Uutiset
24
elo
bitcoin-kuva

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

24.8. Uutiskatsaus: Markkinat, Portnoy, Bitcoin, DeFi, XRP ja Spark

Bitcoinin kurssi on lähes eurolleen viikon takaisella tasolla, tosin matkalle mahtuu yksi Bart-kuvio, eli taustalla on pientä vuoristorataa. Suuret altcoinit ovat pakkasella, mutta DeFi-juna puksuttaa. Aave liittyi miljardin dollarin TVL-kerhoon viime viikolla. Dave Portnoy tuli ryminällä kryptoskeneen ja poistui kädet vapisten häviten 25.000 dollaria. XRP:n käyttö kasvaa ja Flare Network tuo mukaan älysopimukset.

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin arvo on artikkelin kirjoitushetkellä hieman alle 11.800 dollaria. Eroa on viikon takaiseen uutiskatsaukseen vain noin 100 taalaa. Tuolloin Bitcoinilla oli takana varsin tapahtumaköyhä viikko, eikä kurssiin ole saatu vieläkään selkeää, uutta, trendiä.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys hieman yli kuukauden ajalta. Viime viikolla ehdittiin jo juhlia uutta nousurallia, mutta tämä osoittautui ”Bart-kuvioksi”, minkä seurauksena Bitcoinin kurssi putosi noin tuhat dollaria. Viime päivien kurssilasku ulos sinisellä näkyvän kolmion pohjasta huolestuttaa hieman sijoittajia.

bitcoin-kurssi-2020820

Tällaista kurssikehitystä nähtiin myös kesäkuun alussa, jolloin Bitcoinin kurssi rikkoi vastaavan muodostelman ”pohjasta” läpi. Tuolloin seurauksena ei ollut suurempaa pudotusta, vaan parin kuukauden jakso vaakasuoraa liikettä.

Teknisessä analyysissa on käytössä kymmeniä erilaisia mittareita, jotka toimivat välillä paremmin, välillä huonommin. Suurempaa syytä huoleen ei tässä kohtaa ole. Seuraava selkeä tukitaso on noin 10500-10600 dollarin tienoilla. Sen testaaminen ei olisi välttämättä edes huono asia pidemmän kurssikehityksen kannalta.

Kannattaa katsoa Youtubesta alla oleva video, joka on julkaistu pari viikkoa sitten Bitcoinkeskuksen kanavalla. Se antaa hyvän yleiskuvauksen Bitcoinin tilanteesta ja on edelleen täysin ajankohtainen.

Isossa kuvassa edetään samaan tahtiin, kun pari edellistä kuukautta. Osakemarkkinat tekevät Yhdysvalloissa uusia ennätyksiä, ja markkinat odottavat Trumpin hallinnolta seuraavaa tukipakettia. Mahdollinen romahdus vaikuttaisi varmasti Bitcoinin kurssiin maaliskuun tavoin.

Alla olevassa twiitissä on Yhdysvaltain S&P 500 -indeksiä kuvaava kehitys (harmaalla) ja Bitcoinin kurssi. Yhtäläisyyksiä riittää pidemmältä ajalta.

Tilanne on yhtä kriittinen, mitä se on ollut jo pidemmän aikaa. Pörssikursseilla ja alla olevalla taloudella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Sijoittajien raha keskittyy yhä enemmän vain tietyn sektorin jättiläisille.

Vaikea uskoa kuitenkaan osakemarkkinoiden ja todellisuuden kohtaavan vielä tämän vuoden puolella. Siitä pitävät huolen Yhdysvaltain presidentinvaalit, jotka järjestetään marraskuussa. Tämä lienee positiivista Bitcoinin ja jalometallien kehitykselle.

Palataan Bitcoinin verkon tilaan vielä tarkemmin tässä artikkelissa.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Altcoin-markkinoita on hallinnut viimeiset pari kuukautta DeFi-buumi, josta olemme kirjoittaneet tällä sivustolla lukemattomia kertoja. Kesän 2020 kovimmat raketit ovat olleet tavalla tai toisella DeFi-sektoriin liittyviä.

Bitcoinin markkinaosuus on myös DeFi-rallin myötä pudonnut alle 60 prosentin. Viikko sitten oltiin lukemassa 58,7 % ja tämän hetken mittaus on 59 %. Tilanne on pysynyt siis tältä osin samana.

Katsotaan tuttuun tapaan top 15 -valuuttojen kehitystä Coinpaprika-sivustolta suhteessa Bitcoiniin (ei siis dollareihin).

altcoinit-2020820

Kulunut viikko oli todella kova suurimmille altcoineille. Tämä on seurausta edellä mainitusta Bitcoinin rajusta laskusta, mikä iskee yleensä aina suurimpiin altcoineihin. Bitcoin on sittemmin toipunut takaisin viime viikon lähtötasolleen, mutta suurimmat altit ovat yhä selkeästi pakkasella.

DeFi-sektorin kolikot ovat menestyneet vaihtelevasti – mitään suurta rakettia ei viimeisen viikon aikana sieltä löydy.

Top 100 -listan selkeästi suurin nousija on OMG eli entinen OmiseGo. Projekti sai buustia stablecoin Tetherin siirtymisestä OMG-verkkoon. Kyseessä on niin sanottu Layer-2 skaalausratkaisu Ethereumille, hieman kuten Liquid ja Salamaverkko Bitcoinin kohdalla.

On myös syytä mainita Cosmos, joka on yksi monista 3. sukupolven platformeista eli ”Ethereumin tappajista”. Sen natiivitoken ATOM on noussut väkevästi ja nostanut samalla Cosmoksen ensimmäistä kertaa kryptovaluuttojen top 15 -listalle.

Toinen mielenkiintoinen tapaus on DeFi-token YFI eli Yearn Finance. Kyseisen tokenin yksikköhinta nousi viime viikolla yli Bitcoinin. YFI-tokenin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 13.400$ eli reilusti yli yhden bittirahan arvon.

YFI:n korkeaa kurssia selittää sen kierrossa oleva määrä: vain 30.000 kolikkoa. Projekti on kerännyt satoja miljoona dollareita vain parissa viikossa ja moninkertaistanut arvonsa. Suurimmat nousut tehdään siis edelleen DeFi-sektorissa.

David Portnoy heitti pyyhkeen kehään

Uutisoimme viime viikolla tapauksesta nimeltä David Portnoy. Kyseessä on tämän vuoden some-kohahduttaja Yhdysvalloista. Portnoy on suuri urheilu- ja betsifani, joka siirtyi keväällä koronabreikin vuoksi pelaamaan osakemarkkinoilla.

Portnoyn lanseeraamat ”Davey Day Trader” videot keräävät valtavan määrän katsojia. Portnoy on noussut suureen suosioon, sillä hän on hyödyntänyt maksimaalisesti meneillä olevan osakebuumin. Portnoy ostaa koko ajan lisää Applea, Teslaa ja muita kuumia osakkeita, jotka nousevat päivästä toiseen.

Pari viikkoa sitten Portnoy kastoi varpaansa myös kryptovaluuttojen pariin. Hän teki merkittävän sijoituksen sekä Bitcoiniin että Chainlinkiin. Lopputulos ei ollut yllättävä: Portnoy heitti pyyhkeen kehään hävittyään 25.000 dollaria. Samalla hän ikuisti naamansa lukemattomiin meemeihin ja skenen historiaan.

https://twitter.com/stoolpresidente/status/1296910690930896896

Mies julkaisi yllä olevan videon muutama päivä sitten. Portnoy syyttää Link Marines -yhteisöä eli Chainlink-faneja tokenin myynnistä ja toteaa, että parempi pysyä vain osakkeissa, sillä ne menevät aina ylös.

Portnoy kuvaa täydellisesti tämän hetken maniaa osakemarkkinoilla. Hän olisi voinut tuoda 1,7 miljoonan Twitter-seuraajansa myötä uusia sijoittajia myös kryptovaluuttoihin, mutta toistaiseksi Portnoy pysyy ”varman rahan tienaamisessa osakemarkkinoilta”. Hullua on (sijoitus)maailman meno juuri nyt, ei voi muuta sanoa.

Kieltämättä käynnissä oleva DeFi-buumi muistuttaa hieman Applen, Teslan ja Amazonin kehitystä. Kannattaa olla varovainen, jos aikoo hypätä nousevan raketin kyytiin – oli kyse sitten osakkeista tai kryptovaluutoista.

Muista: kun bileet aikanaan päättyvät, joku on aina maksajan roolissa.

Bitcoinin statistiikka tarjoaa bull-signaaleja

Bitcoinin verkkoon liittyvä statistiikka toimii vahvana indikaattorina siitä, mihin suuntaan bittirahan kurssi on myös menossa. Käydään läpi muutama mielenkiintoinen statistiikka.

Louhijat ovat kriittinen osa Bitcoinin toimintaa monin eri tavoin. Louhijat vastaavat viime kädessä jokaisen transaktion tallentamisesta lohkoketjuun, minkä lisäksi suurempi määrä louhijoita tekee verkosta vahvemman.

Bitcoinin louhintaa voidaan mitata mm. hashratella eli laskentateholla sekä louhinnan vaikeusasteella (difficulty). Vaikeusaste nousee aina, kun louhijoita tulee lisää. Tämän avulla yhden lohkon talletusaika pysyy pitkässä juoksussa 10 minuutissa.

Kuten yllä oleva twiitti kertoo, Bitcoinin louhinnan vaikeustaso on nyt korkeammalla kuin koskaan. Lukema on lähes 10x suurempi kuin joulukuussa 2017! Samalla myös hashrate jatkaa vakuuttavaa kasvuaan.

Toisin sanoen, louhintaan sijoitetaan jatkuvasti enemmän rahaa eli alan hyvin tuntemat ammattilaiset uskovat Bitcoinin kurssikehityksen jatkuvan.

Analytiikkafirma Glassnode julkaisi viime viikolla myös mielenkiintoista HODL-statistiikkaa.

Bitcoinien määrä pörsseissä ja Bitcoinin kurssikehitys ovat kulkeneet täysin päin vastaiseen suuntaan maaliskuun koronaromahduksesta lähtien. Tämä kertoo analyytikkojen mielestä selkeästi, mistä markkinoilla on nyt kyse.

Valaat eli suursijoittajat ovat siirtäneet bitcoinit pois pörsseistä omiin kylmälompakoihin, joissa niitä HODLataan. Kolikoiden siirtyminen pörssiin tarkoittaa käytännössä sitä, että ne on tarkoitus myydä. Kun liike on päin vastaista, niin markkinoilta poistuu koko ajan tarjontaa.

Bitcoinin määrä pörsseissä on ollut edellisen kerran näin matalalla marraskuussa 2018 eli lähes kaksi vuotta sitten.

Löydät paljon muutakin Bitcoinin verkkoon liittyvää statistiikkaa osoitteesta blockchain.com/en/stats.

Aave ja Maker yli miljardin dollarin rajapyykin

DeFi-buumi elää ja voi hyvin, vaikka viime viikko olikin hieman hiljaisempi kryptovaluuttojen arvonnousun kannalta. Yksi viikon mielenkiintoisista tapauksista oli ehdottomasi Yearn Finance, joka mainittiin jo aiemmin. Sen YFI-token nousi yksikköhinnaltaan yli Bitcoinin kurssin, mikä on harvinaista.

Osoitteesta yearn.finance löytyvä protokolla on yksi monista ”Yield farming” työkaluista, joka on saanut sijoittajat sekaisin viime viikkoina Alla on kuva sen yksinkertaisesta etusivusta.

yearn finance

Yearn Financen käyttäjät pystyvät vivuttamaan ja maksimoimaan yield farming -tuottoja muista DeFi-palveluista, kuten Aave, Compound ja Curve erilaisten likviditettipoolien avulla. Sen YFI token on ns. governance token eli YFI:n avulla hallitaan protokollan sääntöjä ja kehitystä.

Suomalaistaustainen Aave teki äskettäin myös historiaa, sillä siitä tuli Makerin lisäksi toinen DeFi-protokolla, johon on lukittu yli miljardi dollaria! Markkinoilla käytetään termiä TVL eli Total Value Locked.

Artikkelin kirjoitushetkellä summa on jo 1,39 miljardia ja kasvaa koko ajan. Nyt myös Curve Finance on noussut miljardikerhoon. Koko DeFi-markkinaan on lukittuna DeFiPulse.com -sivuston mukaan jo yli 6 miljardia. Vuosi sitten lukema oli alle 500 miljardia.

Bitcoinkeskus ei suosittele DeFi-protokollien käyttöä tai DeFi-kryptovaluuttoihin sijoittamista, jos kyseessä ei ole todella kokenut henkilö, joka ymmärtää näiden palveluiden toiminnan ja riskit.

XRP ja Flare Network

Ripple-yhtiön luoma XRP token ei ole pahemmin näkynyt uutisotsikoissa vuoden 2020 puolella. Se on jäänyt monien perinteisten valuuttojen tapaan täysin DeFi-protokollien ja staking-platformien varjoon. Löydät Ripple XRP:n kurssin tältä sivulta.

Viime aikoina on saatu pari mielenkiintoista uutista XRP-tokeniin liittyen. Ensinnäkin Ripplen tuotekehityksen päällikkönä toimia Asheesh Birla twiittasi mielenkiintoista statistiikkaa XRP-tokenin käytöstä.

Hänen mukaansa jo 20% RippleNet-verkon transaktioista suoritetaan XRP-tokenia hyödyntäen.

XRP-tokeniin liittyy kenties enemmän väärinkäsityksiä kuin mihinkään muuhun kryptovaluuttaan. ”Pankkien käyttämä token” on itse asiassa käytössä vain Ripplen On-Demand Liquidity -palvelussa. Koska kyse on Ripplen luomasta ja suljetusta verkosta, avointa käyttödataa ei ole saatavilla.

Toinen uutinen liityy pian käynnistyvään Flare-verkkoon. Kyseessä on Flare Networks -yhtiön tuote, joka on Ripplen tukema kehitysyhtiö. Karkeasti sanottuna Flare Network yhdistää XRP Ledger -teknologian ja älysopimukset.

“The Flare Network is a new Turing Complete Smart Contract platform… integrating the Ethereum Virtual Machine. Its native token, the Spark, is generated through a utility fork of XRP. Furthermore, Flare uses the XRP encryption scheme, which can facilitate the usage of XRPL and Flare for XRP users” (Lähde: DailyHodl)

Flare Networkin natiivitoken on nimeltään Spark, joka airdropataan XRP:n omistajille 1:1 suhteessa. Tällä hetkellä vain melko tuntematon Bittrue-pörssi on ilmoitettu Airdroppia tukevaksi pörssiksi. Suomalainen Coinmotion ei aio ilmoituksensa mukaan aidrdoppia myöskään tukea.

Jos haluat tietää lisää aidropista, ja miten kolikot saa omaan Ledger Nanoon, voit tutustua tähän artikkeliin. Bitcoinkeskus ei suosittele tällaisia operaatioita henkilöille, joilla ei ole laajaa teknistä ymmärrystä sekä kokemusta vastaavista airdropeista.

Lopuksi vielä pieni huomio: Bitcoin oli tänään esillä hongkongilaisessa lehdessä varsin massiivisella tavalla. ”Bitcoin will never ditch you”.

Kuva: Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!