Uutiset
25
huhti
krypto uutiset ethereum

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

25.4. Uutiskatsaus: Ethereum, MiCa, USA, Meemikolikot, Real Bedford FC

Ethereumin odotettu Shapella-päivitys onnistui täydellisesti. EU hyväksyi MiCa-regulaation. Yhdysvalloissa sekoilu kryptoalan sääntelyn kanssa sen sijaan jatkuu. Meemikolikot nousivat pitkän tauon jälkeen otsikoihin. Bitcoin-joukkue Real Bedford FC nousi sarjaporrasta ylemmäs Englannin futiksessa.

Ethereumin Shapella-päivitys onnistui

Ethereumin Shapella-päivitys oli huhtikuun alkupuolen suurimpia puheenaiheita. Shapella aktivoitiin vain pari päivää edellisen uutiskatsauksen jälkeen. Nyt voidaan tarkastella sen vaikutuksia Ethereumin steikkaukseen ja ETH-tokenin kurssiin.

Nimi Shapella on yhdistelmä Shanghai ja Capella -päivityksistä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Ethereumin infrastruktuurista päivitettiin sekä konsensus- että prosessointitaso yhtä aikaa. Teknisesti kaikki sujui hyvin, ja Shapella aktivoitiin 12–13.4. välisenä yönä Suomen aikaa.

Shapella oli hyvin tärkeä ja odotettu päivitys, sillä se poisti lukituksen Ethereumin steikkauksesta. Kuten moni lukijoista varmasti tietää, Ethereum siirtyi syksyllä 2022 Proof Stake -konsensukseen The Merge -päivityksen yhteydessä.

Tähän asti steikkaajien varat ovat olleet lukittuna, mutta Shapella avasi mahdollisuuden kotiutuksille. Mitä kahdessa viikossa on sitten tapahtunut? Tällä hetkellä tilanne on seuraava:

  • Kotiutuksia: 1,66 milj. ETH
  • Talletuksia: 1,08 milj. ETH
  • Erotus: -586K ETH

Steikatun Etherin määrä on pudonnut 18,1 miljoonasta Etheristä 17,5 miljoonan Etheriin Shapella-päivityksen jälkeen. Tämä tarkoittaa noin 3,2 prosentin laskua. Lisäksi jonossa on vielä 613K Etheriä, mutta näiden vastapainona on myös talletuksia.

On syytä huomioida, että merkittävä osa kotiutuksista on ollut pakon sanelemia. Noin neljännes kaikista kotiutuksista on pelkästään Kraken-pörssin aiheuttamia. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC pakotti aiemmin tänä keväänä Krakenin sulkemaan steikkauksen tarjoaminen asiakkailleen.

Krakenilla on kotiutusten jälkeenkin yli 900.000 Etheriä steikattuna, jotka tullaan myös kotiuttamaan ajan kuluessa. Etherin kurssiin tällä ei ole todennäköisesti vaikutusta, koska mikään ei pakota steikkaajia myymään ETH-tokeneitaan. Tämä on hyvin nähty myös muiden kotiutusten kohdalla.

Lopputuloksena voidaan todeta, että Shapella oli juuri sellainen non-event kuten odotimme. Ethereumin kurssi ei romahtanut, vaan itse asiassa nousi yli kymmenen prosenttia heti Shapella-päivityksen jälkeen.

Shapella ja The Merge olivat valtavan kokoluokan päivityksiä ja erittäin tärkeitä Ethereumin tulevaisuuden kannalta. Ne ovat poistaneet monia epävarmuustekijöitä Ethereumiin liittyen. Tämä lisää todennäköisesti kiinnostusta Ethereumiin ja sen steikkaukseen entisestään.

EU hyväksyi MiCa-regulaation

Viime viikolla saatiin tärkeitä uutisia EU:sta, jotka vaikuttavat tulevina vuosina jokaiseen kryptosijoittajaan myös Suomessa. EU:n parlamentti hyväksyi MiCa (Markets in Crypto assets) -regulaation äänin 571 puolesta, 38 vastaan.

Viime viikon äänestys oli sinetti usean vuoden mittaiselle prosessille. MiCa-paketin sisältö oli jo lyöty lukkoon kesällä 2022, mutta satojen sivujen mittaisen lakitekstin käännös eri kielille otti aikaa.

MiCa on myös merkittävä saavutus globaalisti. Se on kattavin regulaatiokokonaisuus kryptovaluutoista koko maailmassa. On erittäin todennäköistä, että moni EU:n ulkopuolinen maa seuraa esimerkkiä ja adoptoi MiCa:n säännöt myös omaan lainsäädäntöönsä. Esimerkiksi Norja ja Iso-Britannia.

EU:n regulaatiota seuraava Patrick Hansen twiitasi näin aiheesta. Twiitissä on myös linkki Hansenin kattavaan blogipostaukseen.

