Uutiset
24
kesä
mobile market

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

24.6. Uutiskatsaus: McAfee, Tesseract, Kiina, Uusi Suomi, Africrypt

Viikon suurin uutispommi on John McAfeen itsemurha. Suomalainen Tesseract sai yli 20 miljonaa rahoitusta. Kiinan louhintabänni on totta. Suomalaisten suosikkikrypto ei olekaan Bitcoin. Africrypt exit scammi vei sijoittajilta pari miljardia dollaria.

John McAfee menehtyi

Viikon suurin uutispommi putosi keskiviikkoiltana. Suureen julkisuuteen nousseen John McAfeen elämä sai päätöksensä espanjalaisessa vankisellissä.

Joku lukijoista voi kysyä, että miten McAfee liittyy kryptovaluuttoihin? Mies oli vielä edellisen kryptorallin aikaan yksi tunnetuimpia ja äänekkäimpiä hahmoja koko skenessä. Nykyisin McAfeen tilalla nähdään CNBC:n haastatteluissa Michael Saylor tai Anthony Pompliano, mikä on sinänsä ihan hyvä asia.

Nimi McAfee on monille tuttu tietokoneiden virustorjuntaohjelmista. Kyseessä on todellakin tämän virussoftan kehittäjä. McAfee tosin lähti itse yhtiöstä jo vuonna 1994. Tämän jälkeen hän on viettänyt vauhdikasta elämää ympäri maailmaa mm. tuliaseiden ja huumausaineiden ympäröimänä.

Viisi vuotta sitten julkaistu Showtimen dokumentti kertoo miehen hurjasta elämäntyylistä.

McAfee oli vuosien 2017 ja 2018 taitteessa esillä promotessaan kryptovaluuttaprojekteja sekä ICO:ta. Mies sai näistä tempauksistaan myös jälkeen päin syytteet miljoonaluokan petoksista.

Viime vuosina McAfee on lähinnä pakoillut Yhdysvaltain viranomaisia mm. maksamattomien verojen sekä edellä mainittujen syytteiden vuoksi. Hän raportoi usein matkoistaan Twitter-tilillään. McAfee pidätettiin lopulta viime vuonna Barcelonan lentokentällä.

John McAfee vietti edeltävät kuukaudet espanjalaisessa vankisellissä. Vain tunteja ennen McAfeen kuolemaa tuli tieto, että mies karkotettaisiin Yhdysvaltoihin. Tämä olisi tarkoittanut kymmeniä vuosia vankeutta.

Tekikö McAfee tilanteen vuoksi itsemurhan? NBC News kertoo kuolinsyyn olevan hirttäytyminen omassa vankisellissä. Aiheesta on virinnyt välittömästi salaliittoteorioita, sillä McAfeen kuolema muistuttaa kovastiJeffrey Epsteinin tapausta.

Moni odottaa nyt suurella mielenkiinnolla sitä, oliko John McAfeella ns. Dead man’s switch. Antoiko hän esimerkiksi lakimiehelleen paljastavia tietoja eri tahoista julkaistavaksi mahdollisen kuoleman koittaessa? McAfee on väittänyt mm. tietävänsä Satoshi Nakamoton henkilöllisyyden.

McAfee oli omien sanojensa mukaan lähellä paljastaa Satoshin henkilöllisyyden keväällä 2019. Tuolloin hänen lakimiehensä kehotti McAfeeta olemaan hiljaa aiheesta. Oliko tämä pelkkä julkisuustemppu, vai onko McAfeella todellakin tällaista tietoa?

Aika näyttää, mitä McAfeen kuolemasta lopulta seuraa.

Lainapalvelu Tesseract nappasi 21 miljoonan rahoituksen

Tällä viikolla on saatu myös suomalaisittain mukavia uutisia. Helsingissä päämajaansa pitävä Tesseract Investment varmisti itselleen peräti 21 miljoonan euron rahoituspotin. Yksi mukana olevista rahoittajista on kuuluisa Coinbase Ventures.

Aiheesta uutisoivat mm. Helsingin Sanomat sekä Kauppalehti.

tesseract

Tesseract teki viime vuonna 602 000 euron liikevaihdolla mukavat 99 000 euroa voittoa. Liikevaihto yli kuusinkertaistui vuodesta 2019.

Kyseessä on yksi harvoista suomalaisista toimijoista, jotka ovat finanssivalvonnan rekisteröimiä ja valvomia. Muita ovat osto- ja myyntipalvelut Coinmotion, Northcrypto sekä LocalBitcoins. Tesseractin on lainaoperaattori, jonka asiakkaina ovat lähinnä instituutiot. Se on kohderyhmästään johtuen harvoin esillä kryptoskenen sosiaalisesa mediassa.

Tesseract on edellä mainitun Coinmotionin yhteistyökumppani lainaustoiminnassa. Alla olevalta videolta saat lisätietoa yhtiöstä sekä lainamarkkinoista.

Toimitusjohtaja Yichen Wu’n mukaan Tesseractin potti on yksi Suomen suurimmista A-sarjan sijoituskierroksista. Varat aiotaan käyttää institutionaalisille sijoittajille suunnattujen palveluiden kehittämiseen. Myös uutta henkilöstöä on tarkoitus palkata.

On hieno juttu, että suomalaiset alan yritykset saavat rahoitusta ja kasvattavat toimintaansa!

Louhintafarmit sulkeutuvat Kiinassa

Kiinasta on kuulunut viime viikkoina erilaista FUDia lähes parin päivän välein. Bitcoin on bännätty uutisten mukaan siellä noin sadannen kerran. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että tietyt uutiset pitävät todellakin paikkansa. Kyse on louhintafarmien alasajosta.

Kiinan valtio on savustamassa louhijat pois sen maaperältä. Aiheesta on saatu yhä enemmän todistusaineistoa sosiaalisessa mediassa. Parhaiten tämä näkyy Bitcoin-verkon louhintatehossa eli hashratessa. Kuvan lähde: blockchain.com/charts/hash-rate/

kiina-hashrate

Kuten näkyy, hashrate on pudonnut toukokuun alun huippulukemista noin 50 prosenttia! Tässä on mielenkiintoinen Twitter-ketju Kiinan tilanteesta. Kevin Zhangin mukaan, peräti 70 % Kiinan louhintakapasiteetista on ajettu alas! Kuun loppuun mennessä lukema on jo 90 %.

Louhijoiden joukkopako Kiinasta on aiheuttanut osaltaan painetta Bitcoinin kurssiin. Moni farmi on myynyt bitcoin-omistuksiaan pakon edessä, minkä lisäksi muut sijoittajat ovat hermostuneet tilanteesta. Isossa kuvassa ei ole kuitenkaan syytä huolestua.

Kiinan louhintabänni on vain ja ainoastaan hyvä asia Bitcoinin tulevaisuuden kannalta. Louhinnan keskittyminen yhden valtion alueelle on ollut yksi suurimmista kritiikin aiheista viime vuosina. Nyt louhintafarmit siirtyvät pois Kiinasta useiden eri maiden alueelle.

Suurimpia voittajia tässä siirtymässä ovat etenkin Yhdysvallat sekä Kazakstan. Samalla louhinta muuttuu entistä vihreämmäksi, kun Kiinasta sulkeutuu louhintafarmeja, jotka käyttivät fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköä.

Ethereum on suomalaisten suosikkisijoitus

Otetaan seuraavaksi käsittelyyn mielenkiintoinen tutkimus, josta Uusi Suomi uutisoi viime viikolla. Lehti järjesti verkkosivuillaan kyselyn kryptovaluuttasijoittamisesta. Kyselyyn vastasi yli 3500 henkilöä, joten otantaa saatiin ihan mukavasti. Sen lopputulos tarjosi myös mielenkiintoisen yllätyksen!

Uusi Suomi kysyi verkkosivullaan: Mihin kryptovaluuttaan olet sijoittanut? Moni olisi veikannut Bitcoinin vievän ykköstilan selvällä marginaalilla, mutta toisin oli asia. Suosituin sijoituskohde oli nimittäin Ethereum!

Bitcoin oli pienellä erolla kakkosena. Kolmantena tuli ”muu vaihtoehto”, jota seurasivat Dogecoin, Litecoin sekä Chainlink. Muista vaihtoehdoista ylivoimaisesti suosituimmat olivat Cardano sekä Ripple. Suomalaistaustainen Aave oli kolmantena.

Tulokset heijastelevat hyvin vahvasti esim. somekeskusteluita Facebook-ryhmissä. Ripplen XRP ja Cardanon ADA ovat vuodesta toiseen todella suuressa suosiossa. Etenkin piensijoittajat ovat ostaneet jostain syystä näiden projektien potentiaalin selvästi muita vaihtoehtoja suuremmin.

Ethereumin ykköspaikka ei ole myöskään suuri shokki. Mukana on taatusti myös korkean yksikköhinnan harhaa. Moni näkee Etherissä enemmän kasvuvaraa, kun 1 ETH = $2000 vrt. 1 BTC = $35.000. Ethereum DeFi, 2.0-versio sekä EIP-1559 ovat myös kovasti hehkutettuja asioita sosiaalisessa mediassa.

Africrypt-pörssissä yli 3 miljardin dollarin exit scam

Lopuksi negatiivisia uutisia Afrikan mantereelta. Coindesk uutisoi tänään valtavan kokoluokan exit scammista, joka on paljastunut Etelä-Afrikassa. Kyseessä on Africrypt-niminen pörssi. Se perustettiin vuonna 2019 tunnuslauseella “the easiest access into the world of cryptocurrency.”

Nyt näyttää siltä, että pörssin perustaneet veljekset Raees & Ameer Cajee ovat tehneet klassisen exit scammin. Kyseessä on kokoluokaltaan historiallisen suuri puhallus. Cajee Bros. on ilmeisesti paennut maasta mukanaan jopa 69.000 bitcoinia (arvo nyt lähes 2,5 miljardia dollaria).

Epäilyttävät tapahtumat alkoivat jo kaksi kuukautta sitten. Pörssi informoi tuolloin asiakkaitaan hakkeroinnista. Se myös pyysi, etteivät asiakkaat ottaisi yhteyttä poliisiin, koska viranomaisten tutkinta haittaisi varojen palautusoperaatiota.

Kyseessä oli vain savuverho, jonka avulla huijarit saivat työrauhan tyhjentää firman tilit. Ilmeisesti veljekset pakenivat Iso-Britanniaan. Bitcoinit he lähettivät eteenpäin coin mixer -palveluiden läpi, joiden avulla bitcoinien alkuperä voidaan salata.

Tapaus tuli ilmi vain hetki sen jälkeen, kun Mirror Trading International (MTI)-scammi paljastui myös Etelä-Afrikassa. Tuolloin sijoittajat menettivät 590 miljoonaa dollaria.

Photo by Alesia Kozik from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!