Uutiset
26
loka
nasdaq

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

26.10. Uutiskatsaus: Ethereum, Bitcoin ETF, Inflaatio, Yhdysvallat, Worldcoin

Ethereumin Beacon Chain saa merkittävän päivityksen tällä viikolla. Yhdysvaltain markkinoille saatiin kaksi Bitcoin ETF -rahastoa. Inflaatio uhkaa keskuspankkeja ja sitä myötä sijoittajia. Worldcoin haluaa skannata käyttäjiensä silmät.

Ethereumin Altair-päivitys

Ethereum on markkinoiden johtava älysopimusalusta. Se on saanut palstatilaa kuluneen vuoden aikana enemmän kuin koskaan. Nykyisin uutisissa käsitellään yhä enemmän myös Ethereumin teknisiä päivityksiä. Moni muistaa varmasti vielä EIP-1559:n, josta kohuttiin kuukausien ajan.

EIP-1559 oli yksi London hard forkin sisältämistä päivityksistä. Se suoritettiin elokuun alussa. Tällä viikolla on luvassa jälleen tärkeä päivitys nimeltään Altair. Kyseessä on ensimmäinen Ethereumin päivitys, joka koskee varsinaisen lohkoketjun sijaan Beacon Chainia.

Beacon Chain on Ethereum 2.0 -version lohkoketju. Se käynnistyi suuren kohun siivittämänä joulukuun alussa vuonna 2020 eli hieman alle vuosi sitten. Beacon Chain käyttää Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Verkon validaattoriksi pääsee steikkaamalla 32 ETH -suuruisen potin.

Alla olevalla videolla keskustellaan Altair-päivityksestä tarkemmin.

Altair ei siis vaikuta nykyisen Ethereum-verkon käyttöön millään tavalla. Se sisältää kolme oleellista muutosta: ensimmäinen on light client, mikä mahdollistaa kevyemmän noden luomisen full noden sijaan.

Toinen päivitys on nimeltään slashing penalty. Tämä kiristää verkon validaattoreiden (steikkaajien) vaatimuksia. Jos oma palvelinkone on offlinessa eikä hoida tehtäviään 24/7, se voi menettää ostan steikkauspalkkioista.

Altair-päivitys valmistaa myös Beacon Chainia The Merge -vaiheeseen. Tämä tarkoittaa Beacon Chainin sekä nykyisen Ethereumin lohkoketjun yhdistymistä. The Merge -vaiheen jälkeen Ethereum muuttuu Proof of Stake -pohjaiseksi järjestelmäksi ja nykyinen louhinta tulee päätökseen. Tämä tapahtuu vuoden 2022 aikana.

Kaksi Bitcoin ETF-tuotetta markkinoilla

Viime viikon suurin uutinen oli ehdottomasti Bitcoin ETF:n tulo Yhdysvaltain markkinoille. ETF-tuotetta on odotettu vuosia, ja sen merkityksestä on spekuloitu lukemattomia kertoja. Nyt odotus on vihdoin päättynyt. ProShares Bitcoin Strategy ETF (ticker: BITO) tuli treidattavaksi New Yorkin pörssiin viime viikon tiistaina.

Kyseessä on historiallinen ja merkittävä askel Bitcoinille. ETF tuo bittirahalle legitimiteettiä sijoituskohteena ja se mahdollistaa yhä laajemman instituutioiden adoption. Silti, kyseessä on vasta hyvä alku. Proshares ETF on futuuripohjainen. Tämä tarkoittaa sitä, että ETF-rahasto seuraa Bitcoin-futuurien kurssikehitystä.

Todellinen jackpot olisi spot-ETF, jossa rahasto ostaisi ”aitoja” bitcoineja markkinoilta. Tällaisen tuotteen hyväksyntään voi kulua vielä aikaa.

Viime viikolla saatiin markkinoille myös toinenkin Bitcoin ETF-rahasto nimeltään Valkyrie Bitcoin Strategy ETF. Yhtiön toimitusjohtaja Leah Wald kertoo aiheesta lisää alla olevalla videolla.

Hauska yksityiskohta on se, että Valkyrie yritti saada ETF-tuotteensa tickeriksi BTFD, mikä on lyhenne sanoista Buy The F*cking Dip. Lopulta tickeriksi jäi kuitenkin BTF.

Kuten Wald kertoo yllä olevalla videolla, Valkyrien ETF on myös futuuripohjainen. Se on siis suora kilpailija Prosharesin ETF:lle. Rahastojen kurssikehitys pitäisi teoriassa olla aivan identtinen. Wald ei myöskään usko spot-ETF:n saavan hyväksyntää aivan lähiaikoina.

Tavalliselle sijoittajalle näillä ETF-tuotteilla ei ole merkitystä. Niiden kohderyhmänä ovat amerikkalaiset instituutiot sekä treidaajat. Tavallisen buy & hold -sijoittajan ei kannata niihin rahojaan laittaa. Etenkin, kun Suomessa voi sijoittaa paljon parempaan tuotteeseen eli spottipohjaiseen rahastoon.

Esimerkiksi Nordnetista löytyy Bitcoin XBT -sertifikaatti. Tarjolla on myös Ethereum XBT -tuote Etheristä kiinnostuneille. Tällaisten tuotteiden etuna on se, että sijoittajan ei tarvitse huolehtia säilytyksestä eikä hoitaa kirjanpitoa itse myyntivoitoista. Haittapuolena on kaupankäynti vain pörssin aukioloaikoina sekä riski liikkeellelaskijan toimintakyvystä esimerkiksi finanssikriisin aikana.

Jack Dorsey ennustaa hyperinflaation tuloa

Inflaatio on ollut vuoden 2021 johtava teema sijoitusmaailmassa. Oli sitten kyse kiinteistöstä, valtion velkakirjoista, osakkeista, kullasta, tai kryptovaluutoista. Kaikki sijoittajat seuraavat silmä kovana nopeasti kasvavia inflaatiolukuja. Suurimmassa ahdingossa ovat keskuspankit.

Inflaatio tarkoittaa kuluttajahintojen nousua. Suurimman huomion saa aina Yhdysvaltain CPI-lukema, sillä Yhdysvaltain markkinat ohjaavat aina myös muuta maailmaa. CPI muodostuu erilaisten tuotteiden ja palveluiden yhdistelmästä, joiden hintakehitystä seurataan.

Todellinen inflaatio on monien analyytikoiden mielestä 2x tai jopa 3x suurempi. Tämä johtuu siitä, että CPI:n metodeja on muutettu vuosien mittaan jatkuvasti. Ei liene yllättävää, että vuosikymmenten aikana tämä on johtanut selvästi pienempään lukemaan kuin alkuperäisellä mittaustavalla.

Virallista inflaatiolukemaa manipuloidaan alas, jotta keskuspankit voivat toteuttaa mahdollisimman löysää rahapolitiikkaa. Mitä pienempi CPI, sen enemmän rahaa on ”varaa” printata markkinoille.

Kansalaiset tuntevat kuitenkin todellisen inflaation ostaessaan ruokaa, bensaa sekä palveluita. Jos nykyinen meno jatkuu, inflaatio voi riistäytyä käsistä toden teolla. Tästä varoitteli myös Twitterin perustaja Jack Dorsey.

Dorsey twiittasi perjantaina: Hyperfinlation is going to change everything. It’s happening. Twiitti sai luonnollisesti aikaan laajaa keskustelua aiheesta.

Moni kuvittelee nousevan inflaation olevan hyvä asia, koska se näkyy nousevina hintoina mm. osakemarkkinoilla ja yhtä lailla myös kryptovaluutoissa. Tämä on totta vain tiettyyn rajaan asti. Jos inflaatio ei pysy keskuspankin (ja kansan) sietokyvyn rajoissa, sille on tehtävä jotain.

Ongelma on tällä hetkellä se, että markkinoita on pidetty pystyssä jo vuosia nollakoroilla ja tukitoimilla. Inflaation torjunta tarkoittaisi tukitoimien loppumista ja korkojen nousua. Se johtaisi valtavaan osakemarkkinoiden romahdukseen. Kryptovaluuttamarkkinat seuraisivat perässä.

Yhdysvaltain keskuspankki ei ole vielä tehnyt inflaatiolle mitään, mutta aika käy vähiin. Jos CPI ei ala taittua vuoden 2021 lopulla, sen vaihtoehdot ovat vähissä. Samalla myös Bitcoinin nelivuotinen halving-sykli lähestyy huippuaan. Seuraava askel on historiallisesti ollut 80-90 prosentin romahdus.

Nähdäänkö vuoden 2022 aikana ison kokoluokan romahdus osake- sekä kryptomarkkinoilla? Tätä skenaariota on syytä alkaa miettiä.

Sekalaisia uutisia Yhdysvalloista

Käydään seuraavaksi läpi sekalaisia uutisia Yhdysvalloista.

