Uutiset
27
loka
bitcoin-markkinat

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

27.10. Uutiskatsaus: Markkinat, Kiina, Libra, Bakkt, Bitmain, Konsensus Network

Sunnuntain uutiskatsauksen pääaiheena on Bitcoinin suorastaan järisyttävä kurssinousu. Mistä se oikein johtui? Mark Zuckerberg oli Yhdysvaltain kongressin kuultavana Libraan liittyen. Bakktin volyymit ovat olleet kovassa nousussa. Bitmain avaa maailman suurimman louhintafarmin. Konsensus Networkilta saadaan pian ulos uusi suomenkielinen kirja.

Markkinakatsaus: Bitcoinin kurssi raketoi historiallisesti

Otsikoimme viime viikon markkinakatsauksen ”Bitcoin-rintamalta ei mitään uutta”. Tällä viikolla tilanne on kuitenkin toinen, vihdoin ja viimein. Kulunut viikko on ollut täynnä draamaa, ja sijoittajat ovat käyneet läpi koko tunneskaalan parin päivän aikana.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle keskiviikkona. Bitcoinin kurssi oli pyörinyt 7800-8500$ välillä kuukauden päivät, kunnes nopea romahdus vei kurssin alas lähes 7000 dollarin tasolle. Sijoittajien pitkään jatkunut alakulo voimistui, ja yhä useampi guru alkoi puhua jo paluusta 6000 dollarin kurssitasolle.

Tämä oli todennäköisesti yksi syy sille, mitä perjantaina tapahtui. Bitcoinin kurssi raketoi yhden historiansa suurimmista nousuista 24h aikana. Kyseessä oli noin 7400$ -> 10500$ nousu eli 42%! Tällaisia liikkeitä ei nähty edes vuoden 2017 hurjimman rallin aikana.

bitcoin-kurssi-2019-10-27

Perjantain nousu oli niin raju, että edellisen kerran vastaavia lukemia on kellotettu vuonna 2011. Kurssi palautui lauantaina jo alle 9000 dollarin, mutta nyt ollaan jälleen kuvassa näkyvällä support/resistanssi -tasolla.

Kurssimuutoksen syynä oli todennäköisesti kolme eri asiaa. Ensinnäkin, rajusti kasvanut shorttien määrä tarjosi manipuloijille hyvän ns. short squeeze –aihion. Käytännössä Bitcoinin kurssia manipuloidaan aina päin vastaiseen suuntaan, kun yleinen sentimentti on.

Samaan aikaan markkinoille saatiin uutisia Kiinasta. Maan presidentti Xi antoi julkisen lausunnon, jonka mukaan Kiinan tulee panostamaa merkittävästi lohkoketjuteknologiaan lähitulevaisuudessa.

Moni osti Bitcoinia tämän uutisen pohjalta, vaikka kyseessä on tavallaan fake news. Kiinan panostus blockchainiin on ollut tiedossa jo vuosien ajan, eli Xi:n kommentti ei ole mitään mullistavaa. Toiseksi, Kiina on bännännyt yhä ICO:t ja kryptovaluuttapörssit.

Kiina hyväksyy käytännössä vain (pian julkaistavan) valtiollisen kryptovaluutan. Jos Kiina sanoo tukevansa lohkoketjuja, se on ko. maan näkökulmasta aivan eri asia kuin Bitcoinin tukeminen. On mielenkiintoista nähdä, mitä vaikutuksia Kiinan presidentin lausunnolla on pidemmällä tähtäimellä.

DataDashin Nicholas Merten käy lyhyesti läpi tätä aihetta alla olevalla videolla. Kannattaa katsoa tuo reilun 10 minuutin video läpi, niin ymmärrät perjantain tapahtumat paremmin.

Yleisen manipuloinnin ja Kiinan lisäksi myös Edward Snowden heitti vielä lisää vettä myllyyn Twitterissä. Snoweden twiittasi kuvan mystisestä 4chan -kanavan anonyymista ennustajasta, josta myös Bitcoinkeskus uutisoi äskettäin. Snowdenin twiitti on saanut lähes 10k uudelleentwiittausta ja 40k tykkäystä.

Kyseinen anonyymi viesti on ennustanut Bitcoinin kehityksen täsmälleen oikein joulukuusta 2019, ja sen mukaan kurssi saavuttaisi 16.000 dollarin tason lokakuussa 2019. Snowdenin twiitti sai monen innokkaan uskomaan ennustuksen toteutumiseen, mikä vauhditti todennäköisesti Bitcoinia satoja dollareita rallin loppupäässä.

Kyseessä oli siis perinteinen kurssimanipulaatio, jonka ajankohta ei varmasti ollut sattumaa (Kiina-uutiset). Tällä hetkellä markkinat ovat odottavassa tilassa. Kurssi ei romahtanut takaisin vaan palautui 9400-9500$ support-tasolle. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Markkinakatsaus: altcoinit

Olemme uutisoineet altcoinien hitaasta noususta viime viikkoina useampaan kertaan. Bitcoinin markkinaosuus saavutti huippunsa reilussa 70 prosentissa, josta se on pudonnut noin prosenttiyksikön viikkotahtia.

