Bitcoinin historiallinen alamäki vain jatkuu: saadaanko trendiin vihdoin muutosta? Tron ja BNB ovat pärjänneet suurista altcoineista parhaiten. Terran romahdus näkyy DeFi-sektorissa. Tron on rajussa nousussa USDD-stablecoinin vuoksi.
Bitcoin on historiallisessa laskutrendissä
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 29.300 dollaria. Lukema oli viikko sitten noin 30.000 dollaria, joten takana on pari prosenttia laskua. Isossa kuvassa tilanne on dramaattisempi. Bitcoinin kurssi on nimittäin laskenut jo kahdeksan viikkoa peräkkäin! Tällaista alamäkeä ei ole koskaan nähty Bitcoinin historiassa.
Alla olevassa kuvassa on Bitcoinin kurssigrafiikka poikkeuksellisesti viikkotason kynttilöillä. Kuten näkyy, olemme muodostamassa nyt jo yhdeksättä punaista tolppaa peräjälkeen.
Mukaan on myös poimittu 200 viikon liukuva keskiarvo (sininen trendiviiva). Tämä siksi, koska 200 viikon liukuva keskiarvo on toiminut historiallisesti Bitcoinin laskumarkkinan pohjana. Kurssi clousasi tälle viivalle vuoden 2018 lopussa sekä maaliskuun 2020 romahduksessa.
Moni sijoittaja pohtii kuumeisesti käynnissä olevan karhumarkkinan pohjaa. Edellä mainittu trendiviiva on todennäköisesti hyvä arvaus. Se on tällä hetkellä noin $22.500 dollarin tasolla ja nousee keskimäärin muutaman sata dollaria per viikko.
Lyhyellä tähtäimellä voidaan odottaa ainakin pientä nousua. Markkinat ovat pudonneet niin paljon niin pitkään, että vihreitä kynttilöitä on pian ”pakko” ilmestyä ruudulle. Valuaatiot ovat sellaisella tasolla, että ostajia alkaa ilmaantua markkinoille ennemmin tai myöhemmin.
Kurssi on pyörinyt viime viikot 28-30K välimaastossa, mistä on löytynyt tukea myös viime vuonna useaan otteeseen.
Isossa kuvassa tilanne on yhä haastava. Bitcoinin kurssi laskee, koska osakemarkkinat laskevat. Korrelaatio osakkeiden ja kryptojen välillä pysyy korkeana.
Bitcoin has reached an all-time high 3D correlation to the Nasdaq pic.twitter.com/uFWG1HaYKB
— Will Clemente (@WClementeIII) May 23, 2022
Osakemarkkinat kärsivät samoista makrotalouden haasteista kuin edeltävät kuusi kuukautta. Emme ole saaneet viime viikkoina mitään helpotusta, päinvastoin. Yhdysvaltain keskuspankki Fed jatkaa taistelua inflaatiota vastaan osakemarkkinoista välittämättä. Korkoja nostetaan taas ensi kuussa.
Sota Ukrainassa ei näytä myöskään loppuvan ihan heti. Yhä useampi analyytikko on tuonut esiin myös sodan aiheuttaman ruokakriisin. Coin Bureau -kanava teki aiheesta äskettäin hyvän videon. Haastavat sääolot haittaavat viljelyä monissa maissa, ja lannoitteiden kallistuminen heikentää satoja. Tämä tarkoittaa ruoan hinnannousua ja entistä haastavampia aikoja kuluttajille.
Tämän lisäksi Yhdysvaltoja ja Eurooppaa uhkaa taantuma. Euroopan keskuspankki julkaisi myös kommentin, mikä kertoo sen vaikeasta tilanteesta.
Suomennos: olemme paniikissa. https://t.co/g2I3dp0vbc
— Bitcoinkeskus (@BTCkeskus) May 24, 2022
EKP ei ole vielä nostanut korkoja Fedin tavoin, vaikka inflaatio laukkaa myös Euroopassa ennätyslukemissa. Syynä ovat heikot euromaat, kuten Italia. Näyttää kuitenkin siltä, että nyt myös EKP aikoo nostaa ohjauskorko edes nollatasolle.
Kuten olemme jo kuukausien ajan kirjoittaneet, nykyinen makrotalouden tila on äärimmäisen haastava. On vaikea nähdä pidempää nousurallia kryptovaluutoille ennen kuin keskuspankit kääntävät rahahanat taas auki. Bitcoinkeskus suosittaa sijoittajia olemaan edelleen hyvin konservatiivisia ja varovaisia.
Tron on palannut kryptovaluuttojen top 15 -listalle
Bitcoinin markkinaosuus ei ole juuri muuttunut viikon takaisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että altcoineista löytyy nyt voittajia sekä häviäjiä. Isossa kuvassa Bitcoinin dominanssi on korkeimmillaan sitten marraskuun 2021. Selittävä tekijä on tietysti Terra Lunan sekä UST-stablecoinin romahdus.
Alla oleva lista näyttää markkinoiden top 15 -kryptovaluutat sekä niiden kehityksen Bitcoiniin verrattuna.
Kun stablecoinit jätetään huomioimatta, listalla on vain kaksi vihreällä olevaa kryptovaluuttaa: BNB sekä Tron.
BNB (entinen Binance Coin) on pärjännyt hyvin jo pidemmän aikaa. Se on saanut buustia Binancen laajentumisesta Lähi-Itään sekä lisenssin saamisesta Ranskaan. Spekulaatio Terran sovelluksien siirtymisestä BNB-alustalle on todennäköisesti buustannut tokenia lisää. BNB on rakennettu Terran tavoin Cosmos SDK:n avulla.
