Uutiset
24
touko
bitcoin-romahdus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

24.5. Markkinakatsaus: verilöyly kryptomarkkinoilla

Bitcoinin kurssi on laskenut enemmän kuin koskaan yhden kuukauden aikana koko kryptovaluutan historiassa. Takana on kaikin puolin karmaiseva viikko. Kurssit ovat hieman palautuneet sunnuntai-iltapäivän pohjista, mutta onko vaara ohi? Ja onko bull-markkina nyt lopullisesti ohi?

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi romahti kaksi kertaa

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 35.200 dollaria. Takana on niin rajuja tapahtumia, että tätä lukemaa voidaan pitää jopa siedettävänä! Laskua viime viikon markkinakatsauksesta on silti tylyt 10.000 dollaria.

Kirjoitimme viikko sitten näin: Bitcoinin kurssikehityksessä on vaikea nähdä mitään hyvää. Alla olevassa grafiikassa on piirretty polku kohti 30.000 dollaria, jota kurssi valitettavasti seuraa.

Valitettavasti tämä skenaario myös toteutui. Se, mikä yllätti varmasti monet sijoittajat, oli romahduksen suunta ja nopeus. Markkinoilta putosi pohja vain parissa tunnissa! Alla olevassa kuvassa on Bitcoinin yhden tunnin tolpat viime viikolta.

btc202105241h

Viikon ensimmäisessä dumpissa, Bitcoinin kurssi putosi noin 39.000 dollarista 30.000 dollariin alle kahden tunnin aikana. Matkalla nähtiin mm. 5.000 taalan dippi vartissa! Kyseessä oli yksi rajuimpia pudotuksia Bitcoinin historiassa.

Kun pöly laskeutui, taistelukentällä makasi lähes 800.000 ruumista noin yhdeksän miljardin tappiot kärsineenä.

Kurssi palautui todella nopeasti 40.000 dollarin pintaan ja lähti kokeilemaan tärkeää 42.000 dollarin tukitasoa. Siitä tuli hylkäys lukuisia kertoja, joten tuloksena oli uusi alamäki.

Sunnuntaina nähtiin koko aamun ja iltapäivän kestävä hidas kidutus, jolloin Bitcoinin kurssi putosi hieman yli 38.000 dollarista 31.000 dollariin. Illan ja yön aikana markkina on toipunut yli 35.000 dollariin. Olemme kuitenkin yhä vaaravyöhykkeellä.

Viikko on ollut täynnä FUDia eri lähteistä. Kiinasta tuli bänniuutisia ja Yhdysvaltojen veroviranomainen pelotteli sijoittajia. Jopa paavi Franciscuksen twiitti tulkittiin Bitcoin-vastaiseksi!

Romahdukseen ei ole varmasti mitään yksittäistä selitystä. Markkina on etsinyt syitä laskulle jo pari viikkoa, ja Bitcoinin trendi on näyttänyt teknisen analyysin kannalta huolestuttavalta. Osakemarkkinoilla on myös paljon epävarmuuta inflaatiopelkojen (= koronnostot) vuoksi.

Siihen päälle mediassa masinoitua FUDia ja johdannaiskaupan likvidoinnit, niin tämä oli lopputulos.

Jos viime viikon romahdus tuntuu rajulta, niin siihen on hyvä syy. Käynnissä oleva dippi on Bitcoinin historian suurin kuukausitasolla!

Markkinoilta on pyyhitty miljardeja ja taas miljardeja dollareita vipua. Jatkuvasti kasvava vivun ja johdannaisten käyttö saa aikaan viime viikolla nähtyjä kuoppia jatkossakin. Kun ”margin call” iskee vipua käyttävälle treidaajalle, hänen bitcoininsa dumpataan markkinoille lainan (vivun) takaisinmaksua varten.

Nämä myynnit laskevat kursseja entisestään, mikä triggeröi taas uusia pakkomyyntejä, mikä laskee kurssia lisää, ja niin edelleen. Itseään ruokkiva syöksy on valmis.

Useampi Bitcoin-verkon analyytikko on todennut, että viime viikolla bittirahat siirtyivät tuoreiden sijoittajien omistuksesta ”timanttikäsien” haltuun. Moni markkinoille äskettäin tullut FOMO-sijoittaja panikoi ja kippasi kryptovaluutat yli laidan rajulla tappiolla.

Onko bull-markkina lopullisesti ohi? Tämä debatti on kiihtynyt viime päivinä. Bitcoinin kurssikehitys jakaa sijoittajia vahvasti kahteen leiriin.

Konkarisijoittaja Dan Held on yksi monista, jonka mielestä tämä halving-ralli muistuttaa yhä enemmän vuoden 2013 vastaavaa. Myös Stock-To-Flow -mallin kehittäjä Plan B on samoilla linjoilla. Bitcoinin kurssi ei ole vielä ”rikkonut” S2F-mallia.

Bitcoinkeskus kuuluu ainakin toistaiseksi siihen leiriin, joka uskoo bull-markkinan jatkuvan vuoden 2021 toisella puoliskolla. On kuitenkin alleviivattava jo viime viikolla todettua asiaa: Bitcoinin kurssikehitys ei näytä lainkaan hyvältä. Luvassa voi olla lisää pudotuksia, eikä edes 20.000 dollarin kokeilu olisi shokki.

