Tiistain uutiskatsauksessa on paljon mielenkiintoisia aiheita markkinakatsauksen lisäksi. Theta-projeti on ollut otsikoissa THETA sekä TFUEL-tokeneiden hurjan kurssirallin myötä. Viikko sitten kohistiin siitä, liikuttiko itse Satoshi Nakamoto vanhoja kolikoitaan? Drama Steemin sekä Craig Wrightin ympärillä jatkuu. Instituutioiden kiinnostus Bitcoinia kohtaan vain kasvaa.
Markkinakatsaus: Bitcoin
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman alle 9000 dollarissa. Viikko sitten julkaistussa uutiskatsauksessa mitattiin lukema 9700 dollaria, joten laskua on tullut melkoisesti. Kyseessä on selvästi suurin kuoppa kahden viikkokatsauksen välillä sitten koronakriisin syvimmän kuopan.
Jos kurssigrafiikkaan vedetään trendilinjaa kuvassa näkyvällä tavalla, niin Bitcoin on edelleen ”aikataulussa” nousunsa suhteen. Tosin, trendilinjoja voidaan vetää monella tavalla, mutta syytä suurempaan huoleen ei ole.
Bitcoin on myös täysin oikeassa paikassa S2F eli Stock-to-Flow -mallin ennusteissa. Bitcoinin nykykurssi lienee lähinnä pettymys niille, jotka odottivat Bitcoin halving -tapahtuman triggeröivän välittömästi uuden nousumarkkinan.
Viime viikkoina on nähty positiivista kurssikehitystä ja 10.000 dollarin rikkoutuminen. Markkinoilla on kuitenkin kovaa resistanssia. Bitcoin on ollut käytännössä koko vuoden kuvassa näkyvällä alueella (punainen ja vihreä taustaväri). Koronapaniikki oli oma lukunsa, mutta Bitcoin toipui tästä nopeasti takaisin kriisiä edeltäneelle tasolle.
Aina, kun kurssi nousee punaiselta alueelta vihreälle, syntyy ”FOMO” kohti 10.000 dollaria, mikä kuihtuu kasaan yleensä jo seuraavana päivänä.
Viime viikolla nähtiin taas tämä kehitys, kun kurssi vajosi reilut 1000 dollaria muutamassa päivässä. Tällä kertaa laskun triggeröi markkinoiden pelko ”Satoshin kolikoista”. Tähän aiheeseen palataan tarkemmin vielä erillisessä kappaleessa.
Takana on nyt noin kuukauden päivät sivuttaisliikettä 9000 ja 10.000 dollarin välissä. Edes ”golden cross” ei auttanut Bitcoinia viime viikolla.
https://twitter.com/flippingalts/status/1260638885366792192
Kuten twiitistä näkyy, golden cross on kahden eri trendilinjan (50pv ja 200pv keskiarvo) risteäminen. Kyseinen twiittaaja myös kirjoittaa, että golden cross tapahtuu usein kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen on feikki.
Näin kävi myös aiemmin tänä vuonna, sillä helmikuun golden cross ei saanut uutta bull-markkinaa aikaan.
Markkinat ovat kokonaisuutena varsin odottavassa tilassa. Harva uskoo tällä hetkellä suurempaan ralliin, kun halving ei sitä jo aiemmin saanut aikaan. Toisaalta mikään ei myöskään viittaa tällä hetkellä suurempaan alamäkeen.
Markkinakatsaus: altcoinit
Bitcoinin kurssilasku on yleensä aina huono juttu altcoineille, sillä altit yleensä laskevat Bitcoinia rajummin ja vastaavasti myös nousevat nopeammin. Viime viikon uutiset olivat kuitenkin niin Bitcoin-spesifisiä, että altcoin-markkina ei tällä kertaa reagoinut aivan normaalilla tavalla.
Tämä näkyy Bitcoinin markkinaosuudessa, joka on pudonnut viikossa yli 67 prosentista alle 65 prosenttiin. Kehitys näkyy todella selkeästi suurimpien altcoinien kohdalla alla olevassa kuvassa.
Kuten näkyy, kaikki top 15 -altcoinit ovat plussalla Bitcoiniin nähden seitsemän päivän ajalta. Suurin osa on silti selkeästi miinuksella pidemmällä aikajaksolla.
Top 15 -kategorian selkeä menestyjä on Crypto.com, joka on noussut tähän kuvaan ensimmäistä kertaa. Crypto.com on saanut vauhtia viime viikon uutisesta, että sen debit-kortit ovat lähteneet nyt postiin ympäri Eurooppaa.
Tästä projektista tehdään tarkempi esittely, kunhan debit-kortti saadaan aikanaan testiin myös Bitcoinkeskukseen.
Viikon mielenkiintoisin nousu nähtiin kuitenkin top 15 -sijojen ulkopuolella, josta tarkemmin seuraavassa kappaleessa.
