Uutiset
26
loka
bitcoin-tietokone

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

26.10. Uutiskatsaus: Markkinakatsaus, PayPal, Vastaamo, Ethereum 2.0, CME Group

Bitcoinilla on takana erinomainen viikko. Kurssi kohosi jo yli 13.000 dollarin PayPal-uutisten siivittämänä. Altcoinit kärsivät, ja DeFi-sektorissa on taas löydetty uusi haavoittuvuus. Viikon jättiuutinen oli PayPal, joka tuo kryptovaluutat palveluunsa jo lähiaikoina. Bitcoin sai negatiivista julkisuutta Suomen Vastaamo-casen kiristyskirjeessä. Ethereum 2.0 ensimmäinen vaihe pian ulkona. CME Groupin futuurit pian markkinoiden kärjessä.

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman yli 13.000 dollaria. Lukema on yli tuhat dollaria korkeampi kuin edellisen viikkokatsauksen aikaan ja kaksi tuhatta taalaa korkeampi, kuin parin viikon takainen mittaus.

Kuten alla oleva grafiikka hyvin kertoo, Bitcoinin kurssi etenee tällä hetkellä todella vahvasti kohti kuvan oikeaa ylänurkkaa.

bitcoin-kurssi-20201026

Nousun taustalla on keskiviikon todella raju nousu, jolloin kurssi kipusi yhden päivän aikana reilut tuhat taalaa korkeammalle. Bitcoinin kurssi on pyörinyt tämän jälkeen 13.000 dollarin molemmin puolin.

Syy rajuun nousuun on PayPal, johon palataan hetken päästä tarkemmin tässä katsauksessa.

PayPal-uutinen ei olisi yksin vielä nostanut Bitcoinin kurssia merkittävästi, mutta kyse oli sarjasta positiivisia tapahtumia nimenomaan yritysmaailmassa. Yhä useampi yhtiö on julkistanut alkusyksyllä sijoittaneensa kymmeniä, tai jopa satoja, miljoona dollareita maailman tunnetuimpaan bittirahaan.

Bitcoinin osto kiinnostaa yhä suurempaa joukkoa instituutioita, hedge-rahastoja sekä aivan ”tavallisia” yrityksiä. Kaikilla on sama agenda: vaihtaa nopeasti arvoaan menettävät Yhdysvaltain dollarit Bitcoiniin.

Paul Tudor Jones on yksi maailman tunnetuimpia sijoittajia. Hän oli aiemmin tänä vuonna ensimmäisiä suuren kaliiberin sijoitusguruja, jotka kertoivat sijoittaneensa Bitcoiniin. Tudor Jones on sitä mieltä, että nyt ollaan yhä aikaisessa vaiheessa.

Fundamentit Bitcoinin kurssinousulle ovatkin paremmat kuin koskaan. Aloitamme parhaillaan uutta halvingin jälkeistä sykliä, ja markkinoille tulee yhä suurempi joukko ostajia. Seuraava askel on piensijoittajien eli ns. tavisten ryntäys kaupoille. Tätä ei olla vielä suuressa mittakaavassa nähty.

Bitcoin rikkoo tällä hetkellä myös merkittäviä ennätyksiä joka päivä. Kurssi on pian clousannut yli 10.000 dollarin 100 päivää putkeen. Tällä hetkellä ollaan 91-92 päivän tienoilla. Bitcoin ei ole myöskään käväissyt alle 10.000 dollarin tasolla noin 1,5 kuukauteen.

Kuten yllä oleva twiitti kertoo, Fear & Greed -indeksi on selvästi vihreällä. Tämä ei suoraan tarkoita sitä, että ”kupla olisi puhkeamassa”, sillä Fear & Greed -lukema voi pysytellä korkealla tasolla kuukausia, tai jopa vuoden päivät.

Kun edellä mainittuun indeksiin yhdistetään Mayer Multiple, voidaan todeta se, että Bitcoin alkaa olla jo varsin kallista. Mayer Multiple ja Fear & Greed -indeksi ovat yksinkertaisia indikaattoreita osoittamaan, onko nyt hyvä hetki ostaa Bitcoinia vai ei.

Hyvät ostopaikat ovat alle 1,00 Mayer Multiple -lukemissa ja Fear & Gred -indeksi ollessa punaisella, eli suurin piirtein tasolla 0-30. Tällaisia hetkiä on ollut vuoden 2020 puolellakin todella paljon, jopa kuukausien ajan.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Tutkitaan sitten markkinoiden suurimpien altcoinien tilannetta.

