Uutiset
28
syys
eftakher-alam-H0r6LB_9rz4-unsplash

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

28.9. Uutiskatsaus: Markkinat (Bitcoin, altit, DeFi), KuCoin, Few, Kauppalehti, Binance

Markkinakatsaus aloitetaan tällä kertaa vihreissä tunnelmissa, sillä Bitcoinilla on takana miellyttävä nousu lähes 11.000 dollariin. DeFi-markkinoita kuohutti viime viikolla Meme-token, joka nousi täysin tyhjästä yli 2000 dollarin arvoiseksi. KuCoin hakkeroitiin – varoja katosi 150 miljoonan edestä. FEW-token osoittautui huonoksi vitsiksi. Kauppalehti uutisoi positiiviseen sävyyn kryptovaluutoista. Binancen debit-kortti lanseerattiin Eurooppaan.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 10.800 dollaria. Edellisen viikkokatsauksen aikaan lukema oli 10.400 taalaa, eli takana on muutaman prosentin nousukausi.

Edellinen katsaus tehtiin matkalla syyskuun uuteen pohjakosketukseen. Kurssi putosi keskiviikkoiltana noin 10.100 taalaan hieman pörssistä riippuen. Taustalla oli, taas kerran, epävarmuutta osakemarkkinoilla.

bitcoin-kurssi-20200928

Loppuviikko olikin sitten mukavaa nousua. Bitcoinin kurssi kohosi parissa päivässä lähes 10.000 dollarista noin 10.700 dollariin. Tällä tasolla on pysytelty koko viikonloppu ja maanantain aamupäivä.

Bitcoinin kurssikehityksestä ei ole tälläkään viikolla mitään suurempaa raportoitavaa. Kurssi on juuri nyt tiukasti kytköksissä Yhdysvaltain osakemarkkinoiden kehitykseen. Tämä trendi on ollut käynnissä vuoden 2020 ajan, eikä merkkejä sen muuttumisesta ole ainakaan vielä ilmassa.

Jotain syytä juhlaan sentään on! Bitcoin rikkoi eilen merkittävän rajapyykin, josta ”Pomp” alla olevassa twiitissä tuulettelee. Virallinen kurssi on ollut yhtäjaksoisesti yli 10.000 dollarin nyt ennätyksellisen kauan. Edellinen ennätys (62 päivää) nähtiin 1.12.2017 – 31.1.2018 välisenä aikana.

Nykyinen 10-11.000 dollarin kurssitaso on silti pettymys niille sijoittajille, jotka odottivat toukokuussa tapahtuneen halvingin sekä keskuspankkien rahan printtaamisen nostavan bittirahan lähelle ATH-lukemia jo tämän vuoden lopulla.

Varaudu siis lyhyellä tähtäimellä edelleen siihen, että osakemarkkinoiden kehitys heiluttaa Bitcoinin kurssia ja sitä kautta koko markkinaa.

Kuten on nähty monta kertaa aiemminkin, Bitcoinin kurssi etenee lopulta aina eri tavalla, kuin suurin osa sijoittajista uskoo. Esim. viime viikkoina on ollut vahva käsitys siitä, että Bitcoinin kurssi kävisi täyttämässä ”CME gapin” 9.500-9.600 dollarin tasolla. Ei ole suuri yllätys, että tätä ei olla nähty.

Bitcoin-sijoittajalla ei ole kuitenkaan syytä suurempaan suruun. Kryptovaluutat ovat yhä parhaiten tuottanut sijoitusluokka vuonna 2020 – tästä lisää hieman hetken kuluttua. Kryptosijoittajien odotukset vain tuppaavat olemaan turhan kovia.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 57,8 prosenttia. Lukema oli edellisen katsauksen aikaan 58,5 prosenttia ja sitä ennen 56,9 prosenttia, eli Bitcoin-dominanssin huippu taidettiin nähdä viime viikon markkinakuopassa.

Tarkastellaan sitten suurimpia altcoineja Coinpaprika-sivun datasta, eli prosentit ovat tuttuun tapaan plussaa tai miinusta suhteessa Bitcoiniin.

altit-20200928

Nämä ”blue chip” altit olivat viime viikolla pääosin pakkasella, mutta nyt kuvassa näkyy useita selvästi vihertäviä kolikoita.

