Uutiset
24
touko
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

24.5. Uutiskatsaus: Terra, Ethereum, El Salvador, EKP, Lens

Kaksi viikkoa sitten romahtanut Terra yritetään pelastaa uuden lohkoketjun avulla. Ethereumin The Merge -päivitys on saanut uuden aikataulun elokuulle. Peräti 44 maata kokoontui El Salvadoriin keskustelemaan Bitcoinista. EKP:n Lagarde dissasi jälleen kryptovaluuttoja. Aave lanseerasi Lens-protokollan.

Terran pelastusoperaatio

Terra on ollut kryptoskenen ykköspuheenaihe edeltävät viikot. Järjestelmän totaalinen romahdus ei ole jäänyt varmasti keneltäkään huomaamatta. Terran Luna-token sekä UST-stablecoin räjähtivät kaksi viikkoa sitten vieden mukanaan kymmeniä miljardeja dollareita sijoittajien varallisuutta.

Jos haluat tietää kaiken oleellisen tästä katastrofista, tsekkaa Bitcoinkeskuksen uusi artikkeli Terran romahduksesta.

Terran perustaja Do Kwon yrittää nyt pelastaa ekosysteemin. Hän haluaa luoda uuden ”Terra 2.0” lohkoketjun, ja vanha Terra saa siten nimen Terra Classic. Toimenpide on uutisoitu forkkauksena, mikä tarkoittaisi uutta haaraa nykyisestä lohkoketjusta ja historiadatan säilyttämistä. Näin ei kuitenkaan ole asia.

Alla oleva Terran Twitter-ketju selventää faktat. Prop 1623 -niminen ehdotus luo kokonaan uuden lohkoketjun.

Ei ole yllättävää, että yhteisön äänet ovat vahvasti ehdotuksen puolella. Moni sijoittaja haluaa saada edes jotain takaisin valtavista tappioista. Pelastusoperaatiossa luodaan uusi Luna-token, jota jaetaan nykyistä Luna-tokenia sekä UST-stablecoinia holdanneille tietyllä ajanhetkellä (snapshot).

Äänestys päättyy 25.5. eli yhden päivän päästä. Tällä hetkellä peräti 66 prosenttia Terra-yhteisöstä on ehdotuksen puolella, joten sen läpimeno lienee varmaa.

Suurin muutos tulee olemaan natiivin stablecoinin puuttuminen. UST hylätään siis epäonnistuneena ratkaisuna. Kysymys kuitenkin kuuluu: mitä kilpailuetuja Terralle jää muihin älysopimusalustoihin verrattuna?

Perustaja Do Kwonin mielestä Terran brändi on pelastamisen arvoinen. Alustalle on toki rakennettu paljon muutakin kuin suosittu Anchor-appi, joka houkutteli valtavasti sijoittajia hankkimaan UST-stablecoinia. Terran yhteis (Lunatics) on myös kiistatta vahva. Nimi Terra kuitenkin muistuttaa ikuisesti yhdestä kryptovaluuttojen suurimmista katastrofeista.

Aika näyttää, pystyykö Terra nousemaan vielä jaloilleen ja rakentamaan uuden ekosysteemin entisen raunioille. Entä miten paljon tukea sijoittajilta riittää Do Kwonin uudelle projektille?

Uutisoimme Terrasta lisää tulevina viikkoina, sillä aiheesta tihkuu jatkuvasti uutta informaatiota.

Ethereumin The Merge -päivitys tapahtuu elokuussa

Vuonna 2022 tuleva The Merge on tärkein päivitys Ethereumin historiassa. Se siirtää Ethereumin pois Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen. The Merge on tärkeä etappi kohti skaalautuvaa ”Ethereum 2.0” -versiota, joka valmistuu lopullisesti vuoden 2023 aikana.

Lue lisää The Merge -päivityksestä Bitcoinkeskuksen kattavasta oppaasta.

Tällä hetkellä sijoittajia kiinnostaa eniten päivityksen aikataulu. Siitä on saatu hieman vaihtelevaa tietoa kesän aikana. Ensin päivitys oli tarkoitus ajaa kesä-heinäkuun taitteessa, mutta Ethereum-kehittäjä Tim Beiko siirsi aikataulua eteenpäin kuukausi sitten.

Viime viikolla saimme uutta tietoa aiheesta.

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin puhui ETH Shanghai Web 3.0 Developer Summit -tapahtumassa. Linkki presentaatioon on yllä olevassa twiitissä. Buterin linjasi, että The Merge tapahtuu elokuussa. Jos ongelmia ilmenee, sitä voidaan siirtää tarvittaessa 1–2 kuukautta eteenpäin.

Saimme viikko sitten myös uutisia, että Ethereumin tärkeä Ropsten testnet saa The Merge -päivityksen kesäkuun 8. päivänä.

Taustalla tikittää myös ns. difficulty bomb. Sen tarkoituksena on vaikeuttaa Ethereumin louhintaa pisteeseen, jossa louhinta ei ole enää mahdollista (kannattavaa). Tarkoituksena on siis lopettaa Proof of Work -louhinta. Difficulty bomb käynnistyy kuukauden päästä ja vauhdittaa osaltaan The Merge -päivitystä.

El Salvador keräsi kymmeniä maita keskustelemaan Bitcoinista

Maailman johtavat valtiot kokoontuivat heinäkuussa 1944 Yhdysvaltoihin sopimaan uudesta valuuttajärjestelmästä. Paikkana oli Bretton Woods, New Hampshiressa. Syntyi monien tuntema Bretton Woods -järjestelmä, jossa kaikki fiat-valuutat oli sidottu dollariin ja sitä kautta kultaan.