Tron on älysopimusalusta, jonka suosion huippu nähtiin vuoden 2017 altcoin-huumassa. Viime vuosina Tron on jäänyt selvästi paitsioon. Nyt Tronin natiivitoken TRX on vauhdissa johtuen USDD:n lanseerauksesta.
USDD on algoritminen stablecoin ja toimii samalla periaatteella kuin kaksi viikkoa sitten romahtanut UST. Tron tarjoaa peräti 30 prosentin korkoa USDD:lle – steikkaus onnistuu myös monien pörssien kautta.
Backed by the TRON team (Mkt cap #15 on CMC ), Justin Sun has presented the market with a new stablecoin called USDD
💰USDD Flexible Promotion, Enjoy an APR of 30%!
⏰Activity Start: 9:00:00 on May 24, 2022 (UTC)
👉https://t.co/dB0vtZ1MG3 pic.twitter.com/gV902NLD5w
— KuCoin Africa (@KuCoinAfrica) May 24, 2022
Terra käytti täysin vastaavaa insentiiviä Anchor DeFi-protokollassa kasvattaakseen UST:n suosiota. Tronin perustaja Justin Sun uskoo USDD:n onnistuvan Terran romahduksesta huolimatta. Suurin syy on se, että Tron on rakentanut USDD:lle moninkertaiset reservit verrattuna USDD:n markkina-arvoon.
Tronin natiivitoken TRX oli top 100 -listan kolmanneksi suurin nousija (+21 % vs. Bitcoin). Sen edellä ovat vain IoTeX (+29 %) sekä Fantom (+22 %).
Fantom on saanut nostetta, koska pääkehittäjä Andre Cronjen huhutaan tekevän paluun. Bitcoinkeskus uutisoi maaliskuun alussa Cronjen päätöksestä siirtyä syrjään koko kryptoskenestä. Cronje oli isossa roolissa Fantom-alustan kehitystyössä ja mukana myös monissa DeFi-sovelluksissa.
Tämän lisäksi Fantom on lanseerannut oman fUSD stablecoininsa. Kyseessä ei ole UST:n tai USDD:n tavoin algoritminen stablecoin.
IoTeX on suurimmalle osalle täysin tuntematon projekti. Se liittyy mm. IOTA:n tavoin IoT eli Internet of Things -maailmaan. IoTeXin natiivitoken IOTX on saanut lyhyen tähtäimen buustin uudesta MainNet-päivityksestä.
Maker jatkaa DeFi-sektorin piikkipaikalla
DeFi-sektorin likviditeettiä kuvaava TVL ei ole juuri viime viikosta muuttunut. Se on artikkelin kirjoitushetkellä tasolla 111,3 miljardia dollaria. Artikkelin kuvakaappaukset ovat defillama.com-sivustolta, josta löydät ajantasaiset lukemat.
Edellinen Bitcoinkeskuksen markkinakatsaus julkaistiin 3. toukokuuta. Silloin elettiin vielä aikaa ennen Terran romahdusta. DeFi-sektorin TVL oli lähes tuplasti nykyistä suurempi. Terran romahdus säikäytti sijoittajat pahemman kerran, minkä johdosta suositut protokollat menettivät kymmeniä prosentteja likviditeetistään.
Samalla DeFi-protokollien top 10 -lista meni uusiksi. Kolmannella sijalla ollut Anchor katosi listoilta täysin johtuen Terra-ekosysteemin romahduksesta. Myös kakkosena ollut Lido on kärsinyt pahasti.
Protokollien paalupaikan on ottanut vanha kunnon Maker. Pitkään ykköspaikkaa hallinnut Curve putosi kakkoseksi ja kärsi niin ikään UST:n sulamisesta. Suomalaistaustainen Aave on noussut useamman sijan kolmospaikalle.
Ainoa merkittävä nousija on JustLend. Se on Tron-alustalla pyörivä lainapalvelu, eli Aaveen ja Makerin kilpailija. Tronin suositut DeFi-sovellukset ovat Just-alkuisia johtuen perustaja Justin Sunin nimestä. JustLend saa vauhtia edellä mainitusta USDD-stablecoinista.
Terran romahdus näkyy myös lohkoketjujen rankingissa. Kärkikolmikko on mennyt uusiksi toukokuun alusta, jolloin Terra oli Ethereumin jälkeen selvästi suurin DeFi-alusta.
Ethereum pitää edelleen ykköspaikkaa hallussaan. Sen markkinaosuus on noussut Terran romahduksen jälkeen noin 55 prosentista yli 63 prosenttiin. Binance Chain on myös säilyttänyt asemansa kärkisijoilla.
Aiemmin mainittu Tron on sen sijaan raketoinut ylöspäin. Terran aiheuttama DeFi-paniikki on laskenut muiden alustojen likviditeettiä niin paljon, että Tron on ohittanut useita kilpailijoita ja noussut jo kolmannelle sijalle. Aika näyttää, miten pitkään USDD pystyy buustaamaan Tron-platformia.
Sijoilla 4–10 ei näy uusia tulokkaita. Merkittävin muutos on TVL-lukujen rajussa pudotuksessa. Vielä kolme viikkoa sitten top kymppiin pääsi 1,9 miljardin dollarin likviditeetillä. Waves mahtuu nyt listalle alle miljardin dollarin TVL-lukemalla.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!