Uutiset
27
heinä
kryptovaluutta verotus uusi ohje

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

27.7. Uutiskatsaus: Bitcoinin kurssi, Norwegian, Iran, altcoinit

Lauantain uutiskatsaus aloitetaan tuttuun tapaan Bitcoinin kurssikatsauksella. Tämän lisäksi viikolla saatiin mielenkiintoisia uutisia Norwegianin suunnalta. Yhdysvaltain pakotteiden alla kärsivä Iran pyrkii parantamaan talouttaan kryptovaluuttojen avulla. Näiden uutisten lisäksi äskettäin on julkaistu todella paljon hyödyllistä dataa altcoineista sekä koko kryptomarkkinasta.

Bitcoinin kurssissa ei suuria muutoksia

Bitcoinin kurssi on ollut kesän suurin puheenaihe, mutta tällä viikolla volatiliteetti on loistanut poissaolollaan. Takana on itse asiassa varsin tylsä jakso, jonka aikana kurssissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia suuntaan eikä toiseen.

Virallinen kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 10100 dollaria, mikä on noin neljä sataa taalaa alle viikon takaisen noteerauksen. Käytännössä kurssi laski hiljalleen koko kuluneen viikon ja löysi pohjan keskiviikkona noin 9600 dollarista.

bitcoin-kurssi-2019-07-27

Isossa kuvassa kurssikehitys jatkaa edelleen nousuaan kohti oikeaa yläkulmaa. On mielenkiintoista nähdä, kuinka kurssi on löytänyt viime viikkoina pohjan lähes tarkalleen yllä olevalta siniseltä trendilinjalta.

Kyseistä nousutrendiä on kokeiltu useaan otteeseen, ja toistaiseksi se on pitänyt pintansa. Jos kurssikehitys pysyy tällä linjalla, emme näe alle 10000 dollarin Bitcoinia enää elokuun jälkeen pitkään aikaan.

Viime viikon ”tylsää” kehitystä selittää myös varsin tapahtumaköyhä jakso. Edellisellä viikolla kursseja heilutti mm. Libran tapahtumat ja Yhdysvaltain hallinnon kommentit kryptovaluutoista.

Bitcoinin kurssin lisäksi altseason on yksi pinnalla pysyvä puheenaihe. Altseasonilla tarkoitetaan siis jaksoa, jolloin Bitcoinin markkinaosuus putoaa merkittävästi. Toisin sanoen, altcoinit nostavat arvoaan Bitcoiniin nähden.

Bitcoinin ja muun markkinan suhdetta kuvaava Bitcoin dominance -lukema on tällä hetkellä 64,7 prosenttia. Se on historiallisesti yhä erittäin korkea lukema, mutta laskua on kaksi prosenttiyksikköä kuluneen kymmenen päivän aikana.

Altcoinien pienestä kiristä ei ole syytä tehdä vielä suurempia johtopäätöksiä. Kannattaa muistaa, että kesäkuun alussa tuo lukema oli 55%, ja sitäkin pidettiin erittäin korkeana.

Tällä hetkellä näköpiirissä ei ole mitään dramaattista kehitystä suuntaan tai toiseen. Bitcoinin kurssi jatkaa todennäköisesti isossa kuvassa kasvuaan kohti huomattavasti korkeampia arvostustasoja, mutta ennen sitä luvassa voi hyvinkin olla 6-12 kuukauden mittainen jakso korkeaa volatiliteettia ja sivuttaisliikettä.

Jos haluat ymmärtää Bitcoinin kurssikehitystä isossa kuvassa, niin tutustu suuren suosion saaneeseen artikkeliimme: Suosittu malli ennustaa Bitcoinin nousevan yli 50 000 dollariin 95% todennäköisyydellä!

Norwegian ja kryptovaluutat

Suosittu norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian rakentaa linkkiä kryptovaluuttoihin. Taustalla on rikas Kjos-suku, jonka edustajat lanseeraavat lähiaikoina norjalaisen kryptovaluuttapörssin.

Kauppapaikka on nimeltään NBX (Norwegian Block Exchange), ja sen toimitusjohtajaksi tulee yksi suvun lapsista, Stig A. Kjos-Mathisen. Kjos-suku hallinnoi myös HBK Holding -sijoitusyhtiötä, joka on Norwegianin suurin yksittäinen omistaja.

NBX-pörssi liittyy Norwegianiin mielenkiintoisella tavalla. Pörssin asiakkaat voivat tienata Norwegianin CashPoints-bonuspisteitä jokaisesta treidistä, minkä lisäksi NBX kehittää lentoyhtiölle mahdollisuuden myös ostaa lentolippuja kryptovaluutoilla. Norwegian omistaa myös osan NBX-pörssistä.

Norwegian air shuttle b737-300 ln-kko arp
Norwegian on tuttu yhtiö myös suomalaisille matkustajille.
On mielenkiintoista nähdä, kasvattaako NBX suosiota myös muualla Pohjoismaissa. Yhtiön tarkoitus on laajentua ainakin naapurimaihin, mutta ensimmäisessä vaiheessa palvelu on vain norjalaisille asiakkaille. Tällä hetkellä suomalainen Coinmotion on (yhtiön oman lausunnon mukaan) Pohjoismaiden johtava Bitcoin-välittäjä.

Norjalainen kryptovaluuttapörssi on viivästynyt aikataulustaan, mutta se on tarkoitus avata elokuussa. Norwegianin lentolippuja voi ostaa kryptovaluutoilla vuoden 2019 loppuun mennessä, jos suunnitelmat etenevät aikataulussa.

Iranin kryptovaluutta ja louhinta

Iran on ollut jo pitkään uutisotsikoissa johtuen kireistä väleistä Yhdysvaltojen kanssa. Koko maailma odottaa tällä hetkellä henkeään pidättäen, sytyttääkö joku kipinä Persianlahden täyteen sotatilaan.

Iran on myös yksi Yhdysvaltojen pakotteiden kohteista, mikä on heikentänyt sen taloutta valtavasti. Maa on suljettu kansainvälisestä SWIFT-järjestelmästä ja kärsii sisäisistä levottomuuksista kansalaisten ahdingon kasvaessa.

Iranin oma valuutta on tällä hetkellä Venezuelan tiellä kohti hyperinflaatiota, mikä on nosti mm. suomalaisen Localbitcoins-palvelun volyymeja rajusti. Lopulta Iranin pakotteet ulottuivat myös kryptovaluuttojen maailmaan, sillä Localbitcoins blokkasi iranilaiset ulos palvelustaan pari kuukautta sitten.

iran-tehran

Bitcoiniin oleellisesti liittyvä louhintabisnes voi tuoda jatkossa Iranian valtiolle lisää tuloja. Maa on hyväksynyt louhinnan tällä viikolla viralliseksi elinkeinoksi.

Kyseessä on merkittävä päätös, sillä louhintaa on suoritettu Iraniassa laittomasti. Maahan on kuljetettu rekkalasteittain louhintalaitteita mm. Kiinasta, joita on raporttien mukaan takavarikoitu suuria määriä. Kiinnostus louhintaan johtuu Iranin todella halvasta energiasta. Jatkossa louhintafarmit voivat toimia laillisesti.

Toinen merkittävä uutinen liittyy maan omasta kryptovaluutasta. Iran on kaavaillut monen muun maan tavoin omaan kryptovaluuttaa jo pidemmän aikaa. Maan uutistoimisto Mehr News raportoi aiemmin tässä kuussa, että Iran julkistaisi pian kullan takaamaan kryptovaluutan.

Käytännössä suunnitelma lienee sama kuin Venezuelalla, jonka Petro-kryptovaluutta julkistettiin vuosi sitten. Iranin on vaikea käydä kauppaa ja edes myydä öljyään, kun pankkisiirrot on blokattu. Maa voisi kiertää Yhdysvaltojen sanktioita oman kryptovaluuttansa avulla.

