Uutiset
27
heinä
pankki

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

27.7. Uutiskatsaus: Markkinat, Ampleforth, Visa ja Mastercard, USA, Kiina

Maanantain uutiskatsauksen pääaiheena on tietysti 10.000 dollarin ylittänyt Bitcoin. Onko kauan odotettu bull-markkina kohti uusia ATH-lukemia vihdoin alkanut? Altcoin-markkinoilla on myös tapahtunut paljon viime viikkojen tapaan. Ampleforth on uusin raketti – mistä on oikein kyse? Visa ja Mastercard positiivisina kryptojen suhteen. Yhdysvalloista sekä Kiinasta on tullut myös merkittäviä uutisia.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 10200 dollaria. Edellisen katsauksen aikaan kurssi oli noin 9400 dollarissa, joten nousua on tapahtunut viikon aikana yli 800 dollaria. Takana on siis vahva jakso Bitcoinille, jota on odotettu jo kuukausien ajan.

Alla olevassa kuvassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys noin kolmen vuoden ajalta. Jokainen tolppa kuvaa yhtä viikkoa.

bitcoin-kurssi-20200727

Moni analyytikko pitää viime päivien kurssinousua erittäin merkittävänä, koska Bitcoin rikkoi niinkin kaukaa kuin joulukuusta 2017 lähteneen trendilinjan. Muutos on sitäkin merkittävämpi, koska se tapahtui näin pitkällä aikajänteellä (viikoittaiset tolpat).

Bitcoinin kurssi on ollut viimeiset pari kuukautta 9000 ja 10.000 dollarin välissä ilman selkeää trendiä. Taustalla on toukokuussa tapahtunut halving, jonka jälkeistä aikaa on odotettu kuin kuuta nousevaa.

Tälläkin sivustolla usein mainittu Stock-To-Flow -malli on nykyisin todella suosittu. Sen uusin versio (Cross Asset Model) ennustaa Bitcoinin kurssille lähes 300.000 dollarin lukemaa lähivuosina.

Tällä hetkellä kurssi etenee siis täysin mallin mukaisesti, kuten yllä oleva kuva kertoo.

On mahdoton puhua Bitcoinin kurssinoususta juuri nyt ja jättää mainitsematta kulta. Tuo monien Bitcoin-maksimalistien inhokki nousi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä uusiin ATH-lukemiin. Kurssi clousasi perjantaina ensimmäistä kertaa koskaan viikon yli 1900 dollarin lukemaan.

Taustalla myös hopea on tehnyt hurjia nousuja ja tuplannut kurssinsa koronaromahduksen aiheuttamalta pohjalta. Hopealla on nousuvaraa vielä noin 100% historialliseen ATH-lukemaan, eli tilanne on sen suhteen hieman sama kuin Bitcoinilla.

Kultaa, hopeaa ja Bitcoinia yhdistää niiden status: ne ovat kaikki vastapelejä fiat-valuutalle ja inflaatiolle. Kulta, hopea ja Bitcoin eivät myöskään muutu yhtään mihinkään. 1 BTC = 1 BTC, yksi unssi kultaa on aina yksi unssi kultaa. Se, mikä muuttuu, on fiat-valuutan arvo.

Yhdysvallat valmistautuu luomaan taas uuden pelastuspaketin koronaviruksen vuoksi. Dollareita luodaan jälleen tyhjästä ja jaetaan kansalaisille, sekä etenkin pankeille. EU teki myös päätöksen pelastuspaketista, ja vastaavia toimia ovat tehneet myös muut keskuspankit.

Ollaanko markkinoilla vihdoin heräämässä ajatukseen fiat-valuuttojen orastavasta tuhosta?

Viime aikojen positiiviset uutiset (Visa, Mastercard, PayPal) voivat myös olla Bitcoinin nousun taustalla.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Kulunut viikko oli erinomainen Bitcoinin kannalta, mutta se on ollut vieläkin parempi altcoineille. Tilanne oli alttien kannalta huomattavasti vahvempi vielä viime viikon lopulla, mutta Bitcoinin kiri yli 10.000 dollariin on romahduttanut altcoinien kursseja viikonloppuna.

Alla olevassa kuvassa näkyy tuttuun tapaan top 15 -kolikoiden pärjääminen Bitcoinia (ei siis dollaria) vastaan 7pv ja 30pv ajanjaksolla.

altit-20200727

Altit ovat edelleen vahvoilla pidemmällä aikajaksolla. Viime viikolla nousut keskittyivät muutamiin valittuihin kolikoihin, joista Ethereum on ollut kiistatta suurin puheenaihe. Etherin kurssinousua on odotettu kuin kuuta nousevaa DeFi-buumin vuoksi.

DeFi-buumihan on käynnissä lähes täysin Ethereum-alustalla. DeFi-kolikoiden siirtely ja älysopimusten käyttö maksetaan Etherinä, joten lisääntyneen aktiviteetin pitäisi jossain vaiheessa näkyä myös Etherin kurssinousuna. Nyt Ethereum on vihdoin raketoinut, mikä on monien sijoittajien mieleen.

Jos DeFi ei ole aiheena tuttu, niin tsekkaa tämä Bitcoinkeskuksen video.

Moni tunnettu altcoin on pakkasella Bitcoiniin nähden kahdesta syystä. Ensinnäkin, mm. Chainlink on äskettäin raketoinut uusiin ATH-lukemiin, joten pieni korjaus oli odotettavaa. Toiseksi, suurimpia nousijoita on myyty viimeisen 1-2 päivän aikana Bitcoin FOMO:n vuoksi.

Etherin lisäksi Bitcoinin on biitannut 7 päivän aikana lähinnä Elrond, jonka ERD-token on noussut muutamassa kuukaudessa jopa Bitcoiniin nähden yli 1500%.

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 61,4%. Lukema kävi jo 61% pinnassa ja hieman alle, kunnes viime yön nykäisy vaikutti markkinaan merkittävästi. Isossa kuvassa altit ovat jatkaneet nousuaan viime viikkoina.

Kuten aiemminkin on todettu, raketoinnit keskittyvät tiettyihin projekteihin. Etenkin DeFi-sektori on ollut tämän kesän todella liekeissä. On mielenkiintoista nähdä, kotiutetaanko DeFi-voittoja nyt enemmänkin Bitcoiniin, jos BTC:n kurssi alkaa kohota reilusti yli 10.000 dollarin.

Ampleforth on uusin altcoin-raketti

Viime viikon puhutuin altcoin on Ampleforth, joka on noussut raketin lailla kryptovaluuttojen top 50 -listalle. Artikkelin kirjoitushetkellä on 27. suurin kolikko hieman yli 600 miljoonan dollarin markkina-arvolla.

Ampleforth ei ole virallisesti listattuna DeFiPulse.com -sivustolla, mutta se voidaan hyvin niputtaa DeFi-kategoriaan. Kyseessä on uudenlainen stablecoin, joka on saanut sijoittajat sekaisin.

AMPL-tokenin idea eroaa perinteisistä stablecoineista merkittävästi. Sitä ei ole nimittäin sidottu dollareihin, eikä takauksena ole myöskään kryptovaluuttaa kuten Makerin DAI-kolikossa. Ampleforth on suunniteltu pysymään 0,95-1,05$ välissä tarjontaa peukaloimalla.

Alla oleva Coin Bureaun video selittää projektin tarkemmin.

Yksinkertaistettuna homma toimii näin: AMPL-tokeneiden määrää säädetään automaattisesti sen kurssin pohjalta. Jos kurssi nousee, AMPL-tokeneita tulee markkinoille lisää. Jos kurssi laskee paljon, niitä puolestaan poistuu.

Tämä säätö tehdään päivittäin, eli Ampleforth-lompakkosi saldo muuttuu koko ajan!

Esimerkki: Markkinoilla on 1 miljoona tokenia ja kurssi on 1$. Jos kurssi nousee 2$ tasolle, AMPL-tokeneita jaetaan 1 miljoona lisää. Jos omistit 10 AMPL-tokenia, lompakossasi on säädön jälkeen 20 AMPL-tokenia. Ja sama toimii toiseen suuntaan.

Kierrossa olevien kolikoiden määrän lisääminen houkuttaa tokenin holdaajia myymään, mikä puolestaan laskee kurssia. Näin ollen kurssin pitäisi asettua 1$ tuntumaan ajan myötä. Viime aikojen DeFi-buumi on kuitenkin räjäyttänyt AMPL-tokenin kysynnän, joten se kurssi on ollut useita dollareita. Eli protokollan automaattinen säätö ei ole pysynyt perässä.

Samalla myös Ampleforthin markkina-arvo on noussut 3-4 kuukaudessa parista miljoonasta yli 600 miljoonaan dollariin.

Bitcoinkeskus kehottaa suureen varovaisuuteen tällaisten kolikoiden kanssa. Ilmaista rahaa ei ole olemassakaan, vaikka hetkittäin siltä voisi vaikuttaa. Jos AMPL-tokenia haluaa hankkia, se onnistuu parhaiten KuCoin-pörssistä. Binancen listoilla AMPL ei vielä toistaiseksi löydy.

Visa ja Mastercard positiivisina kryptovaluutoista

Viime viikolla ei ole ollut puutetta positiivisista uutisista kryptovaluuttoihin liittyen. Luottokorttibisneksen jättiläiset Visa ja Mastercard julkaisivat aiheesta lausuntoja viime viikolla.

Visa julkaisi viime viikolla blogipostauksen otsikolla ”Advancing our approach to digital currency”. Lausunnot kryptovaluutoista ovat todella positiivisia. Yhtiö kertoo panostuksestaan kehitystyöhön ja yhteistyöstä mm. Coinbasen kanssa.

”We believe that digital currencies have the potential to extend the value of digital payments to a greater number of people and places.”

Visan tunnetuin kilpailija on Mastercard. Myös tämä operaattori julkaisi tiedotteen kryptovaluuttoihin liittyen.

Tiedotteen otsikko kertoo jo paljon: ” Mastercard Accelerates Crypto Card Partner Program, Making it Easier for Consumers to Hold and Activate Cryptocurrencies.”

Nyt on tultu kauas parin vuoden takaisista ajoista, jolloin Mastercard ja Visa mm. blokkasivat kryptovaluuttaostoja asiakkailtaan.

Mastercard kertoo tiedotteessaan yhteistyöstä Wirexin kanssa, joka on saanut ensimmäisenä kryptovaluutta-alustana Principal Member -lisenssin. Yhtiö on Visan tavoin erittäin positiivinen kryptovaluuttojen tulevaisuudesta.

”Mastercard is committed to applying its innovation, experience and scale to emerging cryptocurrency and digital currency partners, building global ecosystems to modernize payments and transform the way people and businesses transact.”

Kysymys kuuluukin: nähdäänkö seuraavaksi Visan tai Mastercardin oma kryptovaluutta?

Tärkeitä muutoksia Yhdysvaltain pankkisäädöksissä

Viime viikolla uutisoitiin yksi vuoden, tai jopa tulevien vuosien, tärkeimmistä aiheista. Kyse on pankeista ja kryptovaluutoista Yhdysvalloissa.

The Office of the Comptroller of the Currency (OCC) ilmoitti 22. heinäkuuta, että maan pankkilisenssin haltijat voivat tarjota jatkossa ns. custody-palveluita myös kryptovaluuttoihin liittyen. Sana custody tarkoittaa suomennettuna säilytystä, mutta kyse on hieman laajemmasta asiasta.

Esimerkiksi suomalainen Coinmotion on tällaisten palveluiden tarjoaja. Voit ostaa, myydä ja säilyttää kryptovaluuttaa Coinmotion-palvelussa. Käytännössä kyseinen palveluntarjoaja pitää hallussaan sinun kryptovaluuttaasi, eli mukaan tulee myös monia tietoturvaan ja asiakasvaroihin liittyviä asetuksia.