THETA-tokenin hurja ralli
THETA-token on noussut raketin lailla viimeiset pari viikkoa kryptovaluuttojen listalla. Se oli vielä viikko sitten sijan 70 tuntumassa, mutta tällä viikolla THETA murtautui jo top 30 -listalle. Siitä eteenpäin tie onkin kivinen, sillä THETA:n markkina-arvon pitäisi kolminkertaistua top 15 -kategoriaan.
Kyseessä on mielenkiintoinen projekti, jonka taustalla on todella suosittu sliver.tv eSports-live striimausalusta. Nyt tuo platform on uudelleenbrändätty nimelle theta.tv.
Theta-projekti pyrkii yhdistämään sisällöntuottajat sekä katselijat. Alla olevalla videolla on lyhyt esittely aiheesta.
Voit ansaita Theta.tv -palvelua käyttämällä natiivitokenia, joka tunnetaan nimellä Theta fuel (TFUEL). THETA tokenia käytetään steikkaukseen ja projektin hallintaan, TFUEL on puolestaan token, jota voit ansaita katsomalla videoita ja jakamalla omaa nettiyhteyttäsi palvelun käyttöön. THETA on puolestaan token, jota käytetään steikkaukseen.
THETA on raketoinut viime aikoina, koska projekti julkistaa lähipäivinä MainNet 2.0 -version. Siinä mukaan tulevat guardian nodet, jotka toimivat verkon validaattoreina. Niiden toimintaa on testattu jo TestNetin puolella viimeisen vuoden ajan. Myös TFUEL on ollut rajussa nousussa.
Kurssia ajoi myös ylös Thetan uutinen liittyen Samsungiin, jossa kerrottiin theta.tv -palvelun tulevan esiasennettuna kymmeniin miljooniin Samsung-laitteisiin. Jostain syystä postaus on nyt poistettu Theta-projektin viralliselta Medium-sivulta.
Thetasta tehdään tarkempi esittely Bitcoinkeskukseen lähiaikoina.
”Satoshin kolikot” liikahtivat
Bitcoin romahti viime keskiviikkona noin 500 dollaria hyvin nopeaan tahtiin, kun uutiset ”Satoshin kolikoista” alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa.
Kuten moni lukija tietää, Bitcoinin on perustanut Satoshi Nakamoto. Hän käynnisti Bitcoin-verkon 3. tammikuuta vuonna 2009 ja louhi myös ensimmäiset lohkot. Satoshi oli mukana toista vuotta Bitcoinin alkuaikoina ja hän oli luonnollisesti myös yksi harvoista louhijoista.
Eri arvioiden mukaan, Satoshilla olisi hallussaan noin miljoona bitcoinia tämän louhinnan tuloksena. Näitä bitcoineja on jäljitetty lompakoihin, joissa ne ovat olleet koskemattomana vuodesta 2009 lähtien.
Viime viikolla nähtiin tapaus, jossa 50 bitcoinia siirrettiin vuodesta 2009 asti käyttämättä olleesta lompakosta.
11 year old coins (mined in February 2009) just moved.
This does not happen often. pic.twitter.com/PSEvyWyxVo— WhalePanda (@WhalePanda) May 20, 2020
Tämä siirto sai aikaan markkinoilla pelkoa siitä, että kyseessä olisi yksi Satoshi Nakamoton lompakoista. Miksi pelkoa? Jos kyseessä olisi Satoshi ja hän olisi tyhjentämässä lompakoitaan, niin teoriassa markkinoille voisi tulla miljoonan bitcoinin dumppi. Tämä voisi sitten romahduttaa kurssin.
Teoria ei kuulosta mitenkään uskottavalta, joten markkina myös rauhoittui paniikkimyynnin jälkeen nopeasti. ”Satoshin kolikot” saivat aikaan myös uutta spekulaatiota Bitcoinin perustajan henkilöllisyydestä. Yksi vaihtoehto on myös suomalainen Martti Malmi, joka oli yksi Bitcoinin alkuaikojen aktiivisista kehittäjistä.
Cointelegraph-sivuston artikkelin mukaan vain kolme henkilöä olisi tiennyt Bitcoinista tuohon aikaan: Satoshi Nakamoto, edesmennyt Hal Finney ekä Malmi. Suomalainen Bitcoin-pioneeri kuitenkin kumosi nämä väitteet Twitterissä.
Nope. Bitcoin was announced on the cryptography mailing list in January 2009 and many people could have tested it. I found Bitcoin around April. @Cointelegraph pic.twitter.com/2he7HhSmhT
— Martti Malmi (@marttimalmi) May 20, 2020
Malmin mukaan tieto Bitcoinista oli julkistettu kryptografiaa käsittelevällä postituslistalla, joten teoriassa moni ihminen olisi voinut testata sitä.
