Torstain uutiskatsaus on täynnä mielenkiintoisia aiheita. Markkinat romahtivat, Petteri Järvinen kirjoitti kirjan OneCoinista, Bitcoin oli Simpsoneissa, Warren Buffett hylkäsi kryptot, Tulli ei saa myytyä bitcoinejaan ja Ruotsi testaa e-kruunua.
Markkinakatsaus: romahduttiko koronavirus kryptovaluutat?
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman yli 8800 dollaria. Kun tarkastelimme markkinoiden tilaa viime viikolla, oltiin lähes 1000 dollaria korkeammalla tasolla. Raju pudotus on tapahtunut vasta tämän viikon alussa, kuten alla oleva grafiikka näyttää.
Kurssi oli vielä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä reilut 9500 dollaria, kunnes alamäki alkoi. Helpoin selitys on luonnollisesti koronavirus. Se lienee selvää, että pandemian uhka johti osakemarkkinoiden laskuun, mutta kryptovaluuttojen kohdalla emme voi koskaan olla täysin varmoja.
Media tarvitsee aina jutunaiheita ja otsikoita. Tämän vuoksi Bitcoinin kurssinousuille ja -laskuille halutaan aina selitys, josta voidaan sitten kirjoittaa otsikoita. Nyt otsikointi oli helppoa: koronavirus romahdutti Bitcoinin ja todisti samalla sen, ettei kryptovaluutoista ole turvasatamaksi.
Jos olet seurannut uutisointia viime vuodet, niin vastaava ajatus on heitetty ilmaan kymmeniä kertoja. Sitten kun Bitcoin nousee epävarmuuden aikana samaa tahtia kullan kanssa, Bitcoin-maksimalistit huutavat todistusaineistoa toiseen suuntaan.
Koronavirus käytännössä vaikuta Bitcoiniin osakkeiden tavoin. Yhtiöiden kurssi on riippuvainen niiden kyvystä tehdä tulosta tulevaisuudessa. Koronavirus on alkanut aiheuttaa ongelmia tuotantoketjuissa, kun tehtaat seisovat Kiinassa.
Apple ja Microsoft sekä monet muut yhtiöt ovat alkaneet jo varoitella Q1-kvartaalin tuloksista. Autojen tuotanto alkaa hidastua ja pian myös monet muut asiat, kun pienet varastot ovat tyhjiä.
https://twitter.com/nonsellcom/status/1229625114162913280
Bitcoinilla ei ole sen sijaan varastoja, toimitiloja eikä toimitusjohtajaa vastaamassa tuloksesta. Bitcoin on digitaalinen protokolla, maksujärjestelmä sekä valuutta. Bitcoin-ohjelmisto pyörii tuhansilla tietokoneilla ilman maailmaa joka päivä – oli viruksia tai ei.
Koronavirus voi kuitenkin vaikuttaa sijoittajien sentimenttiin. Bitcoin on nykyisin myös monen ns. perinteisen sijoittajan ja hedge-rahaston portfoliossa. Kun tämä porukka alkaa panikoimaan, laidan yli lentävät ensin riskipitoisimmat assetit. Tämä tarkoittaa etenkin kryptovaluuttoja.
Viime päivien kryporomahdus voi hyvin olla osin tätä peruja tai sitten täysin sattumaa. Bitcoin voi nousta vaikka huomenna 5-10%, mikä todistaisi taas jotain muuta.
Tärkeää on se, että lasku pysähtyi 200 päivän keskiarvon kohdalle.
#bitcoin sees further losses today, and while we wicked below the 200 day MA it appears to be holding just above that line for now pic.twitter.com/lPvSOZ2uTQ
— Lark Davis (@TheCryptoLark) February 26, 2020
Tällä hetkellä noin 8700-8800 dollarin taso olikin eilen monelle ammattilaiselle ostopaikka. Olisi varsin harvinaista ja epätyypillistä, jos Bitcoinin kurssi syöksyisi selvästi alle 200 DMA:n pidemmäksi aikaa, kun kurssi vasta äskettäin ylitti sen.
Altcoinit ovat tuttuun tapaan kärsineet laskusta Bitcoinia enemmän. Tämä on johtanut Bitcoinin markkinaosuuden nopeaan kasvuun yli 64% tasolle. Poikkeuksia ovat Tezos ja Chainlink, jotka ovat muutenkin olleet erinomaisen vahvoja altcoineja viimeisen vuoden ajan.
Petteri Järvinen julkisti kirjan OneCoinista
Virtuaalivaluutta OneCoin on noussut viime kuukausina takaisin otsikoihin. Vyyhti alkoi purkautua marraskuun puolivälissä, jolloin OneCoinin perustaja Ruja Ignatovan veli alkoi puhua Yhdysvaltain viranomaisten kanssa.
Yle MOT julkaisi puolestaan tammikuussa videon otsikolla: OneCoin – Jättihuijauksen suomalaisuhrit.
Viranomaiset eivät ole olleet OneCoinin kimpussa Suomen päässä, mutta aihetta on seurannut vahtikoiran tavoin Petteri Järvinen. Hän on tutkinut OneCoinia huijauksena jo vuosien ajan ja raportoinut myös aiheesta blogiinsa.
Tällä viikolla Järvinen julkisti aiheesta myös kirjan: Onecoin – Suuri bittirahahuijaus.
Suomalaisilta huijattiin kryptovaluutalla jopa 50 miljoonaa: ”He uskoivat täysin, mitä rikoksesta epäilty kertoi” https://t.co/8cLIGcCMdw #Onecoin
— Petteri Järvinen 💻 (@petterij) February 26, 2020
Järvisen mukaan suomalaisilta on voitu huijata jopa 50 miljoonan euroa ilman rikostutkintaa. Hän kertoo, että Suomesta olisi ostettu jopa puoli tusinaa yli 100.000 euron hintaista koulutuspakettia.
Yksi syy kirjan tekemiseen oli Järvisen mukaan viranomaisten patistus. ”Kyllähän minä tämän kirjankin olen tehnyt sen takia, että viranomaiset ottaisivat nämä tapaukset haltuunsa”, hän kommentoi julkistamisen yhteydessä.
Kirjassa käydään OneCoinin osalta Suomen tapahtumat. Aiheestahan on käyty todella vilkasta keskustelua jo ainakin viisi vuotta, ja Järvinen on osallistunut myös OneCoinin rekrytilaisuuksiin. Kirjassa kerrotaan myös perustiedot Bitcoinista.
Kaikista syytöksistä huolimatta, tapaus OneCoin on edelleen auki. Perustaja Ruja Ignatova on edelleen teillä tietämättömillä, eikä hänen veljensä oikeudenkäynti ole päättynyt. Suomessa tutkintaa ei edes ole, kuten Järvinen päivittelee.
Osa OneCoinin johtajista on poistunut sen toiminnasta, mutta esimerkiksi Suomen maajohtaja Tommi Vuorinen kommentoi toiminnan olevan edelleen käynnissä normaalisti. ”Olen edelleen mukana toiminnassa, kuten kaikki muutkin jäsenet. Ketään ei ole huijattu, sivut ja tilit ovat auki ja kolikot tileillä.”, Vuorinen kommentoi Iltalehdelle Järvisen kirjajulkistuksen yhteydessä.
Lohkoketjuteknologiaa esiteltiin Simpsoneissa
Supersuosittu animaatiosarja Simpsonit pyörii edelleen! Vuonna 1989 käynnistynyt tv-sarja on edennyt jo 31. tuotantokauteen. Bitcoin on esiintynyt Simpsoneissa myös pari kertaa aiemminkin, mutta tällä kertaa keskityttiin kryptovaluuttojen toimintaan ja lohkoketjuteknologiaan eli DLT:hen.
Yllä oleva klippi on uusimmasta Simpsonit-jaksosta, jossa The Big Bang Theory -sarjasta tunnettu näyttelijä Jim Parsons selittää lohkoketjun ja kryptovaluuttojen toimintaa omaperäiseen tyyliinsä.
Bitcoin-sarjahan on tunnetusti ennustanut monia mielenkiintoisia tapahtumia alkaen mm. Donald Trumpin valinnasta presidentiksi. Uusimmassa jaksossa Simpsonit väittää tietävänsä kuka Satoshi on. Saa nähdä, pitääkö tämä kommentti vielä paikkansa!
Warren Buffett hylkäsi Bitcoinin – taas kerran
Warren Buffett on yksi maailman tunnetuimmista ja menestyneimmistä sijoittajista. Buffettilla on oma tyylinsä ja tietty tapa valikoida sijoitukset, eikä Bitcoin mahdu hänen ajatusmaailmaansa. Se on tullut viime vuosina selväksi miehen lausuntojen myötä jo useampaan otteeseen.
Buffett oli pari päivää sitten jälleen otsikoissa Bitcoiniin liittyen. Hänet nähtiin CNBC-kanavan haastattelussa, joka koski Buffettin sekä TRON-projektein vetäjän, Justin Sunin, tapaamista.
“I don’t own any cryptocurrency. I never will,” Warren Buffett tells @BeckyQuick. #AskWarren https://t.co/0VjIDJSi7L pic.twitter.com/il4cT2hWkP
— CNBC (@CNBC) February 24, 2020
Justin Sun voitti tapaamisen Buffettin kanssa ostettuaan sen hyväntekeväisyyshuutokaupasta usean miljoonan dollarin summalla. Sun tapasi sijoittajagurun muutaman muun kryptoalan vaikuttajan kanssa. Buffettin mukaan tapaaminen sujui hyvässä hengessä, mutta hänen kantansa pysyy samana.
”Cryptocurrency basically have no value. They don’t produce anything, so you can look at your little ledger item for the next 20 years, and it says you got X of this cryptocurrency and X of that. It doesn’t re-produce, it doesn’t deliver, it can’t mail you a check, it can’t do anything.” (Buffett yllä olevalla videolla)
Justin Sun lahjoitti Buffettille tapaamisen jälkeen bitcoineja, josta kryptoskenen väki tietysti innostui. Kuten yllä olevassa klipissäkin todetaan, Buffett ei kuitenkaan omista enää kryptovaluuttaa. Miksi näin?
Buffett antoi tapaamisen jälkeen Samsung Galaxy -puhelimensa hyväntekeväisyyteen, jonka mukana menivät myös miehen saamat bittirahat.
”Suomen Buffett” -tittelin saanut konkarisijoittaja Seppo Saario tietää kuitenkin paremmin. Hän kertoi äskettäin olevansa yksi Prasos Oy:n sijoittajista. Suomalainen Prasos pyörittää mm. Coinmotion ja Denarium-palveluita. Voit ostaa halutessasi yhtiön osakkeita Privanet-palvelun kautta.
Tullin Bitcoin-ongelmat
Yle uutisoi maanantaina mielenkiintoisesta Bitcoin-ongelmasta, joka koskee tällä hetkellä Suomen Tullia. Kyseinen laitos takavarikoi jo vuosia sitten 1666 bitcoinia suuren huumejutun yhteydessä. Bitcoinit ovat edelleen Tullin hallussa, siitä niitä ei ole osattu tai haluttu muuttaa euroiksi.
Kyse ei ole mistään pikkusummasta, sillä bitcoinien arvo on noin 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Tullilla on ilmeisesti miljoonien eurojen edestä bitcoineja sekä muita kryptovaluuttoja. Ne on saatu myös erilaisten takavarikoiden yhteydessä.
Ylen tekemä juttu oli kuitenkin todella omituinen. Voit katsoa sen tästä videosta.
Yle uutisissa juttua Bitcoinista. Tullilla on hallussaan 15 miljoonan euron arvosta bitcoineja, joita se ei halua tai osaa myydä. Ei saa kyllä Tullin ongelmasta tolkkua tämän jutun perusteella, miksi niitä ei voisi esim. Coinmotionin avustuksella myydä.https://t.co/qz1KZCcq7E
— Bitcoinkeskus (@BTCkeskus) February 24, 2020
Tullin mukaan se ei ole pystynyt myymään kryptovaluuttoja, koska pelkäisi niiden päätyvän rahanpesun välineeksi. Samassa uutisessa kuitenkin Coinmotionin edustaja Henry Brade toteaa, että tuollaisten summien myyminen OTC-palveluna ei olisi temppu eikä mikään.
Kaiken lisäksi, Tullin edustajan mukaan bittirahat aiheuttavat myös sille turvallisuusriskin. Kun asiasta kysyttiin tarkemmin, siihen ei saatu vastausta.
Miksi Tulli ei voi myydä kryptovaluuttoja esim. Coinmotionin kautta? Jos bitcoinien omistus on Tullille ”vaarallista” tai aiheuttaa muita riskejä, niin miksi omistuksista sitten kerrottiin Ylen varta vasten tekemässä uutisessa?
Tapaus aiheutti spekulointia siitä, onko Tulli mahdollisesti hukannut kolikoiden avaimet eikä niihin edes päästä käsiksi. Aika näyttää.
Ruotsi alkaa testaamaan e-kruunua
Suomi on valitettavasti jälkijunassa kryptovaluuttoihin liittyen monessa asiassa. Kuten on aiemminkin jo todettu, niin Verohallinto yritti esimerkiksi tuhota kryptotreidauksen vuonna 2018 täysin järjettömällä säädöksellä, joka saatiin onneksi korjattua alan aktiivien työn avulla.
Pankit ovat olleet vihamielisiä kryptosijoittajia ja yrityksiä kohtaan, eikä Suomen valtiolta ole myöskään tullut pahemmin avauksia aiheeseen liittyen. Samaan aikaan ympärillä tapahtuu. Esimerkiksi Virossa on puuhailtu oman valuutan kanssa, samoin Venäjällä.
Viime viikolla saatiin myös merkittäviä uutisia länsinaapurista: Ruotsi aloittaa testaamaan e-kruunua! Pilotti jatkuu aina helmikuuhun 2021 saakka.
Ruotsin keskuspankki on tehnyt töitä e-kruunun kanssa jo vuosia. Kun puhutaan keskuspankkien lanseeraamista krypto- tai digivaluutoista, käytetään termiä CBDC eli Central Bank Digital Currency. Monien mielestä nämä eivät täytä kryptovaluutan tunnusmerkkejä keskitetyn hallinnon vuoksi.
Ruotsi on hyvä aihio uudelle digivaluutalle, sillä käteistä käytetään siellä vähemmän kuin missään maassa. Maan keskuspankin (Riksbank) mukaan, uusi e-kruunu tulisi nimenomaan arkiseen käyttöön perinteisen kruunun rinnalle. Uusi e-kruunu on lohkoketjuteknologiaan pohjautuva digitaalinen valuutta.
Kuva: Flickr / Fortune Live Media
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja