Tesla myi yllättäen kolme neljäsosaa bitcoineistaan. Suomen Tulli on saanut vuosia kestäneen Bitcoin-myyntiprosessin päätökseen. Polygonin lanseeraama zkEVM on merkittävä kehityaskel Ethereum Layer 2 -ratkaisujen kentässä. SEC hyökkää useita kryptovaluuttoja sekä Coinbasea kohtaan. Bitcoin Mining Council julkaisi uuden raportin Bitcoinin louhinnasta.
Sisällysluettelo
Tesla myi 75 % bitcoineistaan
Tämän viikon katsaus aloitetaan uutispommilla, jonka pudotti Tesla. Maailman johtava sähköautonvalmistaja ilmoitti viime viikolla myyneensä 75 prosenttia bitcoineistaan. Kauppahinta oli 936 miljoonaa dollaria. Uutinen annettiin Q2-raportin yhteydessä.
Teslan bitcoin-kaupat tulivat yllätyksenä alaa seuraaville. Miksi yhtiö sitten luopui lähes kaikista bitcoineistaan? Elon Muskin mukaan syy oli Kiinan lockdownien aiheuttama epävarmuus, minkä vuoksi Teslan piti vahvistaa käteispositiotaan.
Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta löytyy analyysi tapahtuneesta. Katso kyseinen video alla olevasta upotuksesta.
Tehdään seuraavaksi lyhyt yhteenveto Teslan Bitcoin-omistuksista.
Yhtiö hankki vuoden 2021 alussa 48.000 bitcoinia 1,5 miljardilla dollarilla. Moni on saattanut jo unohtaa, että Tesla myi kokeiluluontoisesti 10 prosenttia eli 4800 bitcoinia jo keväällä 2021. Kauppahinta oli tuolloin 272 miljoonaa dollaria.
Tämä tarkoittaa sitä, että Teslalla oli 43.200 bitcoinia ennen viime viikon julkistusta. Jos tästä myytiin 75 prosenttia, se tarkoittaa 32.400 bitcoinia. Näin ollen Teslan taseessa olisi vielä 10.800 bitcoinia arvoltaan noin 230 miljoonaa dollaria. Teslan positio on myyntien jälkeenkin toiseksi suurin julkisista pörssiyhtiöistä. Edellä on vain Microstrategy.
Elon Musk ei ole tiettävästi myynyt omia bitcoinejaan. On vaikea sanoa, olisiko Musk dumpannut myöskään Teslan bittirahoja, jos päätös olisi ollut yksin hänen. Miljardööri ei ole sulkenut pois mahdollisuutta, että Tesla tekisi uusia Bitcoin-hankintoja tulevaisuudessa.
Teslan myynnillä ei ole suurempaa merkitystä isossa kuvassa. Moni uskoi Teslan esimerkin houkuttavan muitakin pörssiyhtiöitä Bitcoin-holdaajiksi, mutta tämä ei koskaan toteutunut. Pörssiyhtiöt eivät ole vielä laajemmin valmiita Bitcoin-sijoittajiksi.
Todennäköisesti kolme merkittävää syytä ovat ESG, regulaatio sekä kirjanpito. Bitcoinin tehonkulutus on ongelma yrityksille, joiden päätöksiä ESG:n kriteerit ohjaavat. Alan regulaatio on myös murroksessa, mikä luo epävarmuutta. Bitcoinin arvonmuutokset aiheuttavat myös päänvaivaa kirjanpidossa.
Suomen Tullin bitcoinit on myyty
Suomen Tullin vuosia kestänyt prosessi on virallisesti ohi! Tullin kuuluisat bitcoinit on nyt myyty. Tästä saatiin viime viikolla vahvistus.
RIP Tullin bitcoinit. Nyt ne on vihdon myyty.https://t.co/gTr79cKtg1
— Bitcoinkeskus (@BTCkeskus) July 21, 2022
Tullilla on ollut hallussaan 1889 bitcoinia jo vuonna 2016 tehdyn huumetakavarikon jälkeen. Lainvoimainen tuomio tapauksesta saatiin vuonna 2017. Tulli on suunnitellut bittirahojen myyntiä jo vuodesta 2018 lähtien.
Prosessi on kestänyt syystä tai toisesta todella kauan. Tänä keväänä se siirtyi korkeammalle prioriteetille, kun keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ehdotti bitcoinien lahjoitusta Ukrainalle. Tämä käynnisti selvitystyön, johon haettiin kuittausta aina Sauli Niinistöltä asti.
Juridiset haasteet estivät bitcoinien suoran lahjoituksen, joten ne piti myydä euroiksi. Tehtävään valittiin suomalaiset Coinmotion sekä Tesseract. Myynnit aloitettiin toukokuun lopulla, ja uutisoimme tästä myös kaksi kuukautta sitten Bitcoinkeskuksessa.