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 61,1 prosenttia. Aikaisemmat mittaukset ovat 59,6 %, 58,4 % ja 57,9 %. Viime viikkoina nähty selkeä trendi on siis saanut jatkoa. Bitcoin vie markkinaa eteenpäin, ja altcoinit sulavat koko ajan arvossa siihen nähden.

Alla oleva listaus on Coinpaprika-sivustolta, ja kurssikehitys on laskettu tuttuun tapaan Bitcoiniin verrattuna.

altcoinit-20201026

Kulunut viikko on ollut brutaali altcoineille, kuten kuvasta näkyy. Ainostaan Litecoin on noussut Bitcoinin vanavedessä, mutta kaikki muut suuret kolikot ovat pahasti pakkasella.

Tilanne ei juuri eroa 30 päivän tai yhden kvartaalin mittauksessa; suurin osa altcoineista on hävinnyt viime kuukausina selvästi Bitcoinin kurssikehitykselle. Altcoin-sijoittajan kannattaa nyt miettiä hyvin tarkkaan, mitä kolikoita kannattaa pitää portfoliossa tulevaa silmällä pitäen.

Kun katsotaan top 100 -listaa, vain 12 kryptovaluuttaa on plussalla Bitcoiniin nähden seitsemän päivän ajalta. Tunnetuin kolikko näistä lienee Filecoin, joka nousi listoille vasta pari viikkoa sitten. Sen kurssi on heitellyt viime aikoina rajusti.

Tällä hetkellä mikään ei viittaa altcoin-ralliin, päinvastoin. Bitcoin näyttää juuri nyt todella vahvalta.

Markkinakatsaus: DeFi

Tarkastelemme DeFi-markkinaa aina Defipulse-sivuston kautta, joka listaa aina tärkeimmät DeFi-palvelut sekä TVL-lukeman. Valitettavasti Defipulse.com etusivu on tällä hetkellä alhaalla, joten joudutaan käyttämään Googlen cachesta viime yön versiota, jossa grafiikat ja kuvat eivät näy.

Joka tapauksessa, DeFi-markkina on jatkanut TVL-mittarilla nousuaan ensimmäistä kertaa yli 12 miljardin dollarin. Viime yön tarkka lukema on 12,4 miljardia taalaa, eli lisäystä viikon takaiseen on peräti 10 prosenttia.

Suurimpien palveluiden osalta tilanne ei ole muuttunut viime viikosta. Uniswap on yhä selkeä ykkönen 2,7 miljardin dollarin TVL-lukemalla, ja Maker yhtä selkeä kakkonen 2,1 miljardilla dollarilla. WBTC ja Aave seuraavat, mutta Compound on noussut yli miljardiin dollariin ja viidenneksi.

Koko markkinan nousu selittyy pitkälti yhden ainoan palvelun kautta: Harvest Finance. Kyseessä on uusi DeFi-protokolla, joka keräsi yli miljardi dollaria sijoittajien rahaa todella nopeasti. Valitettavasti Harvest Financesta tuli viime yönä uusin uhri DeFi-palveluiden hakkeroinneissa.

Kyseessä on hyvin tuore tapaus, joten palaamme tähän mahdollisesti tarkemmin ensi viikon katsauksessa. The Block -sivuston mukaan hyökkääjä olisi aiheuttanut 24 miljoonan dollarin vahingot, joista 2,5 miljoonaa olisi palautettu.

Harvest on vastaava protokolla kuin tunnettu Yearn Finance, eli se pyrkii keräämään sijoittajille parasta mahdollista tuottoa eri yield farming -menetelmiä käyttäen. Kyseessä on ilmeisesti hyökkäys Flash loan -ominaisuutta hyödyntämällä.

Mielenkiintoiseksi tapauksen tekee seuraava tieto:

Harvest Financen mukaan kyseessä olisi tunnettu henkilö krypto-skenessä, mutta palvelu ei nähtävästi halua paljastaa julkisuuteen enempää tietoja. Bitcoinkeskus raportoi aiheesta tarvittaessa lisää ensi viikolla.

Kyseessä oli jälleen muistutus DeFi-markkinan riskeistä, ja Harvest Financen FARM-token romahti luonnollisesti sen seurauksena. Vastaavia tapauksia ja sijoittajien menetyksiä on tapahtunut pitkin vuotta 2020.

PayPal tuo kryptovaluutat tarjontaansa

Viime viikon suurin uutinen oli artikkelin alussa mainittu PayPal. Kyseessä oli niin kovan luokan pommi, että Bitcoinin kurssi kohosi sen ansiosta yli tuhat dollaria 24 tunnin aikana. Joku oli myös selvästi tietoinen tästä etukäteen, sillä kurssinousu alkoi selvästi ennen virallista uutista.

Kauppalehti uutisoi myös tapauksesta näyttävästi.

kauppalehti-paypal

Tunnettu eWallet ja maksuoperaattori PayPal tuo siis kryptovaluutat fiat-valuuttojen rinnalle hyvin nopealla aikataululla. Ensin aloitetaan Yhdysvalloista, jossa PayPal on saanut myös virallisen kryptovaluuttalisenssin.

Ensimmäisessä vaiheessa mukana ovat Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash ja Litecoin. Henkilö voi ostaa, myydä ja säilyttää kyseisiä kryptovaluuttoja PayPal-lompakossa. Tällä hetkellä PayPal-tilejä on yli 340 miljoonaa kappaletta.

Tämän lisäksi on erittäin tärkeää, että kryptovaluuttoja voi käyttää yli 21 miljoonassa online-kauppapaikassa. Jos PayPal-tililläsi on vain bitcoineja, ne konvertoidaan esim. eBay-ostoksessa automaattisesti fiat-valuutaksi.

Kryptovaluutat toimivat PayPal-platformin sisällä, eli siirrot ulkoisista lompakoista eivät ole mahdollisia. Täysin vastaavalla tavalla toimii myös Skrill, joka lisäsi kryptovaluutat tarjontaansa jo reilut kaksi vuotta sitten.

Kyseessä on merkittävä askel massa-adoption kannalta, sillä PayPal tarjoaa nyt ihmisille helpon ja luontevan tavan sijoittaa kryptovaluuttoihin. Tästä voi sitten ottaa uusia askeleita kohti parempia ostopaikkoja ja teknologian ymmärtämistä.

PayPalin kumppanina on Paxos, joka vastaa teknisestä toteutuksesta. Viime viikon uutinen oli vahvistus huhuille, joista Bitcoinkeskus uutisoi jo kesäkuun lopulla.

Bitcoin mukana Vastaamo-hakkeroinnissa

Sosiaalista mediaa on dominoinut viime päivät case Vastaamo, joka koskettaa valitettavasti jopa kymmeniä tuhansia henkilöitä. Jos joku on elänyt tynnyrissä viimeisen viikon, niin kyseessä on psykoterapiakeskus Vastaamon potilastietojen hakkerointi.

Tapaus on hyvin poikkeuksellinen Suomessa. Sen tekee erityisen ikäväksi tietojen arkaluontoisuus; nyt hakkerilla on hallussaan osoite- ja henkilötietojen lisäksi myös kymmenien tuhansien ihmisten keskustelut psykologien kanssa, jotka sisältävät valtavasti arkaluontoista materiaalia.

Tuhannet ihmiset ovat syystäkin kauhuissaan tietojen leviämisestä internetiin. Viikonloppuna myös Bitcoin sotkettiin mukaan, sillä uhrit saivat yksilöityjä kiristysviestejä. Esim. YLE uutisoi asiasta näin:

Kyseessä voi olla alkuperäinen hakkeri tai joku muu verkkorikollinen, jolla on uhrien yhteystiedot. Sähköpostissa on vaadittu jokaista lähettämään 200 euroa bitconeissa 24 tunnin kuluessa tai vaihtoehtoisesti 500 euroa bitcoineissa 48 tuntia tämän jälkeen.

Myös Bittiraha-sivusto julkaisi lauantai-iltana aiheeseen liittyvän tiedotteen, sillä kiristäjä mainitsi viestissään Bittirahan bitcoinien ostopaikkana.

Joku lukijoista voi nyt miettiä, että miksi kiristäjä ei pyydä lunnaita privaattikrypto Moneroa käyttäen? Syy lienee se, että kryptovaluutoista tietämättömän henkilön ei ole helppo noin vain hankkia Moneroa. Bitcoinien ostaminen käy sen sijaan nopeasti.

Sosiaalisessa mediassa on riittänyt kiristysviestien jälkeen vihamielisiä kommentteja Bitcoinia kohtaan. On syytä kuitenkin muistaa, että Bitcoinin lohkoketjusta voidaan jäljittää joka ikinen transaktio, minkä vuoksi se ei ole verkkorikollisten suosiossa.

