Uutiset
25
tammi
crypto-news-13

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

25.1. Uutiskatsaus: Markkinat, El Salvador, Hakkeroinnit, NFT, Solana

Osakemarkkinoilla on käynnössä raju alamäki, joka heijastuu myös kryptovaluuttoihin. El Salvadorin presidentti Bukele on ollut paljon esillä sosiaalisessa mediassa. Youtube ja Crypto.com kärsivät oudoista tietomurroista. UFC tulee mukaan NFT-sektoriin. Solana-platformilla jälleen tekniisä ongelmia.

Rekisteröidy Binancelle

Verilöyly jatkuu osake- ja kryptomarkkinoilla

Vaikka julkaisemme aina erillisen markkinakatsauksen, käydään lyhyesti läpi myös aihetta uutisten puolella. Käynnissä on nimittäin todella raju alamäki myös osakemarkkinan puolella. Esim. Helsingin pörssissä näytti eilen tällaiselta.

Taustalla on sama epävarmuus, joka on saanut myös kryptovaluutat laskuun jo kahden kuukauden ajan. Markkinat yrittävät hinnoitella uutta aikakautta, jossa korot nousevat ja keskuspankkien rahapolitiikka kiristyy. Jälki on ollut todella rumaa koko tammikuun ajan. Vastaavaa ei ole nähty sitten maaliskuun 2020 romahduksen!

Eniten ovat kärsineet korkeamman riskin kohteet eli teknologiasektori. Osakkeissakin näkyy lähinnä kryptovaluutoille tyypillisiä pudotuksia. Esimerkiksi treidausappi Robinhood oli eilen jopa 86 prosenttia ATH-lukujen alapuolella. Noin puolet Yhdysvaltain S&P 500-indeksin yhtiöistä on laskenut jo 50 prosenttia vuoden 2021 huipuistaan!

Näyttää siltä, että Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) on saanut aikaan haluamansa eli markkinan korjausliikkeen ennen kuin korkoja on edes nostettu. Tällä viikolla onkin luvassa todella mielenkiintoinen Fedin kokous. Mitä keskuspankin johtaja Jerome Powell sanoo markkinoille? Suosittu treidauspalvelu Hedgeye julkaisi oman näkemyksenä Fedin päätöksenteosta.

Skenaarioita on kaksi. Powell pitää kiinni kiristyslinjastaan, mikä saa markkinat (ja kryptovaluutat) uuteen laskuun. Ideana olisi saapua paikalle pari kuukautta myöhemmin markkinoiden pelastajana, kun lasku äityy liian pahaksi. Toinen vaihtoehto on se, että Powell pehmentää aiempia lausuntojaan ja kertoo markkinoille Fedin olevan valmiina tukemaan markkinoita suuremman laskun uhatessa. Tämä saisi markkinat ainakin hetkelliseen nousuun.

Tammikuu on osoittanut sen, millaisessa kuplassa sekä osakemarkkina että kryptomarkkina oli vuoden 2021 lopulla. Ilmaa on lähtenyt valtavasti, vaikka keskuspankkien korot ovat edelleen nollassa.

Perinteiset sijoittajat ovat usein naureskelleet Bitcoinin kurssilaskulle. Tällä kertaa kaikki ovat samassa veneessä. Nyt portfoliot sulavat niin osakkeissa kuin kryptoissakin kunnes markkina rauhoittuu. Elämme hyvin poikkeuksellista aikaa sijoitusmaailmassa.

Kryptosijoittajan on seurattava osakemarkkinan kehitystä ja keskuspankkien kommentteja, sillä ne vaikuttavat suoraan myös kryptovaluuttojen kursseihin.

El Salvadorin presidentti jälleen esillä

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele on tuttu näky kryptovaluuttojen maailmassa. Hän on nykyisin esillä Bitcoiniin liittyen lähes viikoittain. Käydään seuraavassa läpi muutamia uutisaiheita El Salvadoriin liittyen.

Ensimmäinen tapaus: El Salvador osti dipin! Tämä ei varmasti yllättänyt ketään. Bukele missasi aiemman kuopan tammikuun puolivälissä, mutta nyt hän hankki bitcoineja noin 15 miljoonalla dollarilla.

El Salvador omistaa bitcointreasuries.net-sivuston mukaan nyt 1691 bitcoinia. Niiden tarkka hankintahinta ei ole tiedossa, mutta todennäköisesti Bukelen ostot ovat pakkasella ainakin ~20 miljoonaa dollaria. Se ei tunnu presidenttiä hermostuttavan.

Päinvastoin, ”meemipresidentti” otti kurssiromahduksen huumorilla ja päivitti Twitterin profiilikuvansa pari päivää sitten McDonald’sin työntekijän asuun.

