Uutiset
26
huhti
elon-musk-twitter

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

26.4. Uutiskatsaus: Elon Musk, Afrikka, Near Protocol, NFT, Coinbase

Twitterin johto hyväksyi Elon Muskin ostotarjouksen. Pystyykö Musk korjaamaan Twitteriä piinaavat ongelmat? Keski-Afrikan tasavallasta ei tullut huhuista huolimatta El Salvadorin seuraajaa. Near Protocol haastaa Terran algoritmisella stablecoinillaan. NFT-maailmassa hakkerointi sekä älysopimusbugi. Coinbase laajentaa globaalisti ja lanseeraa NFT-markkinapaikan.

Rekisteröidy Binancelle

Elon Musk ostaa Twitterin $44 miljardilla

Eilen (ma 25.4.) saatiin päätökseen viikkoja jatkunut draama somepalvelu Twitterin ympärillä. Yhtiön johto hyväksyi lopulta miljardööri Elon Muskin ostotarjouksen $54,20 per osake. Tämä tarkoittaa kokonaisuutena $44 miljardin kauppasummaa.

Kyseessä oli varsin yllättävä käänne tapahtumiin, sillä Twitterin johto otti äskettäin käyttöön ns. poison pill -suunnitelman. Sen tavoitteena oli nimenomaan estää vihamielinen Twitterin valtausyritys. Miksi johto käänsikin kelkkansa?

Tunnettu treidaaja Gareth Soloway twiittasi eilen seuraavan teorian: Twitter julkaisee parin päivän päästä Q1/2022 tuloksen, jonka luvut ovat todella heikot. Jos johto vielä hylkäisi Muskin tarjouksen kaupan päälle, se voisi tarkoittaa rajua syöksyä kurssiin. Esimerkiksi Netflixin kurssi putosi viime viikolla lähes 40 prosenttia huonojen uutisten vuoksi.

Musk twiittasi aiheesta seuraavasti. Tästä ”viserryksestä” on hyvää vauhtia tulossa yksi historian eniten uudelleentwiittauksia ja tykkäyksiä saaneista twiiteistä.

Miten Twitter ja Elon Musk liittyvät kryptovaluuttoihin? Ainakin parilla eri tavalla.

Ensimmäinen on mahdollinen Bitcoinin sekä Dogecoinin integrointi. Elon Musk on tunnettu Dogecoin-fani, ja koirakolikon kurssi raketoi ostouutisten jälkeen yli 25 prosenttia. Yksi tapa taistella botteja vastaan voisi olla pieni (Bitcoin) maksu & käyttäjän verifiointi. Tämän jälkeen bottitilit olisi helppo rajata keskustelusta ulos.

Twitter on myös todella tärkeä kanava Bitcoin- ja kryptouutisoinnille. Se mahdollistaa kommunikoinnin suoraan alan gurujen kesken sekä uutisten nopean leviämisen. Tällä hetkellä etenkin botit sekä scammitilejä luovat rikolliset ovat iso ongelma – etenkin suosituimmille twiittaajille.

Musk on kertonut puuttuvansa juuri edellä mainittuun ongelmaan. Lisäksi hän on sananvapauden kannattaja, ja haluaa viedä Twitterin pois pörssistä privaattiyhtiöksi. Musk halua ajaa myös muita uudistuksia (esim. viestien muokkaus), joiden puute on selkeästi hidastanut Twitterin suosiota.

Kryptovaluuttayhteisö on otti uutisen vastaan positiivisesti. Twitterin omistaa nyt henkilö, joka on tunnettu kryptovaluuttojen kannattaja. Tuskin kehitys voi nykyisestä huonompaan suuntaan mennä?

Keski-Afrikan tasavalta ja Bitcoin

Moni Twitter-tili uutisoi eilen, että El Salvador on vihdoin saanut seuraajan. Kyseessä on Keski-Afrikan tasavalta, rutiköyhä maa Afrikan mantereen ytimessä. Inhimillisen kehityksen indeksin (2018) mukaan sen elintaso on itse asiassa maailman alhaisin. Kuten on myös asukasta kohti laskettu BKT (2017).

Kyseessä olisi otollinen maaperä Bitcoinille. Etenkin, kun huomioidaan Keski-Afrikan tasavallan oman valuutan kytkökset. Maa käyttää 13 muun Länsi- ja Keski Afrikan valtion tavoin CFA frangia, jonka kontrolli on täysin länsimailla ja etenkin Ranskalla. Juuret juontavat siirtomaavallan aikaan.

Keski-Afrikan tasavallan kansalaisilla ei ole ollut helppoa pääsyä Bitcoiniin. Ilmeisesti tuore lakimuutos laillistaa Bitcoinin käytön finanssimarkkinoilla. Nyt myös maan kansalaiset voivat hankkia bitcoineja helpommin, ja yritykset voivat halutessaan ottaa Bitcoin-maksuja.

The real implication for people is that they can now have access to currencies other than the FCFA (this is the local currency) while being protected by law, and transfer money at a lower cost. Above all, they can carry out financial transactions without banks (while being protected by law).

Cointelegraph alleviivaa, että Keski-Afrikan tasavalta ei ole tehnyt Bitcoinista virallista maksuvälinettä El Salvadorin tavoin. Yllä oleva lainaus on Cointelegraphin artikkelista.

Kyseessä on joka tapauksessa yksi askel oikeaan suuntaan Bitcoinin valtiotason adoptiossa.

Near Protocol lanseerasi USN-stablecoinin

Terran UST-stablecoin on ollut yksi vuoden 2022 voittajista. Uutisoimme viikko sitten UST:n noususta jo markkinoiden kolmanneksi suurimmaksi vakaavaluutaksi. UST:n markkina-arvo on kasvanut kalenterivuoden 2022 puolella yli 80 prosenttia.

UST on ensimmäinen menestyksekäs algoritminen stablecoin. Tämä tarkoittaa vakaavaluuttaa, jolla ei ole fiat-reservejä. UST:n kurssi pysyy yhdessä dollarissa simppelin markkinamekanismin (arbitraasi) avulla.

UST sai eilen mielenkiintoisen haastajan, kun Near Protocol julkaisi oman stablecoininsa nimeltään USN. Se on UST:n tavoin algoritminen vakaavaluutta.

Near Protocolin natiivivaluutta Near on Terra Lunan ohella yksi harvoista suuren markkina-arvon kryptovaluutoista, jonka kurssi on nyt korkeammalla kuin vuoden 2022 alkaessa. Se on yksi tämän hetken kuumimmista älysopimusalustoista. Voit lukea lisää Bitcoinkeskuksen Near Protocol -oppaasta.

Terran natiivitoken Luna on saanut valtavasti buustia UST:n noususta, sillä Luna-tokeneita käytetään UST:n ”minttaamiseen” eli luomiseen. Näin tapahtuu myös Near-tokenin ja USN-stablecoinin kohdalla.

USN-stablecoinia hallitsee DAO nimeltään Decentral Bank. Voit lukea tarkempia speksejä tästä linkistä. Yksi tärkeä pointti tulee esiin heti avauskappaleessa. USN-stablecoinin takauksena löytyy NEAR-tokenin lisäksi myös USDT-reservi.

Terra on alkanut toteuttaa myös tuplareserviä tämän kevään aikana. Projektin tavoitteena on rakentaa jopa $10 miljardin arvoinen Bitcoin-reservi ns. pahan päivän varalle.

Terran UST stablecoin on ollut valtavan suosittu johtuen Anchor DeFi-protokollan sille tarjoamasta, jopa 20 prosentin, vuosikorosta. USN-tokenin suosio riippuu myös sille saatavasta korkotuotosta Nearin DeFi-protokollista. Jos USN alkaa kasvaa, se voi buustata NEAR-tokenin uusiin korkeuksiin.

NFT-maailmassa Akutar-bugi ja Bored Apes -hakkerointi

Käydään seuraavaksi läpi pari uutista NFT-maailmasta. Ne toimivat hyvänä muistutuksena sijoittajille NFT-sijoittamiseen liittyvistä riskeistä.

Ensimmäinen tapaus on perjantaina julkistettu Akutars NFT. Kyseessä on astronauttiteemalla tehty kokoelma NFT 3D-taidetta. Akutar on alun perin MLB-pelaaja Micah Johnsonin luomus.

