Bitcoinin kurssinousu on tasaantunut 60.000 dollarin yläpuolelle. Samalla Bitcoinin dominanssi on lähtenyt laskuun, joten viime viikko on ollut altcoinien kannalta erinomainen. DeFi-sektori rikkoo jälleen uusia ennätyksiä!
Bitcoinin kurssi tukevasti 60.000 dollarin yläpuolella
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 62.500 dollaria. Tämä on historiallisesti hurjan korkea lukema, mutta se jää silti viime viikon mittauksesta. Tuolloin kurssi oli 65.000 dollarin tasolla. Olemme nähneet siis muutaman prosentin laskun huippulukemista.
Alla olevassa grafiikka näyttää Bitcoinin kurssikehityksen kolmen kuukauden ajalta. Sininen viiva on 50 päivän liukuva keskiarvo ja violetti puolestaan 200 päivän liukuva keskiarvo. Nämä ovat tärkeitä indikaattoreita nousu- tai laskumarkkinasta. Bitcoin on tällä hetkellä vakuuttavasti molempien yläpuolella.
Kuvassa näkyy hyvin viime viikon huippu. Bitcoinin kurssi nousi hetkellisesti jopa 67.000 dollarin tuntumaan ja rikkoi huhtikuun edellisen ennätyksen. Tämän jälkeen markkina otti happea 60.000 dollarin molemmin puolin.
Tämä viikko alkoi positiivisesti. Kurssi nousi maanantain aikana noin 63.000 dollariin. Nyt tunnelma on jälleen odottava: löytyykö markkinoilta uutta kysyntää nostamaan kurssi 70.000 dollarin tasolle? Vai onko luvassa pidempi konsolidaatiovaihe 60.000 dollarin tienoilla?
Vertailukohtaa voidaan hakea viime vuoden joulukuusta. Bitcoin rikkoi tuolloin vuodelta 2017 peräisin olleen kurssiennätyksen. Uusi ATH saatiin 16. joulukuuta, jota seurasi viikko poikittaisliikettä. Tämän jälkeen kurssi lähti uuteen nousuun. Raketointi jatkui dipeistä huolimatta noin neljän kuukauden ajan.
Isossa kuvassa mikään ei ole viime viikkoina muuttunut. On-chain data eli lohkoketjun informaatio kertoo edelleen kysyntäshokista. Valaat ja muut ammattisijoittajat ostavat bitcoineja markkinoilta, mikä näkyy valavina virtoina ulospäin kryptovaluuttapörsseistä.
Bitcoinin muutokset pörsseissä: Koskaan Bitcoinin historiassa ei olo poistumiset olleet näin dominoivia kuin viimeisen 1,5 vuoden aikana. Ainoat selkeet piikit olleet syyskuun 2020 droppi ja viime toukokuun droppi pic.twitter.com/B8o2aVxMq0
— Kryptosuomi (@Krypto_Suomi) October 24, 2021
On myös syytä muistaa, että Bitcoinin kurssi saavutti uuden ATH:n ilman minkäänlaista mediahehkutusta tai massojen suosiota. Tämäkin tilanne muistuttaa hyvin paljon vuoden takaista. Suuri yleisö lähto toden teolla mukaan vasta vuoden 2021 alussa.
Googlen trendit kertovat innostuksen olevan vielä matalalla. Suunta on kuitenkin ylöspäin.
Tulevan viikon odotukset ovat neutraalit. Viime päivien volyymit ovat matalia, eikä ilmassa ole nyt suurempaa kiimaa.
Viime viikolla hyväksyttiin myös kaksi Bitcoin ETF -rahastoa Yhdysvaltain markkinoille. Voit lukea aiheesta lisää uutiskatsauksen puolelta. Kyseessä oli vuosia odotettu ratkaisu ja tärkeä askel etenkin institutionaalisille sijoittajille.
Molemmat Bitcoin ETF:t ovat kuitenkin futuuripohjaisia eli ne seuraavat vain Bitcoin-futuurien kurssikehitystä. Rahastot eivät osta tai holdaa ”oikeita bitcoineija”. Niiden suosio tai treidausvolyymi ei siten suoraan vaikuta Bitcoinin kurssiin.
Bitcoinin markkinaosuus aavistuksen laskussa
Bitcoinin markkinaosuus on ollut tarkassa syynissä viime viikkoina. Bitcoin on ottanut markkinan haltuunsa lokakuussa ja nostanut dominanssiaan selvästi. Markkinaosuutta kuvaava CRYPTOCAP-indeksi nousi noin 40 prosentista lähes 48 prosenttiin saakka.
Viime viikon mittaus oli 46,33 prosenttia. Nyt dominanssi on enää 44,83 prosenttia.
Kuten kuvassa hyvin näkyy, Bitcoinin markkinaosuus on saavuttanut huippunsa ainakin lyhyellä tähtäimellä. Korkein mittaus osuu täsmälleen samalle päivälle, jolloin Bitcoin rikkoi uuden kurssiennätyksen. Tämän jälkeen altcoinit ovat menestyneet selvästi Bitcoinia paremmin.
Bitcoinin kurssi on ollut viikon ajan odottavalla kannalla. Sijoittajat ovat vetäneet hiukan happea ja seuranneet mitä markkina toimii seuraavaksi. Tämä näkyy hyvin myös dominanssin puolella. Altcoinien hyvä nousuvire voi hyvinkin jäädä lyhytaikaiseksi.
Älysopimusalustat ja Shiba Inu nousussa
Kuten edellisessä kappaleessa tuli mainittua, edeltävä viikko on ollut altcoinien juhlaa. Bitcoinin dominanssi on pudonnut pari prosenttia. Tämä näkyy välittömästi suurimpien altcoinien listalla. Kaikki top 15 -listan kryptovaluutat ovat plussalla Binance Coinia lukuun ottamatta.
Näet alla olevassa kuvassa markkinoiden suurimmat kryptovaluutat sekä niiden suorituskyvyn Bitcoinia (ei siis dollaria) vastaan 24h, 7pv sekä 30pv ajanjaksoilla.
Alkusyksyn suuret suosikit Solana, Terra ja Avalanche ovat pärjänneet erinomaisesti. Tämä trio on noussut monta kertaa aiemminkin käsi kädessä. Myös platformien kuningas, Ethereum, on noussut erinomaisesti. Se rikkoi myös tärkeän 4000 dollarin rajapyykin.
Listalta voidaan nostaa esiin myös Chainlink. Kuukausia paitsiossa ollut LINK on palannut top 15 -sijoille ja noussut yli $30 rajan.
Shiba Inu jatkaa myös hurjaa menoaan. SHIB-token on noussut Bitcoiniin verrattuna yli 300 prosenttia edeltävän 30 päivän aikana. Koirakolikoiden suosiolle ei näytä tulevan loppua. Shiba Inun lisäksi myös moni pienemmän markkina-arvon meemikolikko on pärjännyt hyvin.
Aito ja alkuperäinen meemikolikko Dogecoin on sen sijaan noussut maltillisesti. Vaikka DOGE ei nauti kevään kaltaista suosiota, se pysyy sitkeästi top 10 -kryptovaluuttana ja yli 30 miljardin dollarin markkina-arvossa. Tämä on edelleen todella kova suoritus.
DeFi-sektori rikkoo jälleen ennätyksiä
DeFi eli Decentralized Finance jatkaa hurjaa nousukiitoaan. DeFi-sektoriin tallennettua likviditeettiä kuvaava TVL (Total Value Locked) on tehnyt jatkuvasti uusia ennätyksiä. Tämä viikko ei ole poikkeus! TVL on noussut edellisestä mittauksesta yli 10 prosenttia.
Viime viikolla TVL oli 219,41 miljardia, nyt lukema on peräti 245,25 miljardia. Tämän hetken mittaus on jo 50 prosenttia korkeammalla kuin viime kevään DeFi-buumin huippu!
Kuten totesimme jo viime viikolla, TVL:n raju nousu ei näy DeFi-tokeneiden kursseissa. Esimerkiksi Aave on ranking-sijalla 44 ja lähes 50 prosenttia ATH-lukemansa alapuolella. Keväällä Aave oli top 15 -kryptovaluutta.
Sijoittajana voi tietysti spekuloida sitä, näkyykö koko sektorin hurja kasvu pian myös kryptovaluuttojen kursseissa? Eli ovatko DeFi-tokenit nyt aliarvostettuja.
Tästä päästäänkin sujuvasti protokollatason listaukseen.
Aave ja Curve ovat vaihtaneet ykköspaikkaa usein viime viikkoina. Nyt Aave on jälleen ykkösenä. Sen TVL on kasvanut edellisestä mittauksesta noin 500 miljoonaa. On vain ajan kysymys, milloin Aave rikkoo 20 miljardin dollarin rajapyykin.
Viime viikolla listalta puuttunut (bugi) MakerDAO on nyt palautunut oikealle paikalleen kolmanneksi. Top 10 tai top 20 -sijoilla ei ole nähty dramaattisia nousuja tai laskuja.
Tutkitaan sitten DeFi-sektoria lohkoketjujen tasolla.
Mainitsimme altcoin-katsauksessa kolmikon Terra, Solana sekä Avalanche. Tämän trion hyvä viikko näkyy myös TVL-listauksessa. Ne eivät silti uhkaa vielä Binance Smart Chainin asemaa kakkospaikalla.
Listan yllättäjä on sijalle kahdeksan noussut Tron. Ilmeisesti Defillama-sivusto ei ole seurannut aiemmin kaikkia Tron-appeja, sillä mikään Tron-alustan protokolla ei ole noussut viime viikolla merkittävästi.
Tron on jäänyt viime vuosina pahasti muiden platformien varjoon DeFi-kisassa. Sen suosion huippu oli vuosina 2017-2018. Tuolloinkin platformia syytettiin Ethereumin plagioinnista. TRON-token oli pitkään jopa top 10 -kryptovaluutta, mutta nyt se on sijalla 30. Emme usko Tron-platformin nousevan merkittäväksi DeFi-peluriksi.
Photo by Sajad Nori on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!