Esim. monissa pörssien hakkerointitapauksissa verkkorikolliset yrittävät häivyttää jälkensä ns. coin mixer -palveluiden kautta, mutta usein tämäkään ei onnistu. Viranomaisilla on nykyisin käytössä vahvoja tekoälyalgoritmeja, jotka saavat jäljitettyä lukemattomia verkkorikollisia joka vuosi.

Moneron tapauksessa tämäkään ei riitä, sillä kyseistä privaattikolikkoa on täysin mahdoton jäljittää. Tämän vuoksi suuren mittaluokan kiristystapaukset tehdään lähes aina Moneroa käyttäen.

Ethereum 2.0 versio lähestyy

Ethereum 2.0 -versio on ollut kuuma keskustelunaihe kryptoskenessä jo parin vuoden ajan. Kyseessä on todella merkittävä päivitys, joka muuttaa kaksi asiaa merkittävästi Ethereum-alustalla:

  1. Ethereum siirtyy Proof of Work -konsensuksesta nykyisin suosiossa olevaan Proof of Stake -malliin, mikä tarkoittaa fyysisten louhintalaitteiden poistumista.
  2. Muutoksen myötä Etheriä lukitaan steikkaukseen (minkä ennakoidaan nostavan kurssia merkittävästi), ja sharding-teknologia mahdollistaa aivan uudenlaisen skaalautuvuuden

Kyseessä ei ole mikään on/off -tyyppinen ratkaisu, vaan Ethereumin uusi versio pyörii pitkän aikaa rinnakkain nykyisin verkon kanssa. Tämä ensimmäinen vaihe kulkee nimellä Beacon Chain.

Ethereum-yhteisö on varautunut tulevaan alkusyksyllä useiden erilaisten testiverkkojen avulla. Version 2.0 ensimmäistä askelta huhuttiin jo lokakuun loppuun, mutta viime viikon uutiset näyttävät siirtävän sen marraskuun puolelle.

Nyt ollaan joka tapauksessa niin pitkällä, että Ethereum 2.0 on pian täällä. Ei toki täydessä toiminnassa, mutta tärkeä ensimmäinen etappi valmiina. Tästä alkaa sitten kova työ, jotta 2.0 -version tarjoama skaalautuvuus saadaan käyttöön.

CME-futuurit ja Bakkt kovassa nousussa

Moni kryptosijoittaja muistaa hyvin nimen CME Group joulukuulta 2017. Tuolloin kyseinen instituutio toi markkinoille Bitcoin-futuurit. Moni pitää tätä toimenpidettä yhä neulana, joka puhkaisi vuoden 2017 Bitcoin-kuplan, sillä se toi instituutiolle mahdollisuuden shortata Bitcoinia.

CME Groupin futuurien vaihto oli pitkään varsin maltillista, mutta nykyisin tilanne on toinen. Coindesk uutisoi viime viikolla, että CME Groupin futuurien ns. open interest ohitti Binancen ja BitMEXin lukemat.

Tällä hetkellä CME Groupin edellä on vain aasialainen OKEx, jonka ykköspaikka voi olla uhattuna viimeaikaisten tapahtumien vuoksi.

Vuosi sitten tähän aikaan markkinoille tullut Bakkt on jatkanut myös kovaa menoa.

Bakkt on rikkonut kuukausi toisensa perään uusia ennätyksiä futuurikaupoissa, mikä tietää erittäin hyvää. Sekä Bakkt että CME Group ovat nimenomaan institutionaalisten sijoittajien kauppapaikkoja, joiden on käytettävä Yhdysvalloissa reguloituja palveluita.

Nämä luvut kertovat omaa kieltään siitä, miten kiinnostus Bitcoinia kohtaan on jatkuvassa kasvussa nimenomaan sijoitusalan ammattilaisten kohdalla.

Vaikka moni aina toivoo piensijoittajien tuloa markkinoille vuoden 2017 tyyliin, niin yksi hedge-rahasto voi sijoittaa helposti saman summan kuin sadat tuhannet tai jopa miljoona tavista. Mitä enemmän ammattilaisia saadaan mukaan, sen nopeammin Bitcoin rikkoo uudet ATH-lukemat.

Laitetaan loppuun vielä suosittu Bitcoinkeskuksen tweettaus viime viikolta! Henry Braden visiot olivat kohdallaan jo vuonna 2013.

Lisäksi huomio Aaveesta ja Chainlinkista kiinnostuneet: 29.10. järjestetään suomenkielinen Chainlink Suomi virtual meetup.

https://twitter.com/LinkFinland/status/1319002719026319360

Photo by Dmitry Demidko on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!