Uutiset
29
maalis
bitcoin ja kryptovaluutat

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

29.3. Markkinakatsaus: Hiljaiselo jatkuu

Kryptovaluuttojen markkinoilla jatkuu hiljaiselo. Bitcoinin kurssi on lähes eurolleen samalla tasolla kuin viikko sitten. Altcoinit ovat pääosin punaisella, mutta THETA, Filecoin ja pari muuta nimeä nousevat vastoin yleistä linjaa. DeFi-sektori on kasvanut Binance Smart Chainin puolelle. EOS:n suurin DeFi-protokolla siirtyy niin ikään BSC-alustalle.

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 58.100 dollaria. Kurssi on vain pari sataa taalaa alempana kuin edellisviikon noteeraus. Käytännössä Bitcoin-markkina on polkenut paikallaan maaliskuun alkupuolelta saakka. Volyymit ovat myös laskeneet tasaisesti.

Viime viikko ei ollut sentään vuoden hiljaisin. Kurssit heiluivat melkoisesti, ja Bitcoin käväisi pahimmillaan noin 50.500 dollarissa. Takana on hyvin selkeä V-muodostelma.

bitcoin20210329

Kurssilasku ei pysähtynyt sattumanvaraiseen kohtaan. Kyseessä oli tärkeä piste, nimittäin 50 EMA eli 50 päivän painotettu keskiarvo. Kyseinen linja on monien treidaajien mielestä erittäin tärkeä tukitaso. Bitcoinin kurssi pysähtyi täsmälleen 50 EMA:n kohdalla ja pomppasi siitä noin 15 prosentin nousuun.

Alla oleva kuva on bitcoincharts.comista.

bitcoin50ema

Kurssi kosketti tätä tukitasoa myös tammikuun lopun dumpissa. Kuukauden takaisessa pudotuksessa kurssi lähti nousuun juuri ennen kuin 50 EMA tuli vastaan. Bitcoinin kurssi laski edellisen kerran tämän tukitason alapuolelle syyskuussa 2020.

Isossa kuvassa mikään ei ole muuttunut viime viikkojen hiljaiselon aikana. On täysin normaalia, että markkinoilla vedetään välillä happea ja liikutaan myös vaakasuoraan. Suurimman huuman tasaantuminen saa myös monet tärkeät indikaattorit näyttämään hieman parempia lukuja.

Stock-To-Flow-mallin kehittäjä “PlanB” uskoo myös vahvasti siihen, että käynnissä oleva nousumarkkina on vasta alussa.

Osaltaan Bitcoiniin vaikuttaa varmasti myös Yhdysvaltain markkinoiden tilanne. Valtionlainojen korot ovat nousseet helmi- ja maaliskuussa todella rajusti. Esimeriksi benchmarkina käytetty Yhdysvaltain 10 vuoden bond yield on kohonnut 1,0 prosentista 1,7 prosenttiin kahdessa kuukaudessa (70 % nousu).

Korkojen nousu heijastuu osakemarkkinoihin, ja etenkin kulta on ollut kovassa laskussa alkuvuoden ajan. Bitcoin on siihen nähden pärjännyt erinomaisesti.

Todennäköisesti Bitcoin-markkina palaa nousu-uralle kevään aikana. Esimerkiksi Yhdysvalloissa puuhataan taas uutta stimulus-pakettia, eli rahaa jaetaan ihmisten tileille hurjia määriä. Taustalla on myös alati kasvava institutionaalisten sijoittajien innokas joukko.

Hyvä esimerkki tästä saatiin pari päivää sitten.

Norjalainen suursijoittaja Øystein Stray Spetalen ehti haukkua Bitcoinia Finansavisen-lehdessä vasta edeltävällä viikolla. Nyt Spetalen on Bitcoin-sijoittaja, ja mies osti myös merkittävän siivun Norjan suurimmasta kryptovaluuttapörssiestä.

Kirjoitimme viikko sitten, että ”toinen tylsä viikko putkeen ja lievä alamäki ei tässä ympäristössä yllättäisi.”. Fiilikset ovat hieman samat tälläkin hetkellä. Markkina tuntuu nyt odottavan selkeitä signaaleja joko innostua ostoista tai myynneistä.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 59,4 prosenttia. Lukema on pyörinyt monta kuukautta 60-63 prosentin välimaastossa. Nyt tärkeä 60 prosentin taso on rikottu. Bitcoinin dominanssi on sahannut 59-60 prosentin välillä edeltävän viikon ajan.