MiCa määrittelee pelisäännöt mm. kryptovaluuttojen liikkeellelaskijoille. Toistaiseksi NFT ja DeFi on jätetty raamien ulkopuolelle. MiCa kuitenkin kehittyy tulevina vuosina, joten NFT- ja DeFi-sektoreihin saadaan varmasti pelisääntöjä.

Uusi regulaatio koskettaa ennen kaikkea kryptovaluuttapörssejä. MiCa asettaa tarkat pelisäännöt näille yrityksille, joista käytetään lyhennettä CASP (Crypto Asset Provider). Suomalaisille toimijoille MiCa ei aiheuta suurempia ongelmia, sillä ne täyttävät pitkälti uudet vaatimukset jo Fivan nykyisen regulaation puitteissa. Lue lisää kryptovaluuttojen regulaatiosta Suomessa ja EU:ssa tästä linkistä.

Jatkossa palveluntarjoaja voi hankkia vaadittavat lisenssit yhdestä EU-maasta ja tarjota sen turvin palveluita koko EU:n alueella. Tähän asti yritykset ovat hakeneet regulaattoreilta lupia joka maasta erikseen.

MiCan lisäksi hyväksyttiin myös TFR-paketti, mikä tarkoittaa AML-säädöksiä kryptovaluuttojen siirtoihin. TFR määrittää pykälät, joita CASP:n on noudatettava valvoessaan kryptojen kotiutuksia ja talletuksia. Tämä vaikuttaa suoraan myös jokaiseen kryptosijoittajaan.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että yli 1000 euron suuruisia siirtoja tullaan valvomaan tarkasti. Todennäköisesti näissä vaaditaan tunnistamaan vastaanottaja (tai lähettäjä), mutta miten tämä tapahtuu käytännössä? Siitä ei ole vielä tarkempaa tietoa.

EU:n uusi kryptoregulaatio nähdään alalla yleisesti positiivisena asiana. Se on varsin järkevä kokonaisuus, ja olisi voinut olla paljon huonompikin. MiCa selkeyttää alan pelisääntöjä eikä aseta ainakaan tässä vaiheessa liian kovia rajoitteita.

SEC-pomo Gary Gensler kongressin grillattavana

Samaan aikaan kun EU:ssa hyväksyttiin uusi säätely kryptoihin, Yhdysvalloissa sekoilu regulaation osalta jatkuu. Olemme uutisoineet tänä vuonna useaan otteeseen arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n hyökkäyksistä alan toimijoita kohtaan.

Käytännössä kaikki Yhdysvaltain suurimmat ja tärkeimmät kryptoalan yritykset ovat saaneet SEC:ltä haasteen oikeuteen. Tähän voidaan lisätä vielä hyökkäykset pankkisektoria kohtaan.

SEC:n pomo Gary Gensler on saanut syystäkin valtavasti kritiikkiä. Hän oli viime viikolla Yhdysvaltain kongressin edessä vastaamassa toimistaan. Gensleriä grillattiin huolella, mutta miehestä ei saatu paljon irti.

Monia huvitti (ja raivostutti samaan aikaan) etenkin Genlserin kiemurtelu kysymykseen, onko Ethereum arvopaperi vai ei. SEC:n pomo ei kerta kaikkiaan suostunut antamaan selkeää vastausta. Voit katsoa itse tapahtuneen alla olevalta videolta.

SEC:n toiminta on saanut yhdysvaltalaiset kryptosijoittajat raivon partaalle. Tunnettu sijoittaja ja kryptoja aiemmin hehkuttanut Chamath Palihapitiya totesi tylysti CNBC:n tuoreessa haasattelussa ”Crypto is dead in America”.

Alan yritykset alkavat pikkuhiljaa saada tarpeekseen regulaattoreiden ajojahdista. Maan johtava kryptopörssi Coinbase ilmoitti viime viikolla saaneensa lisenssin Bermudalta. Yhtiön toimitusjohtaja Brian Armstrong vieraili myös Iso-Britanniassa ja kommentoi näin: ”Anything is on the table, including relocating or whatever is necessary. ”

Myös Winklevoss-veljesten omistama Gemini-pörssi on kertonut aikeistaan lanseerata offshore-pörssin Yhdysvaltain ulkopuolelle.

Gemini ja Coinbase pelaavat varmasti myös mediapeliä, mutta taustalla on todennäköisesti aito kiinnostus siirtyä järkevämmän regulaation piiriin. Lähes kaikki alaa seuraavat ovat sitä mieltä, että Yhdysvallat on tekemässä valtavan poliittisen virheen ajaessaan kryptosektorin innovaatiot, työpaikat ja verotulot pois maasta.

Kiinan valtio poltti 1400-luvulla oman laivastonsa, joka oli tuohon aikaan maailman kehittynein. Yhdysvallat on puolestaan noussut maailman johtavaksi maaksi kryptosektorissa. Nyt se aikoo tuhota asemansa samalla tavalla kuin kiinalaiset yli 500 vuotta sitten. Päätöstä on vaikea ymmärtää.

Meemikolikot nousivat otsikoihin

Meemikolikot, kuten Dogecoin ja Shiba Inu, olivat vuoden 2021 kryptobuumin vetonauloja yhdessä NFT-kokoelmien kanssa. Tuolloin luotiin satoja erilaisia hassuttelukolikoita, jotka ovat kadonneet otsikoista pitkän karhumarkkinan aikana.

On kuitenkin turha olettaa meemien katoavan lopullisesti. Meemit ovat tulleet jäädäkseen kryptovaluuttojen maailmaan, ja niillä on uskomattoman kova vetovoima. Viime viikolla on nähty ensimmäiset merkit uusista meemikolikoista. Mistään buumista ei voida sentään vielä puhua.

Moni sijoittaja huomasi varmasti top 100 -listan uuden tulokkaan: Baby Doge Coin. Kyseinen kolikko oli päivän kuumin nousija useaan otteeseen reilu viikko sitten.

Suurimmat otsikot on tehnyt kuitenkin Pepe Coin, joka lanseerattiin 17.4. eli vain reilu viikko sitten. Yksi onnekas sijoittaja vaihtoi nimittäin 0,125 ETH (noin 250 dollaria) 5,9 biljoonaan PEPE-tokeniin. Tämän bägin arvo on artikkelin kirjoitushetkellä 1,4 miljoonaa dollaria! Voit tarkistaa saldon itse tästä linkistä.

Käytännössä tämä Pepe-miljonääri ei ole aivan näin varakas. Decryptin mukaan kolikoiden myynti kestäisi nykyisellä treidausvolyymilla 46200 vuotta. Onnekas treidaaja ei voi siis käytännössä dumpata kolikoitaan markkinoille romahduttamasta sen hintaa.

Pepe Coin perustuu suosittuun Pepe The Frog -meemiin, ja se on perustajansa mukaan ”the most memeable memecoin in existence.” PEPE-tokenin lisäksi on luotu myös WOJAK-token, joka perustuu nimensä mukaisesti suosittuun Wojak-meemiin. Myös Gary Gensleriä piikittelevä GENSLR-token on raketoinut viime viikolla.

Bitcoinkeskus ei suosittele tekemään sijoituksia tällaisiin kohteisiin.

Bitcoin-joukkue Real Bedford FC varmisti sarjanousun

Lopuksi hieman urheilu-uutisia. Virallinen Bitcoin-joukkue Real Bedford FC varmisti kaksi viikkoa sitten nousun Englannin 10. korkeimmalta sarjatasolta. Bedfordin saldo on vakuuttava 31 voittoa, 3 tasapeliä ja 3 tappiota, kun sarjaa on pelaamatta yksi kierros.

Real Bedfordia kutsutaan Bitcoin-joukkueeksi, koska suositun Bitcoin-aiheisen podcastin hosti Peter McCormack osti seuran vuonna 2021. Kyseessä oli McCormackin kotikaupungin joukkue. Hän viimeisteli diilin ja siirtyi seuran puheenjohtajaksi keväällä 2022. Nyt päättyvä kausi on Real Bedford FC:n ensimmäinen McCormackin komennossa.

McCormack on ilmoittanut seuran tavoitteeksi nousun Valioliigaan. Ensimmäinen askel on otettu, jäljellä on vielä kahdeksan uutta sarjanousua!

Kyseessä ei ole vain julkisuustemppu, sillä McCormack on tuonut Real Bedfordille näkyvyyden lisäksi myös paljon sponsoreita. Winklevoss-veljesten omistama Gemini-pörssi on seuran paitasponsori. Pelipaidassa on totta kai myös Bitcoinin logo.

Myös Ledger, Casa, Compass Mining, ja monet muut globaalit kryptoalan yritykset sponsoroivat joukkuetta. McCormack on parantanut myös seuran olosuhteita, minkä lisäksi kaikki ottelut striimataan. Ja pelipäivän julkaisu on tietysti nimeltään The White Paper.

Toivottavasti Real Bedfordin meno jatkuu yhtä vahvana myös tulevalla kaudella! Bitcoin-joukkueen taivalta kohti Valioliigaa voi seurata esim. Twitter-tililtä @realbedford.

Myös Bitcoinkeskus on osallistunut futissponsorointiin ja teki viime vuonna historiaa Suomessa. Bitcoinkeskus oli kaudella 2022 yksi Veikkausliigaseura FC Hakan pääyhteistyökumppaneista. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Bitcoin-aiheista sponsorointia nähtiin Suomen palloilusarjoissa korkeimmalla sarjatasolla.

Tsekkaa myös viikon markkinakatsaus, jossa käydään tarkemmin läpi kryptojen kurssimuutoksia!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.