Uutiset
24
syys
google bitcoin mainoskielto

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

24.9. Uutiskatsaus: Bitcoin, Bakkt, Binance, Googlen kvanttitietokone

Tiistain uutiskatsauksessa ihmetellään Bitcoinin kurssilaskua alle 10.000 dollarin. Bakkt avasi vihdoin ovensa maanantaina, kuten myös Binancen Yhdysvaltain versio. Googlen kvanttitietokone säikytteli kryptosijoittajia.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi reilusti alle 10.000 dollarin rajapyykin

Aloitetaan kestoaiheella, eli mitä kuuluu Bitcoinin kurssikehitykselle? Ei hyvää, valitettavasti.

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 9700 dollarin tasolla. Alimmillaan se on käynyt tänään noin 9550-9600 dollarissa, hieman pörssistä riippuen. Kyse ei ole tällä kertaa mistään varttitunnin manipuloinnista, vaan takana on usean päivän (tai usean kuukauden) mittainen alamäki.

Alla oleva kuva on varsin tuttu näky Bitcoinkeskuksen uutisista.

bitcoin kurssi 24.9.2019

Sijoittajat ovat seuranneet suurella mielenkiinnolla kurssin kehittymistä oransseilla viivoilla näkyvän, kapenevan kolmion, sisällä. Kurssi on edennyt viimeiset kolme viikkoa lähes vaakasuoraan, ja markkinat ovat olleet odottavassa tilassa koko syyskuun ajan.

Oranssin triangelin kärki osui lähes päivälleen maanantaihin 23. päivä, jolloin myös kauan odotettu palvelu Bakkt avattiin. Sijoittajat odottivat mielenkiinnolla sitä, lähteekö Bakkt liikkeelle suurella vai pienellä volyymilla. Tästä hetken päästä lisää.

Kuten kurssigrafiikasta näkyy, Bakktin avaus on ollut toistaiseksi pettymys. Aiheesta on myös postattu lukemattomia meemejä.

Bitcoinin kurssilasku on ainakin osittain seurausta tästä. Kysymys kuuluu: mitä tapahtuu seuraavaksi?

Yllä olevassa kuvassa näkyvä sininen viiva on tukitaso, jossa kurssi on käynyt kesän aikana useampaan kertaan. Puhutaan noin 9200-9300 dollarin kurssista. Jos nyt pitäisi tehdä ennustus, niin Bitcoin jatkaa matkaansa tälle tasolle.

Lähitulevaisuuden näkymät ovat usvan peitossa. Valitettavasti näköpiirissä ei ole mitään triggeriä, joka saisi markkinat uuteen kurssiralliin juuri nyt. Ilmapiiri on varsin negatiivinen kaikilla mittareilla.

Kuten moni kokenut sijoittaja tietää, Bitcoinin kurssi menee yleensä aina päin vastaiseen suuntaan kuin yleinen mielipide / uskomus on. Tarkoittaako tämä sitten kurssirallia täysin tyhjästä? Aika näyttää.

Altcoinien tilanne ei ole merkittävästi muuttunut. Bitcoinin markkinaosuus putosi viime viikolla yli 70 prosentista ”vain” 67 prosenttiin. Alkuviikon Bitcoin-alamäki on kuitenkin nostanut lukeman taas 68,5% tasolle, eli altit putoavat nyt Bitcoinia nopeammin.

Mielenkiintoista on se, että Binancen uudet toimenpiteet eivät myöskään vaikuttaneet altcoineihin oikeastaan millään tavalla. Tästä tapauksesta myös tarkemmin seuraavissa kappaleissa.

Takana on kaiken kaikkiaan kenties koko vuoden tylsin kuukausi. Vaihdot ovat romahtaneet joka puolella, eikä kukaan tunnu tietävän juuri nyt, mihin suuntaan markkina on menossa.

Bakkt käynnistyi ilman fanfaareja

Kryptomaailman suurin puheenaihe on tällä hetkellä Bakkt. Kyseinen yhtiö mainittiin myös viime viikon uutisissa ja aiemmin tässäkin artikkelissa. Bakkt on ollut enemmän tai vähemmän otsikoissa jo vuoden ajan, sillä projektin piti ensin tulla markkinoille jo syksyllä 2018.

