Uutiset
25
tammi
kurssigrafiikka

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

25.1. Markkinakatsaus: DeFi-tokenit vetävät altcoin-rallia

Viime viikko oli altcoinien juhlaa – etenkin DeFi-tokenit nostivat kurssiaan merkittävästi. Bitcoinin kurssia painoi puolestaandouble spending FUD ja tekninen analyysi. Onko uusi altseason alkanut?

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 33.100 dollaria. Lukema oli edellisen markkinakatsauksen aikaan 36.400 taalaa, eli laskua on tullut noin kymmenen prosenttia. Samalla katkesi myös pitkä nousuputki, eli Bitcoinin kurssi on pitkästä aikaa alempana kuin viikko sitten.

Alla olevassa grafiikassa on Bitcoinin kurssikehitys edeltävän 30 päivän ajalta neljän tunnin (4H) tolpilla. Grafiikka on TradingView-palvelusta.

bitcoinkurssi20210125

Kuten näkyy, Bitcoinin kurssi rikkoi viime teknisen analyysin kannalta tärkeän tukitason väärään suuntaan. Tämä tapahtui viime viikon torstaina. Moni sijoittaja odotti Bitcoinin rikkovan kapenevan kolmion katon, mistä olisi alkanut uusi nousu kohti 40-50.000 dollarin kurssitasoa.

Kurssin pohja oli lopulta noin 29.000 dollarissa. Yllä olevassa grafiikassa pohja näkyy ylempänä johtuen 4H tolpista. Miksi romahdus sitten tapahtui? Tähän oli parikin eri syytä. Ensimmäinen syy on edellä mainittu tekninen analyysi. Monet sijoittajat odottivat (tai toivoivat) kurssi pudotusta jopa 25.000 dollarin tasolle.

Samaan aikaan markkinoita säikytteli klassinen Bitcoin FUD.

Tapaus lähti liikkeelle BitMEX Researchin yllä olevasta twiitistä. Kuten niin monesti aiemminkin, sensaatiohakuiset mediatalot lisäsivät vettä myllyyn luomalla otsikoita Bitcoinin kriittisestä haavoittuvuudesta. Pelkkä huhu tällaisesta bugista saa monet botit ja algoritmit reagoimaan välittömästi.

Myös Bitcoin SV -kryptovaluutan perustaja Craig Wright laittoi lusikkansa soppaan.

Wrightin asianajajat vaativat bitcoincore.org sekä bitcoin.org nettisivuja poistamaan Bitcoinin white paperin sivuiltaan. Vaatimuksen syynä on Craig Wright, joka väittää olevansa Satoshi Nakamoto, white paperin tekijä ja näin ollen tekijänoikeuksien haltija.

Tämä kaikki sai markkinat hermostuneeksi ja kurssin putoamaan noin kolmen päivän aikana 8000 dollaria (37.000$ -> 29.000$). Kyseessä oli jo kolmas suuremman kokoluokan kurssiromahdus vuoden 2021 puolella.

Lopulta edellä mainittu double spending FUD kumottiin nopeasti, ja 8000 dollarin kuopasta on nyt 4000 dollaria täytetty. Palaamme tähän aiheeseen tarkemmin viikon uutiskatsauksessa.

Monet ammattilaiset hyödynsivät alennusmyynnin ja ostivat dipin. Yksi heistä oli, totta kai, Michael Saylor.

Saylor on tullut tunnetuksi viimeisen kuuden kuukauden aikana Bitcoin-ostoistaan. Hän tekee niitä omistamansa pörssiyhtiön Microstrategy nimissä, mutta omistaa itsekin satojen miljoonien arvosta bitcoineja. Microstrategyn Bitcoin-omistusten määrä on nyt yli 1,1 miljardia dollaria.

Bitcoinin kurssi on tällä hetkellä ei-kenenkään-maalla. Vaikka markkina palautuikin hyvin viime viikon kuopasta, tilanne ei näytä teknisen analyysin kannalta erityisen vahvalta.

Elämme muutenkin hyvin poikkeuksellisia aikoja Bitcoinin kurssikehityksessä. Historiadataa on 30-40.000 dollarin välimaastosta vasta parin viikon verran. Markkinoilla on käynnissä koko ajan aktiivinen hinnanmuodostus, jossa uusia tuki- ja resistanssitasoja haetaan.

Isossa kuvassa Bitcoin-juna on edelleen matkalla huomattavasti korkeampia kurssitasoja. Alkuvuoden heilunta on tuonut pahimpaan huumaan varmasti hieman realismia. Vaikka vuosi olisikin tuottoisa, niin matkalla nähdään varmasti useita suuren kokoluokan romahduksia.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 62,8 prosenttia. Viikko sitten lukema oli 66,3 prosenttia, ja tätä edeltävissä katsauksissa 68,6 ja 68,7 prosenttia. Pohdimme jo viime viikolla Bitcoin-dominanssin kattoa, ja nyt todellakin näyttää siltä. Altcoineilla on takana todella vahva viikko.

Alla on kuva Coinpaprika-sivustolta, ja luvuissa verrataan altcoineja nimenomaan Bitcoiniin, ei siis dollareihin.

altit20210125

Kuten kuvasta näkyy, niin seitsemän päivän sarake vihertää todella vahvasti. Kaikki ns. blue chip altit ovat vihreällä, ja top 30 listalla on Bitcoiniin nähden punaisella vain kaksi kolikkoa (XMR & BSV). Yleensä altseasonia enteillään altavaksi silloin, kun Bitcoin menettää rahaa Ethereumiin, josta sitä alkaa value suurimpiin altteihin. Lopuksi sitten micro cap -kolikot alkavat keulia satoja prosentteja päivässä.

