Uutiset
27
huhti
tesla

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

27.4. Uutiskatsaus: Tesla, Binance, Turkki, Tether, Norja

Helmikuussa Bitcoin-sijoituksestaan ilmoittanut Tesla myi osan bittirahoistaan! MUCH WOW! Binancen tarjonta sen kun laajenee: seuraavaksi avataan NFT-kauppapaikka. Satoshi Nakamoto lähetti viimeisen viestinsä 10 vuotta sitten. Loppuuko Tether-FUD Coinbase-listauksen myötä? Lisää lunta tupaan turkkilaisille Bitcoin-sijoittajille. Norjan keskuspankki aloittaa CBDC-testit.

Tesla myi osan bitcoineistaan

Moni pörssiyhtiö julkistaa pian tuloksiaan vuoden ensimmäiseltä kvartaalilta. Kaikkien tuntema Tesla ilmoitti lukuja eilen pörssin sulkeuduttua. Elon Muskin yhtiö raportoi historiansa parhaan tuloksen, jota vauhditti myös bitcoinien myynti!

Jos joku lukijoista on elänyt tynnyrissä, niin tässä nopea kertaus. Tesla ilmoitti helmikuun alussa sijoittaneensa 1,5 miljardia dollaria bitcoiniin. Kyseessä on edelleen vuoden 2021 suurin uutispommi. Eri arvioiden mukaan, Tesla hankki noin 48.000 bitcoinia.

Eilen somessa kohistiin toisesta syystä. Elon Muskia kritisoitiin etenkin Bitcoin-maksimalistien toimesta, kun Tesla luopui osasta Bitcoin-omistuksiaan. Musk vastasi mm. Dave Portnoyn kritiikkiin näin.

Tesla siis myi ainoastaan 10 % omistuksistaan. Dollareissa myynnit olivat 272 miljoonaa, mikä pudotti Teslan Bitcoin-omistukset reiluun 2,4 miljardiin dollariin. Teslan Bitcoin-potin arvo on edelleen yli 60 % korkeampi kuin ostohetkellä. Musk kommentoi Teslan pyrkineen myös todistamaan Bitcoinin likviditeettiä.

Kritiikki Teslaa kohtaan ei tunnu tässä kohtaa perustellulta. Yhtiö ei ole koskaan uhonnut holdaavansa bittirahoja Michael Saylorin tavoin sataa vuotta. Toiseksi, Tesla ei ole mikään hedge-rahasto vaan autonvalmistaja. Kolmanneksi, sen Bitcoin-sijoitus oli mahtavasti voitolla.

Elon Musk paljasti yllä olevassa twiitissä myös mielenkiintoisen yksityiskohdan: hän omistaa itsekin bitcoineja! Tähän on moni uskonut, mutta virallista vahvistusta asialle ei ole saanut.

Binance laajentaa osakkeita ja avaa NFT-markkinapaikan

Binance on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi. Yhtiö on vahvistanut asemaansa viime vuosina jatkuvalla kehitystyöllä. Uusia ominaisuuksia saadaan ulos lähes joka kvartaalilla. Tämä kehity sementoi Binancen positiota entisestään.

Pörssi on ollut äskettäin uutisissa paristakin eri syystä. Binance laajentaa nimittäin tokenisoitujen osakkeiden tarjontaa. Osakkeet tulivat Binancen tarjontaan kaksi viikkoa sitten. Ensiksi listattiin Tesla, jota seurasi Coinbasen osake.

Binance uutisoi eilen lisäävänsä seuraavaksi Microstrategyn, Applen sekä Microsoftin osakkeet. Näistä ensin mainittu on jo ostettavissa platformilta. Tokenisoitujen osakkeiden paras puoli on mahdollisuus ostaa niitä hyvin pieniä määriä, esim. 0,1 osaketta. Tämä helpottaa piensijoittajien pääsyä markkinoille.

Tuorein uutinen koskee NFT-sektoria.

Binance kertoi tänään avaavansa erillisen NFT-markkinapaikan. NFT on kevään 2021 kuumimpia trendisanoja. Buumin huippu osui helmi-maaliskuulle, ja nyt pahin huuma on hieman laantunut. NFT:t ovat tulleet tästä huolimatta jäädäkseen. Nyt ne ovat myös mainstreamia.

Binance järjestää mm. Premium-tason tapahtumia, joihin houkutellaan varmasti mukaan alan suosituimpia taiteilijoita. NFT-markkinapaikka tukee heti alussa Binancen oman lohkoketjun lisäksi myös Ethereumia.