Kun katsotaan altcoinien kehitystä Coinpaprika-sivustolta, lukemat näyttävät varsin punaisilta. Kyseessä on siis kehitys suhteessa Bitcoiniin, ei dollareihin.

Kahdeksantoista suurimman kryptovaluutan joukossa on vain yksi token, joka on edes +2 prosenttia Bitcoiniin nähden. Kyseessä on THETA, jonka nousulle ei näy kyllä pysäyttäjää. Hurjat lukemat siitä huolimatta, että Theta kyykkäsi viime viikolla MainNet-päivityksen viivästymisen vuoksi.

Altcoinien nousut keskittyvät harvoille ja valituille kolikoille. Suurin osa alttimarkkinasta on pakkasella Bitcoinin nähden. Top 50 -listan parhaat nousut on kerännyt Filecoin. FIL-token on noussut Bitcoiniin nähden noin 58 prosenttia viimeisen viikon aikana.

Filecoinin nousua on vauhdittanut yhteistyö Chainlinkin kanssa sekä Filecoin Trustin lisäys Grayscalen valikoimiin pari viikkoa sitten.

Jos Bitcoin-markkina on ollut pari viikkoa hiljainen, niin samaa voidaan sanoa alttien osalta. Mitään suurta ja jännittävää ei ole parhaillaan käynnissä. Jopa Dogecoinin kurssi putoaa hiljalleen alaspäin.

Kannattaa tsekata Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta tuore altcoin-opas: Decentraland! Tämä projekti kiinnostaa varmasti monia sijoittajia!

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi jatkaa Bitcoin- ja altcoin-markkinan tavoin varsin muuttumattomana – ainakin Ethereum-platformin osalta. Defipulse-sivuston mukaan, TVL on muuttunut viime viikon 43,38 miljardista 42,48 miljardiin dollariin. Taustalla on siis pientä laskua.

Alla oleva grafiikka näyttää hyvin nykytilan. TVL on pysynyt lähes samoissa lukemissa helmikuun puolivälistä lähtien.

defipulse20210329

Neljä ensimmäistä sijaa ovat myös muuttumattomina. Compoundin ja Aaveen välimatka on tosin hieman kaventunut. Sijalla viisi on nyt marginaalisella erolla (4,32 vs 4,30 miljardia) Curve, ja Uniswap on pudotettu kuudenneksi.

Tähän TVL-lukuun ei kannata kuitenkaan hirttäytyä liikaa. Alla on hyvä grafiikka SushiSwapin ja Uniswapin eroista.

SushiSwapin volyymi oli parhaimmillaan yli 73 prosenttia Uniswapin volyymista. Nyt se on hieman yli 16 prosenttia. Vaikka TVL onkin vahvasti SushiSwapin hyväksi, Uniswap on selkeästi suurin DEX käytöllä mitattuna.

Viikko sitten mainittu Vesper Finance nousee myös kovaa vauhtia: TVL on kasvanut 850 miljoonasta 1,5 miljardiin dollariin seitsemän päivän aikana. Samalla VSP-tokenin kurssi on noussut noin 50 prosenttia. VSP-tokenin markkina-arvo on yhä vain 10 prosenttia Vesper Finance protokollan TVL-luvusta!

Binance Smart Chain on sen sijaan kasvanut komeasti! Viime viikon mittaus oli 13,85 miljardia dollaria – nyt lukema on jo yli 18 miljardia. PancakeSwap on kasvanut noin 1,5 miljardia, minkä lisäksi BSC-alustalle liittynyt Ellipsis Finance on lähes kahden miljardin projekti.

Yllä olevassa listauksessa on bugi PancakeSwapin osalta. Se pitäisi olla tuttuun tapaan Venuksen jälkeen kakkosena, noin kuuden miljardin TVL-lukemalla.

Binance Smart Chain sai myös lisää hyviä uutisia. EOS-platformin tilanne näyttää huonolta perustaja Dan Larimerin jätettyä projektin tammikuun alussa. EOS:n suurin DeFi-protokolla, Effect Network, siirtyy BSC-alustalle.

Viime viikkoina kuumana käynyt NFT-keskustelu on myös hieman laantunut. Markkina on myös altcoinien osalta odottavassa tilassa. Tällä hetkellä odotetaan kuumeisesti Uniswapin V3-päivitystä, josta mainitsimme viime viikon uutiskatsauksessa.

Photo by Roger Brown from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!