Uutiset
25
tammi

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

25.1. Uutiskatsaus: Bitcoin FUD, Janet Yellen, Chainlink, Blackrock, Konsensus Network, LEVELI

Maanantain uutiskatsauksessa käsitellään ensin Bitcoin double spending FUD, joka ravisutti markkinoita viime viikolla. Janet Yellen nimitettiin Yhdysvaltain valtiovarainministeriksi – hyvä vai huono juttu? Chainlink mahdollisesti Grayscalen tarjontaan… ja paljon muuta!

Bitcoin FUD: double spending vai ei?

Viime viikon suurin uutinen liittyy torstain markkinareaktioon, jolloin Bitcoinin kurssi putosi noin 29.000 dollariin. Kuten markkinakatsauksessa kävimme läpi, syynä oli todennäköisesti yhdistelmä teknistä analyysia sekä FUDia Bitcoiniin liittyen.

Jos haluat kattavan analyysin tapahtuneesta, tsekkaa alla oleva video Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

Lyhyesti sanottuna, kyseessä oli Bitcoinin lohkoketjun uudelleenorganisointi (engl. blockchain reorganization). Tämä on täysin luonnollinen tapahtuma, joka koetaan keskimäärin parin viikon välein.

Uudelleenorganisointi tapahtuu, kun Bitcoinin lohkoketju jakautuu kahteen haaraan. Toisin sanoen, osa verkon nodeista pitää blokkia X uusimpana ja osa blokkia Y. Mistä tämä johtuu? Syy on siinä, että tietyin väliajoin kaksi louhijaa löytää uuden blokin lähes täsmälleen samaan aikaan. Eroa voi olla vain pari sekuntia.

Koska Bitcoin-verkko on hajautettu ympäri maapalloa, voittaneen louhijan tiedote ei tavoita kaikkia nodeja välittömästi. Tämän pienen viiveen aikana on mahdollista, että osa nodeista sai tiedon voitetusta blokista eri louhijalta.

Tilanne korjaantuu normaaliksi yleensä seuraavan blokin kohdalla. On erittäin epätodennäköistä, että kaksi blokkia peräkkäin löydettäisiin samaan aikaan. Näinkin on käynyt, mutta siinä tapauksessa lohkoketju korjaantuu taas normaaliksi kahden blokin jälkeen.

Andreas Antonopoulos käy läpi tapahtunutta

Tämän uudelleenorganisoinnin vuoksi lähes jokainen lompakko ja pörssi vaatii useita vahvistuksia Bitcoin-siirroille, ennen kuin varat ovat tilisi käytössä. Jos transaktiosi joutuu häviävään haaraan uudelleenorganisoinnissa (engl. orphaned block), se peruuntuu ja lähetetään uudelleen myöhemmin.

Tästä oli kyse viime viikon double spending FUDissa. BitMEX-pörssi hyväksyi käyttäjän talletuksen vain yhden vahvistuksen jälkeen ja tilitti talletuksen, mikä johti lopulta tuplatilitykseen. Tarkka syy käydään läpi yllä olevalla videolla ja esim. tässä artikkelissa.

Bitcoin-verkko toimi siis täsmälleen oikein. Kyseinen uudelleenorganisointi tapahtuu jatkossakin, ja siitä aiheutuu ongelmia vain palveluille, jotka eivät käytä riittävää määrää vahvistuksia.

Syynä on pörssien kova kilpailutilanne. Kaksi vahvistusta = 20 min siirtoaika, kuusi vahvistusta = 60 min. Jos kyseessä olisi muuten identtiset palvelut, niin valtaosa asiakkaista valitsisi pörssin, johon varat saa kolme kertaa nopeammin tilille.

Janet Yellen kritisoi Bitcoinia

Viime viikolla nähtiin globaalisti yksi vuoden merkittävimpiä tapahtumia, kun Joe Bidenista tuli virallisesti Yhdysvaltain uusi presidentti. Vallanvaihto sujui ilman suurempaa draamaa.

Biden tuo Washingtoniin mukanaan myös omat virkamiehensä ja ministerinsä. Yksi merkittävimpiä nimityksiä on valtiovarainministeri. Moni Bitcoin-sijoittajakin katseli neljän vuoden aikana Steve Mnuchinin negatiivisia kommentteja Bitcoinin suuntaan.

Bidenin hallinnossa tämän roolin ottaa Janet Yellen. Hän muistetaan hyvin Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin johtajan roolista muutaman vuoden takaa. Yellen hoiti tehtävää ennen Jerome Powellia, jonka Trumpin hallinto nimitti.

Yellenin aikana nähtiin löysää rahapolitiikkaa, joka piti huolen siitä, että korkoja ei Obaman aikana juuri nostettu. Moni analyytikko uskoo nimityksen olevan täydellinen nykyiseen narratiiviin nähden, joka on velanotto ja nollakorot ympäri maailmaa.