Bitcoinin markkinaosuus kääntyi nousuun

Bitcoinin markkinaosuus on laskenut rajusti viime viikot. Huippu saavutettiin 2.1.2021 noin 75 prosentissa, ja altcoinit ovat hallinneet markkinoita siitä lähtien. Juuri kun dominanssi oli saavuttamassa historiallista pohjaansa, tapahtui edellä kuvattu romahdus.

Alla olevassa kuvassa näkyy hyvin viime viikon ”V-käyrä”.

btcdominance20210524

Rajut kurssiromahdukset ovat yleensä myrkkyä altcoineille – niin myös viime viikolla. Bitcoin säilytti kurssinsa selvästi altteja paremmin. Tämän seurauksena Bitcoinin markkinaosuus nousi muutamassa päivässä noin 40 prosentista 47 prosenttiin.

Lähes kuusi kuukautta jatkunut trendi on nyt siis katkaistu. Kysymys kuuluu: mitä tapahtuu seuraavaksi? Onko luvassa Bitcoinin vahva kesä uuden kurssinousun myötä? Tähän kysymykseen on helpompi vastata parin viikon päästä, kun saamme lisätietoa trendin kehityksestä.

Altcoin-sijoittajien kannattaa miettiä nyt strategiaansa tarkkaan.

Altcoineilla takana synkkä viikko

Jos Bitcoinin markkinaosuus kasvaa rajusti, niin altcoinit ovat väriltään punaisia. Takana on yksi synkimpiä viikkoja altcoin-sijoittajille pitkään aikaan. Monet tunnetut kolikot ovat syöksyneet kymmeniä prosentteja Bitcoiniin verrattuna.

Alla on lista top 15 -valuutoista ja niiden kurssikehityksestä Bitcoiniin verrattuna.

altit20210524

Top 50 -listalta ei löydy yhtään kryptovaluuttaa pl. stablecoinit, joka olisi plussalla Bitcoiniin nähden seitsemän päivän ajalta. Top 100 -listalla niitä on kaksi (Celsius, Helium).

Myös altcoinien keskuudessa on tapahtunut pieniä muutoksia. Suurin kärsijä on Binance Coin, jonka kurssi sekä markkina-arvo ovat romahtaneet valtavasti viime viikkoina. BNB on pudonnut vain 12 päivässä 690 dollarista 290 dollariin.

Binance Coinin edelle on noussut Cardano, joka on Dogecoinin ohella ainoa plussalla (USD) oleva top 15 -altcoin kuukauden mittaisella jaksolla. Stablecoinit pois luettuna. ADA:n markkina-arvo on nyt reilusti yli tuplat Polkadotiin nähden.

Toukokuun raketti, Polygon, romahti myös todella syvälle. Sen MATIC-token ehti käväistä 2,70 dollarin tasolla, josta nähtiin syöksy sunnuntai-iltapäivänä noin 0,75 dollariin. MATIC on toipunut jo 1,35 dollariin eli huikeat +80 % kuopan pohjalta.

DeFi-sektori myös kovassa laskussa

Synkkä viikko markkinoilla näkyy väistämättä myös DeFi-sektorissa. Likviditeetin huippu saavutettiin 10 päivää sitten noin 165 miljardissa dollarissa. Siitä on sulanut pois lähes 70 miljardia taalaa. Tämän päivän tasolla oltiin edellisen kerran huhtikuun alussa, noin seitsemän viikkoa sitten.

defi20210524

Ehkä suurin viesti DeFi-markkinasta on se, että protokollat toimivat kautta linjan varsin hyvin. Suurimmat ongelmat nähtiin Ethereum-verkossa, aivan kuten myös aiemmissa dumpeissa.

Monin lainanottaja päätyi liquidation-tilaan vaikka olikin valmiina tallettamaan lisää vakuuksia. Kurssit putosivat liian nopeasti, minkä lisäksi Ethereum-verkko tukkeutui ruuhkan vuoksi. Transaktiomaksut nousivat taas kerran pilviin.

Myös perinteiset pörssit olivat pahasti jumissa. Etenkin keskiviikon dippiä (19.5.) oli hyvin vaikea ostaa mistään, koska toimivia verkkopalveluita ei juuri ollut. Hajautetut pörssit kyllä toimivat, mutta järjettömään hintaan. Esimerkiksi Uniswapissa yksi treidi oli 300-400 dollarin tasolla.

Tarkasteellaan sitten DeFi-protokollien rankingia.

defitvl20210524

Ykköspaikkaa pitää edelleen Aave, mutta protokollakisan voittaja on ehdottomasti Polygon. Tämä Ethereumin Layer 2 -ratkaisu oli viikko sitten vielä 5. sijalla. Kaksi viikkoa sitten Polygon oli listan kymmenes! Vaikka laskua on tullut viime tiistain huipuista, Polygon on pitänyt likviditeettinsä muita paremmin.

MATIC-token on ollut myös huikeassa lennossa viime viikot ja seurannut hyvin protokollan TVL-kehitystä. Tällä hetkellä se on myös nopeimmin toipunut altcoin eilisestä kuopasta. Myös Maker on jo lähes +20% / 24h, vaikka DeFi-protokolla on menettänyt rajusti asemiaan. Bitcoinkeskus julkaisi viime viikolla kryptovaluuttaoppaan Makerista – kannattaa tsekata!

Photo by Anna Nekrashevich from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.