Houstonin palomiesten eläkerahasto on tehnyt sijoituksen Bitcoiniin. Uutista ei kannata millään tavalla väheksyä, sillä rahasto hallinnoi yli neljän miljardin dollarin varallisuutta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun julkinen eläkerahasto sijoittaa Yhdysvalloissa Bitcoiniin.

Toinen merkittävä uutinen saatiin Walmart-kauppaketjuun liittyen.

Suomalaisille varsin tuntematon Walmart on itse asiassa maailman suurin yhtiö myyntituotoissa mitattuna. Se jättää jopa Amazonin kauas taakseen. Walmart on lisännyt äskettäin 200 Bitcoin-automaattia eri kauppakeskuksiin. Kyseessä on pilottiohjelma yhteistyössä Coinstar-yhtiön kanssa.

Bitcoin-automaatit mahdollistava bittirahan ostamisen käteisellä. Kulut ovat kalliit pörsseihin verrattuna, mutta tulevaisuudessa ne varmasti laskevat, jos palvelu kerää suosiota. Kyseessä on joka tapauksessa yksi askel Bitcoin-adoptiossa.

Lopuksi vielä hämmentävä uutinen yleiseen sijoitustoimintaan liittyen. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen laukoi viikonloppuna kommentin, jonka mukaan valtio harkitsee realisoitumattomien voittojen (unrealized gains) verotusta.

Anthony Pompliano käy ehdotusta läpi alla olevalla videolla.

Kuten aina, tarkoituksena olisi verottaa aluksi vain rikkaimpia kansalaisia (uskoo ken tahtoo). Ehdotus on puistattava jokaiselle sijoittajalle. Jos luulet Yellenin olevan ainoa valtiovarainministeri, joka tästä puhuu tulevina vuosina, olet varmasti väärässä. Valtioiden velat kasvavat niin holtittomasti joka puolella, että rikkaita on verotettava yhä enemmän.

Ideana on verottaa sijoittajia omaisuuden arvonnoususta ennen kuin mitään on edes myyty. Jos osakeportfoliosi arvo nousisi esim. 100.000 dollarista 150.000 dollariin paperilla, niin joutuisit maksamaan verot 50.000 dollarin voitoista, vaikka et möisi yhtään mitään.

Entä jos omistat asunnon, jonka arvo nousee merkittävästi? Miten tämä arvonnousu edes tarkalleen mitattaisiin? Moni sijoittaja joutuisi myymään omaisuuttaan maksaakseen arvonnoususta johtuvat verot!

Ehdotus on täysin absurdi, mutta se kuvaa osaltaan nykyisen talouspolitiikan päättömyyttä. Yellenin mukaan, tämä vero maksaisi osaltaan Bidenin hallinnon kaavailemaa biljoonien dollareiden stimulus-pakettia. Vastaavia budjettivajeita on kaikilla muillakin valtioilla. Leikkausten sijaan reikää halutaan paikata lisäveroilla tai velalla.

Worldcoin haluaa skannata käyttäjien silmät

Projekti nimeltään Worldcoin on noussut esiin yhä enemmän sosiaalisessa mediassa. Kyseessä on varsin hämmentävä projekti, joka pyrkii jakamaan ilmaista kryptovaluuttaa ”reilulla tavalla” kaikkialle maailmaan. Mikään ei kuitenkaan ole täysin ilmaista tässä maailmassa, ei myöskään Worldcoin. Ilmaisten kolikoiden saamiseksi on suostuttava oman silmänsä skannaukseen.

Worldcoinin perustaja Sam Altman twiittasi näin viime lauantaina.

Altman kommentoi twiittiketjussa: ” We can see a path to a billion-person network pretty quickly. A network that big should be quite powerful.”

Tietokanta, joka sisältää miljoonien (tai miljardien) ihmisten biometristä dataa kuulostaa varsin pelottavalta idealta. Myös Edward Snowden twiittasi oman huolensa projektista. Worldcoin ei säilytä alkuperäisiä skannauksia vaan kuvasta muodostetun hashin eli tiivisteen.

Kyseessä on todella suuren luokan projekti. Tästä kertoo myös vaikuttava lista sijoittajia, jotka ovat lähteneet Worldcoiniin mukaan. Series A -kierrosta johti erittäin tunnettu Andreessen Horowitz, ja mukana ovat mm. Digital Currency Group, Coinbase Ventures sekä FTX-pörssin perustaja Sam Bankman-Fried.

Raportoimme varmasti Worldcoinin kehityksestä lisää tulevina kuukausina. Bitcoinkeskus ei suosittele ketään antamaan biometrista dataansa vastineeksi ilmaisesta tokenista.

Photo by Sajad Nori on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!