Valitettavasti lanseeraus meni pahemman kerran pieleen. Yksi rivi virheellistä koodia minttaukseen käytetyssä älysopimuksessa lukitsi $34 miljoonan edestä varoja lopullisesti. Niihin eivät pääse käsiksi NFT-ostoja tehneet sijoittajat eivätkä Akutarien luojat. Lue lisää tästä artikkelista.

Eilen nähtiin myös valitettava hakkerointi liittyen supersuosittuun Bored Apes Yacht Clubiin (BAYC).

Kyseessä ei ollut ohjelmistobugi vaan BAYC:n virallisen Instagram-tilin hakkerointi. Projektin mukaan tili oli suojattu 2-vaiheisella autentikoinnilla, joten tekijällä oli mahdollisesti pääsy tiliin ns. keittiön kautta eli IG:n sisältä.

Hakkeri mainosti BAYC:n virallisella IG-tilillä airdroppia, joka pyysi käyttäjää yhdistämään MetaMask-lompakkonsa älysopimukseen. Tämän jälkeen rikollisilla oli pääsy epäonnisten henkilöiden MetaMaskiin. Vaikka tapaus huomattiin nopeasti, menetykset olivat kolmen miljoonan dollarin luokkaa.

Vastaavia tapauksia on nähty myös Twitterissä. Decryptin mukaan myös näillä tileillä on ollut käytössä 2FA, mutta se ei ole estänyt rikollisten toimintaa.

Coinbasen pörssiostot ja NFT-markkinapaikka

Yhdysvaltalainen Coinbase on yksi maailman johtavia kryptovaluuttapörssejä. Se on myös toistaiseksi ainoa tunnettu kryptovaluuttojen kauppapaikka, joka on listattu Yhdysvaltain pörssiin. Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava aloittelijan opas Coinbasesta kiinnostuneille.

Coinbase on kasvanut viime vuosina rajusti ja lisännyt asiakasmääräänsä kymmenillä miljoonilla. Yhtiö haluaa laajentaa vaikutusvaltaansa yhä enemmän myös globaalisti. Tällä hetkellä Coinbasella on tähtäimessä kaksi merkittävää toimijaa. BtcTurk sekä Mercado Bitcoin.

Ensin mainittu on Turkin suurin kryptovaluuttapörssi, jolla on 4,5 miljoonaa asiakasta. Bloomberg raportoi viime viikon torstaina Coinbasen ostoaikeista. BtcTurkin valuaatio on $3,2 miljardia, joten kyseessä ei ole mikä tahansa kioski. Kryptovaluutat ovat Turkissa erittäin suosittuja johtuen maan katastrofaalisesta inflaatiosta.

Mercado Bitcoin on puolestaan Brasilian suurin kryptovaluuttapörssi. Sillä on 3,2 miljoonaa asiakasta ja $2,1 miljardin valuaatio. Jos nämä diilit menevät läpi, Coinbasen omistamien kryptopörssien yhteenlaskettu asiakasmäärä nousisi lähes 100 miljoonaan henkilöön. Tämä on noin kolmannes globaaleista kryptosijoittajista.

Coinbase on myös lanseeraamassa kovasti odotettu NFT-markkinapaikkaa.

coinbase-nft

Beta-testaajiksi pääsevät odotuslistan kärjessä olevat henkilöt. Coinbase NFT avautuu myös kaikille lähitulevaisuudessa.

Raporttien perusteella Coinbase pyrkii yhdistämään NFT-maailman sekä Instagramin. Kyseessä ei ole siis suora kilpailija esim. OpenSea-kauppapaikalle. Ostajien sekä myyjien välinen interaktiivisuus on myös tärkeä pointti.

Ilmeisesti profiilin voi luoda käyttäen mitä tahansa Web3-lompakkoa, eikä tilin avaamista Coinbase-pörssiin vaadita. Tosin 18 vuoden ikäraja tarkoittanee jonkinlaista KYC-prosessia.

NFT-markkinapaikkojen suosio on tällä hetkellä kovassa kasvussa. Myös Meta (ex-Facebook) suunnittelee sellaista. Maailman suurin kryptopörssi Binance avasi oman NFT-markkinapaikkansa jo viime syksynä.

Kuva: Flickr / Thomas Hawk


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.