Uutiset
27
joulu
ftx pörssin romahdus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

27.12. Markkinakatsaus: Hiljaiselo kryptomarkkinassa jatkuu

Bitcoinin kurssi on sahannut edeltävän viikon paikallaan, eikä altcoineissakaan ole nähty merkittäviä muutoksia. Solana ja BNB Chain ovat tunnetuista älysopimusalustoista suurimmassa alamäessä DeFi-sektorissa.

Bitcoinin kurssi sivuttaisliikkeessä

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 16.800 dollaria. Tämä lukema ei ole muuttunut viikossa käytännössä mihinkään. Bitcoinista on tullut joulukuun lopulla suorastaan stablecoin 16.800–16.900 dollarin välimaastoon.

Alla oleva grafiikka näyttää kurssiliikkeet päiväkynttilöillä edeltävän kolmen kuukauden ajalta.

btc-1227

Bitcoinin kurssi ei ole liikkunut yli prosenttia suuntaan tai toiseen seitsemään päivään. Kun katsotaan koko joulukuuta, kurssi on liikkunut 27 päivästä peräti 17 päivänä alle prosentin. Bitcoinin volatiliteetti on juuri nyt matalammalla kuin koskaan sen historiassa.

Yllä oleva kurssigraafi näyttää hyvin sen, että Bitcoinin sivuttaisliike alkoi jo marraskuun alussa. Markkina romahti silloin FTX-pörssin vuoksi. Tämän jälkeen kursseista ei ole ollut mitään mielenkiintoista raportoitavaa. Kuvan alareunassa näkyvät volyymitolpat ovat myös matalalla, eli Bitcoinin treidaus on nyt todella vähäistä.

Osakemarkkinan puolella on odoteltu jo viikon päivät ns. joulupukkirallia. Tämän taustalla on ammattisijoittajien tarve balansoida portfoliota vuoden lopulla. Käteispositiot eivät voi olla liian suuria, joten rahastojen on pakko ostaa jotain sijoituksia saadakseen portfoliot ojennukseen Q4:n lopulle.

Tämä paine on johtanut usein osakkeiden nousuun vuoden viimeisellä treidausviikolla. Toistaiseksi joulupukkia ei ole näkynyt, joten Bitcoinin arvo ei ole saanut osakkeilta vetoapua. Pieni loppukiri vuoteen on kuitenkin mahdollista.

Isossa kuvassa mikään ei ole muuttunut marraskuun alun jälkeen. Suurin osa sijoittajista uskoo karhumarkkinan pohjan olevan paljon nykyistä alempana, joten harva haluaa ottaa näkemyksiä nousun puolesta. Myös osakemarkkinoiden laskua pidetään hyvin todennäköisenä tulevien kuukausien aikana.

Viime viikkojen sivuttaisliike jatkuu mitä todennäköisimmin myös vuoden 2023 puolelle.

Altcoineissa ei suuria liikkeitä

Altcoin-markkina on seurannut viime viikot Bitcoinin sivuttaisliikettä. Koko kryptomarkkina on vaipunut horrokseen, eivätkä edeltävät seitsemän päivää ole tarjonneet suurempaa mielenkiintoa. Bitcoinin markkinaosuus on myös tasaantunut 42 prosentin tuntumaan.

Alla on lista markkinoiden top 15 -kryptovaluutoista ja niiden kurssikehitys Bitcoiniin verrattuna.

alts-1227

Kuten listasta näkyy, yksikään top 15 -kryptoista ei ole noussut tai laskenut Bitcoiniin verrattuna kymmentä prosenttia. BNB:n miinus 2,3 prosenttia on suurin lasku, ja Litecoinin +7,6 prosenttia suurin nousu.

Listan ulkopuolelta voidaan nostaa esiin Solana, jonka natiivitoken SOL on pudonnut jo ulos top 15 -rankinglistalta. Solana on kärsinyt enemmän kuin mikään muu kryptovaluutta FTX:n romahduksen jälkeen – jos ei lasketa FTX:n omaa FTT-tokenia.

FTX ja Alameda olivat Solanan suuria tukijoita. Sen ekosysteemistä katosivat ensin sijoittajat, ja nyt myös suurimmat NFT-kokoelmat ovat vaihtamassa maisemaa.

Solana oli yksi vuoden 2021 parhaista sijoituskohteista. Nyt Solanan kurssi on lähes 96 prosenttia miinuksella marraskuun 2021 ATH-luvuista. Solana ei ole vielä täysin kuollut ja kuopattu, mutta vaikea nähdä miten projekti nousisi tästä ahdingosta merkittäväksi älysopimusalustaksi.

Top 100 -lista ei tarjoa myöskään suurempaa draamaa. Koko listalla on vain yksi kolikko, jonka kurssi on noussut yli 15 prosenttia Bitcoiniin nähden. Kyseessä on Terra Luna Classic eli ticker LUNC. Terra Luna Classicin kurssi on noussut yli 35 prosenttia Bitcoinin verrattuna. Nousun taustalla ei ole mitään muuta kuin puhdasta spekulointia.

Terra Luna Classic on siis vanhan Terra-lohkoketjun token. LUNA-ticker on puolestaan kolikko, joka on toukokuussa 2022 luodun uuden Terra-ekosysteemin natiivitoken. Mielenkiintoista on se, että ”kuollut” Terra Classic -token on markkina-arvoltaan uutta Luna-tokenia suurempi.

DeFi-sektorin likviditeetti putosi alle 40 miljardin

DeFi-sektori on ollut tasaisessa alamäessä koko vuoden 2022 ajan seuraten muuta kryptomarkkinaa. Sen likviditeettiä kuvaava TVL on liikkunut myös viime viikot sivuttain – aivan kuten Bitcoinin ja altcoinien kurssit. Nyt TVL on jo valunut alle 40 miljardin dollarin rajan.

DeFi-sektorin likviditeetti on ollut alle 40 miljardin dollarin edellisen kerran helmikuussa 2021. Tästä on pian kaksi vuotta aikaa. Valitettavasti mitään merkkejä uudesta noususta ei ole näkyvissä.

DeFi-protokollien top 10 -listalla on nähty pientä liikehdintää kärkisijojen osalta. Makerin TVL on laskenut lähes kymmenen prosenttia, minkä ansiosta Lido on kirinyt sen kiinni. Näiden kahden TVL:ssä on niin pieni ero, että listan ykköspaikka vaihtelee tunnin välein.

Älysopimusalustojen listalla on myös muutoksia top kolmosessa. Nykyisin BNB Chain -nimellä tunnettu Binance Smart Chain on pudonnut ensimmäistä kertaa kakkossijalta kolmoseksi. BNB Chainin TVL on laskenut peräti 29 prosenttia kuukauden aikana. Platformien akkospaikan on napannut haltuunsa Tron.

defi-prot-1227

Mainitsimme tämän viikon uutiskatsauksessa Binanceen kohdistuvista hyökkäyksistä. Nämä ovat vaikuttaneet selvästi sekä BNB-tokenin kurssiin että BNB Chainin suosioon.

Edellä mainittu Solana on menettänyt 15 prosenttia likviditeettiään viikon aikana. Solanan TVL oli parhaimmillaan yli 10 miljardia dollaria – nyt se on vain hieman yli 200 miljoonaa. Kyseessä on kyllä huikea romahdus.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kryptomarkkina on tuskin koskaan ollut näin hiljainen kuin edeltävän seitsemän päivän aikana!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.