Tässäkin suunnitelmassa voi olla omat ongelmansa, sillä Yhdysvallat pyrkii varmasti estämään Iranin aikeet. Se on kieltänyt mm. maan kansalaisiaan omistamasta Petroa ja asettanut pakotteita Petron lanseeraukseen liittyneille instituutioille.

Data Dashin altcoin-katsaus

Viime aikoina on julkaistu kaksi erinomaista tietopakettia, jotka on syytä nostaa esiin myös tässä uutiskatsauksessa.

Kuten alussa tuli jo mainittua, kauan odotettu altseason antaa vieläkin odottaa itseään. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö altcoineissa voisi olla hyviä sijoituksia niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä.

Vaikka altcoin-markkina on kokonaisuutena alhaalla, niin useat top 20 -kolikot ovat pärjänneet vuoden 2019 Bitcoinia paremmin. Tällaisia ovat esimerkiksi Litecoin, Binance Coin sekä Chainlink.

Suosittu Youtube-kanava Data Dash julkaisi pari päivää sitten erinomaisen katsauksen markkinoiden laadukkaimpiin altcoineihin. Nicholas Merten käy tässä kolmen vartin mittaisessa podcastissa läpi kymmenen hänen mielestään parasta altcoin-sijoitusta.

Bitcoinkeskus ei suosittele ostamaan mitään kryptovaluuttaa, vaan suosituksemme on aina DYOR, eli Do Your Own Research. Tämä Youtube-video antaa paljon hyvää perustietoa laadukkaista projekteista, mitä voi sitten syventää omilla tutkimuksilla.

Suosittelemme seuraamaan Data Dash -kanavaa muutenkin. Se on todella aktiivinen ja julkaisee paljon hyvää materiaalia, josta on hyötyä sekä aloittelijoille että kokeneille sijoittajille. Muista tsekata myös eilen julkaistu Chainlink-opas! Tämä altcoin on myös korkealla Data Dashin listalla.

Prasoksen Q2-raportti

Suomalainen Prasos Oy oli uutisaiheena myös viikko sitten. Tuolloin raportoimme merkittävästä virstanpylväästä, jonka yhtiö oli saavuttanut. Prasoskselle myönnettiin maksulaitoksen toimilupa vasta kolmantena kryptovaluutta-alan yrityksenä Euroopassa.

Tällä kertaa uutisoidaan erilaisesta aiheesta, eli kryptomaailman kvartaaliraportista. Prasos julkaisee kolmen kuukauden välein todella kattavan englanninkielisen raportin, joka on syytä lukea kannesta kanteen. Se tarjoaa todella paljon dataa sekä näkemyksiä alan tulevasta kehityksestä.

prasos q2 raportti

Q2-raportissa käydään läpi mm. institutionaalisen rahan tuloa markkinoille, josta on alati kasvavia todisteita. Prasos ottaa myös kantaa artikkelissa aiemmin käsiteltyyn altcoinien ja Bitcoinien suhteeseen. Yhtiön näkemys on selvä: Bitcoinin dominanssi vain kasvaa tulevaisuudessa.

”We see bitcoin’s dominance continuing to grow in long-term future. Bitcoin also has the first-mover advantage as officially first cryptocurrency to market. Bitcoin’s network effects are unmatched. Additionally bitcoin’s 21M hard cap was built to mimic gold, making bitcoin a naturally scarce digital asset.”

Raportti kertoo myös P2P-markkinan kehityksestä, Bitcoin-futuureista ja käsittelee myös Facebookin Libraa. Prasos kommentoi myös Bitcoinin kurssikehitystä globaalin tilanteen kautta ja antaa paljon dataa Bitcoin-verkon sekä louhinnan nykytilasta.

Kattava lukupaketti löytyy PDF-muodossa ilmaiseksi tästä linkistä.

Kuva: Mario Liebherr palvelusta Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *