Uutiset
27
syys
new york

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

27.9. Uutiskatsaus: Kiina, Twitter, Sorare, Gary Gensler, FTX

Kiina bännäsi kryptovaluutat taas kerran, ja uutinen sai aikaan laskupainetta markkinoilla. Twitter integroi Bitcoinin salamaverkon maksuvälineeksi. Sorare sai 680 miljoonan dollarin rahoituksen. Gary Gensler ajaa kovaa regulaatioita Yhdysvalloissa. FTX muuttaa Bahamalle ja solmi sponsoridiilin F1-tallin kanssa.

Rekisteröidy Binancelle

Kiina bännäsi kryptovaluutat jälleen kerran

Kiinasta on tullut viime aikoina negatiivisia uutisia. Sijoittajat alkoivat juuri toipua Evegrande-kohusta, kun Kiina iski jälleen. Perjantaina otsikoihin nousi todellinen klassikko: Kiina bännäsi kryptovaluutat!

Kyseessä on siis vanhan uutisen kierrätystä. Kiina on bännännyt kryptovaluutat ensimmäisen kerran jo vuonna 2013. Vuonna 2017 se kielsi myös ICO:t ja ajoi pörssit ulos maasta. Tämän jälkeen viranomaisten lausuntoa on kierrätetty otsikoihin sopivin väliajoin.

Kryptomarkkina alkaa jo pikkuhiljaa kyllästyä tähän uutiseen, mutta kyllä sillä vaikutuksia edelleen on. Bitcoinin kurssi putosi noin 45.000 dollarista hieman alle 42.000 dollariin. Ajoitus oli tuskin sattumaa, sillä perjantai oli maksupäivä Bitcoin-futuureille.

Tavallisen sijoittajan ei kannata siis uutisesta huolestua. Kiinalaiset voivat yhä omistaa bitcoineja, kuten tähänkin asti. Jos he vain saavat bittirahaa jostain hankittua. Suurin osa maailman pörsseistä on estänyt kiinalaisten rekisteröinnin.

Tähän joukkoon liittyy myös Aasian jättiläinen Huobi. Se ilmoitti sunnuntaina sulkevansa kiinalaisten asiakkaiden tilit lähitulevaisuudessa. Samalla pörssin oma Huobi Token romahti yli 15 prosenttia. Huobi Token on yli 80 prosenttia toukokuun huippua alempana.

OKEx on toinen aasialaisjätti, joka palvelee kiinalaisia asiakaita. Pörssi ei ole reagoinut Huobin tavoin tuoreimpaan uutiseen.

Twitter integroin Bitcoinin salamaverkon

Yksi viikon suurimmista uutisista liittyy some-palvelu Twitteriin sekä Bitcoinin salamaverkkoon. Kyseessä on jälleen merkittävä askel Bitcoinin adoptiossa. Samalla myös Jack Mallers pääsi ääneen parin kuukauden hiljaiselon jälkeen.

Moni lukijoista muistaa Mallersin varmasti El Salvadoriin liittyen. Hän paljasti El Salvadorin Bitcoin-uutisen kesän 2021 Bitcoin Miami -konferenssissa. Mallersin rakentama Strike-appi toimii myös El Salvadorissa yhtenä Bitcoin-lompakoista.

Strike mahdollistaa bitcoinien tai fiat-valuuttojen lähetyksen toiselle käyttäjälle salamaverkkoa hyödyntäen. Nyt Mallers esitteli Strike API:n eli ohjelmointirajapinnan. Sen avulla Strike voidaan integroida esim. some-palveluihin.

Ei ole mikään yllätys, että Twitter on integroinut Striken ensimmäisenä palveluna. Twitterin perustaja Jack Dorsey on tunnettu Bitcoin-fani ja salamaverkon suuri ystävä. Twitter on lanseerannut tippaus-ominaisuuden ja integroinut siihen muitakin tunnettuna maksupalveluita, kuten Cash App ja Patreon.

Nyt näiden rinnalla on myös Strike. Tippi lähetetään aluksi dollareissa, mutta tulevaisuudessa myös satosheina. Strike-rajapinta lähettää käytännössä satosheja salamaverkon kautta ja konvertoi ne vastaanottajan päässä dollareiksi.

Twitterin tippi-feature ajetaan sisään asteittan iOS-käyttäjille. Lähivuosina vastaavia integrointeja nähdään varmasti muiltakin palveluilta.

Sorare keräsi 680 miljoonan dollarin rahoituksen

NFT on ollut syksyn 2021 kuumin trendi. Toistaiseksi NFT-taide on kerännyt suurimmat otsikot. Kryptovalaat ovat maksaneet miljoonia dollareita JPEG-kuvista. Viime viikolla uutisoimme myös OpenSea-platformilla tapahtuneista inside-kaupoista.

NFT tarjoaa teknologiana lukemattomia mahdollisuuksia. Yksi osa-alueista on pelimaailma. Tällä sektorilla nähtiin merkittävä diili, kun ranskalainen Sorare keräsi 680 miljoonan dollarin rahoituspotin. Se tekee yhtiön markkina-arvoksi 4,3 miljardia dollaria.

Sorarella on jo yli 600.000 aktiivista käyttäjää. Alustan kaupankäyntivolyymi oli vuoden 2021 toisella kvartaalilla 51 kertaa suurempi kuin Q2 / 2020. Kasvu on siis ollut huimaa.

Sorare iskee suosittuun keräilykorttien maailmaan. Käyttäjä rakentaa virtuaalisista korteista oman joukkueen, ja tähtipelaajista löytyy eritasoisia kortteja. Jokainen kortti on NFT. Voit ostaa ja myydä niitä Soraren markkinapaikalla.

Mukana on jo lähes 200 tunnettua futisseuraa ml. Real Madrid, Liverpool sekä Juventus. Sorare aikoo käyttää sijoittajien rahoja laajentaakseen toimintaansa myös muihin lajeihin ja erityisesti Yhdysvaltoihin. Jokaisen FUT (Fifa Ultimate Team) -pelaajan kannattaa tsekata palvelu.

Gary Gensler pysyy tiukkana regulaation suhteen

Regulaatio puhuttaa tällä hetkellä kryptovaluuttasijoittajia, kiitos Gary Genslerin. Kyseessä on Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n pomo. Gensler siirtyi tehtäväänsä Joe Bidenin voitettua syksyn 2020 presidentinvaalit.

Moni piti Gensleriä positiivisena valintana, mutta totuus on ollut toinen. Gensler ajaa kryptojen regulaatiota rajummin kuin kukaan edeltäjänsä. Vaikka kyseessä on yksi valtio, niin Yhdysvallat on maailman johtava talousmahti ja merkittävä peluri myös kryptovaluutoissa.

Gensler puhui viikko sitten Washington Postin haastattelussa, jonka voit katsoa alla olevasta linkistä.

SEC-pomo toisti pitkälti aiempaa linjaustaan, joka kannatta pikkuhiljaa uskoa todeksi. Avainsana on arvopaperi eli englanniksi security. Genslerin mukaan, moni kryptovaluutta täyttää todellisuudessa arvopaperin määritelmän.

Jos näin on, niin kyseisten kryptovaluuttojen ICO:t ovat olleet laittomia, minkä lisäksi niiden treidauksen sallivat pörssit rikkovat lakia. Arvopaperikauppa kun on tarkasti säädeltyä, eivätkä kryptopörssit ole rekisteröity arvopaperikauppaan.

”It’s highly likely that they have on these platforms securities investment contracts or notes or others that fit the definition of security. Those platforms should come in. They should figure out how to register, be it an investment investor protection remit. Now, not many have. And so I do really fear that we’ll keep bringing these enforcement cases. But there’s going to be a problem. There’s going to be a problem on lending platforms or trading platforms. And frankly, when that happens, I think a lot of people are going to get hurt.”

Genslerin SEC toimii myös yhteistyössä muiden Yhdysvaltain virastojen kanssa, kuten CFTC:n sekä valtiovarainministeriön. Näiden tahojen intressissä on kontrolloida myös stablecoin-markkinaa. Gensler on vihjaillut, että myös stablecoinit voisivat täyttää arvopaperin määritelmän.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että regulaatio kiristyy lähitulevaisuudessa. Mitä se tarkoittaa sitten käytännössä?

Moni projekti on jo maksanut SEC:lle sakkoja ICO:sta jo aiemmin. Tämä on tuskin suuri ongelma. Arvopaperin määritelmästä aiheutuisi aikamoinen sotku amerikkalaispörsseille kuten Coinbase ja Kraken.

Esimerkiksi Coinbasella on yli 50 miljoonaa käyttäjää. Jos se joutuisi poistamaan ison osan tarjonnastaan, sillä olisi varmasti vaikutus kursseihin. Lisäksi stablecoinien reguloinnilla olisi vaikutuksia esim. amerikkalaistaustaiseen USDC-valuuttaan.

Coin Bureau -kanava on myös tehnyt hyvän videon tästä aiheesta.

Globaalisti vaikutukset jäävät varmasti rajallisiksi. Amerikkalaiset on blokattu jo nyt markkinoiden suurimmista pörsseistä. Mikään ei myöskään estä muita pörssejä listaamasta tiettyä tokenia, vaikka sillä olisi arvopaperin status Yhdysvalloissa.

USA:n esimerkki voi innostaa muitakin regulaation kiristämiseen. Yksi potentiaalinen kohde on EU, joka voisi säätää vastaavia lakeja Euroopassa.

Tällaisiin riskeihin voi varautua painottamalla sijoitussalkussa ”turvallisempia” kryptovaluuttoja, joiden arvopaperistatus ei ole ongelma. Tällainen on esimerkiksi Bitcoin.

FTX muuttaa Bahamalle ja solmi taas uuden sponsoridiilin

Kryptovaluuttapörssi FTX on mainittu Bitcoinkeskuksen katsauksissa usein tänä vuonna. Voi hyvin todeta, että FTX on vuoden 2021 kuumin pörssi. Se on Coinmarketcapin rankingissa jo neljäntenä sekä spotti- että johdannaiskaupassa. Edellä ovat vain Aasian jättiläiset Huobi & OKEx sekä Binance.

FTX on noussut otsikoihin etenkin sponsoridiilien myötä. Se on tänä vuonna ostanut nimioikeudet NBA-jengi Miami Heatin kotiareenaan ja solminut sponsoridiilin MLB:n eli Yhdysvaltain baseball-sarjan kanssa. Myös NFL-superstara Tom Brady on nykyisin FTX:n lähettiläs.

Tuorein partnerisopimus on Mercedes-AMG Petronas F1-tiimin kanssa, joka sai heti positiivisen startin.

Yhtiö siirtää myös pääkonttorinsa Hong Kongista Bahamalle. Taustalla on Bahaman selkeä regulaatio kryptomarkkinoihin sekä Hong Kongin tiukat COVID-rajoitukset.

Perustaja Sam Bankman-Fried teki yllä olevan twiitin aiheeseen liittyen.

Samalla FTX:n oma FTT-token on myös pärjännyt hyvin. Se on noussut nyt jo top 25 -listalle, eikä sijoitus 15 parhaimman joukossa olisi mikään shokki. FTT-tokenia holdaamalla saa mm. alennuksia pörssin transaktiomaksuista sekä muita etuja. FTX myös poistaa (coin burn) omaa tokeniaan markkinoilta tasaisin väliajoin.

Tutustu FTX:ään tarkemmin Bitcoinkeskuksen oppaan tai Youtube-videon avulla.

Photo by Thomas Habr on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.