Pari kuukautta sitten eräs onnekas louhija löysi 1000 bitcoinia sisältävän lompakon, jonka sisältö oli ollut liikkumatta vuodesta 2010 lähtien. Viime viikon tapaus voi olla myös vastaava – toistaiseksi kukaan ei ole ainakaan ilmoittautunut bitcoinien omistajaksi.
Draama jatkuu Steem-lohkoketjussa
Hieman vähemmälle huomiolle jäänyt draama Steem-lohkoketjun ympärillä jatkuu. Uutisoimme aiheesta edellisen kerran noin kaksi kuukautta sitten. Tuolloin Tronin perustaja Justin Sun suoritti valtausoperaation hyödyntämällä pörssien hallussa olleita Steem-tokeneita.
Sun oli aiemmin ostanut Steem-yhtiön itselleen, mutta vallankaappauksella hän sai haltuunsa myös lohkoketjun validaattorit ja käytännössä näin koko Steem-lohkoketjun kontrollin. Yhteisö ei katsonut tätä hyvällä, vaan hard forkkasi Hive-nimisen platformin Steemistä.
Taistelu Steemin ympärillä on jatkunut kiivaana. Tuorein draama liittyy Sunin liittouman ajamaan hard forkkiin 0.23, jonka tarkoitus oli jäädyttää kapinallisten eli Hive hard forkkia ajaneiden henkilöiden Steem-tilit. Tämä tarkoitti noin kuuden miljoonan dollarin pottia.
Tämä vihamielinen toimenpide ajoi mm. Binance-pörssin vaikeaan asemaan, jolla on hallussaan valtavasti Steem-käyttäjiä ja tokeneita.
https://twitter.com/cz_binance/status/1264146790074314753
Perustaja CZ päätyi tukemaan hard forkkia ja antoi aiheesta yllä olevan lausunnon. CZ:n perusteena oli se, että jos Binance ei tukisi hard forkkia, kaikki pörssissä olevat Steem-tokenit olisivat muuttuneet käytännössä arvottomiksi.
Tämä johtuu siitä, että Steem hard forkissa ei syntynyt mitään toista lohkoketjun haaraa.
Lopulta draamassa tapahtui uskomaton käänne. Hive-kapinallisilta takavarikoidut varat (noin 23,6 miljoonaa Steem-tokenia) siirrettiin community321-nimiselle tilille. Jostain syystä kyseisen tilin sai haltuunsa tätä hard forkia vastustanut henkilö, eli Justin Sunin leiriin oli päässyt myyrä.
Tuntematon taho siirsi takavarikoidut varat Bittrex-pörssiin ja jätti viestin, jotta pörssi jakaisi ne takaisin oikeille omistajilleen. Toistaiseksi Bittrex pitää varoja hallussaan ja pyrkii selvittämään ensin niiden lähettäjän ja oikean omistajan.
Craig Wright jälleen otsikoissa
Bitcoin SV:n perustajana ja hyvin kiistanalaisena henkilönä tunnettu Craig Wright on noussut taas otsikoihin. Wright on ollut vähän väliä uutisissa Bitcoin SV:n perustamisesta lähtien (marraskuu 2018). Viimeisen vuoden ajan kyse on lähinnä ollut Kleiman vs Wright -oikeudenkäynnistä.
Kyseessä on valtava soppa, jossa edesmenneen David Kleimanin perikunta vaatii Wrightilta noin 500.000 bitcoinia, mitkä hän väitetysti louhi Kleimanin kanssa Bitcoinin alkuaikoina. Oikeuskäsittely on yksinkertaistettuna pyörinyt seuraavan teeman ympärillä.
Craight Wrightin mukaan ko. kolikot ovat Tulip Trust -nimisen tahon hallussa. Wright väittää hallitsevansa tiettyjä Bitcoin-osoitteita, mutta ei ole tätä oikeudessa todistanut eri syihin vedoten. Samalla Wright väittää myös olevansa Satoshi Nakamoto, mutta tämä on lähestulkoon tarinan sivujuoni.
Eilen Wrightin väitteet saivat kolauksen:
— James (@sometrader78) May 25, 2020
Toistaiseksi tuntematon taho oli siis allekirjoittanut viestin Bitcoinin lohkoketjuun käyttäen 145 eri osoitetta, jotka löytyvät myös Wrightin toimittamasta listasta. Viesti kuuluu kokonaisuudessaan:
“Craig Steven Wright is a liar and a fraud. He doesn’t have the keys used to sign this message. The Lightning Network is a significant achievement. However, we need to continue work on improving on-chain capacity. Unfortunately, the solution is not to just change a constant in the code or to allow powerful participants to force out others. We are all Satoshi”
Äkkiseltään voisi kuvitella, että viesti todistaisi Wrightin väitteet vääriksi. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Wrightin tärkeä tukija, Calvin Ayre, on jo kumonnut yllä olevan kohun Twitterin puolella.