Satoshi Nakamoton viimeinen viesti 10 vuotta sitten

Bitcoin historiaan liittyy monia mielenkiintoisia sekä tärkeitä päivämääriä. Bitcoinin syntymäpäivänä pidetään genesis blockin eli lohkoketjun ensimmäisen lohkon luomispäivää. Sitten löytyy Pizza Day, SegWit-aktivointi, White paperin julkaisupäivä sekä kiistelty Satoshin syntympäivä.

Eilen, 26.4.2021, vietettiin 10-vuotispäivää eräästä merkittävästä tapahtumasta. Tasan kymmenen vuotta sitten, Satoshi Nakamoto lähetti viimeisen viestinsä. Pete Rizzo kommentoi aihetta tästä twiittiketjussa.

Satoshin viesti Gavin Andersenille 26.4.2011 oli seuraava:

“I wish you wouldn’t keep talking about me as a mysterious shadowy figure, the press just turns that into a pirate currency angle. Maybe instead make it about the open source project and give more credit to your dev contributors; it helps motivate them.”

Onko päiväys kuitenkaan oikea? Aiheesta liikkuu hieman vaihtelevaa tietoa johtuen Satoshin maileista mm. Martti Malmin kanssa. Jos joku ei vielä tiennyt, niin suomalainen Malmi oli tärkeässä roolissa Bitcoinin alkuvaiheen kehitystyössä.

Tämä artikkeli kirjoittaa seuraavaa.

Satoshi Nakamoto exchanged a few more emails with Martti Malmi at the very beginning of May 2011 asking him to take full ownership of the bitcoin.org website.

At the time of this transfer, and just before he disappeared completely, Satoshi Nakamoto sent this email confirming what he had previously told Mike Hearn: “I’ve moved on to other things and probably won’t be around in the future.”

Edellä mainittu “I’ve moved on to other things” on lause, jonka on yleisesti sanottu olevan Satoshin viimeinen. Jos näin on, niin Bitcoinin mysteerinen isähahmo kommunikoi (todistetusti?) vielä toukokuussa 2011.

Oli tarkka päivä sitten huhti- tai toukokuussa, niin Satoshi on ollut kadoksissa pian 10 vuotta. Vai onko? Jotkut ovat sitä mieltä, että Satoshi Nakamoto elää Lontoossa ja kommunikoi edelleen päivittäin.

Miljardööri Calvin Ayre viittaa siis Craig Wrightiin, joka on Bitcoin SV -kryptovaluutan perustaja. Wright on toistuvasti väittänyt olevansa Satoshi Nakamoto ja käynyt myös oikeudenkäyntejä asiasta. Toistaiseksi Wright ei ole pystynyt tarjoamaan todistusaineistoa, joka kelpaisi laajemmalle yleisölle.

Tällä hetkellä Wright käy mm. oikeudenkäyntiä bitcoin.org -sivustoa vastaan, joka kieltäytyi poistamasta Bitcoinin white paperia vaatimuksista huolimatta. Wrightin mukaan, hän on Satoshi Nakamoto ja white paperin kirjoittaja, joten sivuston on poistettava dokumentti tekijänoikeuksiin vedoten.

Turkissa suuren kokoluokan exit-scammi

Yksi viime viikon negatiivisista uutisista liittyy Turkkiin. Valitettavasti. Bitcoinkeskus uutisoi maasta edellisen kerran viikko sitten, kun Turkin hallitus päätti bännätä kryptovaluutoilla maksamisen. Maan kansalaiset pakenevat hyperinflaation kourissa olevaa liiraa mm. Bitcoiniin.

Jos viime viikon uutinen oli isku turkkilaisille, niin tilanne paheni vain entisestään. Suosittu kryptovaluuttapörssi Thodex on ilmeisesti joutunut exit scammin kohteeksi. Mm. CNBC uutisoi, että pörssin perustaja, Faruk Fatih Ozer, lensi Albaniaan ja vei jopa 2 miljardin edestä asiakkaiden varoja mukaan.

Thodexin todellisesta tilanteesta liikkuu vaihtelevia huhuja. CNBC uutisoi jopa 390.000 aktiivista käyttäjää, mutta Ozer kommentoi (salaisesta lokaatiosta) todellisen määrän olevan vain 30.000 luokkaa. Ozer kommentoi myös palaavansa Turkkiin ja maksavansa sijoittajien menetykset.

Thodex-casessa on pidätetty jo 62 henkilöä.

Vain pari päivää myöhemmin, toinenkin turkkilainen pörssi on joutunut vaikeuksiin. Vebitcoin-niminen kauppapaikka on ilmeisesti sulkenut ovensa taloudellisten ongelmien vuoksi. Turkin hallitus on sulkenut sen tilit ja pidättänyt neljä henkilöä tapaukseen liittyen.

Tether Coinbaseen – loppuuko FUD?

Viime viikolla saatiin yllättävä uutinen Tetheriin liittyen. Kovasti kohuttu stablecoin päätyi nimittäin Coinbasen tarjontaan! Tarkalleen ottaen kyse on Coinbase Pro -platformista. Todennäköisesti USDT löytyy myös normaalin Coinbasen puolelta muutamien viikkojen sisällä.

Vuosi 2021 on ollut muutenkin kovaa aikaa ”Tether FUDstereille” eli yhtiötä kritisoiville tahoille. Bitcoinkeskus uutisoi aiheesta edellisen kerran kolme viikkoa sitten. Tuolloin Tether julkaisi todistuksen yhtiön varallisuudesta. Kyseessä ei kuitenkaan ollut auditointi, joten spekulaatiot jäivät yhä henkiin.

Helmikuun lopulla, Tether sai vuosia kestäneen väännön päätökseen New Yorkin syyttäjänviraston kanssa.

Pääsy Coinbasen listoille on kolmas merkittävä virstanpylväs Tetherin legitimiteetille tämän vuoden aikana. Sen painoarvoa lisää Coinbasen pörssilistaus aiemmin tässä kuussa. Jos yhtiö oli jo muutenkin tarkka regulaatiosta, niin nyt sen luulisi kiristäneen vaatimuksia entisestään.

Tetheri rikkoi myös eilen merkittävän rajapyykin: nyt markkinoilla on USDT-tokeneita 50 miljardin dollarin edestä. Hieman yllättävää on se, että näistä reilut 26 miljardia liikkuu Tronin lohkoketjussa Ethereumin sijasta. Coinbase tukee ainakin ensivaiheessa Tetherin ERC20- eli Ethereum-versiota.

Norjan keskuspankki testaa digivaluuttaa

Lopuksi uutisia Norjasta. Vuonomaa on ollut positiivisesti esillä jo aiemmin tänä vuonna, kun pörssiyhtiö Aker teki sijoituksen Bitcoiniin maaliskuun alussa. Aker on edelleen ainoa Skandinavian pörssiyhtiö, jolla on selkeitä Bitcoin-panostuksia.

Tuorein uutinen liittyy Norjan keskuspankkiin ja alati kiihtyvään CBDC eli Central Bank Digital Currency -kisaan. Länsinaapurimme keskuspankki ilmoitti muutama päivä sitten siirtyvänsä CBDC:n teknisten vaihtoehtojen testaukseen.

Norjan keskuspankki on tutkinut kollegoidensa tavoin digivaluuttoja jo vuosia. Norges Bank on työskennellyt asian parissa jo nelisen vuotta. Nyt projekti valmis seuraavaan askeleeseen, joka tapahtuu kahden vuoden kuluessa. Näin kommentoi ankin edustaja Øystein Olsen:

“Central bank cash provides the payment system with a number of important attributes that may be relevant to retain and develop further by issuing a CBDC. Additional knowledge is necessary for us to be able to decide whether issuing a CBDC is appropriate.”

Norja on todella pitkällä sähköisessä maksamisessa naapurimaa Ruotsin tavoin. Käteistä ei näe enää missään. Kirpputoreilla ja pienissä P2P-maksuissa käytetään Vipps-mobiiliappia, joka vastaa PayPalia.

Ruotsin keskuspankki on myös pitkällä oman e-kruununsa kanssa. Se aloitti vastaavat testit jo keväällä 2020.

Lopuksi muutamia nopeita uutispaloja.

JP Morgan lanseeraa Bitcoin-rahaston rikkaille asiakkailleen. Kyseessä on taas yksi esimerkki siitä, miten pankki toisensa jälkeen joutuu nöyrtymään Bitcoinin edessä asiakkaiden vaatimuksesta. Pankin toimari Jamie Dimon haukkui Bitcoinia kovaan ääneen vielä muutama vuosi sitten.

Entinen Bitcoinin ystävä, Nassim Taleb, möi äskettäin kaikki bittirahansa. Nyt mies kutsuu bitcoinia jo Ponziksi. Taleb kirjoitti mm. esipuheen supersuosittuun The Bitcoin Standard -kirjaan, mutta nyt miehen suosio on romahtanut Bitcoin-piireissä.

Vesa Puttoselta hyvää ja kiihkotonta pohdintaa tässä Sijoitustiedon artikkelissa.

Bitcoinkeskuksen Binance-opas on päivitetty entistä paremmaksi ja aloittelijaystävällisemmäksi!

Tämä on niin totta!

Photo by Milan Csizmadia on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!