28.6. Markkinakatsaus: Sivuttaisliike jatkuu markkinoilla

bitcoin-uutinen

‘Länsirintamalta ei mitään uutta’ on Erich Maria Remarquen kuuluisa romaani. Sama otsikko toimisi hyvin myös kuvailemaan kryptomarkkinan tilannetta. Takana on pian kaksi kuukautta ylös-alas sahaamista ja isossa kuvassa lähinnä vaakasuoraa liikettä. Positiivista on se, että Bitcoinin kurssilaskulle näyttäisi muodostuvan pohja noin 29.000 dollariin.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssin pohja pitää

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 34.900 dollaria. Viikko sitten raportoimme 33.000 taalan lukeman, joten nousua on siihen nähden muutamia prosentteja. Takana on jälleen tapahtumaköyhä viikko, eli toukokuun puolivälistä alkanut trendi jatkuu edelleen.

Alla olevassa grafiikassa ovat Bitcoinin kurssitolpat päivittäisellä tasolla.

bitcoin kurssi 2021-06-28

Kurssi on sahannut jo viitisen viikkoa 29.000 ja 40.000 dollarin välisessä kanavassa. Pohjaa on käyty kokeilemassa useampaan otteeseen, mutta toistaiseksi se on pitänyt. Niin tapahtui myös viime viikolla, jolloin Bitcoinin kurssi kävi noin 28.500 dollarissa.

Yllä olevasta grafiikasta on vaikea löytää positiivista sanottavaa. Vielä toukokuussa nähtiin liikettä pääasiassa 35.000-40.000 taalan välillä. Nyt Bitcoin rimpuilee 29.000-35.000 dollarin maastossa. Kurssi on edelleen selvästi 50 ja 200 päivän keskiarvojen alapuolella.

Kuvassa näky nyt hyvin 50 ja 200 päivän trendinlinjojen leikkaminen eli viime viikolla mainittu Death Cross -signaali. 50 päivän trendilinja syöksyy alaspäin ja syventää Death Crossia entisestään. Näiden trendiviivojen leikkaaminen toiseen suuntaan (Golden Cross) olisi vahva signaali uudelle bull-markkinalle. Mikään ei valitettavasti siihen juuri nyt.

Mainitsimme viime viikolla Wyckoff Accumulation -teorian, jota sijoittajat seuraavat edelleen suurella mielenkiinnolla.

Monien mielestä viime viikon pohjakosketus oli Phase C -vaiheen Spring, josta lähdettäisiin pian uuteen nousuun. Tämä on vain yksi teoria. Bitcoinin kurssi etenee harvemmin siihen suuntaan, mihin valtaosa sijoittajista uskoo.

Positiivista on se, että viime viikkoina tulvinut FUD näyttää hieman laantuneen. Eilen saatiin tosin hyvä esimerkki Iso-Britanniasta. Kaikki suuret mediatalot uutisoivat FCA:n bännänneen Binance-pörssin. Tämä ei pidä paikkaansa. Alla on lausunto Binancen viralliselta Twitter-tililtä.

Kyseinen FUD ei myöskään liikuttanut markkinoita.

Viime viikkoina keskustelua herättänyt Kiinan louhintabänni on myös edennyt ilman suurta draamaa. Louhintafarmit ovat siirtyneet nopeasti uusiin lokaatioihin, ja Bitcoinin hashrate alkaa pian palautua entiselle tasolleen.

Vaikka takana on pientä kurssinousua, on turha puhua paluusta bull-markkinaan näillä liikkeillä. Bitcoinin olisi ensin rikottava 50 ja 200 päivän keskiarvot sekä noustava selkeästi 40.000 dollarin yläpuolelle. Trendi on edelleen negatiivinen.

Ainoa positiivinen asia on pohjan pitäminen noin 29.000 dollarissa. Kyseistä tasoa on testattu useampaan kertaan, ja ostajia näyttää löytyvän. Paluu 20.000 dollariin ei vaikuta juuri nyt todennäköiseltä.

Luvassa lienee taas yksi viikko sivuttaisliikettä, kunnes markkinoille saadaan positiivisia triggereitä.

Bitcoinin markkinaosuus lievässä nousussa

Tarkastellaan sitten Bitcoinin markkinaosuutta. Tämän hetken mittaus on 47,3 prosenttia, kun käytetään TradingView-palvelun CRYPTOCAP-indeksiä. On syytä aina muistaa, että markkinaosuus eroaa hieman palvelusta riippuen.

btc dominance 2021-06-28

Kaksi edellistä mittausta ovat 45,9 ja 45,8 prosenttia. Kuten grafiikkakin kertoo, takana on pientä nousua useamman viikon ajan. Alkaa näyttää yhä vahvemmin siltä, että kuukauden takainen pudotus alle 40 prosenttiin olisi pohja eli altcoin-markkinan huippu (ainakin lyhyellä tähtäimellä).