He presented an early list that was all possible ones his could be that is public…and then later when he was clear on his he filed this in court but its sealed so not public. No of the blocks Maxwell and other Fraudsters are using to attack Craig are on the valid sealed list.
— Calvin Ayre (@CalvinAyre) May 25, 2020
Ayeren mukaan Wrightin toimittamassa listassa oli kyse mahdollisista osoitteista. Wright olisi tämän jälkeen toimittanut uuden listan, joka ei ole julkinen, ja tällä listalla nuo 145 osoitetta eivät ole.
Youtube-kanava That Martini Guy:lla on myös mielenkiintoinen teoria tapahtuneesta. TGM pitää mahdollisena, että Wright olisi itse lähettänyt viestin. Miksi? Koska viesti tarkoittaisi sitä, että Wright ei tosiaan hallitse Tulip Trustin Bitcoin-osoitteita.
Tämä taas tarkoittaisi sitä, että Kleimanin perikunta ei voisi vaatia oikeudessa Wrightilta 500.000 bitcoinia, jos kerran mies ei näitä osoitteita hallitse. Puhutaan kuitenkin viidestä miljardista dollarista, joka on valtava määrä rahaa.
Kyseessä on aikamoinen soppa, johon ei tunnuta saavan selvyyttä millään. Kleimanin perikunta hyökkäsi Wrighita vastaan myös viime viikolla vaatien koko oikeuskäsittelyn hylkäämistä.
Mielenkiintoista on se, että Bitcoin SV:n kurssiin Wrightin henkilökohtaisella oikeuskäsittelyllä ei näytä olevan suurempaa vaikutusta. BSV:n asema on pysynyt varsin vakaana 6. suurimpana kryptovaluuttana. Näyttää siis siltä, hardcore-fanit sekä Wrightin tärkeät tukijat ovat yhä projektin takana.
Mainittakoon myös se, että Wright on ehtinyt jo kommentoimaan, että hän ei ollut edellä mainittujen ”Satoshin kolikoiden” siirron takana.
Instituutioiden kiinnostus kasvaa
Instituutioiden kasvava kiinnostus on ollut päivänselvää jo vuoden 2019 alkumetreistä lähtien. Saamme jatkuvasti erilaisia uutisia hedge rahastoihin tai pankkeihin liittyen, jotka käsittelevät Bitcoinia.
Uutisoimme pari viikkoa sitten mm. Paul Tudorista, joka puhui Bitcoinista suojana inflaatiota vastaan. Kyseessä on yksi maailman menestyneimmistä hedge-rahaston vetäjistä.
JP Morgan käänsi myös kelkkaansa kryptovaluuttojen suuntaan tässä kuussa. Monet muistavat Jamie Dimonin lukuisat kommentit Bitcoiniin liittyen vuosilta 2017-2018. Kas kummaa, JP Morgan lanseerasi vuosi sitten oman kryptovaluuttansa.
Tänä vuonna pankki otti myös ensimmäiset kryptovaluuttapörssit asiakkaikseen. Äskettäin saatiin uutisia, että amerikkalaiset Gemini sekä Coinbase ovat nyt JP Morganin listoilla.
Ehkä mielenkiintoisin uutinen tuli viime viikolla Grayscaleen liittyen. Kyseessä on kryptorahastoja pyörittävä yhtiö, jonka pääomat ovat kasvaneet hurjaa tahtia vuoden 2020 aikana. Itse asiassa niin paljon, että Grayscale osti kolmen viime kuukauden aikana jopa 33% kaikista louhituista bitcoineista.
Grayscale bought +33% of all the Mined #Bitcoin During the Last Three Months https://t.co/ZQOMjyiliw
— Crypto Rand (@crypto_rand) May 20, 2020
Tämä kertoo valtavasta kysynnästä, joka sijoittajille on Bitcoinia kohtaan. Grayscale joutuu siis ostamaan sitä enemmän bitcoineja, mitä enemmän asiakkaat sen tilille tallettavat dollareita.
Kun huomioidaan äskettäin tapahtunut Bitcoin-halving, joka pudotti tarjonnan puoleen, niin pelkästään halvingin ja Grayscalen yhteisvaikutus on markkinoiden tarjontaan valtava. Eikä Grayscale ole taatusti ainoa instituutio, jonka ruokahalu bittirahaa kohtaan on kasvanut.
Kaikki viittaa siihen, että yhä useampi louhittu bitcoin katoaa ammattisijoittajien taskuun. Markkinoille jää siis koko ajan vähemmän uutta tarjontaa, mikä nostaa väistämättä Bitcoinin kurssia, kun kysyntä näyttäisi olevan tasaisessa kasvussa.
Kuva: Pexels
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja