Keskiviikon uutiskatsaus on hyvin Bitcoin-keskeinen. Stablecoinit rikkoivat 100 miljardin dollarin rajapyykin. Taproot-päivitys on lähellä varmistua. Bitcoin Mining Council perustettiin. Louhintaa pois Kiinasta? Ray Dalio myöntää olevansa HODLer.
Stablecoinien markkina-arvo rikkoi historiallisen rajapyykin
Aloitetaan uutisella stablecoineista eli vakaavaluuttojen maailmasta. Uutissivusto The Block raportoi tänään, että stablecoinien yhteenlaskettu markkina-arvo on rikkonut 100 miljardin dollarin rajapyykin. Kyseessä on merkittävä saavutus.
Stablecoin-sektorissa on tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuosina. Kyseessä ei ole enää Tetherin täysin dominoima markkina. USDT:n osuus on vakaavaluuttojen markkina-arvosta enää 62 %. Tämä lukema on myös selvässä laskussa.
Vielä kolme vuotta sitten, Tether oli käytännössä ainoa vakaavaluutta. Nyt sen suurin kilpailija on 20 prosentin markkinaosuudella USD Coin eli USDC. Nopeinta kasvua tekee BUSD. Binancen lanseeraama stablecoin on noussut 1,5 vuodessa nollasta noin 9 % markkinaosuuteen.
Stablecoineja käytettiin aluksi lähinnä varojen siirtoon pörssien välillä. Päivätreidaajat laittoivat myös positionsa parkkiin USDT:ksi työpäivän jälkeen ja kotiuttivat kolikot omaan lompakkoon. Nämä käyttötarkoitukset ovat yhä valideja, mutta DeFi on muuttanut pelikenttää.
DeFi-lainapalvelut, kuten Aave, keräävät suuret määrät stablecoineja lainojen vakuudeksi. Niistä maksetaan myös hyvää lainauskorkoa suuren kysynnän vuoksi. Stablecoinien lainaajina ovat mm. vivutusta harrastavat sijoittajat.
Samaan aikaan stablecoin-markkinan ylle kertyy mustia pilviä. Tällä kertaa kyseessä ei ole kovasti kohuttu Tether, vaan edellä mainittu USDC.
Here’s the funny business over at USDC. They published an attestation for March. Guess what is missing?
The US dollar amounts in custody. What the hell are approved investments? Time to call bullshit. H/t @DesoGames pic.twitter.com/OsdXaaAKGz
— Bitfinex’ed 🔥🐧 Κασσάνδρα 🏺 (@Bitfinexed) May 25, 2021
USD Coinia hallinnoiva Centre julkaisi eilen maaliskuun 2021 attestation -raportin. Kuten yllä olevassa twiitissä kerrotaan, siinä on mielenkiintoinen muutos. Tarkkaa summaa USD Coinin takauksena olevista varoista ei enää raportoida. Internet-salapoliisit löysivät raportista myös muita muutoksia.
Tässä vaiheessa voi vaan toivoa, ettei USD Coinista tule uutta Tetheriä, jonka takauksista on väännetty kättä jo neljä vuotta. On myös muistettava, ettei USDC:n attestation report vastaa auditointia. Tällaista ei ole tarjolla mistään stablecoinista pl. DAI, jonka takaukset voidaan todentaa lohkoketjusta milloin tahansa.
USDC on yhä laajemmin myös DAI:n takauksena. Tästä päästään uuteen dilemmaan: miten hajautettu stablecoin DAI lopulta on, jos iso osa sen takauksista alkaa olla keskitetyn tahon hallitsemaa USD Coinia?
Taproot-päivitys on pian varmistettu
Sillä aikaa kun mediassa kohutaan Elon Muskista, Bitcoinin kehitystyössä tapahtuu tärkeitä asioita. Kyseessä on Taproot-päivitys.
Uutisoimme Taprootista edellisen kerran toukokuun alussa. Tuolloin oli käynnistynyt ensimmäinen signalointivaihe, jossa haetaan Bitcoinin louhintapooleilta hyväksyntä päivitykselle. Vaadittu prosenttiosuus ei tullut täyteen 1. vaiheessa, mutta nyt näyttää paremmalta.