Bretton Woods keräsi yhteen 44 eri valtion edustajat. Viime viikolla El Salvadoriin kokoontui edustajia 44 valtiosta keskustelemaan Bitcoinista. Lukumäärä ei varmasti ole sattumaa. Mukana oli 32 keskuspankin edustaja sekä 12 eri finanssiministeriä.

Lista mukana olleista maista on nähtävissä esim. alla olevasta Nayib Bukelen twiittiketjusta.

Kuten näkyy, Bitcoin keräsi kiinnostusta maailman köyhimmistä valtiosta. Mukana oli iso joukko valtioita etenkin Afrikasta. Edustusta löytyi myös Latinalaisesta Amerikasta sekä Aasiasta.

El Salvadorin kokous ei ollut Bretton Woodsin tapaan papereiden pyörittelyä ja pykälien viilausta. Keskuspankkiirit jalkautuivat Bitcoin Beach -alueelle, josta El Salvadorin Bitcoin-vallankumous käynnistyi. Jokainen sai oman Bitcoin-lompakon ja oppi suorittamaan myös Bitcoin-maksuja.

Uutisissa ei ole toistaiseksi nähty merkittäviä lausuntoja El Salvadorin konferenssin jälkeen. Voisi kuitenkin lyödä vetoa, että Bitcoinista tulee virallinen maksuväline jossain mukana olleista maista vuoden 2022 aikana.

Keski-Afrikan tasavallasta tuli kuukausi sitten historian toinen valtio, joka adoptoi Bitcoinin viralliseksi maksuvälineeksi. Keski-Afrikan tasavalta käyttää CFA frangia, jota kontrolloi todellisuudessa Ranska. Vastaavista valtioista kaksi nähtiin El Salvadorissa: Päiväntasaajan Guinea sekä Kongon tasavalta.

Hieman aiheeseen liittyvää: tsekkaa ihmeessä tämä Peter McCormackin hieno dokumentti El Salvadorista!

EKP:n Lagarde: kryptovaluutat ovat arvottomia

Christine Lagarde on Euroopan keskuspankin pääjohtaja ja yksi tunnetuimmista kryptokriitikoista. Kun katsoo kryptoregulaation globaalia suuntaa, voidaan kriitikon leima lätkäistä hyvin koko EKP:lle sekä EU:lle. Moni muistaa vielä hyvin parin kuukauden takaisen EU-äänestyksen Proof of Work -bännistä.

Lagarde esiintyi viime viikolla Hollannin tv:ssä ja kertoi oman mielipiteensä kryptovaluutoista hyvin selväsanaisesti: “My very humble assessment is that it is worth nothing. It’s based on nothing. There is no underlying asset to act as an anchor of safety.”

Ainakin Lagarde on lausunnoissaan johdonmukainen, sillä hän on dissannut kryptovaluuttoja jo vuosien ajan. ” I’ve said all along that crypto assets are highly speculative, highly risky assets.”, Lagarde lisäsi.

Terran romahdus on kiihdyttänyt keskustelua kryptovaluuttojen regulaatiosta. Käynnissä on tärkeitä prosesseja sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Todennäköisesti UST:n romahdus saa aikaan entistä kireämmät raamit etenkin stablecoinien osalta.

Lagarde on myös yksi EKP:n oman digivaluutan kannattajista. Käynnissä on lausuntokierros aiheesta, joka päättyy kesäkuun puolivälissä. Jos haluat pysyä kartalla EU:n kryptoregulaatiosta, suosittelemme seuraamaan Patrick Hansenin Twitter-tiliä.

Vaikka Lagarde onkin kryptojen vastustaja, edes hän ei liputa bännin puolesta. ”If you want to invest there, it’s your choice. But, I believe that should be regulated. Those who invest should know. It’s a super risky asset.”

Aave lanseerasi Lens-protokollan

Lainapalvelu Aave on yksi suosituimmista DeFi-protokollista. Se on myös erityisen tuttu suomalaisille johtuen perustaja Stani Kulechovista. Projekti saavutti viime viikolla merkittävän etapin lanseeraamalla Lens-protokollan.

Lens on Polygon-platformille rakennettu protokolla. Sen tarjoaa työkalut sovelluskehittäjille rakentaa hajautettuja Web3 some-appeja. ”The last social media handle you’ll ever have to create”, Lens mainostaa sivuillaan.

Tavoitteena on luoda ympäristö, jossa käyttäjät vihdoin omistavat oman sisältönsä sekä some-profiilinsa Web 3 -ihanteiden mukaisesti. Jokainen some-profiili on NFT, jonka käyttäjä voi tallettaa oman Web 3 -lompakkoonsa. Tämä someprofiili toimii käyttäjätunnuksena kaikissa Lens-protokollaa hyödyntävissä palveluissa.

Hajautettu ympäristö mahdollistaa sen, ettei yksittäistä käyttäjää voida sulkea palvelusta ulos. Lisäksi oman sisällöntuotannon monetisointi on helppoa, kun oma käyttäjäprofiili toimii samalla kryptolompakkona.

Stani Kulechovilla on myös tästä omakohtaista kokemusta, sillä hänen Twitter-tilinsä suljettiin kuukausi sitten. Taustalla oli vitsailu Elon Muskin Twitter-kaappaukseen liittyen: Breaking: Joinin Twitter as interim CEO.

Julkaisun yhteydessä on rakennettu jo 50 Lens-appia. Seuraamme suurella mielenkiinnolla, millaisen suosion alusta oikein saa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!