Mielenkiintoinen pointti: jos kolme suurinta stablecoinia (USDC, USDT, BUSD) jätetään pois laskuista, niin Bitcoinin markkinaosuus olisi noin 50 prosenttia. Altcoinien osuus on siis todellisuudessa pienempi mitä indeksi kertoo, koska stablecoinit lasketaan mukaan niiden puolelle.

Altcoinit eivät näytä houkuttelevilta sijoituskohteilta lyhyellä tähtäimellä. Jatkuva kurssiheilunta haittaa altteja Bitcoinia enemmän, ja dominanssiin muodostuu pikkuhiljaa trendiä Bitcoinin hyväksi. Moni sijoittaja odottaa nyt uuden Bitcoin-nousurallin alkua, mikä voisi nostaa myös altit lentoon.

Suurimmat altcoinit selkeästi miinuksella

Viime viikot ovat olleet hiljaista aikaa altcoin-rintamalla. Markkinoiden suurimmat kolikot ovat seuranneet Bitcoinin kurssikehitystä ylös ja alas. Rintamasta ei erotu yksittäisiä valuuttoja, jotka pystyisivät vastustamaan suurempaa trendiä.

Bitcoinin markkinaosuus on siis hieman koholla viime viikon mittauksesta. Tämä näkyy välittömästi suurimpien altcoinien kursseissa. Käytännössä koko top 15 -lista on selkeästi miinuksella Bitcoiniin nähden sitten viime maanantain.

altit20210628

Viikon suurin kärsijä on Polkadot, jonka kurssi on lähes 20 pinnaa pakkasella Bitcoiniin verrattuna. Myös kevään raketit Polygon & Theta ovat pudonneet jo ulos top 15 -listalta. Nousussa ovat lähinnä suurimmat stablecoinit, joiden markkina-arvo kasvaa tasaisesti.

Kryptovaluuttojen top 50 -listalta ei löydy yhtään kolikkoa, joka olisi viikon ajalta edes 10 prosenttia plussalla Bitcoiniin verrattuna.

Nyt edetään myös uutisten osalta aikamoista suvantovaihetta. Ethereumin kohuttu EIP-1559 aktivoidaan noin kuukauden päästä, ja Cardanon älysopimukset saadaan ulos alkusyksystä. Moni sijoittaja ottaa nyt rennosti ja antaa markkinan etsiä uutta suuntaa.

DeFi-markkinoilla myös hiljaista

Jos etsit tällä hetkellä draamaa ja rajuja markkinaliikkeitä, niin sitä ei tarjoa edes DeFi-markkina. Vuosi sitten tilanne oli aivan toinen. Kesällä 2020 nähtiin hurja DeFi-buumi, joka tarjosi viihdettä Bitcoinin polkiessa paikallaan.

Tällä kertaa tilanne on toinen. DeFi-markkina etenee muiden sektoreiden tahtiin ilman suurta dramatiikkaa.

defi tvl 2021-06-28

Viikko sitten TVL-lukema oli 102,86 miljardia, joten nyt ollaan lähes dollarin tarkkuudella samalla tasolla. AAVE Dominance on muuttunut 10,03 prosentista 10,01 prosenttiin, joten tämäkin mittari on lähes muuttumaton.

Katsotaan sitten top 10 -protokollien statusta.

defi protokollat 2021-06-28

Aave jatkaa edelleen ykköspaikalla. Kuten raportoimme aiemmin kesällä, niin suomalaistaustainen protokolla sai ylimääristä buustia likviditeetin tarjoajille annetun bonuksen kautta. Tämä bonus päättyy heinäkuussa.

Yksi selkeä trendi on jälleen nähtävissä, eli suosituimmat Binance Smart Chainin applikaatiot valuvat listalla alaspäin. Vielä kaksi kuukautta sitten, top 10 -listalle mahtui kolme BSC-protokollaa. PancakeSwap oli myös parin päivän jopa rankinglistan ykkösenä. Nyt PancakeSwap mahtuu vaivoin edes top kymppiin.

Suurimpien lohkoketjujen TVL-lukemat näyttävät seuraavilta (suluissa viime viikon mittaus):

  • Ethereum: 78,1 miljardia dollaria (78,4)
  • Binance Smart Chain: 13,6 (13,7)
  • Polygon: 5,03 (4,97)
  • Muut: 6,3

Polygonin TVL:stä noin 40 prosenttia (2,09 miljardia) on Aave-protokollassa. Curve sisältää 0,51 ja SushiSwap 0,68 miljardia. Polygonin oma DEX, QuickSwap, on ranking-listan sijalla 26 noin 0,94 miljardin TVL-lukemalla.

Vaikka lohkoketjutasolla ei nähdä suuria muutoksia, on Ethereum ottanut selkeästi rankinglistan haltuunsa. BSC:n puolella on noin 50 jollain tasolla aktiivista DeFi-appia, mutta suurin osa on likviditeetiltään todella pieniä.

Kuva: Clifford Photography on Unsplash

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.