Uutiset
24
maalis
tesla

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

24.3. Uutiskatsaus: Tesla, Uniswap, Turkki, Fed, Bitcoin ETF

Tesla teki odotetun ilmoituksen: uuden sähköauton voi nyt ostaa bitcoineilla! Uniswapin V3 julkaiuspäivä varmistui. Kyseessä on koko DeFi-sektorin suurin uutinen tänä vuonna. Turkin liira romahti ja inflaatio laukkaa – kansa turvaa omaisuutensa bitcoineilla. Jerome Powell vertasi Bitcoinia kultaan. Bitcoin ETF hyväksytään pian Yhdysvalloissa?

Uuden Teslan voi ostaa nyt bitcoineilla

Vuoden 2021 suurin Bitcoin-uutinen on kiistatta Teslan ilmoitus noin 1,5 kuukauden takaa. Yhtiö paljasti tuolloin sijoittaneensa 1,5 miljardia käteisvaroistaan Bitcoiniin. Aiheesta oli jo spekuloitu pari kuukautta johtuen Elon Muskin kryptisistä twiiteistä.

Tesla kertoi paljastuksen yhteydessä myös muita yksityiskohtia. Yksi näistä oli mahdollisuus ostaa uusi Tesla maksamalla se bitcoineilla. Tälle ominaisuudelle ei annettu tarkkaa aikataulua. Hieman yllättäen, Bitcoin-maksut on otettu käyttöön jo nyt!

Elon Musk teki virallisen ilmoituksen asiasta Twitter-tilillään.

elonmuskbitcoin

Muskin toinen twiitti aiheesta on vielä varsinaista uutista mielenkiintoisempi. Tesla pyörittää omaa Bitcoin-nodea, minkä lisäksi saatuja myyntituottoja ei konvertoida fiat-valuutaksi eli dollareiksi! Tesla kasvattaa siis Bitcoin-positiotaan suuremmaksi näiden myyntituottojen kautta.

Tämä on merkittävä pointti koko uutisessa. Tällä hetkellä juuri mikään yritys ei ota kryptovaluuttaa haltuunsa, vaikka hyväksyisikin bitcoinit. Erillinen maksuoperaattori konvertoi Bitcoin-maksut fiat-valuutaksi vastaanottajan tilille. Tesla ei kuitenkaan toimi näin.

Tesla omistaa tällä hetkellä 48.000 bitcoinia arvoltaan noin 2,6 miljardia dollaria. Kun ostohinta oli 1,5 miljardia, yhtiö on tehnyt parissa kuukaudessa makeat voitot. Muiden julkisten yhtiöiden sekä rahastojen omistukset näet sivustolta bitcointreasuries.org.

Uutinen herättää ”hodlaajan” pohtimaan iänikuista ongelmaa Bitcoinin käyttämisestä. Kyseessä on kiistatta maailman paras arvonsäilyttäjä, suorastaan ultimaattinen säästömekanismi. Miksi haluaisit luopua arvoaan jatkuvasti nostavista kolikoista Teslan, tai minkään muunkaan hankinnan, vuoksi?

Toinen ongelma on kryptovaluuttojen asema maksuvälineenä, tai pikemminkin sen puute. Jokainen maksu on tällä hetkellä verotettava tapahtuma. Se ei todellakaan houkuttele ostoksille kryptovaluutoilla.

Yksi vaihtoehto on käyttää jatkuvasti yleistyviä lainapalveluita, kuten BlockFi. Voit laittaa bitcoinisi vakuudeksi dollaripohjaista lainaa vastaan ja käyttää näitä varoja sitten hankintojen tekoon. Näin ollen säilytät bitcoinisi, mutta voit hyödyntää niitä silti tarvittavien hankintojen tekoon.

Toistaiseksi Teslan voi ostaa bitcoineilla vain Yhdysvalloissa.

Uniswap V3 julkaisu vahvistettu

Jos olet seurannut Bitcoinkeskuksen markkinakatsauksia, tiedät tämän asian jo entuudestaan: DeFi-sektori on ollut jo pidemmän aikaa hyvin hiljainen. Viimeisen vuoden aikana on nähty kaksi kovaa DeFi-buumia: kesällä 2020 ja tammikuussa 2021. Nyt otsikot on kuitenkin varastanut NFT-sektori.

Vaikka DeFi-skenestä ei ole saatu kuumia uutisotsikoita ja hurjia kurssiraketointeja, protokollat kehittyvät ja käyttäjät treidaavat koko ajan. Hyvä esimerkki on tästä Uniswap, joka julkaisi tiistaina ilmoituksen protokollan 3. versiosta eli Uniswap V3.

Jos et ole perillä DeFi-maailman tapahtumista, uutinen ei välttämättä kuulosta kovin merkittävältä. Kyseessä voi kuitenkin olla koko vuoden 2021 tärkein tapahtuma DeFi-sektorissa.

Uniswap on markkinoiden suurin DEX (hajautettu pörssi), jonka 3. versio tarjoaa merkittäviä muutoksia nykyiseen järjestelmään. Tärkein uudistus koskee likviditeetin tarjontaa eli AMM (Automated Market Maker) -algoritmia, joka on ollut Uniswapin heikko kohta.

Termi, josta kuullaan vielä paljon, on concentrated liquidity eli tarkennettu likviditeetti. Tämä aihe sekä Uniswap V3:n kaikki tärkeät ominaisuudet on esitelty alla olevalla Finematicsin videolla. Kannattaa ehdottomasti tsekata se.

Lyhyesti sanottuna, concentrated liquidity tarkoittaa seuraavaa. Uniswap toimii muiden DEXien tavoin likviditeettipooleilla, eli jotkut tahot sijoittavat omia tokeneitaan likviditeettipooleihin, mikä mahdollistaa käyttäjien treidit. Näitä sijoittajia kutsutaan likviditeetin tarjoajiksi (LP = Liquidity Provider).

LP:t saavat palkinnoksi palkkion jokaisesta Uniswapin käyttäjien suorittamasta treidistä.

Järjestelmä on toiminut tähän asti hyvin, mutta se on ollut likviditeetin kannalta tehoton. Likviditeetti on jaettu käytännössä nollan ja äärettömän väliselle kurssin vaihteluvälille tasaisesti. Tämä on hyvin tehotonta etenkin stablecoinien kohdalla, jotka treidaavat lähes jatkuvasti 0,99$-1,01$ välillä.

V3 myötä likviditeetin tarjoajat voivat määrittää halutun kurssivälin, johon he tarjoavat likviditeetin. Näin ollen suurin osa likviditeetistä keskittyy sille kurssivälille, jossa treidaus pääasiassa tapahtuu. Tämä mahdollistaa jopa 4000x tehokkaamman likviditeetin käytön.

Toinen tärkeä uutinen liittyy skaalaukseen. Uniswap V3 tullaan julkaisemaan myös Optimistic Rollup Layer 2 -ratkaisuna. Tämä pudottaa Optimistic-versiossa treidausmaksut lähes nollaan. Ethereum-verkon korkeat kulut ovat pitäneet tähän asti piensijoittajat pois Uniswapin käytöstä.

Uniswap V3 päivitys tapahtuu toukokuun alussa.

Turkin liira romahti 15 % yhdessä yössä

Turkki on nähty kansainvälisissä otsikoissa milloin mistäkin syystä. Tällä kertaa kyseessä on maan valuutta, joka jatkaa syöksyään. Maanantaiaamuna nähtiin poikkeuksellisen kokoluokan romahdus, sillä liira putosi Yhdysvaltain dollariin nähden 15 prosenttia yhdessä yössä.

Tällaiset uutiset liittyvät oleellisesti myös Bitcoiniin.

Kuten yllä oleva twiitti kertoo, Bitcoinin adoptio on ollut Turkissa vahvaa jo pidemmän aikaa. Maanantain raju romahdus ei tullut siis kansalaisille yllätyksenä. Vain hetkeä aiemmin, maan keskuspankin johtaja Naci Agbal, oli nostanut ohjauskoron 19 prosenttiin!

Koronnosto oli liikaa presidentti Erdoganille, joka antoi Agbalille monoa. Toimenpide säikäytti sijoittajat ja ajoi liiran entistä kovempaan luisuun. Moni muistaa varmasti Donald Trumpin sanasodan Fedin pääjohtaja Powellin suuntaan viime vuosilta. Potkuihin asti ei päästy, mutta Trumpi halusi korot jatkuvasti alemmas.

Kenkää saanut Agbal on nostanut korkoja taistellakseen maassa riehuvaa inflaatiota vastan. Tuoreen tutkimuksen mukaan, inflaatioennuste vuodelle 2021 on huikeat 15,61 prosenttia! Tällaisella vauhdilla liiran ostovoimasta katoaa puolet vain neljässä vuodessa.

Bitcoin on monille turkkilaisille elintärkeä tapa turvata ostovoima inflaatiota vastaan. Myös perinteinen turvasatama, kulta, on Turkissa kovassa huudossa. Lue lisää aiheesta: Bitcoin vai kulta?.

Fedin Jerome Powell vertasi Bitcoinia kultaan

Keskuspankkien johtajat ovat olleet perinteisesti kriittistä porukkaa, mitä tulee Bitcoiniin. Tähän asenteeseen ei ole tulossa muutoksia aivan lähiaikoina. Ainakaan, jos puhutaan länsimaiden keskuspankeista. EKP:n Lagarde ja Fedin Jerome Powell ovat ne tunnetuimmat nimet.

Jerome Powell kommentoi maanantaina Bitcoinia tuttuun sävyyn, mutta mielenkiintoisella vivahteella. Tsekkaa alla oleva video.

Powell heittää pöytään kulunutta Bitcoin-kritiikkiä volatiliteetista sekä klassisen ”it’s not backed by anything”. Kryptoskenessä suurta kuhinaa aiheutti seuraava lause: ”It’s essentially a substitute for gold, rather than for the dollar.”

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja vertaa Bitcoinia kultaan! Tämä on mieleniintoinen lausunto, sillä Powell vahvistaa viime vuosina suosiota saaneen narratiivin. Instituutioille äänen antanut Michael Saylor on puhunut tästä pian vuoden päivät: Bitcoin ei ole valuutta vaan digitaalista kultaa.

Asia ei toki ole näin mustavalkoinen. Bitcoin toimii hyvin myös valuuttana, ja kyseessä on ennen kaikkea maksuprotokolla. Layer 2 -ratkaisujen myötä (salamaverkko), sitä voidaan käyttää myös mikromaksuihin. Maksuvälineenä käyttö on kuitenkin hankalaa johtuen jo edellä mainitusta verokohtelusta.

Powellin lausunnosta on nostettu esiin toinenkin oleellinen pointti. Jos Fed näkee Bitcoinin digitaalisena kultana, eikä valuuttana, se poistaa yhden Bitcoinin suurimmista uhkakuvista.

Bitcoin ei ole missään nimessä riskitön sijoitus, päinvastoin. Monien fanienkin mielestä kyseessä on korkean riskin sijoituskohde. Yksi todellinen riski on johtavien teollisuusmaiden organisoima Bitcoin-bänni. Tämä voisi tulla eteen tilanteessa, jossa Bitcoin nähtäisiin uhkana fiat-valuutoille.

Vaikka Bitcoin-verkkoa ei voi tuhota, siihen ei olisi edes tarvetta. Jos kauppapaikkojen toiminta ja fiat-yhteydet poistetaan ja Bitcoin tehtäisiin laittomaksi, 99 prosenttia sijoittajista putoaisi pelistä. Tämän jälkeen Bitcoinista tulisi pienen anarkistiryhmän valuutta eikä globaali sijoituskohde.

Tämän uhkakuvan todennäköisyys on hyvin pieni, mutta se on silti olemassa. Fedin tuorein lausunto on siksi positiivinen. Jos Bitcoin ja dollari eivät kilpaile samassa kategoriassa, molemmat voivat keskuspankkien näkökulmasta menestyä yhtä aikaa. Esimerkiksi Trumpin aikainen valtiovarainministeri Mnuchin flirttaili jatkuvasti retoriikalla, jossa Bitcoin yhdistetään rikolliseen toimintaan.