Kuluneella viikolla nähtiin jo 65-alkuisia lukuja ennen perjantain rajua rallia. Bitcoinin 42% suuruinen raketointi oli kuitenkin liikaa altcoineille, jotka jäivät auttamatta jälkeen tässä nykäisyssä. Bitcoinin markkinaosuus nousi hetkessä pari prosenttiyksikköä 68% yläpuolelle. Lukema on artikkelin kirjoitushetkellä 68,3%.

Altcoinit nousivat toki dollareissa mitattuna ylöspäin perjantaina. Bitcoinin nousu (tai lasku) vaikuttaa aina koko markkinaan.

Edellä mainittu Kiina-uutinen vaikutti selvästi kahteen merkittävään altcoiniin: NEO ja Ontology. Itse asiassa, uutisen olisi pitänytkin vaikuttaa vain sellaisiin projekteihin, joilla on selkeitä Kiina-kytköksiä.

NEO ja Ontology ovat tällä hetkellä 25-30% nousussa (24h) Bitcoiniin ja muuhun markkinaan nähden. On mielenkiintoista nähdä, saavatko nämä projektit jatkossa nostetta Kiina-uutisista, vai onko kyseessä ainoastaan lyhytaikainen pumppaus.

Chainlink näyttää edelleen erittäin vahvalta. Sillä on todella laaja tuki myös tunnettujen tubettajien taholta ja projekti etenee hyvää tahtia. LINK voi hyvinkin olla yksi parhaimmista sijoituksista myös vuonna 2020. Se on ehdottomasti sitä jo tänä vuonna.

Mark Zuckerberg oli kongressin kuultavana

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg oli tällä viikolla Yhdysvaltain kongressin kuultavana. Istunto kesti peräti kuusi tuntia, minkä aika Zuckerbergiltä tentattiin yhtä sun toista Facebookiin sekä Libraan liittyen.

Jos joku lukijoista on elänyt tynnyrissä, niin kuuleminen liittyi siis Libraan, joka on Facebookin lanseeraama kryptovaluutta. Käytännössä kyse on laajemmasta konsortiosta yrityksiä, ja Facebook on vain yksi kanavista, joissa kyseistä valuuttaa käytettäisi. Lue tarkemmin tästä oppaasta.

Facebookia grillattiin tästä aiheesta jo aiemmin, heinäkuun lopulla. Tuolloin senaatin edessä istui David Marcus, mutta nyt itse Zuckerberg oli kutsuttu paikalle.

Aiheesta uutisoi myös Helsingin Sanomat:

helsing-sanomat-2019-10-27-zuckerberg
Kuvakaappaus HS:n artikkelista.

Zuckerber oli lausunnoissaan varsin sovitteleva ja korosti Libran hyviä puolia. Hän kirjoitti julkaisussaan myös Kiinan uhasta.

Kuten edellä jo uutisoitiin, Kiina panostaa lohkoketjuteknologiaan merkittävästi. Tämän lisäksi maa aikoo tuoda markkinoille oman versionsa Librasta, jota käytettäisiin Kiinan omissa mobiiliappseissa. Jos Yhdysvallat ja Eurooppa torppaavat Libran, se avaa Kiinalle entistä leveämmän tien ottaa muuta maailmaa haltuunsa.

Libran tie on ollut kesäkuun julkistamisesta lähtien kivinen. Uutisoimme viikko sitten projektin saamista takaiskuista, kun mm. PayPal ja Mastercard siirtyivät sivuun.

Zuckerberg jopa kommentoi kongressin käsittelyssä, että hän olisi valmis lykkäämään Libran käyttöönottoa.

Tällä hetkellä monien maiden ja päättäjien suhtautuminen on nihkeää. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun Kiinan oma digivaluutta lanseerataan ulos. Eurooppa ja Yhdysvallat ei voi vain katsella sivusta ja jäädä tästä kehityksestä jälkeen.

Bakkt-volyymit valtavassa kasvussa

Bakkt on ollut viime aikoina lähinnä kirosana kryptovaluuttasijoittajille. Kyseessä on siis amerikkalaisen ICE:n (Intercontinental Exchange) omistama palvelu. ICE omistaa myös New Yorkin pörssin sekä lukuisia muita finanssialan toimijoita.

Bakkt-palvelua on yritetty saada markkinoille jo vuoden ajan, mutta lanseeraus tapahtui vihdoin kuukausi sitten. Kyseessä on uusi etappi kryptotreidauksessa, sillä Bakkt tarjoaa bitcoin settled -futuureja perinteisten cash settled -futuurien sijaan.

Futuuri on käytännössä instrumentti, jonka avulla osapuolet lyövät vetoa kurssista ajanhetkellä X. Bakktin tapauksessa hävinnyt osapuoli joutuu maksamaan Bitcoineilla, eikä dollareilla. Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että palvelun suosio luo kysyntää markkinoille Bitcoineista.

