Uutiset
27
joulu
crypto-news-27

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

27.12. Uutiskatsaus: SBF, Tesseract, Binance, Bitcoin, Miljardöörit

Sam Bankman-Fried siirrettiin Yhdysvaltoihin ja vapautui takuita vastaan. Coinmotion ja Tesseract ovat napit vastakkain korkotilipalvelussa ilmenneiden luottotappioiden vuoksi. Binance kaappasi konkurssiin ajautuneen Voyagerin. Bitcoinin louhintateho romahti Yhdysvaltain sään vuoksi. Kryptomiljardöörit ovat kärsineet valtavat tappiot vuoden 2022 aikana.

Sam Bankman-Fried siirrettiin Yhdysvaltoihin

FTX-pörssin romahduksesta on kulunut pian kaksi kuukautta. Kohussa ei ole nähty aivan ensimmäisten päivien jälkeen merkittäviä käänteitä, mutta kaksi viikkoa sitten alkoi vihdoin tapahtua.

Sam Bankman-Fried pidätettiin Bahaman poliisin toimesta 12. joulukuuta. Ajankohta oli vähintään mielenkiintoinen, sillä SBF oli hengaillut Bahamalla kuukauden päivät vapaalla jalalla. Juuri kun miehen oli tarkoitus todistaa Yhdysvaltain kongressin edessä, hänet siirrettiin bahamalaiseen selliin.

SBF oli pidätettynä Bahamalla hieman yli viikon ajan. Tämän jälkeen mies siirrettiin odotetusti Yhdysvaltoihin. Alla olevat kuvat jäävät osaksi finanssialan rikosten historiaa.

Istuuko Bankman-Fried tällä hetkellä amerikkalaisessa sellissä odottamassa tuomiotaan? Ei suinkaan. Mies on ”kotiarestissa” vanhempiensa miljoona-asunnossa. SBF päästettiin vapaaksi takuita vastaan, mutta tämäkin prosessi oli vähintään kummallinen.

FTX:n perustajalle lätkäistiin historian suurimmat takuut, 250 miljoonaa dollaria. Moni kuvitteli ensin tämän olevan summa, jonka SBF:n pitäisi kerätä kasaan. Ei suinkaan. Seuraavaksi uutisoitiin, että todellisuudessa SBF:n on maksettava vain 10 prosenttia takuusummasta. Lopulta tämäkään ei pitänyt paikkaansa.

SBF vapautui vanhempiensa hoiviin maksamatta penniäkään. Eikä maksanut kukaan muukaan. Uutispalvelu Coindeskin mukaan SBF pääsi vapaalle jalalle vain lupausta vastaan, että takuusumma maksetaan, jos mies ei ilmesty oikeuteen.

Bankman-Fried was simply released from custody on something called a personal recognizance bond. The personal recognizance bond contains Bankman-Fried’s solemn promise (and his parents’ promise) to pay the court $250 million if he fails to show up for trial at the appointed time. (Coindesk)

FTX-tapausta aktiivisesti seuraava BitBoy-kanava käsittelee aihetta alla olevalla videolla.

Videolta tulee ilmi myös uusi kummallisuus. Vapautuspäätöksen antanut tuomari päätti jäävätä itsensä tapauksesta potentiaaliseen eturistiriitaan vedoten. Tämä tapahtui vasta vapautustuomion antamisen jälkeen, joten tuomio jää siis voimaan.

Oma lukunsa on myös FTX:n maksettuna mainoskasvona toiminut Kevin O’Leary, jonka Bankman-Friedia puolustelevat kommentit ovat hämmentäneet jo viikkoja. O’Leary jatkoi samalla linjalla myös Yhdysvaltain kongressin edessä ja syytti tapahtuneesta Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhaoa.

Koko case FTX on ollut todella kummallinen alusta asti.

Viime viikolla saatiin myös uutisia muihin avainhenkilöihin liittyen. Alameda Researchin toimitusjohtaja Caroline Ellison ja FTX:n perustajajäsen Gary Wang ovat myöntäneet syyllisyytensä lukuisiin eri rikossyytteisiin ja toimivat yhteistyössä viranomaisten kanssa. Ellison nousi toimarin rooliin vasta elokuussa 2022, kun Sam Trabucco siirtyi syrjään. Trabucco on juuri nyt yksi etsityimmistä miehistä FTX-kohuun liittyen.

Coinmotion syyttää Tesseractia epärehellisestä toiminnasta

Kryptomarkkinaa tänä vuonna ravistelleet konkurssit ja romahdukset ovat pysyneet toistaiseksi poissa Suomen markkinoilta. Valitettavasti tähän tilanteeseen saatiin muutos reilu viikko sitten.

Helsingin Sanomat julkaisi 17.12. kohu-uutisen, jonka mukaan suomalaiset Coinmotion ja Tesseract ovat ajautuneet riitoihin korkotilipalvelusta.

Miten tämä liittyy vuoden 2022 konkursseihin? Siten, että Tesseract on ollut korkotilipalvelun toteuttaja käytännön tasolla eli lainannut Coinmotionin asiakkaiden rahat eteenpäin tuoton saamiseksi.

Äskettäin on tullut ilmi, että tästä lainaustoiminnasta on syntynyt luottotappioita. Detaljeja ei ole tiedossa, mutta Coinmotionin mukaan lainaustoiminnassa on tullut tappioita sekä kesäkuussa että marraskuussa. Näihin aikoihin markkinoilla on nähty useiden avaintoimijoiden ongelmia, kuten 3AC, Celsius, Genesis, jne.

Luottotappiot tarkoittavat suomennettuna sitä, että korkotilipalvelua käyttäneiden asiakkaiden rahoista on merkittävä osa menetetty tai jumissa konkurssioikeudenkäynneissä (tai muista syistä, esim. tapaus Genesis). Korkotilipalvelua on käyttänyt kolme prosenttia Coinmotionin asiakkaista.

Coinmotion on lähettänyt korkotilipalvelun käyttäjille tiedotteen viime viikolla. Yhtiö kertoo siinä olevansa ”äärimmäisen pettynyt Tesseractin läpinäkymättömään ja epärehelliseen toimintatapaan”. Coinmotion ei saanut tietoa Tesseractilta kesäkuun luottotappioista kuin vasta marraskuussa.

Korkotilipalvelusta on annettu myös ulospäin matalariskistä kuvaa. Tesseract on kertonut lainojen olevan ylivakuudellisia omilla verkkosivuillaan. Coinmotionin mukaan Tesseract ei ole myöskään hyväksyttänyt lainojen kaikkia vastapuolia kirjallisesti Coinmotionilla, kuten olisi pitänyt.

Tesseract on poistanut joulukuussa koko Twitter-tilinsä sekä blogipostauksen, jossa on kerrottu ylivakuuksista.

Mikä on sitten Tesseractin kanta asiaan? Yhtiön toimitusjohtaja Yichen Wu syttää edellä mainitussa Helsingin Sanomien haastattelussa Coinmotionia virheellisen tiedon levittämisestä ja väittää Tesseractin informoineen Coinmotionin suuntaan kaiken tarpeellisen. Yhtiöiden näkemykset ovat siis kaukana toisistaan.

Sekä Coinmotion että Tesseract ovat Suomen Finanssimaailman valvomia toimijoita. Fiva julkaisi viikko sitten myös oman lausuntonsa aiheesta. Se ei valitettavasti tuo lisävalaistusta aiheeseen. Finanssivalvonta kertoo olevansa yhteydessä alan toimijoihin, mutta sen tehtäviin ei kuulu puuttua yksittäisiin riita-asioihin

Lopuksi on hyvä alleviivata sitä, että uutinen liittyy vain korkotilipalvelun käyttäjiin. Nämä varat on käyttöehtojen mukaisesti siirretty Tesseractille, joka on vastannut palvelun toteutuksesta. Coinmotionissa olevat asiakasvarat ovat aina sataprosenttisesti tallessa ja erillä yhtiön muusta omaisuudesta, kuten Fivan regulaatio Suomessa edellyttää. Mitään riskiä niiden osalta ei ole olemassa.

Bitcoinkeskuksesta löytyy erillinen artikkeli suomalaisten palveluiden turvallisuuskäytännöistä.

Binance ostaa Voyagerin

Binance on tehnyt viime viikolla merkittävän kaappauksen Yhdysvalloissa. Uutisessa on kyse Binance US -pörssistä, joka on täysin itsenäinen toimijansa globaaliin Binance.com -pörssiin verrattuna. Binance US aikoo hankkia konkurssiin ajautuneen Voyagerin assetit ja asiakkaat itselleen.

Voyager Digital Ltd on pörssilistattu (Nasdaq) yhtiö, jolla on yli kolme miljoonaa asiakasta. Voyager Digitalin pörssikurssi on romahtanut noin 26 dollarin huipuista vain 0,035 dollariin.

Voyager ajautui ongelmiin jo aiemmin tänä keväänä johtuen peräti 650 miljoonan dollarin vakuudettomasta lainasta surullisen kuuluisalle 3AC:lle. Voyagerin asseteista käytiin jo huutokauppa syksyllä, mutta silloin voittajaksi nousi FTX. Binance US jäi tuolloin kakkoseksi.

FTX:n romahdus muutti tilanteen ja nosti Binance US:n voittajaksi. Kaupan arvo on hieman yli miljardi dollaria.

FTX:n romahdus on isossa kuvassa Binancea hyödyttävä asia. FTX oli yksi näkyvimmistä pelureista markkinoilla, joten SBF:n imperiumin kaatuminen vahvistaa Binancen markkinajohtajuutta entisestään. Yhtiöllä on myös merkittävästi varoja Voyagerin kaltaisten pelureiden hankkimiseksi.

Binancen niskaan on satanut valtavasti FUDia FTX:n romahduksen jälkeen. Yhtiön kimppuun ovat hyökänneet some-influensserit sekä lehdistö. Etenkin Reuters on ollut jo vuosia Binance-kohujuttujen pääjulkaisija.

Tarkoituksena oli selvästi yritys saada aikaan bank run eli asiakkaiden talletuspako Binancelle. Juuri tämä kaatoi Celsiuksen ja FTX:n. Binance koki pahimmillaan useiden miljardien kotiutukset yhden päivän aikana, mutta se oli ”business as usual” toimitusjohtaja CZ:n mukaan.

Binance-konsernin asema todennäköisesti vahvistuu yhä enemmän vuosien 2022–2023 karhumarkkinan aikana. Tutustu yhtiöön ja sen palveluihin tarkemmin Binance-oppaan avulla.

Bitcoinin louhintateho romahti Yhdysvaltojen säätilan vuoksi

Käydään seuraavaksi läpi kaksi uutista Bitcoin-louhintaan liittyen.

Bitcoin-verkon louhintateho eli hash rate romahti viime viikolla lähes 40 prosenttia vain muutaman päivän aikana. Hash rate on vaihdellut viime kuukausina noin 220–280 EH/s välimaastossa. Viime viikolla lukema romahti noin 160 EH/s tasolle.

Syynä romahdukseen oli Yhdysvaltoihin iskenyt hyytävä ilma. Lämpötilat romahtivat ennätyksellisen alas, minkä takia sähköverkko alkoi kuormittua asuntojen lämmittämisen myötä.

Suurin osa Yhdysvalloissa olevista louhintafarmeista sijaitsee Teksasissa. Louhintafirmat päättivät yhteistuumin vetää töpselit seinästä, jotta niiden käyttämä sähkö saatiin kotitalouksien käyttöön. Tämän vuoksi globaali hash rate putosi lähes 40 prosenttia.

Romahduksesta voidaan päätellä kaksi asiaa. Yhdysvaltojen osuus globaalista Bitcoinin louhinnasta on kiistatta lähes puolet. Tässä on tapahtunut valtava muutos, joka käynnistyi kesän 2021 Kiinan louhintabännistä. Toinen päätelmä on se, että Bitcoinin verkko (tai sen turvallisuus) eivät lamaannu valtavista hash raten muutoksista.

Yhdysvalloista saatiin myös huonoja uutisia liittyen maan louhintafarmeihin. Jo pidempään vaikeuksissa ollut Core Scientific hakeutui viime viikolla konkurssiin. Core Scientific on Yhdysvalloissa pörssilistattu yhtiö. Sillä on yli 140.000 louhintarigiä, ja yhtiö hallitsee arviolta jopa 10 prosenttia koko Bitcoinin louhintakapasiteetista.

Vuosi 2022 on ollut todella vaikea louhintayhtiöille. Moni investoi liian suurella velalla uuteen laitteistoon vuoden 2021 aikana. Tämä on johtanut kiristyvään kilpailuun samaan aikaan kun Bitcoinin kurssi on romahtanut. Lopputuloksena mainereiden tuotot ovat supistuneet murto-osaan aiemmasta.

Kryptosektorin rikkaimmat menettäneet 116 miljardia tänä vuonna

Jokainen kryptosijoittaja on kärsinyt tänä vuonna isot tappiot. Oli kyse sitten yksityissijoittajista, hedge-rahastoista, pörsseistä tai louhintafirmoista. ”Kryptotalvi” on ollut ankara kaikille. Se on ollut todella julma sektorin rikkaimmille henkilöille, jotka ovat menettäneet Forbesin laskujen mukaan peräti 116 miljardia dollaria. Ei siis miljoonaa vaan miljardia.

Alla on lista kryptoskenen rikkaimmista sijoittajista ja heidän tappioistaan. Kuva on peräisin tästä Forbesin artikkelista.

forbes richlist

Puolet tappioista voidaan laittaa yhden miehen nimiin. Binancen perustaja Changpeng Zhao on menettänyt Forbesin arvioiden mukaan lähes 60 miljardia dollaria noin 65 miljardin omaisuudestaan. Tämä hiuksia nostattava tappio perustuu Forbesin arvioon CZ:n Binance-omistusten nykyarvosta.

Todennäköisesti 60+ miljardin dollarin sulaminen on yläkanttiin, mutta Zhao lienee hyvin lähellä ykkössijaa siitä huolimatta. Hyvänä kakkosena tulee FTX-pörssin romahduksessa lähes varattomaksi muuttunut Sam Bankman-Fried.

SBF omisti ison osan FTX ja Alameda Reserach -yhtiöistä. Forbesin arvion mukaan potti oli arvoltaan 24 miljardia dollaria. Nyt näiden yhtiöiden arvo on nolla. SBF:n kollega Gary Wang on myös pudonnut lähes kuuden miljardin dollarin omaisuudesta nollaan täysin samasta syystä.

Kärkisijoille mahtuu myös Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong. Yksi maailman suurimmista pörsseistä on ollut rajussa alamäessä osakemarkkinoilla. Coinbasen osake on pudonnut 85 prosenttia vuonna 2022. Sen markkina-arvo on nyt jopa pienempi kuin Dogecoinin.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!