Suurin nousija on Cardano, jonka ADA-token on kirinyt lähes 24 prosenttia Bitcoiniin nähden. Tilannetta saattoi osaltaan auttaa Bittrex-pörssin pitkä ADA-lompakon kunnostustyö, joka valmistui äskettäin. Bittrex oli vuonna 2017 ensimmäinen merkittävä pörssi, joka lisäsi ADA:n listoilleen.

Kesän 2020 suursuosikki Chainlink on kärsinyt rajusti syyskuun kahdessa romahduksessa. Nyt LINK näyttää päässeen takaisin nousuvauhtiin. Myös Bitcoin SV on saanut vaihteeksi pientä nostetta ja noussut takaisin top 10 -kolikoksi. Suurempaa syytä näiden valuuttojen nousuun ei ole.

Top 50 -altcoineista parhaiten on pärjännyt Theta, jolla on takana +33 % nousuviikko Bitcoiniin nähden. Theta on mielenkiintoinen projekti, joka on esitelty myös Bitcoinkeskuksessa. Kannattaa tutustua!

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-markkinoilla on ollut suhteellisen tapahtumaköyhä viikko, kun katsotaan tunnetuimpien tokenien kursseja. Vaikka Bitcoin ja altcoinit palautuivat loppuviikosta mukavaan nousuun, DeFi-kolikot eivät saaneet massiivisia nousuja. Lieneekö sijoittajien mielessä yhä kaksi rajua dumppia syyskuussa, jotka ovat romahduttaneet DeFi-kolikoiden arvoja rajusti.

Viikon nousija (ja laskija) oli ehdottomasti kolikko nimeltään Meme. Kyseessä on NFT (non-fungible) eli ei-vaihdettavissa oleva token. NFT tarkoittaa käytännössä sitä, että yksi Meme-kolikko on uniikki, digitaalinen keräilyesine, eikä vaihdettavissa suoraan toiseen NFT-kolikkoon. Näistä non-fungible kolikoista julkaistaan pian myös erillinen artikkeli Bitcoinkeskuksessa.

Meme sai alkunsa Jordan Lyallin twiitistä jossa hän 15.elokuuta esitteli the Degenerator -sivuston, jossa kuka tahansa voisi luoda oman DeFi-tokenin viidessä minuutissa. Twiitti sai yli 1500 tykkäystä, satoja uudelleentwiittauksia ja kommentteja. Siitä tuli niin suosittu, että joku päätti luoda Meme-tokenin tunteja myöhemmin.

Tokenille syntyi nopeasti myös Telegram ryhmä, jonka 73 jäsentä saivat 355,5 kappaletta airdropattuja Meme-kolikoita.

Meme:n aloitushinta oli 6,37 dollaria (15.8.2020), ja korkeimmillaan kurssi kävi hieman yli 2000 dollarissa viime viikolla. Vitsinä lähteneen airdropin arvo olisi teoriassa ollut parhaimmillaan yli 700.000 dollaria! Muista tämä seuraavan kerran, kun saat airdroppeja lompakkoosi.

Memen virallisella nettisivulla kuvataan tokenia seuraavasti: Meme on kokeellinen protokolla, joka sekoittaa DeFi:n ja kryptokeräilytuotteiden kiinnostavia innovaatioita. Laita Memesi töihin ja anna sen farmata ainutkertaisia NFT memejä.

Voit steikata Meme tokeneita ja ”farmata” palkintopisteitä. Ansaitset pisteitä joka päivä riippuen siitä, kuinka monta Memeä steikkaat. Kun ansaitset tarpeeksi pisteitä, voit vaihtaa ne NFT Meme -keräilykorttiin.

opensea-vitalik-buterin

Yllä olevassa kuvassa näkyy Open Sea -kauppapaikka, jossa NFT-polettien kauppa onnistuu. Vitalik Buterin hakusanalla sai kolme erilaista korttia näkyviin. NFT tokeneita voi ostaa Open Sea:sta Metamask-lompakon avulla.

Memen keräilykortteja on rajallinen määrä, ja ne ovat digitaalisesti harvinaisia. Meme muuttui siis vitsistä kehittyneeksi yhdistelmäksi taidetta, DeFi:ä ja NFT:tä.

KuCoin-pörssi hakkeroitiin

Hakkeroinnit ovat valitettava osa kryptovaluuttojen maailmaa. Viime vuosina on nähty muutamia suuren luokan hakkerointeja, mutta kokonaisuutena sijoittajat ovat kärsineet hyvin vähän vahinkoja. Jos kyseessä on ollut vakavarainen pörssi, se on korvannut vahingot kärsijöille.