Yellen ei taatusti vastusta yhtään stimulus-pakettia tai painokoneen surinaa. Tällä on vain ja ainoastaan positiivinen vaikutus Bitcoinin (ja muiden assettien) kurssiin. Uusi valtiovarainministeri ehti toki kommentoida jo kryptovaluuttoja negatiivisesti.

Samaa laulua lauloi äskettäin myös EKP:n pomo Christine Lagarde, mistä uutisoimme viikko sitten. Käytännössä Yellenin ja Lagarden tasoisten henkilöiden ei voi odottaa oikein muuta sanovan. He eivät voisi alkaa Bitcoin-kannattajiksi, vaikka haluaisivat.

Tähän ei kannata sen kummemmin reagoida. Katsotaan sen sijaan, mitä Bidenin hallinto todellisuudessa tekee.

Uusi presidentti on ehtinyt jo korjata yhden typeryyden, jonka Trumpin hallinto yritti runnoa läpi aivan kalkkiviivoilla. Tavoitteena oli kiristää AML-pykäliä siten, että pörssien siirrot käyttäjien lompakoihin tulisi myös tunnistaa.

Biden pisti kaikki Trumpin hallinnon loppumetreillä tehdyt regulaatiomuutokset jäihin, joten samalla myös kryptovaluuttoihin liittyvät lakimuutokset pysähtyivät.

Chainlink mukaan Grayscalen tarjontaan?

Chainlink on yksi altcoineista, jotka tekivät uudet ATH-lukemat viime viikolla. Koska kyseinen projekti on yksi DeFi-maailman kulmakiviä, se sai todennäköisesti tuulta purjeisiinsa DeFi-markkinan yleisestä kurssirallista.

Chainlink on siis rakentanut desentralisoidun verkon oraakkeleita, jotka toimittavat esim. kurssi-informaatiota Ethereum-verkon applikaatioille Ethereumin ulkopuolelta. Tätä informaatiota tarvitsevat käytännössä kaikki DeFi-palvelut.

Viime viikolla saatiin mielenkiintoisia uutisia.

Grayscale on rekisteröinyt kuusi uutta ”trustia” eli rahastoa, joista yksi on Chainlink. The Block -sivuston mukaan, tämä ei vielä tarkoita sitä, että Chainlink Trust nähdään varmuudella Grayscalen tarjonnassa.

Occasionally, we will make reservation filings, though a filing does not mean we will bring a product to market. Grayscale has and will continue to announce when new products are made available to investors”, kommentoi CEO Michael Sonnenshein.

Grayscale on ollut yksi viime kuukausien Bitcoin-rallin merkittävistä tekijöistä. Yhtiön sijoitukset ovat moninkertaistuneet, ja Grayscale on imuroinut markkinoilta monen viikon aikana enemmän bitcoineja, mitä uusia on louhittu.

Vaikka Chainlink ei päätyisi Grayscalen tarjontaan, sen asema on erittäin vahva. Vuoden 2021 aikana tuleva staking luo vain entisestään kysyntää tokenille. Chainlink kurssi voi olla tästä iso hyötykä.

Blackrock ja Bitcoin-futuurit

Vaikka keskuspankkien pomot ovatkin negatiivisia Bitcoinia kohtaan, asenteet ovat muuttuneet nopeasti yksityisellä sijoitussektorilla. Vuoden 2020 lopulla nähtiin kauan odotettu instituutioiden väkevä murtautuminen kryptomarkkinoille.

Toistaiseksi, sijoitusmaailman yhtiöt pelaavat lähes täysin Bitcoinilla, jota hankitaan etenkin pitkäaikaiseen holdiin. Ethereum saa pienen siivun tästä rahasta. Tämän lisäksi Bitcoin-futuurien volyymit ovat nousseet rajusti. CME:n Bitcoin-futuurit ovat yksi helpoista tavoista instituutioille sijoittaa Bitcoiniin.

Nyt markkinoille on tulossa todella kovan luokan peluri.

Kuten yllä oleva uutinen kertoo, sijoitusyhtiö Blackrock on lähettänyt SEC:lle ilmoitukset mahdollisesta sijoituksista Bitcoin-futuureihin.

Blackrock ei ole mikä tahansa kioski, sillä kyseessä on koko maailman suurin sijoitusyhtiö. Se toimii myös erittäin läheisessä yhteistyössä Yhdysvaltain keskuspankin ja muiden sijoitusalan jättiläisten kanssa.

Bitcoinkeskus uutisoi jo viime vuoden puolella, miten Blackrockin CIO Rick Rieder sekä CEO Larry Flink kommentoivat Bitcoinia. Flinkin mukaan Bitcoin voi hyvinkin nousta globaaliksi assetiks, ja Rieder totesi ”Bitcoin is here to stay”.

Tällaiset lausunnot olisivat olleet huikeaa materiaalia vielä viisi vuotta sitten ja saaneet kurssin raketoimaan välittömästi. Nyt ne tuntuvat lähinnä loogiselta jatkeelta käynnissä olevalle kehitykselle.

Uutta Bitcoin-kirjallisuutta

Konsensus Network on markkinoiden johtava julkaisija suomenkielisessä Bitcoin-kirjallisuudessa. Yhtiö on laajentanut viime aikoina myös kansainvälisille markkinoille ja tuottanut mm. Bitcoin-standardi kirjan hollannin- ja portugalinkieliset versiot.

Bitcoinkeskus on arvostellut Konsensus Networkin aiemmat kolme suomenkielistä julkaisua: Bitcoin-standardi, 21 oppituntia sekä Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus. Suosittelemme ehdottomasti tutustumaan näihin teoksiin, olit sitten aloittelija tai kokeneempi sijoittaja.

Nyt meillä on hyviä uutisia: Konsensus Network julkaisee vuoden 2021 alussa kaksi uutta teosta!

konsensus-kirjat

Teokset ovat Tämä kirja säästää aikaasi sekä Pieni Bitcoin-kirja.

Lainaus Konsensus Networkin sivuilta:

Oman ajan arvostaminen on ensimmäinen askel kohti parempaa elämää. Teet parempia päätöksiä ja valintoja, kun tiedostat aikasi rajallisuuden. Olet tarkempi siitä, keiden seurassa vietät aikaasi ja valitset tarkemmin ne omaisuuserät, jotka valitset pitää. Voit tehdä rakastamiasi asioita, kun opit arvostamaan aikaasi. Teet myös parempia taloudellisia ja henkilökohtaisia päätöksiä.

Pieni Bitcoin-kirja on tarina siitä, mikä nykyisessä rahassa on pielessä ja miksi Bitcoin keksittiin vaihtoehdoksi nykyjärjestelmälle. Kirjassa kerrotaan helposti ymmärrettävässä muodossa, mitä Bitcoin on, miten se toimii, miksi se on arvokasta ja miten se vaikuttaa yksilöiden vapauteen ja mahdollisuuksiin ympäri maailman Nigeriasta Filippiineille ja Venezuelasta Yhdysvaltoihin. Kirjaan on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä Bitcoinista ja vastattu niihin.

Kirjat ovat tällä hetkellä ennakkomyynnissä – toimitukset alkavat parin kuukauden aikana. Saat teokset saat itsellesi vain 9,98 euron kappalehintaan!

Kaikki Konsensus Networkin kirjat ovat hyvin käännettyjä ja sujuvasti kirjoitettuja. Bitcoinkeskus suosittelee vahvasti tukemaan suomenkielistä kirjallisuutta ja hankkimaan nämä teokset omaan kirjahyllyyn! Kirjat tullaan arvostelemaan pian myös Bitcoinkeskuksessa.

Tilaa tästä: Pieni Bitcoin-kirja
Tilaa tästä: Tämä kirja säästää aikaasi

Jälkilöylyt Aleksi Grymin Bitcoin-kommenteista

Yksi edellisen uutiskatsauksen aiheita oli Aleksi Grymin vierailu Nordnetin suositussa Rahapodissa. Grym on Suomen pankin edustaja, joka on kommentoinut jo vuosia kryptovaluuttoja negatiiviseen sävyyn aina ääneen päästessään.

Ei mikään ihme, että Grymin sävy oli negatiivinen Bitcoinin mahdollisuuksista myös Rahapodissa. Nämä kommentit saivat odotetusti Suomen Bitcoin-skenessä aikaan myrskyn. Jakso sai myös Youtubessa yli 200 peukkua alaspäin, kun Rahapodin jaksoilla on normaalisti luokkaa 10-20 hateria.

Suomen Bitcoin-skenessä hyvin tunnetut Niko Laamanen ja Rafael Eronen tekivät viime viikolla varsinaisen kulttuuriteon! Kaksikko kävi LEVELI-podcastissa debunkkaamassa Grymin lausuntoja. Voit katsoa alla olevan videon tästä.

Kyseessä on 1h 47 min. mittainen paketti, jossa Niko ja Rafael kommentoivat yksi kerrallaan Grymin varsin ristiriitaisia lausuntoja. Kyseessä on erinomainen infopaketti, joka tarjoaa vastauksia myös monia aloittelijoita vaivaaviin kysymyksiin.

Niko ja Rafael kävivät myös LEVELIn vieraana joulukuun lopulla Bitcoin-erikoisjaksossa. Myös tämä keskustelu on hyödyllistä kuunneltavaa etenkin aloitteleville sijoittajille.

Listataan lopuksi hyviä suomenkielisiä artikkeleita muilta tekijöiltä! On ollut ilahduttavaa nähdä yhä useampia blogipostauksia ja Youtube-videoita Bitcoinista. Laittakaa tekijät seurantaan!

Kryptovalas: Bitcoin SITÄ bitcoin TÄTÄ – mikä vika euroissa on?

Teemu Antikainen: Mitä tapahtuu, kun kaikki 21 miljoonaa bitcoinia on louhittu?

Janne Piiroinen: Miksi bitcoiniin hinta vaihtelee niin paljon?

Photo by XPS on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!