Uutiset
25
tammi
crypto-news-14

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

25.1. Markkinakatsaus: Sijoittajat paniikissa

Markkinat ovat olleet alkuviikon suorastaan paniikkitilassa. Osakekurssit syöksyvät ja kryptovaluutat seuraavat. Bitcoin on vihdoin alkanut vahvistua altcoineihin nähden. Se on kuitenkin laiha lohtu, kun bittirahan dollariarvo on sulanut toista kymmentä prosenttia. DeFi-sektorin TVL on myös laskussa, mutta Fantomin suosio kasvaa siitä huolimatta.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi putosi lähelle kesän 2021 pohjia

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 36.300 dollaria. Lukema oli viikko sitten 42.000 taalaa, eli laskua on nähty reilusti yli kymmenen prosenttia. Eikä tässä vielä kaikki. Bitcoin romahti eilen pahimmillaan jo 33.000 dollariin. Tästä ei ole pitkä matka viime kesän pohjiin.

Alla on grafiikka Bitcoinin kurssikehityksestä. Yksi kynttilä vastaa tällä kertaa yhtä viikkoa.

btc-250122

Kuten kuvasta näkyy, eilinen kuoppa osui mielenkiintoiseen paikkaan. Bitcoinin pudotus oli dollareissa täsmälleen sama kuin kesän pudotus huhtikuun huipusta kesäkuun pohjiin. Tästä saadaan piirrettyä kanava, jonka pohjat ja huiput osuvat täsmälleen linjaan kesän romahduksen ja marraskuun huipun kanssa.

Jos Bitcoinin kurssille etsii lyhyen tähtäimen pohjaa, niin tämä olisi erittäin looginen paikka. On kokonaan toinen juttu, onko kyseessä koko laskumarkkinan pohja. Moni analyytikko uskoo Bitcoinin saavan ainakin lyhyen tähtäimen pompun hyvin pian.

Kurssi on niin ylimyyty kaikilla mittareilla, ettei vastaava ole nähty sitten kesän 2021 ja kevään 2020 romahdusten jälkeen. Historiallisesti katsottuna tällaiset kuopat ovat tarjonneet loistavan ostopaikan. Niistä on toivuttu komeaan nousuun yleensä muutaman kuukauden sisällä.

Yksi hyvä esimerkki on Mayer Multiple.

Kyseinen luku kuvaa Bitcoinin suhdetta 200 päivän keskiarvoon. Aina kun Mayer Multiple on selvästi alle yhden, ollaan todella syvässä kuopassa ja historiallisen hyvässä ostopaikassa. Tämän päivän lukema on 0,75. Mayer Multiple on ollut korkeammalla Bitcoinin historiassa 88 prosenttia ajasta.

Olemme kirjoittaneet viimeiset kaksi kuukautta korkeasta inflaatiosta ja sen vaikutuksesta markkinaan. Nyt ollaan poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa keskuspankit ovat kiristämässä rahapolitiikkaa ja lopettamassa 10 vuotta kestäneet bileet. Tämä vaikuttaa myös kryptovaluuttoihin. Siksi myös käynnissä oleva romahdus voi olla luonteeltaan täysin erilainen kuin aiemmat.

Bitcoinkeskus on ollut negatiivinen kryptomarkkinan kehityksestä jo pidemmän aikaa. Vieläkään ei ole nähtävissä mitään selkeitä merkkejä siitä, että trendi olisi kääntymässä. Kannattaa olla hyvin varovainen, jos Bitcoin ottaa pienen pompun ja nousee yli 40.000 dollarin. Kurssia ajaa lyhyellä tähtäimellä osakemarkkinan kehitys.

Fedin johtaja Jerome Powell antaa huomenna (26.1.) lausunnon markkinasta keskuspankin politiikasta. Aikooko Fed perua koronnostopuheitaan vai pysykö Powell tiukkana? Puheen sisällöllä on varmasti iso vaikutus kursseihin. Valitettavasti emme tiedä tätä tulosta vielä nyt, mutta käsittelemme sen seuraavassa uutiskatsauksessa.

Bitcoinkeskus kehottaa sijoittajia varautumaan vieläkin syvempään laskun. Vaikka nyt ollaan historiallisesti hyvässä ostopaikassa, niin alamäki voi silti jatkua syvemmäs. Kannattaa jättää kuivaa ruutia taskuun myös uusien dippien varalle.

Bitcoinin dominanssi lähti nousuun

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 42,4 prosenttia. Lukema on yli kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin viikko sitten. Bitcoin on näyttänyt pitkästä aikaa todella vahvalta altcoin-markkinaan verrattuna.

Kryptomarkkina on laskenut jo marraskuun alusta asti eli reilut kaksi kuukautta. Bitcoinin dominanssi on pudonnut suurimman osan ajasta eli altcoinit ovat pärjänneet jopa Bitcoinia paremmin. Tämä on ollut todella yllättävää monille analyytikoille.

Nyt kehitykseen on tullut vihdoin muutos.

cryptocap-250122

Ilmeisesti vaadittiin riittävän kovaa panikointia, että altcoin-sijoittajat heittivät pyyhkeen kehään ja siirtyivät turvallisempaan sijoituskohteeseen. Bitcoinin dominanssi on noussut 7/8 edellisestä päivästä ja kivunnut tammikuun puolivälin pohjista noin kolme prosenttiyksikköä.

Vaikka Bitcoin on vahvistunut, sen dominanssi on edelleen historiallisen matalalla. Altcoinit näyttävät myös kirivän Bitcoinia enemmän jokaisessa pompussa ylöspäin. On siis todennäköistä, että Bitcoin menettää jälleen asemaansa markkinan aikanaan toipuessa.

Kaikki suuret altcoinit miinuksella

Koska Bitcoinin dominanssi on vahvassa nousussa, altcoinit ovat pahasti pakkasella. Tämä näkyy tylyllä tavalla top 15 -rankinglistalla. Tilanne on parantunut aavistuksen tämän päivän (25.1.) aikana, mutta isossa kuvassa Bitcoin on pärjännyt selvästi altcoineja vahvemmin.

Alla olevassa kuvassa on kryptovaluuttojen top 15 -rankinglista ja kurssikehitys Bitcoiniin verrattuna.

altcoins-250122

Vihreää väriä löytyy vai stablecoineista, jotka voidaan jättää nyt huomioitta.

Suurimpien nousijoiden sijaan voidaan nostaa esiin eniten laskeneet kryptovaluutat: Cardano ja Solana. Ensin mainittu Cardano lienee kovasti miinuksella johtuen ADA-tokenin vahvasta nosteesta edeltävällä viikolla.

Solana on kärsinyt puolestaan teknisistä ongelmista. Kirjoitimme aiheesta tarkemmin uutiskatsauksen puolella. Solana-verkko on ollut jälleen ruuhkautunut, mikä on saanut sijoittajat dumppaamaan SOL-tokenin muita altcoineja pahemmin.

Yksikään top 100 -kryptovaluutta ei ole dollareissa mitattuna plussalla seitsemän päivän aikana. Yhtään turvasatamaa ei siis altcoinien puolelta löydy. Jos markkina laskee vieläkin alemmas, Bitcoin on todennäköisesti parhaiten arvonsa säilyttävä kryptovaluutta.

Fantom vahvassa nousussa DeFi-sektorissa

DeFi-sektorin alamäki on jatkunut muun markkinan perässä. Koko sektorin likviditeettiä kuvaava TVL (Total Value Locked) on tehnyt yhden suurimmista laskuistaan pariin vuoteen. TVL on pudonnut noin 35 miljardia dollaria yhdessä viikossa. Lukema on yhtä suuri kuin koko DeFi-sektorin TVL vuosi sitten.

Laskussa ei ole mitään yllättävää, sillä osa likviditeetistä on stablecoinien lisäksi ns. tavallisissa kryptovaluutoissa, joiden dollarikurssi on syöksynyt.

defi-tvl-250122

Markkinoiden turbulenssi näkyy myös DeFi-appien listalla. Tällä kertaa top kymppiin on saatu useitakin muutoksia. Likviditeettiprotokolla Maker on siirtynyt kakkospaikalle. Sen MKR-token on myös yksi viime viikon parhaiten pärjänneistä kryptovaluutoista.

Vasta viikko sitten listalle noussut Multichain on kiivennyt kaksi sijaa ylöspäin kuudenneksi. Se on ainoa top 10 -protokolla, jonka likviditeetti on kasvanut viikon aikana. Taustalla on Fantom-platformin väkevä nousu tässä sektorissa.

defi-apps-250122

Myös Compound on palannut top kymppiin ja pudottanut Uniswapin ulos.

Lohkoketjujen listalla on nähty myös muutoksia. Edellä mainittu Fantom erottuu todella vahvasti tällä listalla. Aiemmin tänään uutisoitiin Fantomin nousu jopa Binance Smart Chainin edelle, mutta pieni muutos TVL-luvuissa on pudottanut Fantomin hetkellisesti takaisin neljänneksi.

defi-chains-250122

Näyttää olevan vain ajan kysymys, milloin Fantom siirtyy kolmospaikalle ja jättää BSC:n kauas taakseen. Terra ja Fantom ovat olleet jo pidemmän aikaa todella vahvoja Ethereumin haastajista.

Markkinan alamäki näkyy myös listan ykköspaikalla. Ethereumin dominanssi pysyi vuoden 2021 jälkimmäisen puoliskon 65 prosentin tuntumassa. Nyt se on pudonnut jo alle 59 prosentin. Suurin syypää tähän on tietysti Fantom.

On hyvä muistaa, että Ethereumin osuus DeFi-markkinasta oli tasan vuosi sitten 94 prosenttia. Kilpailevien Layer 1 -protokollien suosion on siis kasvanut rajusti.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.