Uutiset
25
marras
Bitcoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

25.11. Uutiskatsaus: Markkinat, The Block, Localbitcoins, Bakkt

Markkinoilla tapahtuu juuri nyt. Bitcoinin kurssi on romahtanut jo reilusti alle 7000 dollarin, eikä pohjaa näy. Mistä on oikein kyse? The Block vs Binance -sota on kuohuttanut sosiaalisessa mediassa. Tiukentunut regulaatio vie Localbitcoinsin asiakkaita kilpailijoille. Bakkt tuo markkinoille dollarisuoritteiset futuurit.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Viime viikkojen uutiskatsauksissa on päivitelty usein tapahtumaköyhää jaksoa. Bitcoinin kurssi on sahannut pitkään lähinnä vaakasuoraan ilman selkeää trendiä. Nyt tilanne on todellakin toinen, sillä Bitcoinin kurssi on romahtanut rajusti viime päivinä. Tällä hetkellä ollaan hieman alle 6900 dollarissa, mutta aiemmin kurssi käväisi jo 6600 taalan tasolta.

bitcoin-kurssi-20191125

Yllä oleva kuva kertoo karua kieltään tämän hetken tilanteesta. Kurssi syöksyi viikonloppuna vahvan support-tason alapuolelle, eikä trendi näytä hyvältä. Mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että lasku pysähtyisi ”ei-kenenkään-maalle”.

Todennäköisin skenaario on kurssin paluu 6000 dollarin tasolle, joka näkyy kuvassa punaisella viivalla. Kyseessä on historiallisesti todella vahva tukitaso, jota testattiin lukemattomia kertoja jo vuoden 2018 lopulla. Seuraava selkeä etappi olisi noin 5000 dollarissa.

Sijoittajien mielialat ovat nyt poikkeuksellisen matalalla, mistä kertoo myös Fear & Greed Index -arvo 21 (katso alla oleva kuva).

Yksi syy masennukseen on noin kuukausi sitten nähty raketointi, jolloin Bitcoinin kurssi kohosi yhden päivän aikana yli 40% ja nousi yli 10.000 dollariin. Moni sijoittaja lisäsi nousuhuumassa panoksiaan, jotka ovat nyt rajusti tappiolla. Kaikki aiemmat nousut on pyyhitty pois, ja Bitcoinin pitäisi nousta nykykurssista reilut 55%, jotta se saavuttaisi kuukauden takaisen huipun.

Kurssilaskulle on haettu tyypilliseen tapaan useita eri selityksiä. Yhteen näistä palataan hetken päästä tarkemmin, kaksi muuta ovat tekninen analyysi sekä ns. miner capitulation. Crypto Lark -kanava käsitteli aihetta äskettäin alla olevalla videolla.

Miner capitulation tarkoittaa sitä, että Bitcoinin kurssin laskumarkkina ajaa pienemmät louhijat ulos markkinoilta. Monien analyytikoiden mukaan 8000$ on tällä hetkellä +-0 raja monille pienemmille operaattoreille.

Moni ei ymmärrä sitä, että Bitcoin-markkinoille tulee päivittäin valtava myyntipaine juuri louhijoiden suunnalta. Louhijoiden on katettava valtavat toimintakustannukset (sähkö) myymällä louhitut bitcoinit markkinoille. Mitä matalampi kurssi, sen enemmän bitcoineja on dumpattava ulos. Tästä aiheutuu ikävä kierre.

Jos kurssi laskee liian alas liian pitkäksi aikaa, pienemmät toimijat joutuvat ulos markkinoilta ja/tai myymään säästönsä ulos pitääkseen toiminnan pystyssä. Kun tähän yhdistetään negatiivisia uutisia, tukitason rikkoutuminen teknisessä analyysissa, on laskutrendi on valmis.