Kaikki suurimmat louhintapoolit ovat signaloineet päivityksen puolesta 2. vaiheen aikana. Suurimpana jarruna ollut BTC.com on myös kääntänyt kelkkansa.
Taprootille saadaan todennäköisesti hyväksyntä kesäkuussa käynnistyvän 3. vaiheen jälkeen. Yksi vaihe kestää 2016 blokkia eli kaksi viikkoa.
Bitcoinkeskus on julkaissut tänään kattavan Taproot-oppaan. Artikkelissa käydään läpi myös Bitcoinin yleisiä päivitysperiaatteita, eli kuka Bitcoin-ohjelmistoa oikein päivittää ja miten? Kannattaa tutustua!
Bitcoinin Taproot-päivitys on jäänyt mediassa markkinaromahdusten varjoon. Kyseessä on suurin päivitys neljään vuoteen.
Miten Bitcoinin koodia päivitetään? Mikä on Taproot, ja mitkä ovat sen vaikutukset? Uusi artikkeli kertoo!https://t.co/4ofsYvfZ82
— Bitcoinkeskus (@BTCkeskus) May 26, 2021
Taproot on suurin Bitcoin-päivitys neljään vuoteen eli SegWitin jälkeen. Sillä ei ole suurta merkitystä peruskäyttäjän Bitcoin-siirtoihin. Päivityksen aktivointi aloitetaan marraskuussa. Todennäköisesti laajan peiton saaminen node-palvelinten keskuudessa kestää vuosia.
Bitcoin Mining Council perustettiin
Elon Musk on ollut otsikoissa liiankin paljon viime viikkoina, eikä miehestä päästä eroon tälläkään kertaa. Hän on twiittaillut ahkerasti mm. Dogecoiniin liittyen ja vahvisti Teslan holdaavan yhä bitcoineja.
Moni sijoittaja arveli Muskin myyneen suutuspäissään omansa ja/tai Teslan bitcoinit, johtuen viikon takaisesta riitelystä Bicoin-maksimalistien kanssa. Tämä olisi osaltaan vauhdittanut 19.5. markkinaromahdsta. Näin ei kuitenkaan ole asia.
Tuorein kohu koskee Muskin lisäksi myös Michael Sayloria, jolla on ainakin toistaiseksi Bitcoin-fanien tuki. Saylor kertoi pari päivää sitten Bitcoin Mining Councilin perustamisesta. Näin hän kommentoi aihetta Coindeskille.
"If it was a secret meeting, I wouldn't have told millions of people the next day," @michael_saylor said of the recently announced Bitcoin Mining Council with @elonmusk.
Register for #Consensus2021: https://t.co/PJg71S61Ru pic.twitter.com/KshkdV3has
— CoinDesk (@CoinDesk) May 25, 2021
Elon Musk twiittasi tapahtuneesta ensin. Hän kertoi keskustelleensa pohjoisamerikkalaisten louhijoiden kanssa. Michael Saylor vahvisti hetkeä myöhemmin olleensa myös paikalla. Saylor listasi myös kokoukseen osallistuneet louhintafirmat.
Tapaus on saanut aikaan meemikuvien vyöryn. Bitcoin-maksimalistit suhtautuvat syystäkin skeptisesti tällaiseen palaveeraukseen.
The ESG focused Bitcoin mining council initial meeting pic.twitter.com/w0X0pyt5nU
— ₿rad Chadsworth (@Chad_Capital) May 24, 2021
Tunnettu Bitcoin-kriitikko Peter Schiff twiittasi myös Michael Saylorille: ”In other words you hosted an ass-kissing. Let’s see if it buys you more than a one-day rally.”
Noin teoriassa, Musk ja Saylor voivat olla hyvällä asialla. Jos louhijat raportoivat jatkossa energiankäytöstään ja ottavat hyöyntävät enemmän uusiutuvia energianlähteitä, harvalla lienee mitään sitä vastaan.