Bakktin vaisu käynnistyminen oli syy Bitcoinin kuukausi sitten nähtyyn romahdukseen. Palvelun volyymit ovat olleet maltillisia viime viikot, mutta nyt on alkanut tapahtua.

https://twitter.com/BakktBot/status/1188081349875453953

Palvelun volyymi suorastaan räjähti 23. lokakuuta, jolloin Bitcoinin kurssi romahti lähes 7000 dollariin. Vahva meno jatkui myös torstaina ja perjantaina, jolloin palvelussa rikottiin taas huikeita ennätyksiä. Artikkelin kirjoitushetkellä ei ole vielä tietoa 26.10. päivän luvuista.

Voit seurata Bakktin volyymia @BakktBot -tilin kautta.

Bakktin todella raju volyymipiikki voi olla yksi osatekijä viime päivien raketoinnissa, sillä futuurit ovat vain Bitcoin-pohjaisia.

Bitmain avasi maailman suurimman louhintafarmin Texasiin

Kiinalainen laitevalmistaja Bitmain ei ole ollut hetkeen uutisotsikoissa. Uutisoimme Bitmainin tilanteesta paljon vuosi sitten, jolloin yhtiön taloudellinen tilanne huononi rajusti. Bitmainin yritys päästä Hong Kongin pörssiin meni myös pieleen, minkä lisäksi se teki rajut tappiot.

Bitmain on yksi kryptomarkkinoiden suurimmista pelureista. Yhtiön perustaja Jihan Wu on ollut mm. tärkeä tukipilari Bitcoin Cashin taustalla. Bitmain maksoi myös tästä yhteistyöstä kalliisti, sillä sen holdaamat BCH-kolikot pudottivat hurjasti arvoaan vuoden 2018 aikana.

Yhtiöllä oli lähes monopoliasema ASIC-louhijoiden valmistuksessa aina vuoteen 2018 saakka. Pitkä ”kryptotalvi” sekä vanhentunut laitekanta aiheutti Bitmainille valtavat tappiot. Yhtiö hävisi vielä vuoden 2019 ensimmäisinä kuukausina 625 miljoonaa dollaria.

Bitmain omistaa myös maailman suurimpiin kuuluvat Bitcoin ja Bitcoin Cash -louhintasyndikaatit. Molempien valuuttojen kurssinousu vuonna 2019 on parantanut merkittävästi yhtiön kannattavuutta. Sen lisäksi Bitmain on saanut ulos uutta laitteistoa vastaamaan kilpailijoiden tuotteita. Tällä hetkellä tilanne näyttää huomattavasti valoisammalta.

bitmain-shop
Kuvassa Bitmainin uusia Antminer-louhijoita (shop.bitmain.com)

Nyt Bitmain on ottanut ison askeleen myös Yhdysvalloissa ja avannut maailman suurimman louhintafarmin. Tällä hetkellä valmiina on 25 MW:n suuruinen laitos, ja 50 MW:n fasiliteetit ovat työn alla. Kyseinen laitos voi skaalautua jopa 300 MW:n suuruiseksi.

Bitmainin panostus maailman suurimmaksi luokiteltuun louhintafarmiin on 500 miljoonan dollarin luokkaa. Se tuo myös satoja työpaikkoja Texasin Rockdaleen.

Kyseessä on myös mielenkiintoinen päänavaus Yhdysvalloissa. Toistaiseksi maa on vasta parin prosentin tekijä globaalissa louhinnassa, josta Kiinalla on noin 70% osuus.

Konsensus Network julkaisee uuden kirjan

Suomalaista kryptokulttuuria vahvasti eteenpäin vievä Konsensus Network on ollut ahkerana. Yhteisö sai äskettäin valmiiksi Bitcoin-standardin, joka on suomalainen käännös Saifedean Ammousin loistavasta Bitcoin standard -teoksesta. Samalla julkaistiin myös lastenkirja Bitcoin-raha, joka on mainio teos myös hieman vanhemmille.

Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus.

Täällä viikolla saatiin taas uutisia julkaisurintamalta. Konsensus Network työstää käännöstä norjalaisen Knut Svanholmin teoksesta Sovereignty through mathematics. Suomalainen käännös on mainio: Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus.

Svanholmin kirja käy läpi mm. seuraavia teemoja:

  • Mikä tekee Bitcoinista niin poikkeuksellisen?
  • Mikä erottaa Bitcoinin rahasta, joka on ollut olemassa ennen sitä?
  • Miten raha määritellään?
  • Miten inflaatio toimii?

Ja niin edelleen. Kyseessä on varmasti hyödyllinen teos kaikille kryptovaluutoista kiinnostuneille.

Voit tilata kirjan nyt ennakkoon 10% alennuksella! Hinnaksi tulee ennakkotilaajalle €19,98 (normaalihinta €21,98). Bitcoinilla maksettaessa saat vielä 10% lisäalen.

Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus sekä muut Konsensus Networkin teokset ovat myös hyviä ideoita joululahjaksi. Bitcoinkeskus tulee myös esittelemään tämän tuotannon tarkemmin vuoden lopulla.

 


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *