27.9. Markkinakatsaus: Kiinan kryptobänni sai kurssit laskuun

bitcoin-romahdus

Markkina oli juuri toipunut Evergranden aiheuttamasta epävarmuudesta, kun Kiinasta tuli uuta lunta tupaan. Bitcoinin markkinaosuus on myös tasaantunut viime viikon nousun jälkeen. DeFi-sektori jatkaa vahvana, mikä näkyy myös älysopimusalustojen hyvänä kurssikehityksenä.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi palautui edeltävän viikon tasolle

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman alle 44.000 dollaria. Viikko sitten lukema oli noin tuhat taalaa korkeammalla, joten laskua on tullut parin prosentin verran.

Pahimmillaan Bitcoin oli noin kymmenen prosentin kuopassa. Se ehti palautua sunnuntain ja maanantain aikana lähes edeltävän viikon tasolle. Alla olevasta grafiikasta näet Bitcoinin päiväkohtaiset kynttilät kesän ja alkusyksyn ajalta.

btc20210927

Sijoittajia huolettaa hieman se, että Bitcoinin kurssi on painunut jälleen sekä 50- että 200-päivän keskiarvojen alapuolelle (kuvassa näkyvät trendilinjat). Näiden yläpuolella pysyminen olisi selkeä bull-signaali. Sellainen on myös kaksi viikkoa sitten nähty ”Golden Cross”.

Etenkin osakemaailmasta tuttu Golden Cross on klassinen bull-signaali. Se saadaan aikaan, kun 50-päivän keskiarvo leikkaa 200-päivän keskiarvon alhaalta ylös. Tämä signaali oli kuitenkin voimaton Kiinan uutisten edessä.

Bitcoin romahti perjantaina noin 5000 dollaria Kiinan tilanteen vuoksi. Maa bännäsi Bitcoinin jälleen kerran. Vaikka kyseessä oli vanhan uutisen kierrätys, se riitti aiheuttamaan epävarmuutta markkinoilla. Bitcoin on noussut tästä kuopasta noin kymmenen prosenttia ylemmäs.

Nämä bänniuutiset ovat olleet historiallisesti hyviä ostopaikkoja, kuten alla olevasta taulukosta näkyy.

Samaan aikaan ns. on-chain data (Bitcoinin lohkoketjusta kerättävä informaatio) on edelleen erittäin positiivista. Hyvänä esimerkkinä on lyhytaikaisten holdaajien hallussa olevien kolikoiden määrä.

Tämä tarkoittaa sitä, että valaat ovat ostaneet viime viikkojen dippejä kaksin käsin. Kolikot ovat siirtyneet heikkojen käsien hallusta ns. timanttikäsien kylmälompakoihin. Kun katsotaan vähintään 100 bitcoinia sisältävien lompakoiden määrä, ne lisäsivät omistuksiaan 80.000 bitcoinia!

Hieman vastaavaa statistiikkaa on noussut esiin jatkuvasti koko syyskuun ajan. Valaat tankkaavat panikoivien sijoittajien kolikoita taskuunsa ja näyttävät valmistautuvan uuteen kurssiralliin.

Jos lähipäivinä ei tapahdu mitään mullistavaa, toistaa Bitcoinin historia jälleen itseään. Syyskuu on ollut usein heikko kuukausi – näin myös tänä vuonna. Data näyttää aivan toisenlaiselta neljännen kvartaalin osalta. Jos historia antaa mitään osviittaa, niin luvassa on aikamoista ilotulitusta.

Pian lähestytään Bitcoinin nelivuotisen halving-syklin huippua. Vuoden 2017 viimeinen kvartaali oli todella hurjaa menoa. Nähdäänkö nyt myös vastaava ralli? Bitcoinkeskus uskoo, että tässä bull-markkinassa on vielä monta nousupäivää jäljellä.

Bitcoinin markkinaosuus on pysynyt paikallaan

Tarkastellaan seuraavaksi Bitcoinin markkinaosuutta. Me seuraamme sitä Tradingview-palvelusta löytyvän CRYPTOCAP-indeksin kautta. Artikkelin kirjoitushetkellä ollaan lukemassa 41,81 prosenttia. Viime viikon mittaus oli 42,28 prosenttia.

cryptocap20210927

Viikko sitten pohdittiin suuremman trendin kääntymistä. Bitcoinin markkinaosuus oli syöksynyt elokuun alusta lähtien ja tehnyt V:n muotoisen korjausliikkeen. Nyt voidaan kuitenkin todeta, että altcoinit ottivat taas markkinaa haltuun.

Bitcoinin dominanssi ehti rikkoa jo 43 prosentin rajapyykin ennen palautumista nykyiselle tasolle. Nyt ollaan taas tilanteessa, jossa selkeää trendiä ei ole näkyvissä.

Älysopimus-alustat pärjänneet parhaiten

Kulunut viikko on ollut varsin positiivinen altcoinien kannalta. Kun katsotaan top 15 -listaa, niin ainoastaan Binance Coin sekä Dogecoin ovat miinuksella Bitcoiniin verrattuna. Alla tämän hetken näkymä Coinmarketcap-sivustolta sekä prosentit Bitcoiniin nähden.

altit20210927

Olemme puhuneet alkusyksyn Solanasta kyllästymiseen asti. Viime viikolla SOL-token oli hieman pakkasella johtuen platformin teknisistä ongelmista. Nyt Solana on palautunut nousu-uralle. Parhaiten ovat kirineet Avalanche sekä Terra.

Tämä kaksikko pudottaa pian Dogecoinin ulos top 10 -sijoilta. Markkinan kärkipää täytyy viikko viikolta yhä enemmän platform-kategorian projekteista. Niiden kurssi ajaa uusille alustoille leviävä NFT- sekä DeFi-sektori.

Top 15 -listan ulkopuolella mm. Tezos sekä Elrond ovat nousseet samasta syystä reilusti yli kymmenen prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Alkuvuoden platform-raketti Binance Coin ei sen sijaan raketoi. Binance Smart Chain ei näytä olevan sijoittajien suosiossa, vaan tuottoja haetaan nousevista projekteista.

DeFi-sektori on jälleen nousussa

Kommentoimme viime viikolla DeFi-markkinan vahvuutta. TVL-lukema oli plussalla, vaikka markkina oli muuten laskussa. Nyt sama meno jatkuu. TVL on noussut viikossa noin kymmenen miljardia markkinoiden epävarmuudesta huolimatta.

defi20210927

DeFi-sektori on tasaantunut syyskuussa noin 175-200 miljardin dollarin välimaastoon. Se on pitänyt pintansa huomattavasti muuta markkinaa paremmin.

Katsotaan sitten tilannetta pintaa syvemmältä eli sukelletaan protokollatasolle.

defiprotokollat20210927

Tällä osastolla nähtiin viikko sitten iso muutos. Curve Finance lopetti Aaveen kuukausia jatkuneen dominanssin. Tilanne on sen osalta muuttumaton, eli Curve jatkaa yhä paalupaikalla.

Kolmanneksi on kohonnut MakerDAO, jonka TVL on kasvanut peräti 35 prosenttia viikon aikana. Tämä on ainoa merkittävä muutos top 10 -listalla.

Lohkoketjujen tasolla tilanne näyttää seuraavalta.

defichains20210927

Merkittävää on se, että Ethereumin TVL on kasvanut viime viikosta peräti seitsemän miljardia. Kun koko DeFi-markkinan TVL on noussut kymmenen miljardia, niin Ethereum on haukannut tästä todella ison siivun.

Kovassa kasvussa oleva Terra on noussut uhkaamaan jo Solanan kolmospaikkaa. Binancen Smart Chainin kakkossija näyttää sen sijaan vakiintuneen. Vielä pari viikkoa sitten Solana näytti flippaavan BSC:n minä hetkenä hyvänsä.

Altcoin-osiossa mainittu Avalanche raketoi myös tällä listalla.

Viime viikolla hetkellisesti kahdeksan joukkoon noussut OKExChain on menettänyt noin 60 prosenttia TVL:stä ja pudonnut takaisin omalle paikalleen. Sen tilalle on noussut varsin tuntematon Klaytn.

Photo by Anna Nekrashevich from Pexels

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.