KuCoin liittyi muutama päivä sitten hakkeroitujen pörssien joukkoon. Tällä hetkellä ei vielä tiedetä hakkeroinin tarkkaa syytä, mutta kyseessä voi hyvinkin olla sisäpiirin isku eli yksi KuCoinin työntekijöistä. Hakkeri varasti noin 150 miljoonan dollarin edestä eri kryptovaluuttoja.

Vaikka KuCoin on jäänyt selvästi Binancen ja parin muun suuremman ”altcoin-kasinon” varjoon viime vuosina, se on yhä markkinoiden top 20 -pörssi. Samalla 150 miljoonan taalan hakkerointi menee kryptovaluuttojen historiassa top 5 -listalle.

Mielenkiintoista tapauksessa oli hakkerin toiminta.

Hakkeri hidasteli jo USDT:n kanssa niin kauan, että Tether ehti jäädyttää noin 30 miljoonan edestä varoja. Tämän jälkeen hakkeri yritti dumpata varastettuja SNX-tokeneita varsin typerällä tavalla, kuten yllä oleva twiitti kertoo.

KuCoin aikoo korvata asiakkaiden mahdolliset menetykset. Vaikka näin todennäköisesti myös tapahtuu, pörssi lienee pois käytöstä (ainakin kotiutukset) jonkin aikaa. Tämä on aina hyvä muistutus siitä, ettei pörsseissä kannata säilyttää varoja turhan takia.

Kohu FEW-tokenista

Yksi Twitterin kryptoskenen tunnetuimmista meemeistä on ”Few understand this”. Sitä käytetään tilanteissa, joissa henkilö kertoo oman näkemyksensä asiasta X, ja lopettaa sitten twiitin lauseella: Few understand this.

Lopulta tämä johti kohuun FEW-tokenista viime viikolla. Sam Ratnakar kertoi Twitterissä FEW-kokeilun alkamisesta näin.

Tarkoituksena oli kopioida Meme-tokenin menestys, josta mainittiin aiemmin tässä artikkelissa. FEW-tokenia jaettaisiin tasapuolisesti kryptomaailman harvoille ja valituille, ja tätä varten luotiin myös oma Telegram-ryhmä ”The Experiment”.

FEW-tokenia jaettiin MEME-tokenin tavoin airdroppina. Ensimmäiset 52 onnellista saivat 769,23 tokenia, ja 2000 varattiin likviditeetiksi multi-sig lompakkoa varten. Tarkoituksena oli perustaa tokenin hallintaan DAO eli desentralisoitu autonominen organisaatio.

Telegram-ryhmään kuului muun muassa Alex Masmej (Rocket NFT:n perustaja), Anthony Sassano (EthHub:n perustaja) ja Taylor Monahan (MyCrypto:n toimitusjohtaja). FEW oli perustettu heille, jotka olivat missanneet Meme-tokenin menestyksen. Esim. Sassano oli myynyt 350 tokenia, kun ne olivat vielä arvottomia.

Telegran ryhmä kasvoi nopeasti yli 600 henkilöön, jotka odottivat kaikki ilmaisia tokeneita. Joku ehti luomaan myös FEW feikkitokenin, mikä aiheutti myös hämmennystä.

Lopulta Telegram-ryhmän viestit alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Yhdessä Telegramista otetussa kaappauksessa Sassano kertoo suoraan: ”yeh we need people to dump on”. Voit lukea Anthony Sassanon selityksen tapahtuneesta alla olevasta ketjusta.

Kun projekti paljastui, ryhmän jäsenet väittivät FEW-tokenin olevan vain vitsi. FEW oli kuitenkin luotu ja airdropattu sen jäsenille Memen tavoin. Lopulta moni jäsenistä sanoin polttavansa tokenit hyvittääkseen tapahtuneen.

Tapaus jätti varsin pahan maun monien suuhun, sillä tunnetut kryptoskenen vaikuttajat näyttivät lähinnä käyttävän ihmisiä hyväkseen. Tämä ei lopulta onnistunut, koska kupletin juoni levisi sosiaaliseen mediaan.

Oliko kyseessä vitsi vai oliko mukana myös aidosti projektiin uskovia henkilöitä? Sitä on vaikea sanoa. Varmaa on kuitenkin se, että moni vaikuttaja joutuu rakentamaan luottamusta seuraajiinsa uudelleen.

