Uutiset
27
syys
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

27.9. Markkinakatsaus: Epävarmuus jatkuu

Bitcoinin kurssi nousi viime yönä jopa 20.000 dollariin. Markkinoiden yleinen olotila jatkuu kuitenkin hyvin epävarmana. Altcoin-markkinassa ei ole montaa voittajaa – vain Compound ja XRP erottuvat selkeästi joukosta. DeFi-sektorissa on hiljaista. Yksi hakkerointi on sentään nähty!

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi nousi yllättäen yli 20.000 dollarin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 20.000 dollaria. Tämä on 1000 dollaria korkeampi lukema kuin viikko sitten, mikä tarkoittaa viiden prosentin nousua. Taustalla ei ole valitettavasti mitään suurempaa trendiä – lähes kaikki tästä noususta on tapahtunut tiistaina aamuyön tunteina.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys noin puolen vuoden ajalta päiväkohtaisilla kynttilöillä. Sininen trendilinja on 50 päivän liukuva keskiarvo ja purppura linja 200 päivän liukuva keskiarvo.

btc-2709

Kurssigrafiikka on edelleen sävyltään negatiivinen. Sekä 50 että 200 päivän liukuva keskiarvo suuntaa alaspäin, eikä Bitcoinin kurssi ole kummankaan yläpuolella. Tiistaiaamun noin neljän prosentin nousu on tuonut kurssin sentään lähelle 50 päivän keskiarvoa.

Isossa kuvassa Bitcoinin kurssi on liikkunut vaakasuoraan kuukauden päivät. Syyskuun alussa nähtiin muutaman päivän nousu, josta palauduttiin nopeasti takaisin 18.500–19.500 dollarin tukitasolle. Tätä supporttia kurssi on testannut jatkuvasti kolme kuukautta. Toistaiseksi tuki on vielä pitänyt.

Bitcoinin kurssi on pärjännyt olosuhteisiin nähden jopa yllättävän hyvin. Perinteisillä markkinoilla on nähty viime viikon lopulta lähtien vastaavaa paniikkia kuin maaliskuun 2020 romahduksessa. Suuret fiat-valuutat ovat syöksyssä, korot ovat nousussa ja bondimarkkina on analyytikoiden mielestä lähes räjähdyspisteessä.

Myös Yhdysvaltain suuret osakeindeksit lähestyvät kesäkuun pohjia. Bitcoinin kurssi on kuitenkin pysytellyt 18.500–19.500 tukitason päällä. Bitcoin on tämän päivän kurssinousun myötä noin 15 prosenttia kesäkuun pohjia ylempänä.

Syy viime päivien kaaokseen on jälleen kerran Yhdysvaltain keskuspankki. Fedin pääjohtaja Jerome Powell käytti viime viikon torstaina FOMC:n kokouksen jälkeisessä pressitilaisuudessa tylyä kieltä. Fed aikoo murskata inflaation, vaikka se tarkoittaisi kipua markkinoilla ja Yhdysvaltain taloudessa.

Powell kertoi myös Fedin nostavan ohjauskorkoa 0,75 %-yksikköä. Vaikka tämä oli markkinan odotus, Fedin todella aggressiivinen asenne on säikyttänyt sijoittajat taas kerran.

Samaan aikaan myös Yhdysvaltain dollari-indeksi (DXY) jatkaa uusien huippujen tekemistä ja muiden fiat-valuuttojen murskaamista. Viime päivinä esimerkiksi Iso-Britannian punta on ollut suurissa vaikeuksissa. Vahva dollari on perinteisesti ollut myrkkyä Bitcoinin kurssille.

Makrotalouden tila näyttää siis heikkenevän edelleen. Bitcoinin kurssi on siihen nähden jopa yllättävän korkealla. Jatkuva tukitason testaus kuitenkin huolestuttaa. Todennäköisyys sen murtumiselle kasvaa, mikä tarkoittaisi kurssin syöksymistä kesäkuun pohjiin (ja alemmas).

Altcoin-markkinassa vähän voittajia

Tarkastellaan seuraavaksi altcoin-markkinaa, josta löytyy tällä viikolla vähän todellisia voittajia. Bitcoinin dominanssi on heilunut ylös ja alas edeltävän seitsemän päivän aikana, mutta päätynyt lopulta samalle tasolle kuin viime viikon markkinakatsauksissa.

Altcoineissa on paljon hajontaa. Suurin osa markkinasta on pari prosenttia plussalla tai miinuksella Bitcoiniin nähden. Merkittäviä voittajia tai häviäjiä ei löydy. Alla oleva lista näyttää markkinan top 15 -kryptovaluutat sekä niiden kurssimuutokset Bitcoiniin verrattuna.

alts-2709

Top 15 -listalta nousee esiin viime viikon tavoin Rippen XRP-token. Se biittasi Bitcoinin myös viikko sitten reilusti yli 20 prosentilla. Taustalla lienee sama syy, eli sijoittajien spekulointi hyvästä lopputuloksesta liittyen SEC vs. Ripple -oikeuskäsittelyssä.

Aika näyttää, onko sijoittajien optimismi ollut perusteltua vai ei. XRP:n kurssi on noussut parissa viikossa noin 45 prosenttia. Kyseessä on todella iso nousu tämän kokoluokan kryptovaluutalle, kun huomioidaan muun markkinan synkkä tila.

XRP on teknisen analyysin näkökulmasta varsin oversold-tilassa, eli pian on syytä odottaa korjausliikettä.

Ripplen XRP-token on jopa top 100 -listan toiseksi paras suorittaja. Sen edellä on vain DeFi-lainapalvelu Compound, jonka COMP-token on noussut Bitcoiniin verrattuna 22,16 prosenttia. Compound vaikuttaa saaneen nostetta uudesta lainapalvelusta.

Uuden palvelun kohderyhmänä ovat akkreditoidut sijoittajat Yhdysvalloissa eli alan ammattilaiset. He voivat ottaa jatkossa Compoundin kirstusta USD tai USDC -lainoja alkaen 6 % vuosikorolla ja käyttää Bitcoinia, Etheriä tai valikoituja ERC-20 tokeneita vakuutena.

XRP ja COMP ovat ainoat altcoinit top 100 -listalla, joiden kurssi on nossut Bitcoiniin verrattuna yli 20 prosenttia.

Mainitaan lopuksi vielä Cardano. Sen natiivitoken ADA ei ole liikkunut juuri lainkaan, vaikka projekti suoritti viime viikolla tärkeän Vasil hard forkin onnistuneesti. Kyseessä oli Cardanon historian tärkein päivitys, ja löydät siitä tarkempaa tietoa tämän viikon uutiskatsauksesta.

Ethereum teki vieläkin suuremman operaation kaksi viikkoa sitten. Markkina ei palkinnut kumpaakaan kryptovaluuttaa edes pienellä kurssinousulla, päinvastoin. Ethereum on ollut viimeisen parin viikon aikana yksi top 100 -listan heikoimpia suorittajia.

DeFi-markkinassa pientä nousua

DeFi-markkina on polkenut isossa kuvassa paikallaan jo yli kolme kuukautta. Edeltävät seitsemän päivää eivät ole tarjonneet suurempaa draamaa, mutta johtavien protokollien TVL-lukemat ovat kuitenkin kauttaaltaan plussalla

Koko DeFi-sektorin likviditeettiä kuvaava TVL on myös noussut viime viikosta noin 1,5 miljardia dollaria. Tämän päivän mittaus on noin 56 miljardia taalaa.

defi-2709

DeFi-protokollien top 10 -lista on täysin muuttumaton viime viikosta. TVL on kasvanut tasaisesti kaikkialla, mutta stablecoinien treidaukseen tarkoitettu Curve DEX erottuu jälleen edukseen. Curve nousi viikko sitten listan kolmanneksi ja uhkaa pian jo Lidon kakkospaikkaa.

Toiseksi eniten likviditeettiään on kasvattanut Convex Finance.

defi-prot-2709

Viime viikolla nähtiin DeFi-sektorissa myös hakkerointi. Suosittu markkinatakaaja Wintermute joutui 160 miljoonan dollarin iskun kohteeksi. Koska Wintermute on sijoitusyhtiö eikä varsinaisesti DeFi-protokolla, hakkeroinnilla ei ollut suoria vaikutuksia DeFi-markkinaan.

Wintermuten hakkeri lähetti 111 miljoonan dollarin edestä stablecoineja Curven pooliin. Tämän peliliikkeen tarkoituksena oli välttää Tetherin (USDT) ja Circlen (USDC) toimenpiteitä. Kyseiset operaattorit pystyvät jäädyttämään tietyn osoitteen varat halutessaan. Aika näyttää, mitä hakkeroiduille kolikoille lopulta tapahtuu.

Lohkoketjujen top 10 -lista on myös muuttumaton viime viikosta. Lähes kaikki merkittävät älysopimusalustat ovat saaneet pientä TVL-kasvua viime viikon jäljiltä.

defi-chains-2709

Aiemmin artikkelissa mainittu Cardano on tällä hetkellä 27. sijalla. Vasil-päivitys ei varmasti buustaa Cardanon DeFi-ekosysteemiä vielä viikossa tai kahdessa, mutta on syytä odottaa platformilta selkeää nousua tällä osastolla tulevan vuoden aikana.

Defillama-sivusto trackaa Cardano-alustalta vain 81 miljoonan dollarin TVL-lukeman. Se on todella vaatimaton alan suurimpiin toimijoihin nähden.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.