Altcoinien vahvuutta korostaa se, miten ne toipuivat viime viikon torstain markkinaromahduksesta. Yleensä Bitcoinin kurssiromahdus pudottaa altcoineja selvästi enemmän ja nostaa Bitcoinin markkinaosuutta. Nyt kävi päin vastoin.

Kulunut viikko on ollut ehdottomasti DeFi-sektorin juhlaa. Kaikki skenen suurimmat kolikot kellottivat uudet ATH-lukemat: Chainlink, Aave ja Uniswap nousivat Bitcoiniin nähden 26, 56 ja 42 prosenttia. Myös muut DeFi-sektorin tokenit suorittivat vahvasti.

Ethereum on rikkonut niin ikään uusia ATH-lukuja. Julkaisimme äsken aiheesta videon, joka on noussut todella suosituksi.

Etherin fundamentit eivät voisi olla vahvemmat juuri nyt. Ei ole mikään ihme, että se kirii altcoinien tahdissa uusiin ATH-lukemiin. Yhä useampi some-vaikuttaja on heittänyt short-term ennustuksia ilmaan 2000-5000 dollarin ETH-kurssista. Tämä ei olisi mikään valtava shokki.

Suomalaistaustainen Aave on ollut huikea raketti. Se nousi nyt ensimmäistä kertaa myös Coinpaprikan listauksessa 15 parhaan joukkoon. Aave on noussut lähes 12000 prosenttia vuodessa!

On vain ajan kysymys, milloin pitkään kärkisijoilla ollut Bitcoin SV putoaa top 15 -listauksesta ulos lopullisesti ja tulee Uniswapin ohittamaksi.

Top kympissä tilanne on se, että Polkadotin taakse viime viikolla pudonnut XRP uhkaa pian tippua 3-4 sijaa lisää. Cardano, Chainlink ja Litecoin voivat ohittaa XRP:n yhden hyvän nousupäivän jälkeen. XRP:tä painaa joulukuussa uutisoitu haaste SEC:n taholta, joka voi johtaa tänä vuonna oikeudenkäyntiin.

Alttien nousun takana on sijoittajien laaja usko altseasonin alkamiseen eli siihen, että Bitcoinin dominanssi olisi saavuttanut huippunsa. Mielestämme on liian aikaista vielä todeta tätä varmuudella.

Bitcoinilla on käynnissä pieni hengähdystauko, se on selvää. Jatkuuko se viikon, kuukauden vai puoli vuotta? Sitä on mahdoton sanoa. Tällä hetkellä altcoineihin valuu joka tapauksessa paljon rahaa.

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-markkina näytti vahvalta jo viime viikon markkinakatsauksessa. Total Value Locked oli noussut tuolloin yli neljä miljardia aina 24,45 miljardin dollarin tasolle. Vahva meno on jatkunut myös edeltävän seitsemän päivän aikana.

TVL-lukema on nyt 26,55 miljardia, mikä on samalla uusi ATH eli All-Time High! Ennätykseen vaikuttaa osaltaan myös vakuuksina käytettyjen tokenien kurssinousu, mutta näissä on mukana myös paljon WBTC:tä (Wrapped Bitcoin) sekä stablecoineja.

Alla oleva kuva on defipulse.com sivustolta.

defi20210125

Kärjessä Makerin asema on vahvistunut merkittävästi. Palvelussa on lukittuna lähes viiden miljardin dollarin edestä kryptovaluuttaa, kun viikko sitten lukema oli 4,17 miljardia. Tässä kohtaa auttaa etenkin Ethereumin kurssinousu.

Kakkosena oleva Aave on saanut myös 500 miljoonaa lisää TVL-pottia. Se on noussut toiseksi ohi Uniswapin, joka puolestaan menettänyt likviditeettiä mm. SushiSwapille, joka vaanii heti kärkiviisikon takana kuudentena 2,17 miljardin TVL-lukemalla.

DeFi on siis kuuma juttu juuri nyt! Itse asiassa, eri projektien yhteenlaskettu volyymi on jo korkeammalla kuin kesän 2020 huuman huipulla!

Kuten altcoin-osiossa mainittiin, myös DeFi-tokenien arvo on ollut rajussa nousussa. Kaikki merkittävät tokenit ovat kirineet erinomaisesti Bitcoiniin nähden.

Moni Ethereum-sijoittaja uskoo tällä hetkellä siihen, että kryptovaluuttojen top 10 sisältää vuoden tähtäimellä Bitcoinin, Ethereumin sekä DeFi-projekteja. Jos mukaan lasketaan myös stablecoinit ja WBTC, niin seuraava kattaus ei kuulosta lainkaan mahdottomalta: 1) BTC 2) ETH 3-X) USDT, USDC, WBTC, LINK, AAVE, UNI.

Tuossa olisi kahdeksan nimeä, jotka ovat jo nyt kaikki top 20 listalla…

Hyödyllisiä videoita

Seuraavassa muutamia hyödyllisiä videoita.

Julkaisimme viikonloppuna hurjaan suosioon nousseen videon aiheesta: miksi Ethereum on arvokas? Videolla käydään läpi arvonmuodostuksen perusteita Ethereumin ETH-tokenille. Kyseessä on hyödyllinen video etenkin aloittelijoille.

DataDash kanavan Nicholas Merten käy tuoreella videolla läpi Uniswapin fundamentteja.

Osakesijoittajien suosiossa oleva palvelu Inderes on julkaissut reilun 1,5h keskustelun Ethereum ja DeFi-skenestä.

Photo by energepic.com from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.