Bitcoin ETF pian Yhdysvaltoihin?

Bitcoin ETF on ollut tapetilla jo pian kymmenen vuotta. Kuuluisat Winklevoss-veljekset yrittivät saada ensimmäisen Bitcoin ETF:n hyväksyntään jo vuonna 2013. Tämän jälkeen yrityksiä on tehty tasaisin väliajoin.

Aihe nousi laajemmin uutisiin kesällä 2018. Tuolloin moni sijoittaja uskoi Bitcoin ETF:n aloittavan uuden bull-markkinan. Toisin kävi. Bitcoin ETF meni hylkyyn myös 2018, eikä sitä ole hyväksytty vielä tähänkään päivään mennessä. Nyt puhutaan siis Yhdysvaltain markkinoista.

Bitcoin ETF on noussut uudelleen otsikoihin vuoden 2021 aikana. Tämä johtuu siitä, että Yhdysvaltain pohjoinen naapuri, Kanada, hyväksyi kuukausi sitten Bitcoin ETF:n! Edellä mainituilla Winklevoss-veljeksillä on lusikkansa tässäkin sopassa, sillä heidän omistamansa Gemini vastaa bitcoinien säilytyksestä.

Kanadassa julkaistu The Purpose Bitcoin ETF on saanut välittömästi suuren suosion. Rahastossa olevien bitcoinien arvo rikkoi miljardin dollarin rajapyykin vain kuukausi sen avaamisen jälkeen! Tämä kertoo kiistatta siitä, että markkinoilla on tilausta tällaiselle tuotteelle.

Kanadan lisäksi, Yhdysvaltain SEC saa painetta myös Etelä-Amerikasta. Brasilian arvopaperimarkkinoita valvova CVM hyväksyi pari päivää sitten maan ensimmäisen Bitcoin ETF -tuotteen. SEC alkaa olla tilanteessa, jossa ulkoinen paine pakottaa sen hyväksymään Bitcoin ETF:n myös Yhdysvaltain markkinoilla.

Tuorein hakija pitkällä listalla on SkyBridge Capital.

ETF on sijoituskohteena huomattavasti parempi vaihto verrattuna markkinoilla olevaan Grayscalen rahastoon. Voit lukea Grayscale vs ETF vs ETN eroista tästä artikkelista. Bitcoin ETF:n hyväksyminen Yhdysvalloissa olisi todella vahva signaali Bitcoinin legitimiteetille sijoituskohteena. Se voisi hyvinkin saada aikaan todella rajua kurssinostetta.

Suomalaisten tilanne on hyvä, sillä Nordnetin kautta on mahdollista ostaa ruotsalaisen XBT Providerin Bitcoin, Ether, Liteoin ja XRP trackereita.

Loppuun vielä muutamia nopeita uutispaloja. Suuri ja mahtava Time-lehti hakee uutta talousjohtajaa. Yksi henkilön vaatimuksista on ”comfort with Bitcoin and cryptocurrencies”. Mielenkiintoista!

Opettavainen tarina uusille kryptosijoittajille. What Bitcoin Did -podcastin vetäjä Peter McCormack treidaisi vuonna 2017 noin 32.000$ omaisuuden yli miljoonaan dollariin ja hukkasi lähes jokaisen penniin joutuen konkurssin partaalle.

Ylen laadukas kryptovaluuttauutisointi saa jatkoa. Tällä kertaa tarinaa NFT-maailmasta!

Fedin lisäksi myös muut keskuspankit ovat kommentoineet Bitcoinia viime päivinä. Deutsche Bankin mielestä ”Bitcoin is too big to ignore”. Samalla se nimeää Bitcoinin maailman 3. suurimmaksi valuutaksi dollarin ja euron jälkeen.

Coinbasen sai 6,5 miljoonan dollarin sakot, mikä siirtää yhtiön tulevaa pörssilistautumista.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!