Moni Kiina-huumassa ostoja tehnyt sijoittaja on myös herännyt marraskuussa siihen, että kuukauden takainen Kiina-buumi oli non-event, kuten Bitcoinkeskus tuolloin jo kirjoitti. Kiinan suhtautuminen lohkoketjuteknologiaan on ollut selvää jo parin vuoden ajan. Jotkut tahot manipuloivat kurssia näiden ”uutisten” varjolla, mikä sai aikaan täysin perusteetonta kuohuntaa ja raketointia.

Nyt kun Kiina on muistuttanut, että kryptovaluuttojen treidaus on ja pysyy laittomana, niin sentimentti on palannut markkinoilla lähtötasolleen.

Yhteenvetona: pitäisikö nyt panikoida? Ei. Onko Bitcoin edelleen matkalla kohti 50.000-100.000 dollarin tasoa, kuten Stock-To-Flow -malli lupaa? Kyllä. Jos sijoitushorisonttisi on useampi vuosi, niin kyseessä on todella hyvä ostopaikka.

Markkinakatsaus: altcoinit

Altcoin-markkina on seurannut viime päivinä hyvin tarkasti Bitcoinin kurssikehitystä. Tässä ei ole sinänsä mitään uutta.

Sijoittajien seuraama Bitcoin dominance eli Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 66,2%. Tämä taso on tullut hyvin tutuksi viime viikkoina, eli altcoinit pitävät toistaiseksi asemansa. Usein käy niin, että Bitcoinin nopea lasku romahduttaa altcoineja selvästi enemmän.

bitcoin-dominance-2019-11-25

Bitcoinin markkinaosuus on isossa kuvassa laskutrendissä, tästä ei ole kahta sanaa. Huippu nähtiin kolme kuukautta sitten hieman yli 71 prosentissa. Tämän jälkeen altcoinit ovat kirineet hitaasti mutta varmasti Bitcoinin etumatkaa kiinni.

Moni altcoin-bägin holdaaja on silti tuskastunut nykytilaan, mikä on ymmärrettävää. Bitcoinin dominanssi on edelleen todella korkealla verrattuna vuoden 2019 alkupuoliskon lukemiin. Trendi etenee hitaasti, eikä sijoitusten sulaminen fiat-valuuttoihin verrattuna myöskään naurata.

Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että kolme kuukautta sitten alkanut trendi kääntyisi merkittävästi toiseen suuntaan.

The Block vs Binance -kohu

Viime viikon suurin kohu liittyy ehdottomasti Binance-pörssiin sekä The Block -verkkomediaan. Ensin mainittu on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi, kun taas The Block on kryptovaluutoista uutisoiva sivusto.

The Block sai aikaan valtavan kohun parin päivän takaisella uutisellaan. Sen mukaan poliisit olisivat tehneet iskun Binancen Shanghain-toimistoon Kiinassa. Vastaavat uutiset ovat toimineet ennenkin todella suurina pelotteina markkinoille. Sijoittajat pelkäävät koko pörssin toiminnan olevan uhattuna, jolloin paniikki iskee.

Binancen toimitusjohtaja CZ ei sulattanut uutisointia. Suurin syy oli siinä, että Binancella ei ole CZ:n mukaan Shanghaissa edes toimistoa. Kun The Block ei suostunut korjaamaan väitteitään. Zhao uhkasi haastaa sivuston oikeuteen.

Tapauksesta on virinnyt valtava keskustelu sananvapauden ja sensaatiohakuisen uutisoinnin väliltä. Missä kulkevat lehdistön rajat, ja onko Binance toiminta myöskään oikein? Tilanne on joka tapauksessa se, että The Block ei näytä perääntyvän jutussa. Alla olevassa tviitissä on linkki sivuston juttuun, joka käsittelee saatua kritiikkiä.

The Blockin mukaan Binancen tj Zhao valehtelee, sillä lehdellä on todistajia ja jopa kuvamateriaalia Binancen toimistosta. Zhaon tviitin mukaan Binancella ei ole ollut toimistoa Shanghaissa kahteen vuoteen.

Kyseessä on kohua aiheuttava tilanne, sillä Kiina on bännännyt kryptovaluuttapörssit maaperältään. Tämän vuoksi myös Binance siirtyi syksyllä 2017 ensin Japaniin, minkä jälkeen sen pääkonttori on muutettu Maltalle. Yhtiö on tj Zhaon mukaan ympäri maailmaa toimivien solujen yhteenliittymä ilman varsinaisia toimistoja.

Oli totuus sitten mikä hyvänsä, Binance näyttää joutuneen Kiinan tähtäimeen viime aikoina. Chico Cypto -kanava raportoi aiheesta näin reilu kuukausi sitten.

Chico crypto kertoo videolla Binance-toimari CZ:n tviitanneen, että Binance mahdollistaisi kryptojen treidauksen Alipayn ja WeChatin kautta alustalleen. Tämä johti pikaisiin Alipayn ja WeChatin kommentteihin, jotka kielsivät ehdottomasti kyseisen toiminnan. Aiheuttiko tämä tapaus myös muitakin ongelmia Binancelle?

Kanava käsittelee myös Shanghai-tapausta tällä videolla.

Binancella on myös paljon puolustajia. Tässä yksi kattava artikkeli, joka kyseenalaistaa The Blockin uutisoinnin. Jutun mukaan The Blockin “todistusaineisto” ei käytännössä todista kuvien olevan Binancen toimistosta, ja anonyymien lähteiden käyttö on myös kuulopuheiden tasolla.

Monien mielestä tämä tapaus toimi osaltaan triggerinä kryptovaluuttojen romahdukselle. Todennäköisesti uutisella oli vaikutusta asiaan, mutta miten paljon, sitä emme saa koskaan tietää. Tapauksen käsittely on toistaiseksi kesken. The Block näyttää pitävän kiinni tarinastaan, joten kryptokansa odottaa tällä hetkellä Binancen toimenpiteitä asian suhteen.

LocalBitcoins uhkaa menettää asemiaan markkinoilla

LocalBitcoins on suomalaisittain outo palvelu, sillä se on tunnettu ja käytetty enemmän maamme ulkopuolella. Jotkut suomalaiset Bitcoin-harrastajat eivät edes tiedä LocalBitcoinsin olevan kotimainen palvelu.

Kyseessä on ollut yksi markkinoiden vanhimmista ja luotettavimmista toimijoista. LocalBitcoins on tarjonnut P2P-markkinapaikan henkilöille ja mahdollisuuden sopia Bitcoin-kaupoista anonyymisti ja esimerkiksi käteisellä.

Viime aikoina kiristynyt regulaatio on kuitenkin muuttanut tilanteen. LocalBitcoins on tällä hetkellä yksi Suomen virallisesti rekisteröidyistä virtuaalivaluuttojen tarjoajista. Tämä tarkoittaa toisaalta myös sitä, että anonyymin P2P-kaupankäynnin ajat ovat ohi.

Nykyisin LocalBitcoins vaatii kaupankäyntiin KYC-prosessin suorittamisen. Lisäksi yhtiö joutui luopumaan tänä kesänä myös käteiskaupasta, jonka syyksi ilmoitettiin yhtiön sopeutuminen kiristyvään regulaatioon.

Ongelma on kuitenkin siinä, että anonyymi kaupankäynti ja käteisdiilit ovat olleet yksi palvelun vahvuuksista. Jos KYC-prosessi on pakko suorittaa, niin miksi sitä ei suorittaisi laajemman tarjonnan omaavaan palveluun, kuten esim. Coinmotion?

LocalBitcoins-palvelun volyymi on laskenut syksyllä selvästi. Coin.dance -sivuston mukaan vaihto olisi nyt kesän 2017 tasolla ja lähes puolet pienempi kuin kesä-heinäkuussa 2019.

Samaan aikaan kilpailevat palvelut ovat nostaneet panoksia ja keränneet asiakkaita. Entinen LocalEther-palvelu suoritti viime viikolla uudelleenbrändäyksen LocalCryptos -nimen alle. Samalla sivusto lisäsi valikoimiinsa myös Bitcoinin.

LocalCryptos pystyy samaan aikaan kiertämään viranomaisvaatimukset ja tarjoamaan anonyymia kaupankäyntiä.

Samaa tarjoaa myös Roger Verin johtama Bitcoin.com, joka yrittää hyötyä kaikin keinoin LocalBitcoinsin tilanteesta. Tämä näkyy mm. siten, että Ver on (tuttuun tyyliinsä) ottanut käyttöön lähes identtisen nimen: Bitcoin.com Local, jonka www-osoite on local.bitcoin.com.

bitcoincomlocal

Toivottavasti LocalBitcoins-palvelu ei kuihdu lähivuosina liikaa regulaation puristuksessa. Palvelussa on vielä mukavasti käyttäjiä myös KYC-pakon jälkeen, sillä bitcoinien osto esimerkiksi suoraan pankkisiirrolla, Wester Unionin, Skrillin tai PayPalin avulla on edelleen hyödyllinen toiminto.

Bakkt tuo markkinoille myös dollarisuoritteiset Bitcoin-futuurit

Bakkt on ollut yksi kuluneen vuoden puheenaiheista, ja Bitcoinkeskus on myös uutisoinut palvelusta useaan otteeseen. Bakkt oli merkittävästi esillä edellisen kerran syyskuun lopulla, jolloin sen kauan odotettu Bitcoin-suoritteinen futuurituote lanseerattiin markkinoille.

Sijoittajien vaimea kiinnostus Bakktia kohtaan oli yksi triggeri tuolloin tapahtuneelle markkinaromahdukselle. Sittemmin Bakktin volyymit ovat lähteneet kasvuun ja rikkoneet myös uusia ennätyksiä. Bitcoin-sijoittajia se ei kuitenkaan ole auttanut, vaikka toisin ajateltiin.

Bakktin futuurituote eroaa aiemmista Bitcoin-futuureista siten, että se on Bitcoin-suoritteinen (Bitcoin settled). Futuuri on käytännössä vedonlyöntiä tietyn instrumentin kurssista ajanhetkellä X. Treidin häviävä osapuoli kuittaa voittajalle hänen saamansa tuoton usein dollareissa. Bakktin tapauksessa se on tehtävä bitcoineilla.

Moni uskoi tämän faktan auttavan osaltaan Bitcoin-markkinaa ylös, koska se tuo väkisinkin lisää ostopainetta. Jokaisen futuuridiilin häviäjän on hankittava bitcoininsa jostain. Kuten tämän päivän kurssistakin näkyy, Bakkt ei ole onnistunut boostamaan kryptomarkkinaa millään tavoin.

Nyt yhtiö lanseeraa myös dollar settled eli dollarisuoritteiset Bitcoin-futuurit. Cboe ja CME Group ovat tarjonneet näitä joulukuusta 2017 lähtien. Äskettäin julkaistujen tietojen mukaan ne olivat myös yksi syy Bitcoinin kurssiromahdukselle.

Entinen CFTC:n pomo Chris Giancarlo kertoi äskettäin Coindeskin haastattelussa, että Trumpi hallinto halusi puhkaista Bitcoin-kuplan vuoden 2017 lopulla. Tämän vuoksi CFTC hyväksyi Bitcoin-futuurit, jotta markkinoille saataisiin negatiivista sentimenttiä tuova elementti, shorttaus.

Bakktia pidettiin kryptomarkkinoiden pelastajana ja buustaajana. Nyt totuus kuitenkin alkaa valjeta, sillä Bakkt tarjoaa CME Groupin tapaan Wall Streetille mahdollisuuden antaa kurssipainetta loputtomasta dollarivarannosta.

Bakkt lanseeraa uudet futuurit jo joulukuussa 2019. Lisäksi mukaan tulevat optiot, jotka CME Group suunnittelee myös tuovansa markkinoille. Aika näyttää, onko näillä tuotteilla merkittävää vaikutusta Bitcoinin kurssiin – suuntaan tai toiseen.

Kuva: istock


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.