Tähän asti pankkien ja krypto-palveluntarjoajien välillä on ollut selkeä raja, vaikka se onkin koko ajan hämärtymässä. Esimerkiksi Coinmotion taustalla oleva Prasos Oy sai reilu vuosi sitten maksulaitoksen toimiluvan Suomessa.

Yhdysvalloissa on siis saatu historiallinen päätös, joka ei voisi olla parempi kryptovaluuttojen kannalta. Niiden asema on ollut hieman harmaalla alueella viime vuodet, mutta OCC:n päätös on todella positiivinen ja selkeyttää varmasti monia huolia.

pankki swift

Bitcoinkeskus raportoi aiemmin tänä vuonna vastaavasta päätöksestä myös Saksassa.

Kyseessä voi olla todella tärkeä uutinen pitkässä juoksussa, mutta tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Osa pankeista lähtee varmasti leikkiin mukaan jossain vaiheessa ja pyrkii saamaan kryptopalveluilla uutta asiakaskuntaa. Ei kuitenkaan kannata odottaa vielä Bitcoinin uusia ATH-lukuja ensi viikolla tämän uutisen vuoksi.

Moni kryptosijoittaja pitää jatkossakin kolikkonsa Ledger Nanossa tai muissa lompakoissa. Pankissa säilyttäminen sotii jo vahvasti koko kryptovaluutan perusideaa vastaan. Custody-palvelut pankeissa madaltavat ennen kaikkea aloittelijoiden tuloa markkinoille, mikä on aina hyvä juttu.

Kiinan blockchain-vallankumous jatkuu

Kiinan tilanne on monien mielestä hämmentävä, mitä tulee kryptovaluuttoihin. Maa on toisaalta hyvin kielteinen esimerkiksi Bitcoinia kohtaan, ja kryptovaluuttapörssit ajettiin ulos Kiinan maaperältä jo vuoden 2017 lopussa.

Toisaalta, Kiina lanseeraa ensimmäisenä maailmassa valtiollista digivaluuttaa. Tämän lisäksi Kiina pyrkii olemaan selkeästi yksi johtavista blockchain-valtioista. Tähän liittyy myös tuore uutinen.

Kiinan valtion tukema ja rahoittama Blockchain Service Network (BSN) ilmoitti integraatiosta kuuteen julkiseen platformiin: Tezos, NEO, Nervos, EOS, IRISnet ja Ethereum. Kyseessä ei ole mikään pieni juttu, ja tämä integraatio vahvistaa taatusti ko. platformien asemaa.

Sovelluskehittäjät voivat jatkossa luoda Dappeja ja pyörittää node-palvelimia hyödyntäen valtavia BSN-resursseja sekä kapasiteettia. Tämän lisäksi BSN tarjoaa datayhteyksiä Kiinan sisällä pyöriviin enterprise-lohkoketjuihin sekä UnionPay-maksujärjestelmään.

“The move is a milestone as BSN is the first state-backed blockchain infrastructure that is reaching developer communities outside China by integrating with major public chains.”

Kiinan kansallinen blockchain-infraprojekti käynnistettiin keväällä 2020. Se toimii suoraan SIC:n (State Information Center of China) alaisuudessa, ja taustalta löytyy teknologiajätit China Mobile, China UnionPay sekä Red Date, joka on rakentanut BSN-infrastruktuurin.

Datakeskuksia löytyy Pariisista, Los Angelesista sekä Hong Kongista. Tarkoituksena on integroida jatkossa vielä muitakin lohkoketjuja ja laajentaa näin ollen projektin vaikutusvaltaa.

Voit lukea lisätietoa tästä Coindeskin uutisesta.

Suosittelemme vielä lopuksi lukemaan Niko Laamasen erinomaisen blogipostauksen aiheesta ”Voiko bitcoinista tulla rahaa?”

Kuva: PIRO4D from Pixabay, Josh Calabrese on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.