Skeptikot kyseenalaistavat vahvasti Muskin motiivit. Neuvoston perustaminen sotii myös Bitcoinin hajautetun kehitystyön periaatteita vastaan.
Kiina sulkee louhintafarmeja
Jatketaan Bitcoin-aiheilla ja pysytään edelleen louhinnassa. Viime viikolla nähtiin kaksi erillistä uutista Kiinaan liittyen. Ensimmäinen uutinen oli puhdasta FUDia, jolla säikyteltiin markkinoita jo vuosia vanhalla kryptobännillä.
Perjantaina saatiin toisenlaisia uutisia. Markkinoille levisi huhuja, joiden mukaan Kiina aikoo kiristää otettaan Bitcoin-louhinnasta. Tarkoituksena olisi sulkea fossiilisia polttoaineita käyttävät, eli eniten saastuttavat, farmit. Nic Carter kertoo videolla tämän vaikutuksista.
EMERGENCY PRESS CONFERENCE – China's Bitcoin Mining Ban pic.twitter.com/88uGRt4RcD
— happy nic year (@nic__carter) May 21, 2021
Kuten Carter mainitsee, kyseessä ei ole mikään jättiuutinen. Kiina on jo aiemmin kieltänyt Bitcoin-louhinnan Sisä-Mongolian alueella. Uudet kiristystoimet olisivat vain jatkoa tälle.
Moni analyytikko on Carterin linjoilla ja toteaa kyseessä olevan vain hyvä asia. Jos louhintaa siirtyy pois Kiinasta, se hajautuu maantieteellisesti entistä laajemmalle. Todennäköisesti uudet louhintafarmit hyödyntävät myös enemmän uusiutuvia energianlähteitä.
Vaikka Bitcoin-verkon louhintateho (hash rate) väliaikaisesti, se ei aiheuta käytännön tasolla turvallisuusuhkaa. Louhinnan siirtyminen Kiinasta olisi kaikin tavoin positiivinen asia.
Ray Dalio ilmoitti Bitcoin-omistuksista
Myös viimeinen uutisaihe käsittelee Bitcoinia. Tällä kertaa nostamme esiin sijoittajaguru Ray Dalion, joka teki äskettäin merkittävän paljastauksen. Dalio ilmoitti julkisesti omistavansa bitcoineja!
Kyseessä ei ole uutispommi Bitcoinkesuksen tarkkaavaisille lukijoille. Uutisoimme Dalion lausunnoista jo aiemmin tänä keväänä. Tuolloin hän kertoi näkevänsä Bitcoinin digitaalisena kultana ja käytti mm. ilmaisua ”I believe Bitcoin is one hell of an invention.”
Tästä Dalion lausunnosta on neljä kuukautta aikaa. Nyt hän on liittynyt Stanley Druckenmillerin sekä Paul Tudor Jonesin seuraan.
The get it wrong crew. When will you bend the knee fellas? pic.twitter.com/hn41N8D2Bk
— Jason A. Williams (@GoingParabolic) May 26, 2021
Tämä kolmikko ei sano kryptosijoittajille välttämättä mitään, mutta kyseinen trio on sijoitusmaailman suurimpia tähtiä ja samassa kategoriassa Warren Buffettin kanssa.
Esim. Ray Dalion kirjoja löytyy jokaisen sijoitusammattilaisen hyllystä. Hänen sijoitusyhtiönsä Bridgewater Associates on myös maailman suurin hedge-rahasto. Kuinka pitkään ”nocoiner”-sijoittajat katselevat tätä kehitystä hankkimatta bitcoineja?
”Personally, I’d rather have bitcoin than a bond”, Dalio kertoi Coindeskin haastattelussa. Siinä on monille nocoinereille miettimistä, jos Ray Dalion kaltainen guru valitsee inflaatiopaineessa Bitcoinin valtionlainojen sijaan!
Welcome aboard, Mr. Dalio!
Photo by Roger Brown from Pexels
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!