Taloussanomat uutisoi viime viikolla, että Tulli sai kaupoista 46,5 miljoonaa euroa. Tästä voidaan laskea keskihinnaksi 24.616 euroa. Se on huomattavasti viime syksyn huippua matalampi, mutta eivät myynnit sentään aivan kuopan pohjalle osuneet. Realisoinneista saadut varat on tilitetty jo valtiolle. Se ohjaa eurot Ukrainan suuntaan.
Tullin Bitcoin-kaupat ovat kirvoittaneet kiukkuisia kommentteja some-alustoilla. Moni olisi halunnut siirtää bittirahat valtion taseeseen, jossa niiden arvo olisi voinut moninkertaistua tulevina vuosina. Ukrainaa olisi voitu tukea euroilla lisäbudjeteista ja jättää bitcoinit rauhaan.
Ilmeisesti tämä skenaario ei ollut missään vaiheessa mahdollinen. Tullin bitcoinit olisivat menneet myyntiin joka tapauksessa. Ukrainan avuntarve sai lähinnä päättäjät tekemään asialle jotain.
Tullilla on vielä 90 bitcoinia sekä (pieniä määriä?) muita kryptovaluuttoja, mutta niitä koskevista rikosasioista ei ole tullut vielä oikeuden päätöksiä. Nämäkin kolikot menevät todennäköisesti myyntiin.
Polygon julkaisi zkEVM-ratkaisun
Ethereumin skaalausratkaisuna tunnettu Polygon julkisti viime viikolla merkittävän teknologisen ratkaisun: zkEVM. Kyseessä on tärkeä etappi ns. Layer 2 -ratkaisujen teknologisessa kehityksessä. Avataan ensin hieman taustaa.
Ethereum on markkinoiden johtava älysopimustalusta. Sen ongelmana on hyvin rajallinen kapasiteetti. Tämä ei ratkea vielä tulevan The Merge -päivityksen kautta. Edes sharding-teknologian käyttöönotto ei riitä vielä ratkaisemaan kaikkia skaalaustarpeita.
Tämän vuoksi Ethereum tarvitsee skaalausapua Layer 2 -ratkaisuilta. Myös Bitcoin hyödyntää Layer 2 -ratkaisua, mikä tunnetaan nimellä salamaverkko. Ethereumin johtavat Layer 2 -ratkaisut ovat Arbitrum ja Optimism.
Sekä Arbitrum että Optimism käyttävät Optimistic Rollups -teknologiaa. Ideana on niputtaa paljon transaktioita yhteen ja lähettää näitä koskeva informaatio sitten Ethereumin pääketjuun ns. hyväksyntää varten. Näin voidaan hyödyntää Ethereumin turvallisuutta mutta tarjota samalla skaalautuvuutta Layer 2:n päällä.
Teknologian kilpaileva vaihtoehto on ZK-Rollups. Sen käyttö on ollut tähän asti rajoitettu vain simppeleihin transaktioihin, ei älysopimuksiin. Polygonin lanseeraus muuttaa asian. Alla oleva Hashoshi-kanavan video tarjoaa hyvän yleiskuvan.
Kirjaimet ZK viittaavat Zero Knowledge -teknologiaan. Lyhyesti sanottuna ZK mahdollistaa saman minkä em. Optimistic Rollups mutta ilman transaktiodatan lähetystä. ZK:n avulla voidaan siis lähettää pelkkä kuittaus siitä, että data on validia, lähettämättä itse dataa.
EVM on puolestaan Ethereum Virtual Machine. Se on prosessori, joka suorittaa kaikki Ethereum-alustan älysopimukset. Polygonin zkEVM tarkoittaa siis ZK-teknologiaa hyödyntävää ja EVM-yhteensopivaa Layer 2 -älysopimusalustaa.
Moni projekti on yrittänyt saada zkEVM-platformin aikaan ja työskennellyt teknologian parissa pitkään. Tässä kohtaa on myös huomioitava, että Polygonin lisäksi myös Matter Labs sekä Scroll julkaisivat vastaavia uutisia. Ilmeisesti Polygon on kuitenkin teknisesti selkeästi edellä.
Tämä uutinen zkEVM:stä saa aikaan muutoksia Ethereumin Layer 2 -kisassa. Nyt paalupaikalla olevat Optimism & Arbitrum nähdään enemmän väliaikaisratkaisuina, jotka tullaan korvaamaan zkEVM-alustoilla tulevaisuudessa.
SEC aggressiivisena kryptovaluuttoja kohtaan
Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC on ollut monta kertaa Bitcoinkeskuksen uutisissa. Se on tullut monille tutuksi etenkin Ripplen jo 1,5 vuotta kestäneestä oikeudenkäynnistä. Kyseessä on virasto, joka valvoo tällä hetkellä Yhdysvaltain kryptomarkkinaa.
SEC käy sotaa kryptoja vastaan yhden ja saman teeman ympärillä: arvopaperin (engl. security) määritelmä. Miksi tämä on tärkeää? Jos sijoitusinstrumentti on arvopaperi, sitä koskee aivan erilainen lainsäädäntö. Lisäksi arvopapereita ei voi treidata kryptovaluuttapörsseissä.
Yhdysvallat on yksi maailman tärkeimmistä maista kryptovaluuttasektorissa. Sen lainsäädännöllä on vaikutuksia koko alaan.
SEC on iskenyt viime viikolla kymmeneen eri kryptovaluuttaan. Yhdeksän näistä liittyy Coinbaseen.
A former Coinbase product manager, his brother, and his friend allegedly profited $1.1 million from insider trading@caseywagnerr reportshttps://t.co/zfJ27IegN9
— Blockworks (@Blockworks_) July 21, 2022
Entinen Coinbasen product manager Ishan Wahi on syytettynä sisäpiirikaupoista. Hän tiesi etukäteen mitä kryptoja Coinbase ottaa listoilleen ja antoi kavereilleen vinkin, jotka ostivat niitä ennen julkistusta. Coinbasen uudet kryptovaluutat nostavat usein kurssiaan julkaisuhetkellä.
SEC johtaa em. tutkintaa, mutta virasto on sen lisäksi nostanut erillisen kanteen Coinbasea kohtaan. Sen mukaan yhdeksän tapaukseen liittyvää kolikkoa olisivat itse asiassa arvopapereita. Sisäpiirikauppojen kohteena oli yhteensä 25 kryptovaluuttaa. Millä logiikalla SEC valitsi sitten näistä yhdeksän? Vaikea sanoa.
Coinbase on kiistänyt syytökset blogipostauksessaan. SEC:n toiminta vaikuttaa kieltämättä erikoiselta – jälleen kerran.
Tämän lisäksi SEC on haastanut jo aiemmin LBRY-protokollan oikeuteen samasta syystä (arvopaperi). Tämä case on jäänyt vähälle julkisuudelle. LBRY-protokolla pyörittää Odysee-palvelua, joka on Youtuben hajautettu vaihtoehto.
SEC vs. LBRY -tapauksessa saadaan ratkaisu tulevan 1-2 kuukauden aikana. Jos SEC voittaa ja LBRY:n token todetaan arvopaperiksi, se voi olla kova isku myös Ripplen oikeudenkäynnille sekä monille muille ICO:n kautta syntyneille kryptovaluutoille.
Bitcoinin Mining Council julkaisi Q2-raportin
Bitcoin Mining Council eli BMC julkaisi viime viikolla Q2-2022 raportin. Käydään tässä hieman läpi sen tärkeimpiä pointteja.
Nimi BMC voi olla monille lukijoista vieras. Kyseessä toukokuussa 2021 perustettu yhteisö, jonka tarkoituksena on edistää avoimuutta ja tietoutta liittyen Bitcoinin louhintaan. Sen puuhamiehenä on toiminut alusta asti Michael Saylor.
BMC on julkaissut Q2-2021 lähtien raportin jokaisen kvartaalin jälkeen. Voit katsoa tuoreen raportin tulokset BMC:n sivuilta löytyvästä PDF-tiedostosta. Youtubessa on myös Michael Saylorin presentaatio aiheesta.
Vaikka BMC on saanut valtavasti uusia jäseniä, se kattaa vasta 50,5 prosenttia Bitcoinin louhintatehosta. Mukana on tällä hetkellä 45 merkittävää louhintayhtiötä. Perustamisvaiheessa BMC:ssa oli mukana 23 yhtiötä, joiden hashrate oli 32 prosenttia Bitcoin-louhinnasta.
Käytännössä BMC tekee joka kvartaali kyselyitä jäsenilleen ja selvittää etenkin kestävien energianlähteiden käyttöä. Tämän jälkeen se arvio erilaisen datan perusteella mikä lukema olisi koko Bitcoin-verkon osalta.
Huom. Tässä puhutaan siis termistä sustainable energy eli kestävä energia. Se ei ole sama asia kuin uusiutuva energia, johon kuuluu esim. tuuli, aurinko- ja vesivoima. Ydinvoima on esimerkki kestävästä energiantuotannosta.
Raportin pääpointit ovat:
- Bitcoin käyttää vain 0,15 % maapallon energiasta ja tuottaa 0,09 % hiilidioksidipäästöistä.
- Bitcoin-verkon laskentateho (hashrate) nousi vuoden takaisesta 137 % mutta tehonkulutus 63 % eli louhijoiden energiatehokkuus kasvoi 46 %.
- Bitcoin-louhinta on maailman johtava teollisuudenala kestävien energianlähteiden käytössä. BMC:n arvion mukaan 59,5 % Bitcoin-louhinnasta tapahtuu kestävillä energianlähteillä.
Vuosi sitten kestävien (sustainable energy) osuus oli 53,5 % eli kasvua on kuusi prosenttiyksikköä. Nämä energianlähteet sisältävät vesi-, tuuli- ja aurinko- ja ydinvoiman sekä geotermisen energian. Hiilidioksidihyvitykset eli carbon credits ei ole enää tässä listassa mukana.
Bitcoinin louhinta etenee siis oikeaan suuntaan! Se on vuosi vuodelta tehokkaampaa ja käyttää koko ajan enemmän uusiutuvia ja kestäviä energianlähteitä.
Photo by Milan Csizmadia on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!