilla. Taustalla on ilmeisesti kaksi syytä: ensimmäinen järjestettävä VeChain hackacton sekä yhteistyö miljardööri Tim Draperin kanssa.

Nostetaan kolmantena nousijana esiin Apecoin, joka oli myös viime viikon raketti. Apecoin tuli markkinoille kovan kohun saattelemana noin kaksi viikkoa sitten. APE-tokeniin kurssi on noussut dollareissa mitattuna yli 42 prosenttia.

Taustalla ei ole mitään erityistä syytä. Sijoittajat spekuloivat tällä hetkellä Apecoinin tulevilla käyttökohteilla Yuga Labsin metaversumissa. Taustalla on kuitenkin potentiaalinen myyntipaine kaikilta Bored Apes NFT-kokoelman omistajilta, joille APE-tokenia airdropattiin valtavia määriä.

DeFi-sektori myös nousu-uralla

DeFi-sektori on jatkanut nousu-uralla muun markkinan perässä. Sen TVL on tällä hetkellä hieman yli 227 miljardia dollaria. Viikko sitten lukema oli 215,67 miljardia, joten kasvua on hieman yli viisi prosenttia. DeFi-sektorin TVL on heijastellut tänä keväänä muun kryptomarkkinan liikkeitä.

defi-290322

Protokollatasolla näkyy vihreää väriä jokaisella rivillä. Joitain muutoksia on myös nähty, ja Bitcoinkeskuksen viikon takainen ennustekin piti puoliksi kutinsa. Ennakoimme edeltävässä markkinakatsauksessa MakerDAO:n putoamista neljännelle sijalle. Maker on kyllä pudonnut, mutta vain yhden pykälän.

Terra- ja Ethereum-alustalla pyörivä likviditeettiprotokolla Lido on napannut kakkospaikan. Sen TVL on kasvanut ainoana top 10 -protokollana selvästi yli kymmenen prosenttia. Anchorin kasvu jäi tällä kertaa hieman pienemmäksi, joten se pysyy vielä MakerDAO:n takana.

defi-prot-290322

Kerroimme uutiskatsauksen puolella Anchor-protokollaan tulevasta muutoksesta. Jatkossa kiinteä 20 prosentin korko UST-stablecoinille muuttuu dynaamiseksi. Korkoa säädetään maksimissaan 1,5 prosenttia ylös tai alas joka kuukausi. Tämä voi syödä Anchorin suosiota, jos korko painuu lähelle kilpailijoiden lukemia.

Terra on tähän asti maksanut Anchorin ”liian korkeaa” korkoa osittain omasta pussistaan. Viime viikolla tehty muutos tähtää siihen, että Anchorin korko asettuisi kestävämmälle tasolle.

Tarkastellaan lopuksi lohkoketjujen tilannetta. Listan kärkipäässä ei ole nähty muutoksia.

defi-chains-290322

Yllättävää on lähinnä se, että Fantom ja Avalanche ovat TVL:n suhteen punaisella. Fantomin kohdalla kyse on jo viikkoja kestäneestä alamäestä, mutta Avalanche on pärjännyt aiemmin todella hyvin. Nyt likviditeettiä on lähtenyt lukuisista eri protokollista. Neljäs sija pysyy silti hallussa selvällä marginaalilla.

Waves on raketoinut jälleen listan loppupäässä. Vaikka platformin natiivitoken oli top 100 -listan ainoa miinuksella oleva kolikko, niin itse TVL on kasvanut väkevästi. Wavesin likviditeetti on kohonnut kuukaudessa peräti 262 prosenttia.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!