McDonald’s on suosittu meemin aihe kryptovaluuttojen maailmassa. Vitsi on siinä, että Bitcoin-sijoittajien on palattava duuniin McDonald’sin kassalle kurssiromahdusten aikana. Jopa McDonald’sin Twitter-tili heitti eilen herjaa kryptosijoittajien suuntaan.

Presidentti Bukele pitää tiukasti kiinni valitusta linjastaan myös luottoluokittajia vastaan. Hän kommentoi varsin tiukkasanaisesti uutista, jonka mukaan Moody’s oli laskenut El Salvadorin valtionlainojen luokitusta Bitcoin-ostojen vuoksi.

Kolmas El Salvadoriin liittyvä uutinen koskee maan virallisen Chivo-lompakon käyttöönottoa. Bitcoin-adoptio on edennyt päätähuimaavaa vauhtia! Presidentti Bukele twiittasi näin viikko sitten.

Neljä miljoonaa käyttäjää on huikea saavutus 6,5 miljoonan asukkaan maassa. Kuten Bukele yllä kommentoi, niin prosenttiosuus on vieläkin hurjempi, kun huomioidaan vain täysi-ikäiset kansalaiset. Uutisen mukaan jopa 70 prosenttia unbanked-väestöstä olisi hankkinut Chivo-lompakon.

Chivo-lompakko ei ole täydellinen ratkaisu Bitcoin-adoptioon, sillä se on hallituksen tarjoama ja vaatii mm. KYC:n. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen askel vuosikymmeniä kestävässä adoptiossa. On myös muistettava, että El Salvadorissa voi käyttää mitä tahansa vapaasti ladattavista Lightning-lompakoista.

Youtube ja Crypto.com hakkeroinnit

Kuluneen viikon aikana on nähty kaksi varsin outoa tietomurtoa. Ne koskevat Youtubea sekä suosittua Crypto.com-palvelua.

Aloitetaan Youtubesta. Sunnuntaina nähtiin nimittäin todella kummallinen tapaus, jonka kohteena olivat kryptoskenen tunnetuimmat Youtube-kanavat. Uhrien joukossa olivat mm. Boxmining, Ivan On Tech, Coin Bureau sekä Andreas Antonopoulos.

Tietoturva on varmasti näillä kanavilla kunnossa, joten kyse ei ole heikosta salasanasta tai 2FA:n puuttumisesta. Tileillä ajettiin scammivideota One World Cryptocurrencysta.

Vielä on epäselvää, miten tileihin oikein päästiin käsiksi. Moni on arvellut hakkerin olleen Youtuben työntekijä tai joku muu henkilö, jolla olisi pääsy kanaviin ns. keittiön kautta. Olisi hyvin vaikea uskoa kaksivaiheisen autentikoinnin pettäneen. Youtube ei ole julkaissut tapauksesta laajempaa selvitystä.

Myös Crypto.comin kohdalla hakkerit onnistuivat kiertämään kaksivaiheisen autentikoinnin.

Suosittu treidauspalvelu menetti noin 34 miljoonan dollarin arvosta kryptovaluuttaa – pääasiassa etheriä sekä bitcoineja. Kolikot varastettiin 483 käyttäjän tileiltä. Tässäkin tapauksessa hakkerit onnistuivat kotiuttamaan varoja, vaikka tili oli suojattu kaksivaiheisella autentikoinnilla.

Kyseessä oli ilmeisesti tietoturvariski Crypto.comin päässä, mikä mahdollisti 2FA:n ohittamisen. Voit lukea laajemman raportin tapahtuneesta Crypto.comin sivuilta.

Kaikkien käyttäjien menetykset korvataan. Lisäksi jokaisen apin käyttäjän piti kirjautua tilille ja ottaa 2FA uudelleen käyttöön. Crypto.comissa on myös jatkossa 24 tunnin aikalukko uuden kotiutusosoitteen hyväksymisen jälkeen.

NFT-uutisia: UFC, Top Shot, Twitter

Ei viikkoa ilman NFT-uutisia! Vaikka kryptovaluuttojen kurssit ovat olleet alamäessä jo marraskuusta lähtien, NFT-sektorissa tapahtuu koko ajan. Käydään seuraavaksi läpi muutama mielenkiintoinen uutinen kuluneelta viikolta.

Suureen suosioon viime vuosina noussut UFC sai viikonloppuna myös oman NFT-kauppapaikkansa. Voit tutustua siihen osoitteessa ufcstrike.com. Ensimmäinen NFT-droppi myytiin loppuun nopeasti.

ufc-strike

Kauppapaikan taustalla on Dapper Labs, joka on toteuttanut myös supersuositut Crypto Kitties sekä NBA Top Shot NFT-palvelut. Sekä UFC- että NBA-aiheiset kauppapaikat on rakennettu Dapper Labsin itse kehittämän Flow-lohkoketjun päälle. Samalle alustalle julkaistaan pian myös NFL:n eli jenkkifutiksen NFT-kauppapaikka.

Jatketaan hieman aihetta sivuten. Edellä mainittu NBA Top Shot oli monien mielestä se palvelu, joka toi NFT:n toden teolla mainstreamiin keväällä 2021. Top Shot on jäänyt hieman paitsioon kevään buumin jälkeen, mutta nyt sen NFT-videot käyvät kaupaksi parhaiten kahdeksaan kuukauteen.

Katso alla aiheeseen liittyvä mainosvideo, jonka pääosassa on NBA-stara Kevin Durant.

Kolmas NFT-uutinen liittyy Twitteriin. Suosittu somepalvelu on ottanut käyttöön ominaisuuden NFT-aiheinen PFP (Profile Picture) voidaan varmentaa. Esimerkiksi moni Bored Ape Yacht Club NFT:n ostaja käyttää sitä Twitter-profiilissaan.

Alla on esimerkki räppäri Eminemin Twitter-profiilista.

eminem

Ongelma on tällä hetkellä siinä, että kuka tahansa voi kopioida NFT-kuvan ja laittaa sen omaan profiiliinsa. Twitter pyrkii estämään tämän aitoustodistuksen avulla. Se on ensi vaiheessa käytössä vain Twitter Blue -tilaajille. Lue lisää Decryptin uutisesta.

Vaikka aitoustodistus on hyvä idea, se voidaan edelleen kiertää, koska NFT-kuvia ei ole rajoitettu verifioituihin kokoelmiin. Todennäköisesti tämä bugi korjataan tulevaisuudessa.

Kuka tahansa voi siis ottaa kopion Bored Ape Yacht Club NFT:stä ja luoda siitä uuden NFT-kokoelman OpenSea-kauppapaikalle, ostaa tämän NFT-kuvan itselleen 1 dollarilla ja käyttää sitä Twitter-profiilin verifiointiin.

Twitter käyttää uudessa palvelussaan NFT-kauppapaikka OpenSean API-yhteyttä. Tärkeimmät NFT-kokoelmat on palvelussa verifioitu, joka varmistaa niiden aitouden.

Solanan kurssipudotus sai vauhtia heikosta verkon suorituskyvystä

Solana on monien mielestä markkinoiden johtava ”Ethereum Killer”. Tällä tarkoitetaan uuden sukupolven älysopimusalustoja, jotka ovat ratkaisseet Ethereumin (ja Bitcoinin) skaalausongelmat.

Vai ovatko todellisuudessa ratkaisseet? Tämä kysymys on herännyt ilmoille Solanan kohdalla, jota on mainostettu parhaiten skaalautuvana lohkoketjuna. Solanan verkko on ollut viime aikoina jälleen tukossa.

Tekniset ongelmat ovat vauhdittaneet Solanan kurssilaskua entisestään. SOL-tokenin kurssi on pudonnut viime viikkoina enemmän kuin mikään muu top 20 -kryptovaluutoista. Se on artikkelin kirjoitushetkellä yli 64 prosenttia ATH-lukemansa alapuolella.

Solana on kärsinyt vastaavista ongelmista myös aiemmin. Uutisoimme aiheesta kaksi viikkoa sitten edellisen kerran. Perustaja Anatoly Yakovenkon mukaan bottien raju käyttö ja duplikaattitransaktioiden lähetys on pahentanut ongelmaa entisestään.

Solanan brändi sai vuonna 2021 valtavasti nostetta ja SOL-token nousi myös monien institutionaalisten sijoittajien portfolioon. Yksi Solanan suurimmista tukijoista on supersuositun FTX-pörssin perustaja Sam Bankman-Fried.

Edellä kuvatut ongelmat kertovat siitä, että lohkoketjun skaalaus ei ole niin helppoa kuin moni platform antaa ymmärtää. ”Ethereum Killerit” pystyvät hurjiin TPS (Transactions Per Second)-lukemiin paperilla, mutta harvaa niistä on testattu suurella liikenteellä.

Solana on nyt kovassa käytössä, eikä sen infra näytä pysyvän perässä. Oma keskustelunsa on myös desentralisaation uhraaminen skaalautuvuuden saamiseksi. Se ei ole ollut sijoittajille suuri ongelma, kuten uusien platformien kurssikehityksestä saattoi viime vuonna nähdä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.