FEW sekä MEME-tokenin tapahtumista raportoi Bitcoinkeskukselle @CryptoSandra.

Kauppalehti: vuoden parhaat tuotot kryptovaluutoista

Kauppalehti uutisoi harvemmin Bitcoinista ja kryptovaluutoista positiiviseen sävyyn. Kun näin tapahtuu, siitä on syytä mainita erikseen.

Kauppalehti uutisoi lauantaiaamuna kryptovaluuttojen olevan vuoden 2020 parhaiten tuottanut sijoituskohde. KL siteeraa Bloombergia, joka on vertaillut eri sijoituslajien tuottoja. Eri kryptoja yhteen niputtava Bloomberg indeksi on noussut vuonna 2020 peräti 70 prosenttia.

Juttu sisälsi pieniä asiavirheitä, mutta totuuden siemen siinä oli. DeFi-markkinan nousu on yksi merkittävä kurssiajuri ja etenkin Ethereumia buustaava tekijä.

Vaikka osakkeilla on takana vahva nousu koronakuopasta, maailman osakemarkkinat ovat keskimäärin yhä alempana, kun vuoden alussa. Tulevaisuus ei myöskään näytä lupaavalta.

Osakkeiden arvostus on tällä hetkellä poikkeuksellisen korkealla tasolla. Kun vastaavia ajanjaksoja katsotaan historiasta, tuotto on jäänyt seuraavan 10+ vuoden ajalle jopa nollaan tai sen alapuolelle. Tämä johtuu siitä, että riski markkinan romahduksesta on nyt niin korkealla.

Kuten yllä oleva Nordnetin video kertoo, sijoittajat ovat nyt ahtaalla. Valtionlainojen korot ovat nollissa, säästötilin korot jopa miinuksella ja osakkeiden odotettu tuotto hädin tuskin nolla. Mistä siis saadaan 2020-luvulla tuottoa rahoille?

Tämä voi hyvinkin olla se triggeri, joka ajaa tulevina vuosina valtavat määrät sijoittajia kryptovaluuttojen pariin. Vaihtoehtoja kun ei yksinkertaisesti ole! Kulta on myös ATH-luvuissa, ja harva uskoo sen merkittävään nousuun. Asuntosijoittaminen ei myöskään sovi kaikille.

Binancen debit-kortti lanseerattu Eurooppaan

Binance ilmoittautui jo aiemmin tänä vuonna mukaan debit-korttien kisaan. Toistaiseksi tämän nichen markkinoita on hallinnut Crypto.com, jonka MCO Visa Debit-kortteja on jo miljoonilla käyttäjillä. Crypto.comin kortit tulivat myös Euroopan markkinoille keväällä 2020.

Tähän saakka Binancen debit-kortista on ollut vain se tieto, että kortti tulee pian eurooppalaisille asiakkaille. Viikonloppuna otettiin askel kohti konkretiaa, kun Binance ilmoitti kortin lanseerauksesta.

https://twitter.com/JLSwipe/status/1310428039956910080

Kyseessä on ”Powered by Swipe”, eli kortti on käytännössä Swipen toimittama Binancen logoilla. Binance hankki osaomistuksen yhtiöstä jo aiemmin tänä vuonna ja lisäsi Swipen oman SXP-tokenin myös pörssin valikoimiin.

SXP-token on myös yksi kortin neljästä tuetusta kryptovaluutasta: SXP, BUSD (Binancen stablecoin), BNB ja BTC. Binance houkuttelee uusia käyttäjiä peräti 8 prosentin cashback-promootiolla, joka maksetaan BNB-tokeneilla.

Binancen kortista tulee taatusti suosittu, ja erilaisia promootioita sekä cashback-tarjouksia tullaan näkemään. Jos haluat kortin niin rekisteröidy tästä Binancen asiakkaaksi ja suorita sitten KYC eli varmenna henkilöllisyytesi. Mene tämän jälkeen osoitteeseen card.binance.com ja seuraa ohjeita.

Bitcoinkeskuksella ei ole vielä kokemusta kortin tilaamisesta. Binancen ilmoituksen mukaan kortti on lanseerattu kaikkiin Euroopan talousalueen maihin, joten Suomen pitäisi kyllä olla mukana.

Image credit:Eftakher Alam on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.