Bakkt on käytännössä palvelu, joka on suunnattu institutionaalisille sijoittajille. Sen omistaa Intercontinental Exchange (ICE), jonka sateenvarjon alla on monia pörssejä ml. New Yorkin pörssi (NYSE).

bakkt
Bakkt.com etusivu

Kyseessä on niin suuri puheenaihe, koska Bakkt on tuonut markkinoille ensimmäistä kertaa Bitcoin settled -tyyppiset futuurit. Futuuri on käytännössä väline, jonka avulla lyödään vetoa tietyn instrumentin kurssista ajanhetkellä x.

Bitcoin-futuurit tulivat markkinoille joulukuussa 2017, mutta ne ovat olleet tähän asti tyyppiä cash settled. Eli, futuuri-vedon häviävä osapuoli on kuitannut tappionsa dollareissa. Bakktin tapauksessa maksu täytyykin suorittaa Bitcoineissa.

Tästä voidaan vetää piuha: mitä useampi futuuri treidataan Bakktilla, sen useampi Bitcoin on treidaajien myös hankittava markkinoilta. Tämän vuoksi Bakktin tuloa markkinoille on odotettu niin kovasti.

Kuten edellä tuli jo mainittua, avaus ei mennyt varsinaisesti putkeen. Bakktin volyymi on ollut toistaiseksi äärettömän pientä, eli instituutiot eivät ole rynnänneet kaupoille. Tällä on ollut myös vaikutus kryptomarkkinaan, joka on lähtenyt laskuun tilanteen selvittyä.

Bakktin avauspäivän tai avausviikon volyymilla ei ole pitkässä juoksussa juurikaan merkitystä. Kyseessä on erittäin tärkeä päänavaus ja yksi tärkeä pilari Bitcoinin matkalla kohti ison rahan sijoittajia.

Bakkt on ennen kaikkea Yhdysvalloissa säädelty palvelu. Mitä enemmän tällaisia palveluita tarjotaan hedge-rahastoille ja muille instituutioille, sitä enemmän rahaa Bitcoiniin lopulta virtaa.

Binance avasi ovensa Yhdysvalloissa

Bakkt ei ole ainoa merkittävä palvelu, joka on avannut viime päivinä ovensa Yhdysvalloissa. Binance on ottanut myös ensimmäiset askeleensa Amerikan maaperällä.

Binance on tällä hetkellä markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi. Sillä on ollut omat säätönsä eri maiden viranomaisten kanssa, mutta tähän saakka pörssi on ollut varsin neutraali amerikkalaisten asiakkaiden suhteen.

Yhdysvallat on täysin oma tapauksensa maailmalla, kuten maan sotilaalliset interventiot osoittavat. Arvopaperimarkkinoita valvovalla SEC:llä tuntuu olevan pitkä koura myös kryptovaluuttojen maailmassa. Tämän seurauksena, Binance joutui myös potkimaan amerikkalaiset asiakkaansa ulos pörssistä.

Ilmoitus tästä saatiin jo kesäkuun puolivälissä.

https://twitter.com/cz_binance/status/1139391325172715522

Binance ilmoitti tuolloin avaavansa Binance US -pörssin, joka toimii Yhdysvaltojen säädösten mukaisesti ko. maassa. Binance US -pörssiä pyörittää BAM Trading Services, jonka kotipaikkana on San Francisco.

Binance US avasi siis ovensa tällä viikolla. Ensimmäisessä vaiheessa mukaan kelpuutettiin Bitcoin, Ethereum, XRP, Bitcoin Cash, Litecoin, Tether ja Binance Coin. Pian tarjonta laajentuu mm. Cardanon ja Basic Attention Tokenin myötä.

Mielenkiintoista on se, että operaatiolla ei ole ollut oikeastaan mitään vaikutusta altcoin-markkinaan. Tämä siitä huolimatta, että valtaosa Binancen liikenteestä tuli nimenomaan Yhdysvalloista. Aiheesta maalailtiin monia uhkakuvia mm. altcoinien romahtamisella.

Uudella pörssillä ei ole käytännön vaikutuksia suomalaisille, vaan kyse on pelkästään amerikkalaisille suunnatusta palvelusta. Binancelta löytyy myös muita lokalisoituja pörssejä, kuten Singapore sekä Jersey.

Googlen kvanttitietokone ei uhkaa Bitcoinia

Kryptovaluuttojen holdaajalta vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja ennen kaikkea hermojen kestävyyttä. Media pelottelee sijoittajia käytännössä viikoittain uusilla uhkakuvilla. Yksi kestoaihe liittyy Bitcoinin ja muidenkin kryptovaluuttojen käyttämään kryptografiaan.

Äskettäin aiheesta saatiin pienimuotoinen kohu, kun Google julkisti vahingossa dokumentin liittyen kvanttitietokoneisiin. ”Paljastus” ladattiin ilmeisesti vahingossa NASA:n palvelimille, josta se ehti kuitenkin vuotaa nettiin ennen poistoa. Kvanttitietokone on konseptina harvoille tuttu, joten selvennetään se ensin. Tässä lainaus Tekniikka & Talous -lehden uutisesta.

Kvanttitietokone perustaa toimintansa kvanttifysiikassa tunnettuun superposition käsitteeseen, jossa jollakin järjestelmällä voi olla samanaikaisesti useampia kuin yksi tila. Siis kun klassisessa tietokoneessa yksittäisen bitin arvo on joko 0 tai 1, kvanttitietokoneen bitti eli kubitti on täysin arkijärjen vastaisesti samaan aikaan sekä 0 että 1. Kun kubitin tila mitataan, superpositio ”romahtaa” takaisin klassiseen maailmaan joko nollaksi tai ykköseksi.

Tietyissä ongelmissa se tarkoittaa huimaa laskentatehon kasvua: nyt internetiin tulleen tutkimuksen mukaan Googlen Sycamore-tietokone laski kolmessa minuutissa ja 20 sekunnissa tehtävän, joka veisi maailman parhaalta klassiselta supertietokone Summitilta 10 000 vuotta.

Kvanttitietokone on yksi vanhimmista uhkakuvista, joita Bitcoiniin liittyen on olemassa. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että riittävän tehokas kvanttitietokone pystyy purkamaan kryptovaluuttojen käyttämän salauksen.

Kryptovaluutat käyttävät julkisen avaimen salausta. Tähän salaukseen sopivien algoritmien keksiminen mullisti koko kryptografian kentän 1970-luvulla. Bitcoinin teknologiset juuret ulottuvat siis lähes 50 vuoden taakse.

Julkisen avaimen salauksen idea on simppeli: Bitcoin-osoitteesi on julkinen avain, jonka voit antaa kenelle tahansa. Kukaan ei pysty johtamaan kyseisestä osoitteesta yksityistä avaintasi, jonka voi ymmärtää olevan Bitcoin-lompakkosi salasana.

Nerous piilee siinä, että kryptovaluuttojen lähetysvaiheessa voidaan varmistaa, että transaktion suorittajalla on oikeus hallita ko. julkisen avaimen varoja. Voit käytännössä kertoa Bitcoin-verkolle olevasi kyseisen julkisen avaimen haltija privaattiavaimesi avulla, mutta paljastamatta sitä, mikä privaattiavaimesi on.

Julkinen avain on suojattu niin voimakkaalla algoritmilla, että sen murtaminen on nykyisillä tietokoneilla täysin mahdotonta. Tässä kohtaa kuvaan tulee siis kvanttitietokone, jonka laskentateho voi kehittyä huikean korkealle tasolle.

Tällä hetkellä pelotellaan esimerkiksi NSA:lla, jolla on ”Bitcoinin murskaava kvanttitietokone”. On hyvä ymmärtää, että asia ei ole näin mustavalkoinen, eli onko kvanttitietokone olemassa vai ei. Kyse on siitä, millainen laskentateho voidaan saavuttaa.

Googlen uusin julkistus ei uhkaa vielä Bitcoinia tai muitakaan kryptovaluuttoja. Edellä mainittu Sycamore pystyy 54 kubitin laskentatehoon, mutta kryptovaluuttoja uhataan vasta noin 1500 kubitin lukemalla. Kehitys tälle tasolle kestää vielä pitkään, ja matkan aikana uhka ehditään todennäköisesti torjua moneen kertaan.

Alla on Andreas Antonopoulosin kommentti aiheesta:


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.